Σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα

UNHCR Ελλάδα - Παροχή βοήθειας για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.


ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ

1 Απριλίου 2021

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες αναφέρουν ότι έχουν δεχτεί μέσω WhatsApp το παρακάτω «Δελτίο κατάθεσης νικητών», με σημειωμένο το δικό τους όνομα δίπλα από την αναγραφή «Όνομα καταθέτη». Μετά από το μήνυμα, δέχτηκαν μία κλήση, που τους ενημέρωνε ότι αν καταθέσουν 250 ευρώ στην Western Union, θα κερδίσουν 25.000 ευρώ. Ο αριθμός από τον οποίο δέχτηκαν την κλήση, είναι ο ίδιος με τον δικό τους αριθμό τηλεφώνου.

Πρόκειται για ΑΠΑΤΗ και κάποιοι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες έχουν ήδη πέσει θύματα αυτής της απάτης.

Αποφύγετε να απαντάτε σε τέτοιους είδους μηνύματα και να μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες και ευαίσθητα δεδομένα. Να είστε πολύ επιφυλακτικοί όταν λαμβάνετε επικοινωνίες από άγνωστα άτομα που σας ζητούν να καταθέσετε χρήματα και υπόσχονται να σας ανταποδώσουν οφέλη και κέρδη.

Θυμηθείτε: Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αστυνομία στο τηλεφωνο 100 ή με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα νούμερα 11188 και 21 4402 7860.


Εγγραφή σε νηπιαγωγεία και σε δημοτικά σχολεία

Γονείς και φροντιστές μπορούν να βρουν πληροφορίες σε διαφορετικές γλώσσες για την εγγραφή των παιδιών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά  2021/2022 στη σελίδα Facebook του Refugee Info. Επιπλέον, πληροφορίες σχετικά με το σχολικό πρόγραμμα για παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Refugee Info.  

Η περίοδος εγγραφών διαρκεί έως τις 20 Μαρτίου 2021.

Σε περίπτωση που χάσετε την παραπάνω προθεσμία, μπορείτε να κάνετε την εγγραφή του παιδιού σας στο σχολείο αργότερα μέσα στη χρονιά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, εγγραφές κατά την προβλεπόμενη περίοδο εγγραφών, αυξάνουν τις πιθανότητες εγγραφής του παιδιού στο σχολείο ενώ διευκολύνει ολοκληρη τη διαδικασία. 


ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ

22 Φεβρουαρίου 2021

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το παρακάτω μήνυμα που κοινοποιηθηκε μέσω Whatsapp σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες είναι ένα απατηλό μήνυμα (SCAM): δεν εστάλη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι πληροφορίες που αναφέρει ΔΕΝ είναι αληθινές!

Αποφύγετε να απαντήσετε σε αυτό το μήνυμα και να μοιραστείτε προσωπικά στοιχεία ή ευαίσθητες πληροφορίες. 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν πραγματοποιεί παραπομπές επανεγκατάστασης για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα ή σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το Πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο και προσφύγων που διαμένουν στην Ελλάδα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφαρμόζεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μαζί με την EASO, τη UNICEF και το Διεθνή Οργανισμό Μεταναστευσης υποστηρίζουν την εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Ο αρμόδιος φορέας για την έγκριση της μετεγκατάστασης  των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων είναι η Υπηρεσία Ασύλου (για αιτούντες άσυλο και δικαιούχους διεθνούς προστασίας) και η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (για ασυνόδευτα παιδιά που είναι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο). Όλες οι σχετικές διαδικασίες είναι δωρεάν. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας με την Υπηρεσία Ασύλου και την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία Ασυνόδευτων Ανηλίκων στον ιστότοπο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη διεύθυνση https://migration.gov.gr .


Πατήστε εδώ για πληροφορίες σχετικά με τον Κορωνοϊό


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δημιούργησε την ιστοσελίδα help.unhcr.org/greece για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα αυτή, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τα εξής:

Η σελίδα αυτή ενημερώνεται συνεχώς.