Πληροφορίες για νεοαφιχθέντες στην Ελλάδα


Εάν περνάτε από διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος, Έβρος)

  1. Για λόγους δημόσιας υγείας, όταν εισέρχεστε στην Ελλάδα και φτάνετε σε μονάδα υποδοχής και ταυτοποίησης, θα υποβάλλεστε σε έλεγχο για COVID-19 και εάν βρεθείτε θετικοί, θα παραμείνετε σε καραντίνα για μερικές ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες των ελληνικών υγειονομικών αρχών.
  2. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, θα πρέπει να τηρείτε τα μέτρα πρόληψης της COVID-19:

να κρατάτε απόσταση από τους άλλους

να πλένετε τακτικά τα χέρια σας

να φοράτε μάσκα

3. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε να δείτε ιατρό· ζητήστε να μιλήσετε αμέσως με το ιατρικό προσωπικό της εγκατάστασης για να ενημερώσετε:

Εάν αντιμετωπίζετε ιατρικό ή ψυχολογικό πρόβλημα

Εάν χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή

Εάν έχετε υποστεί σεξουαλική βία τις τελευταίες 72 ώρες

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή

Εάν είστε παιδί και είστε μόνο, χωρίς τους γονείς σας

Εάν είστε έγκυος

Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε βασικά είδη, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το προσωπικό της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή αν δεν αισθάνεσθε ασφαλείς, ενημερώστε την Αστυνομία και την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

4. Εάν φοβάστε να επιστρέψετε στη χώρα σας επειδή φοβάστε για τη ζωή και την ασφάλειά σας λόγω φυλής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, εθνικότητας ή συμμετοχής σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, ή λόγω πολέμου ή βίας, ή επειδή φοβάστε ότι θα υποστείτε διακρίσεις ή σοβαρή βλάβη, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε άσυλο.

Εάν θέλετε να ζητήσετε άσυλο, ενημερώστε τις ελληνικές Αρχές κατά την καταγραφή σας ότι ζητάτε άσυλο στην Ελλάδα.

Οι Αρχές θα καταγράψουν αμέσως το αίτημά σας για άσυλο, θα σας ρωτήσουν για τους λόγους για τους οποίους εγκαταλείψατε τη χώρα σας και γιατί φύγατε από την Τουρκία και θα σας δώσουν ραντεβού για τη συνέντευξη ασύλου σας εντός μερικών ημερών. Η διαδικασία ασύλου είναι δωρεάν και εμπιστευτική.

5. Μετά την καταγραφή σας θα παραμείνετε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), το οποίο σε κάποιες τοποθεσίες αποτελεί μέρος των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Νήσων (Κ.Ε.Δ.Ν.).

Η είσοδος-έξοδος από τις εγκαταστάσεις ρυθμίζεται από τις ελληνικές Αρχές.

Έχετε το δικαίωμα δωρεάν νομικής πληροφόρησης για την προετοιμασία της συνέντευξης σας

Έχετε επίσης το δικαίωμα να συμβουλεύεστε δικηγόρο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, συνήθως με δικά σας έξοδα. Ενδέχεται να υπάρχουν οργανώσεις που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν δωρεάν, αλλά αυτό εξαρτάται από την τοποθεσία που βρίσκεστε: απευθυνθείτε στο τοπικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες για πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές στην τοποθεσία που βρίσκεστε (για επιλογές σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας με την Ύπατη Αρμοστεία, πληκτρολογήστε και στείλτε 10)

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δωρεάν νομική βοήθεια για υποστήριξη στο στάδιο της προσφυγής (μετά την πρώτη απορριπτική απόφαση) μέσω αυτού του συνδέσμου:

https://applications.migration.gov.gr/apps/type-7-applications/create?locale=en


Εάν δεν έχετε περάσει από διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης

Σε περίπτωση που δεν έχετε περάσει από τις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, θα μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 🗓 για την καταγραφή της αίτησης ασύλου σας μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε αυτόν τον σύνδεσμο

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά, Αραβικά, Φαρσί, Ντάρι, Ουρντού, Παστό, Τουρκικά, Μπενγκάλι, Αλβανικά, Ελληνικά και Κουρμαντζί

Τα ραντεβού για τις καταγραφές θα ξεκινήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 στα κέντρα καταγραφής της ηπειρωτικής χώρας, στη Μαλακάσα και τα Διαβατά.

Σημειώστε ότι εάν δεν έχετε καταγραφεί σε δομές Υποδοχής και Ταυτοποίησης και επιθυμείτε να υποβάλετε αίτημα για διεθνή προστασία στην Ελλάδα, μπορείτε τώρα να καταχωρήσετε την αίτησή σας για άσυλο στα καθορισμένα κέντρα καταγραφής στην ηπειρωτική χώρα στη Μαλακάσα (Αθήνα) και τα Διαβατά (Βόρεια Ελλάδα).

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εγκαινίασε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για τον προγραμματισμό των καταγραφών των αιτούντων άσυλο. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά, Αραβικά, Νταρί, Μπενγκάλι, Φαρσί, Αλβανικά, Παστό, Ουρντού και Τουρκικά.

Για να προγραμματίσετε την καταγραφή σας και να κλείσετε ραντεβού, συμπληρώστε τη φόρμα ΕΔΩ.

Σημειώστε ότι για να υποβάλετε αίτηση θα πρέπει να δηλώσετε μια διεύθυνση email επικοινωνίας. Όταν ολοκληρώσετε την αίτησή σας, θα σας οριστεί ένα ραντεβού (ημέρα & ώρα) κατά το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστείτε στο σημείο καταγραφής που θα επιλέξετε και θα μπορείτε να λάβετε σχετική απόδειξη στη διεύθυνση email που καταχωρίσατε. Το ραντεβού είναι κοινό για όλα τα μέλη που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση. Μπορείτε να συμπεριλάβετε έως και 8 μέλη στην αίτησή σας, συμπληρώνοντας χωριστά τον αριθμό των ενηλίκων και τον αριθμό των ανηλίκων.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η μετάβαση στο σημείο καταγραφής μετά από προκαθορισμένο ραντεβού, έχετε τη δυνατότητα να το επαναπρογραμματίσετε άλλες 2 φορές, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.

Να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας της Μαλακάσας και των Διαβατών έχουν οριστεί ως κέντρα καταγραφής αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα ραντεβού εγγραφών θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Η διαδικασία καταγραφής μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 25 ημέρες και για αυτό το διάστημα απαιτείται η παραμονή σας στη δομή.


Γενικές πληροφορίες σχετικά με την Ελλάδα

Το κλίμα της Ελλάδας είναι μεσογειακό με μεγάλη ηλιοφάνεια, ήπιες θερμοκρασίες και περιορισμένες βροχοπτώσεις. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη διαφοροποίηση, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας και της κατανομής μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των θαλάσσιων περιοχών.

Το καλοκαίρι, οι ζεστές και ξηρές μέρες συχνά συνοδεύονται από δροσιστικούς εποχικούς ανέμους, ενώ οι ορεινές περιοχές είναι γενικότερα πιο δροσερές.

Οι χειμώνες είναι ήπιοι στις πεδιάδες με λίγο πάγο και χιόνι, αλλά τα βουνά είναι συνήθως καλυμμένα με χιόνι.

Η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί το ενιαίο νόμισμά της: το Ευρώ.

Οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν συνήθως από τις 08:00 έως τις 14:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τα καταστήματα είναι συνήθως ανοιχτά Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο από τις 09:00 έως τις 15:00 και Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00.