Σχετικά με τον Κορωνοϊό

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 1. Περιορισμός κυκλοφορίας
 2. Κοινωνική αποστασιοποίηση
 3. Κλείσιμο σχολείων
 4. Αναστολή λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου
 5. Ταξιδιωτικοί περιορισμοί
 6. Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη
 7. Προσωπική υγιεινή και προφύλαξη

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η σελίδα θα ενημερώνεται τακτικά με τις κρατικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που λαμβάνουν οι ελληνικές Αρχές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μπορείτε επίσης να βρείτε τις τακτικές ενημερώσεις και στους ιστότοπους των παρακάτω αρμόδιων κρατικών φορέων:

Όλες οι έξοδοι από το πρόγραμμα ESTIA, τόσο η στέγαση όσο και η παροχή οικονομικής βοήθειας, αναστέλλονται έως τις 31 Μαΐου 2020

1. Περιορισμός κυκλοφορίας

Έως τις 4 Μαΐου, 06:00 πμ. Υπουργική Απόφαση 26794.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 22/03: COVID19:

Από τις 4 Μαΐου, αίρεται η υποχρέωση κατοχής άδειας μετακίνησης μέσω sms ή χειρόγραφου εγγράφου. Επιτρέπεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και το κολύμπι στη θάλασσα, αλλά όχι σε οργανωμένες παραλίες. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ταξί (μέχρι 2 επιβάτες) και θα επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους παραβιάζουν αυτόν τον κανονισμό.

Σύνδεσμος

Σε συνέχεια των περιορισμών μετακίνησης που ανακοινώθηκαν στις 23 Μαρτίου 2020 σε σχέση με τον COVID-19, οι αρχές διευκρίνισαν ότι:

 1. Από τις 4 Μαΐου και μέχρι το τέλος του μήνα, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία αυτοκινήτων στην Αθήνα (δακτύλιος), ενώ στα ΙΧ θα επιτρέπεται να επιβαίνουν ένας οδηγός και 2 επιβάτες.
 2. Οι περιορισμοί κυκλοφορίας από τη μία περιοχή στην άλλη παραμένουν σε ισχύ και θα αρθούν στις 18 Μαΐου.
 3. Η μετάβαση στα νησιά επιτρεπόταν μόνο σε μόνιμους κατοίκους μέχρι τις 24 Μαΐου, ενώ από τις 25 Μαΐου επιτρέπεται σε όλους.

Ενημέρωση σχετικά με τα  μέτρα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Λέσβο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο  

Προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού (Covid-19) στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα κάτωθι μέτρα από τις ελληνικές αρχές (βάσει Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης).

Τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ μέχρι νεωτέρας.

 1. Η κυκλοφορία των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στα Κ.Υ.Τ. περιορίζεται εντός της περιμέτρου του Κέντρου.
 2. Κάθε μέρα, από τις 07:00 έως τις 21:00, εκπρόσωποι των οικογενειών ή των ομάδων που διαμένουν στα Κ.Υ.Τ. επιτρέπεται να μετακινούνται στα πλησιέστερα αστικά κέντρα για να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.
 3. Πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου αυτά διατίθενται. Στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς, επιτρέπεται να εξέρχονται από το Κ.Υ.Τ. έως 150 άτομα ανά ώρα, σε ομάδες μικρότερες των 10 ατόμων, προκειμένου να μετακινούνται στα πλησιέστερα αστικά κέντρα.
 4. Υπεύθυνη για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας είναι η Ελληνική Αστυνομία.
 5. Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης ενημερώνει μέσω γραπτών και ηχητικών μηνυμάτων τους διαμένοντες στα Κ.Υ.Τ. σε γλώσσες που κατανοούν, καθώς και τους φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτά, για τα ισχύοντα μέτρα.
 6. Για την περίοδο αυτή, όλες οι επισκέψεις ή οι δραστηριότητες εντός των K.Y.T που δεν σχετίζονται με τη στέγαση, τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των διαμενόντων, θα επιτρέπονται μόνο κατόπιν σχετικής άδειας από τη διοίκηση του Κ.Υ.Τ. Για την παροχή νομικών υπηρεσιών, η πρόσβαση θα πραγματοποιείται επίσης κατόπιν σχετικής έγκρισης από τη διοίκηση του Κ.Υ.Τ και σε ειδικό χώρο, όπου αυτό είναι εφικτό.
 7. Δημιουργούνται επίσης ειδικές υγειονομικές μονάδες για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων COVID-19 και τη διενέργεια ελέγχων στο προσωπικό του Κ.Υ.Τ.
 8. Η χρήση μάσκας εντός των Κ.Υ.Τ. είναι υποχρεωτική για τους διαμένοντες και τους εργαζόμενους (καθώς και σε όλες τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και κάθε είδους δομή και χώρο υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών). Η μη συμμόρφωση επιφέρει πρόστιμο 150 Ευρώ.
 9. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα ταξί, τα καταστήματα και τα σουπερ-μάρκετ, τα νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές εγκαταστάσεις. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους πελάτες όσο και για το προσωπικό. Η μη συμμόρφωση επιφέρει πρόστιμο 150-300 Ευρώ, βάσει Κ.Υ.Α. που ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα.
 10. Σε καταστήματα, σουπερ-μάρκετ, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους δημόσιας συνάθροισης, θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων. Η μη συμμόρφωση επιφέρει πρόστιμο 150 Ευρώ βάσει Κ.Υ.Α. που ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα.

