Πρόσφατες ανακοινώσεις

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου θέσπισαν τη δυνατότητα να αποκτήσετε 10ετή άδεια διαμονής

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου θέσπισαν τη δυνατότητα να αποκτήσετε 10ετή άδεια διαμονής, μόνο εάν είστε υπήκοος τρίτης χώρας ή ανιθαγενής που έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτο παιδί και εάν έχετε ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον τρεις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο πριν από τη συμπλήρωση των 23ών ετών.

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Για να υποβάλετε αίτηση για αυτή την ειδική άδεια διαμονής, θα χρειαστείτε μερικά βασικά έγγραφα.

  • Ένα έγγραφο που έχει εκδοθεί από τις κρατικές αρχές και από το οποίο προκύπτει ότι ο δικαιούχος εισήλθε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος. Το έγγραφο αυτό πρέπει να έχει εκδοθεί από:

α) την Υπηρεσία Ασύλου ή

β) την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ή

γ) τη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου  Μετανάστευσης και Ασύλου, ή

δ) την Ελληνική Αστυνομία,

  • Μια δήλωση του ατόμου ότι έχει παραμείνει στη χώρα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) συνεχόμενων ετών χωρίς διακοπή.
  • Ένα πιστοποιητικό επιτυχούς ολοκλήρωσης τουλάχιστον τριών (3) τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα πριν από τη συμπλήρωση του εικοστού τρίτου (23ου) έτους της ηλικίας του.

Ελέγξτε τη νέα ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με την έκδοση 10ετούς άδειας διαμονής.


Heatwave guidelines

Πλέγμα δράσεων από τον Δήμο Αθηναίων για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

– Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενες αίθουσες στις γειτονιές της Αθήνας

– Στους δρόμους της πόλης οι ομάδες Streetwork του ΚΥΑΔΑ για την στήριξη των αστέγων – Προσφέρουν μπουκαλάκια με νερό, πλήρη γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης 

Επτά ειδικά διαμορφωμένους κλιματιζόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πολύ υψηλές θερμοκρασίες – καύσωνας) θέτει σε λειτουργία από την Τρίτη 11 Ιουλίου  ο Δήμος Αθηναίων.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι, που θα λειτουργούν από τις 08.00 π.μ μέχρι και τις 08.00 μ.μ., είναι οι εξής:

Ø  Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108223946

Ø  Λέσχη Φιλίας “Η Ανάληψη του Κυρίου»  Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  2109240403

Ø  Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103423716

Ø  Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105140877 

Ø  Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372

 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2102012334

Ø  Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108815877

Ø  Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6459890

Εν τω μεταξύ για την προστασία των αστέγων από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ομάδες Streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (K.Y.A.Δ.Α.), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα συνεχίσουν καθ’όλη τη διάρκεια του καύσωνα το καθημερινό έργο τους, επιχειρώντας στον δρόμο με έξι βάρδιες πρωί και βράδυπροσφέροντας πλήρη γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, θα τους ενημερώνουν για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων και τα σημεία δροσιάς της πόλης, παρέχοντας χρηστικές πληροφορίες για την προστασία τους από τον καύσωνα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να επικοινωνούν προηγουμένως, είτε απευθείας με τη Λέσχη Φιλίας για την οποία ενδιαφέρονται, είτε με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595, είτε με το τηλεφωνικό κέντρο 2105277000. Επίσης, για αναφορές για συνανθρώπους μας που είναι εκτεθειμένοι στη ζέστη και χρειάζονται υποστήριξη, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και με το τηλεφωνικό κέντρο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. 2105246515-6 (καθημερινά 09:00 – 15:00)  

Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τα αδέσποτα ζώα της πόλης. Ο Δήμος Αθηναίων, έχοντας ως προτεραιότητα την φροντίδα και την προστασία τους, έχει τοποθετήσει 150 ποτίστρες στις γειτονιές της πρωτεύουσας, έτσι ώστε οι τετράποδοι φίλοι μας να μπορούν να δροσίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα.  

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ

27 Μαΐου 2022

Μήπως έχετε λάβει πρόσφατα την παρακάτω πρόσκληση στο Telegram;

Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά. Εάν ναι, να ξέρετε ότι πρόκειται για ΑΠΑΤΗ. Εάν όχι, να είστε προσεκτικοί σε περίπτωση που την λάβετε.

Αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες αναφέρουν ότι έχουν λάβει αυτή την πρόσκληση για να εγγραφούν σε ένα κανάλι του Telegram που ενεργεί ως Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και χρησιμοποιεί το λογότυπό της.

Πρόκειται για ΑΠΑΤΗ και δεν σχετίζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα είναι τα παρακάτω:

Όλες οι υπηρεσίες και οι δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας είναι δωρεάν. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητηθεί να πληρώσετε για οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες που παρέχονται από την Ύπατη Αρμοστεία ή οποιονδήποτε από τους συνεργάτες της. Μην πιστεύετε άτομα που σας λένε ότι μπορούν να σας βοηθήσουν με την καταγραφή, τη μετεγκατάσταση ή άλλες υπηρεσίες επί πληρωμή.

Θυμηθείτε: Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αστυνομία στον αριθμό 100 ή τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στους αριθμούς 11188 και 2144027860.