Προσπαθεί κάποιος να σας βλάψει ή σας έχει ήδη βλάψει;

Αισθάνεστε ότι κινδυνεύετε στο μέρος όπου διαμένετε, στον δρόμο, στη δομή, σε ένα διαμέρισμα; Προσπαθεί κάποιος να σας βλάψει ή σας έχει ήδη βλάψει;

Αν απαντήσατε ναι σε μία από αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να βιώνετε κάποια μορφή βίας.

Μπορεί να προέρχεται από τον/την σύζυγό σας, από κάποιον συγγενή σας, από κάποιον που δεν γνωρίζετε προσωπικά ή από κάποιον με εξουσία.

Αν έχετε βιώσει σεξουαλική βία, επισκεφθείτε ένα νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό για να βεβαιωθείτε ότι θα λάβετε την ιατρική υποστήριξη που μπορεί να χρειάζεστε. Μόλις φτάσετε στο νοσοκομείο, ενημερώστε το Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του νοσοκομείου ότι έχετε βιώσει σεξουαλική βία και, αν χρειαστεί, λάβετε θεραπεία Προφύλαξης μετά την έκθεση ή θεραπεία PEP και/ή επείγουσα αντισύλληψη (σε μορφή χαπιού) εντός 72 ωρών ή 3 ημερών από το περιστατικό. Η θεραπεία PEP είναι μια επείγουσα θεραπεία που είναι διαθέσιμη στους επιζήσαντες σεξουαλικής βίας, η οποία συμβάλλει στην πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV. Η επείγουσα αντισύλληψη είναι, επίσης, μια επείγουσα θεραπεία που είναι διαθέσιμη στους επιζήσαντες σεξουαλικής βίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Η PEP και η επείγουσα αντισύλληψη (σε μορφή χαπιού) θα πρέπει να διατίθενται σε όλους τους επιζήσαντες σεξουαλικής βίας, είτε έχουν ασφάλιση υγείας είτε όχι.

Εάν έχετε υποστεί βία και χρειάζεστε βοήθεια ή κάποιον για να μιλήσετε και ζείτε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με :

1. Διοτίμα (Diotima)

Το Κέντρο για τα Δικαιώματα και την Ισότητα των Φύλων “Διοτίμα” εργάζεται μέσω μιας ολιστικής και συμμετοχικής προσέγγισης με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και με επίκεντρο τους επιζήσαντες, προκειμένου να παρέχει:

α) Υπηρεσίες πρόληψης της έμφυλης βίας μέσω δραστηριοτήτων ενδυνάμωσης και διασύνδεσης της κοινότητας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λέσβο και τη Χίο.

β) Ανταπόκριση σε ζητήματα έμφυλης βίας μέσω της παροχής υπηρεσιών διαχείρισης περιπτώσεων έμφυλης βίας για την αντιμετώπιση των αναγκών των επιζησάντων έμφυλης βίας (γυναικών, ανδρών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων) και την ενίσχυση των προοπτικών αποκατάστασης, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο.

γ) Ανταπόκριση σε ζητήματα έμφυλης βίας μέσω της παροχής δωρεάν υπηρεσιών νομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αναγκών νομικής συμβουλευτικής και εκπροσώπησης ενός αυξανόμενου αριθμού επιζησάντων έμφυλης βίας ( γυναικών, ανδρών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων), στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο.

Μπορείτε να βρείτε το γραφείο βοήθειας τους (Help Desk) στο Facebook με το όνομα @DiotimaHelpdesk ή να τους καλέσετε στα ακόλουθα τηλέφωνα:

Αθήνα:

Τηλέφωνο: 210 8816405

Διαθέσιμες γλώσσες (WhatsApp/Viber)

Φαρσί: 6988587846

Γαλλικά και αγγλικά: 6988587809

Αραβικά: 6988528460

Email: urban.athens.diotima@gmail.com (για ψυχοκοινωνική υποστήριξη)

           [email protected] (για νομική βοήθεια) 

Θεσσαλονίκη:

Ώρες εργασίας: 09.00-17.00

Τηλέφωνο: 2310 534445

 Διαθέσιμες γλώσσες (WhatsApp/Viber)

Φαρσί/Αγγλικά: 6975872416

Email: [email protected]

Λέσβος:

Ώρες εργασίας: 09.30-17.30

Τηλέφωνο: 22510 24730

Διαθέσιμες γλώσσες (WhatsApp/Viber)

Γαλλικά: 6982042483

Φαρσί: 6982042485

Email: [email protected]

 Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος

[email protected]

(για νομική συνδρομή)

τηλ. 210 3244380

2. Γραμμή υποστήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Πληροφορίες σχετικά με την υποστήριξη που παρέχεται σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διεμφυλικά άτομα και ίντερσεξ (ΛΟΑΤΚΙ+) άτομα στην Ελλάδα.

Αριθμός τηλεφώνου: 11528

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 13:00 – 21:00

Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά

Τα γαλλικά είναι διαθέσιμα κατόπιν αιτήματος, προβλέπονται μερικές φορές ορισμένες άλλες γλώσσες για μια επακόλουθη κλήση μέσω Skype. Τα αιτήματα για αυτές τις κλήσεις μέσω Skype μπορούν να υποβληθούν μέσω email.

3. Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) είναι η κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών, καθώς και για την εφαρμογή των πολιτικών σχετικών με την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς.

Επιπλέον, η Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. υλοποιεί συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και δράσεις μέσω της Αρχής Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών

Τηλέφωνο: 15900 (24 ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα)

Email: [email protected]

Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Ουκρανικά και Ρωσικά

Εάν ζείτε σε δομή φιλοξενίας, μπορείτε να μιλήσετε με τον υπεύθυνο της δομής φιλοξενίας ή με γιατρό ή νοσηλευτή από τους ιατρικούς φορείς που εργάζονται στη δομή φιλοξενίας.

Αν ζείτε κάπου αλλού και δεν ξέρετε σε ποιον να απευθυνθείτε, μπορείτε να καλέσετε τη Γραμμή Βοήθειας SOS της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο 15900.

Αν είστε κάτω των 18 ετών και χρειάζεστε βοήθεια ή κάποιον να μιλήσετε, μπορείτε να καλέσετε τον οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού” στο 1056.