2. Κοινωνική αποστασιοποίηση    

Στις 15 Μαρτίου ανακοινώθηκαν από τις Αρχές της Ελλάδας μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με το μήνυμα «ΜένουμεΣπίτι» – Αναμένονται αυξημένα μέτρα

 • Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις ευέλικτης εργασίας για τους εργαζομένους στο δημόσιο, το κλείσιμο εστιατορίων, καφέ, εμπορικών κέντρων και άλλων δημόσιων χώρων.
 • Από τις 4 Μαΐου, θα ανοίξουν μικρά καταστήματα, κομμωτήρια, κουρεία, βιβλιοπωλεία, καταστήματα αθλητικών ειδών, καταστήματα ειδών κηπουρικής, καταστήματα οπτικών.
 • Τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου και τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής, γραφεία/υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής και θα επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους παραβιάζουν αυτόν τον κανονισμό, ενώ υπάρχει σύσταση να χρησιμοποιείται μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους.
 •  Οι καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν στις 25 Μαΐου και θα επιτρέπεται να έχουν πελάτες μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
 • Από την 1η Ιουνίου 2020 θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά έως τις 31 Μαΐου.
 • Όλες οι υπηρεσίες σε χώρους λατρείας, ανεξαρτήτως θρησκείας, αναστέλλονται έως τις 3 Μαΐου 2020. Στις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα ανοίξουν για ατομική λατρεία και από τις 17 Μαΐου, θα ανοίξουν για το κοινό και οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες υπό αυστηρούς κανόνες (απόσταση, μάσκες). Κοινές υπουργικές απόφασεις 27283 και 27807.
 • Η χρήση ασανσέρ επιτρέπεται μόνο σε ανθρώπους με αναπηρία και άλλες ευαλωτότητες. Η μάσκα είναι υποχρεωτική.

Κοινή Υπουργική Απόφαση 27815

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων έχει εκδώσει οδηγίες προς τους Μουσουλμάνους της Ελλάδας για την περίοδο του Ραμαζανίου, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη (23/4) και λήγει στις 23 Μαΐου.

 • Καθώς παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση προσέλευσης φυσικών προσώπων σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου μπορούν να τελούνται στο σπίτι.
 • Το δείπνο λύσης της νηστείας (Ιφτάρ) επιτρέπεται να πραγματοποιείται μόνο σε σπίτια, χωρίς οιοδήποτε τρίτο πρόσωπο (συγγενή, φίλο ή επισκέπτη).
 • Δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν χώροι στην Αθήνα ή σε άλλους δήμους της χώρας για την τέλεση της προσευχής για την μεγάλη εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr).

Σχετικός σύνδεσμος

3. Κλείσιμο σχολείων

Προσωρινό κλείσιμο των σχολείων έως τις 10 Μαϊου 2020

 • Κατόπιν σύστασης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα έως τις 10 Μαΐου 2020. https://www.minedu.gov.gr/koronoios-kentriki | PDF
 • Τη Δευτέρα 11 Μαΐου, οι μαθητές της τρίτης Λυκείου θα επιστρέψουν στις τάξεις. Οι υπόλοιποι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 18 Μαΐου. Εκκρεμεί η απόφαση σχετικά με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία.
 • Η αναστολή των δραστηριοτήτων ισχύει για όλα τα νηπιαγωγεία, σχολεία, ΙΕΚ, πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια.
 • Αυτό το έκτακτο μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς των ανηλίκων και των μαθητών.

Σχετικός σύνδεσμος 1 | Σχετικός σύνδεσμος 2

4. Αναστολή λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου

Εξυπηρέτηση Κοινού από την Υπηρεσία Ασύλου από 18.5.2020-29.5.2020

Από τη Δευτέρα 18.5.2020, η Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα δέχεται εκ νέου κοινό. Ωστόσο, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της διασποράς COVID-19, επιθυμούμε να ενημερώσουμε το κοινό για τα κάτωθι. 

1. Η ισχύς των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασία, τα οποία έχουν λήξει ή λήγουν από την 13.3.2020 (ημερομηνία έναρξης της αναστολής εξυπηρέτησης κοινού) έως και την 31.5.2020 παρατείνεται με νέα υπουργική απόφαση για διάστημα έξι (6) μηνών. Ως εκ τούτου, η Υπηρεσία Ασύλου δεν θα προβεί σε ανανεώσεις δελτίων αιτούντων διεθνή προστασία για το διάστημα έως και την 31.5.2020. Εξαιρούνται από τα ανωτέρω, τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου και το Αυτοτελές Κλιμάκιο Κω, τα οποία θα προβούν σε ανανέωση των δελτίων των επωφελούμενων.  Επιπλέον, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 11341/11-6-2020 υπουργική απόφαση, η ισχύς των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασία τα οποία λήγουν και δεν έχουν ανανεωθεί κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, παρατείνεται μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2020.

2. Από τη Δεύτερα 18.5.2020, θα κατατίθενται ηλεκτρονικά αιτήσεις αλλαγής στοιχείων επικοινωνίας, αλλαγής βασικών στοιχείων, διαχωρισμού φακέλων, χορήγησης αντίγραφου φακέλου, βεβαίωσης κατάστασης αιτήματος, αναβολής/επίσπευσης συνέντευξης, νομικής συνδρομής, καθώς και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων. Σχετικά πρότυπα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των κατά τόπο αρμόδιων γραφείων.

3. Από Δευτέρα 18.5.2020 θα λαμβάνουν κανονικά χώρα οι καταθέσεις προσφυγών. 

Σχετικός σύνδεσμος 

Λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου από 1.6.2020

Η Υπηρεσία Ασύλου επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό για τα κάτωθι:

1. Η ισχύς των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασία, τα οποία έληξαν μεταξύ 13.3.2020 και 31.5.2020, έχει παραταθεί για διάστημα 6 μηνών βάσει της υπουργικής απόφασης TT 9028/2020 (ΦΕΚ Β 1854/15.5.2020). Οι αιτούντες που έχουν δελτία εξάμηνης διάρκειας, η ισχύς των οποίων έχει λήξει κατά το ως άνω διάστημα, παρακαλούνται να προσέρχονται στα γραφεία για ανανέωση στο τέλος της εξάμηνης παράτασης και όχι νωρίτερα.

2. Παρακαλούνται οι αιτούντες όπως κάνουν χρήση των προτύπων αιτήσεων, οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα asylo.gov.gr, για τη διεκπεραίωση διοικητικών ενεργειών. 3. Οι αιτούντες διεθνή προστασία, των οποίων η συνέντευξη δεν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των μέτρων λόγω COVID-19 θα ενημερωθούν για την νέα ημερομηνία συνέντευξης το αργότερο κατά την ανανέωση του δελτίου τους από την Υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση, οι αιτούντες διεθνή προστασία δύνανται να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση επίσπευσης μέσω της φόρμας που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα asylo.gov.gr

12.09.2020 : Παράταση Ισχύος Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία

Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αποτροπής φαινομένων συνωστισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας, παρατείνεται η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία ως ακολούθως:

 1. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “1” παρατείνεται έως την 6η Νοεμβρίου 2020. 
 2. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “2” παρατείνεται έως την 13η Νοεμβρίου 2020. 
 3. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “3” παρατείνεται έως την 20η  Νοεμβρίου 2020. 
 4. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “4” παρατείνεται έως την 27η Νοεμβρίου 2020. 
 5. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “5” παρατείνεται έως την 4η Δεκεμβρίου 2020. 
 6. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “6” παρατείνεται έως την 11η Δεκεμβρίου 2020. 
 7. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “7” παρατείνεται έως την 18η Δεκεμβρίου 2020. 
 8. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία,, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “8” παρατείνεται έως την 29η Δεκεμβρίου 2020. 
 9. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία,, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “9” παρατείνεται έως την 7η Ιανουαρίου 2021. 
 10. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία,, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “0” παρατείνεται έως την 14η Ιανουαρίου 2021. 

Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία,  για την ανανέωση των οποίων αρμόδιο είναι το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου, παρατείνεται έως την 14η Ιανουαρίου 2021. 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων διεθνή προστασία και την προάσπιση της δημοσίας υγείας, η ανανέωση των δελτίων θα γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες και ημερομηνίες, τις οποίες οι αιτούντες μπορούν να αναζητήσουν σε σχετική εφαρμογή, η οποία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα εφαρμογών του Υπουργείου http://applications.migration.gov.gr.

Οι αιτούντες διεθνή προστασία καλούνται να προσέρχονται στην Υπηρεσία Ασύλου σύμφωνα με το προγραμματισμένο ραντεβού, όπως αυτό θα τους αποδίδεται από την παραπάνω εφαρμογή.

5. Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Πριν ταξιδέψετε από και προς την Ελλάδα, ενημερωθείτε για τους περιορισμούς που μπορεί να ισχύουν κατά τον χρόνο του ταξιδιού σας, από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών (https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/welcome-to-greece.html), της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (http://www.ypa.gr/el/news) και  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/el/gr-epikoinwnias-enhmerwshs/prostasia-apo-neo-koronoio-nomothesia/)

Οδηγίες για ταξιδιώτες: 

 • Ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες είναι υψηλός. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια σε περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19-https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports .  Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού.
 • Εάν εμφανίσετε πυρετό και / ή αναπνευστικά συμπτώματα όπως δύσπνοια ή βήχα 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, συνιστάται να παραμείνετε στο σπίτι και να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να επικοινωνήστε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (1135, 210-5212054).

Σχετικός σύνδεσμος

6. Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

Πρόσβαση αιτούντων άσυλο στην υγειονομική περίθαλψη (απόδοση ΠΑΑΥΠΑ)

Από την 1η Απριλίου 2020, τίθεται σε εφαρμογή η απόδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) σε αιτούντες άσυλο. Η παροχή του ΠΑΑΥΠΑ σε όλους τους αιτούντες άσυλο που είναι πλήρως καταγεγραμμένοι και κάτοχοι έγκυρων καρτών αιτούντων άσυλο θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα Απριλίου. Οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να αναζητούν τον ΠΑΑΥΠΑ μέσω της ιστοσελίδας του amka.gr και δεν θα χρειαστεί να παράσχουν πιστοποιητικό για την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο ΠΑΑΥΠΑ θα εκδίδεται αυτομάτως μαζί με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος ασύλου, ο ΠΑΑΥΠΑ θα απενεργοποιηθεί αυτόματα. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης ασύλου, θα μετατρέπεται σε  Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).

Σύνδεσμος | PDF αρχείο

 • Στις 4 Μαΐου, τα δημόσια νοσοκομεία θα ανοίξουν ξανά για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις και εξωτερικούς ασθενείς. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους όσους επισκέπτονται τα νοσοκομεία και πρόστιμο 300 ευρώ θα επιβάλλεται σε όσους παραβιάζουν τον παραπάνω κανονισμό.

Σχετικός σύνδεσμος

7. Προσωπική υγιεινή και προφύλαξη

Οδηγίες για την απομόνωση στο σπίτι των ύποπτων κρουσμάτων COVID-19

 • Τα άτομα που είναι επαφές ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (δηλαδή μέλη της οικογένειας, φίλοι, γνωστοί, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης) πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση υγείας τους (έλεγχος θερμοκρασίας δύο φορές την ημέρα) για 14 ημέρες από την τελευταία έκθεση τους στον ιό. Συνιστάται να διατηρείτε καθημερινή επαφή με τους επαγγελματίες υγείας καθόλη την περίοδο παρακολούθησης.
 • Σε περίπτωση που το άτομο που βρίσκεται σε οικειοθελή απομόνωση παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (δηλ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια), θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας  (Τηλ. 1135 ή 210 5212 054), για περαιτέρω καθοδήγηση.

Σχετικός σύνδεσμος

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Μη ξεχνάς!

Να βήχεις ή να φτερνίζεσαι μέσα στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο και να το πετάς αμέσως στα σκουπίδια. Να μην ακουμπάς καθόλου τα χέρια στο πρόσωπό σου. Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν το φαγητό και αφού πας στην τουαλέτα. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, ζήτησε από κάποιον μεγαλύτερο να σε βοηθήσει να βάλεις ειδικό καθαριστικό χεριών. Να μην ανταλλάσσεις αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές σου. Να κρατάς απόσταση 1,5 μ. απ’ όλους, μέσα και έξω από το σχολείο. Αν νιώθεις άρρωστος, να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή το δάσκαλό σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά.


Η σύνταξη των ανακοινώσεων γίνεται βάσει των μέτρων που λαμβάνουν οι ελληνικές Αρχές. Το περιεχόμενο των ανακοινώσεων των ελληνικών Αρχών δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η περίληψη των ανακοινώσεων των ελληνικών Αρχών δεν αποτελεί επίσημο έγγραφο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και επομένως πρέπει να αναφέρονται όλες οι πηγές και οι σύνδεσμοι που παρέχονται.