Σχετικά με τον Κορωνοϊό

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 1. Περιορισμός κυκλοφορίας
 2. Κανόνες τήρησης αποστάσεων
 3. Κλείσιμο σχολείων
 4. Αναστολή λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου
 5. Ταξιδιωτικοί περιορισμοί
 6. Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη
 7. Προσωπική υγιεινή και προφύλαξη
 8. Εμβολιασμός κατά της COVID-19

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η σελίδα θα ενημερώνεται τακτικά με τις κρατικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που λαμβάνουν οι ελληνικές Αρχές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μπορείτε επίσης να βρείτε τις τακτικές ενημερώσεις και στους ιστότοπους των παρακάτω αρμόδιων κρατικών φορέων:

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, 06:00 πμ.

Κοινή υπουργική απόφαση

1. Περιορισμός κυκλοφορίας

 • Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ 21:00 το βράδυ και 5:00 το πρωί, με εξαίρεση τη μετάβαση από και προς την εργασία, την μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη σε γιατρό και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο σε κοντινή απόστασή από την κατοικία σας.
 • Για τις υπόλοιπες ώρες (δηλαδή από τις 5:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ) προβλέπεται  η υποχρέωση κατοχής άδειας μετακίνησης μέσω sms ή χειρόγραφου εγγράφου (https://forma.gov.gr/ ). Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. Από τις 18 Ιανουαρίου, τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν αλλά η βεβαίωση κίνησης έχει χρονική ισχύ δύο (2) ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος. Επίσης, επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία (μόνο ύστερα από ραντεβού) ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή έως ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

 • Οι συναθροίσεις απαγορεύονται και η παραβίαση αυτού του μέτρου από ιδιώτες επιφέρει πρόστιμο 3.000 ευρώ.
 • Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εκτός των ορίων της Περιφέρειας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

α) από και προς την εργασία,

β) για λόγους υγείας,

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

Ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Λέσβο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο, ανοιχτές δομές φιλοξενίας, καθώς και κάθε είδους δομή και χώρος υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών

 1. Προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα Κ.Υ.Τ. και στις δομές φιλοξενίας όλης της Επικράτειας αυστηρά εντός αντίστοιχης περιμέτρου που θα εφαρμόσει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).
 2. Καθημερινά και από ώρα 7:00 έως και ώρα 19:00 δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων των διαμενόντων στα Κ.Υ.Τ. και στις δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών να μεταβαίνουν για την κάλυψη των απαραίτητων αναγκών τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Στις περιοχές όπου είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο. Ο έλεγχος των ως άνω μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
 3. Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και η Διοίκηση των Κ.Υ.Τ. και των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στα Κ.Υ.Τ. και στις εν λόγω δομές μέσω γραπτών και ακουστικών (μεγαφωνικά) μηνυμάτων σε όλες τις γλώσσες που κατανοούν, καθώς και όλους τους δραστηριοποιούμενους φορείς εντός και πέριξ της δομής για τους λόγους εφαρμογής του ανωτέρου περιορισμού κυκλοφορίας και για την ανάγκη πιστής τήρησής του. Κατόπιν επικοινωνίας με τους αντίστοιχους φορείς και τα τοπικά τμήματα των διεθνών οργανισμών είναι δυνατή η έκδοση ονομαστικής λίστας προσωπικού των διεθνών οργανισμών, καθώς και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, η οποία δίνει το δικαίωμα εισόδου στα Κ.Υ.Τ. και στις δομές. Έως και τις 30 Νοεμβρίου, επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού επιτρέπονται κατόπιν άδειας της Διοίκησης του Κ.Υ.Τ. και των δομών.
 4. Για την παροχή νομικών υπηρεσιών στους διαμένοντες στα Κ.Υ.Τ. και στις δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών, πρόσβαση δίδεται κατόπιν έγκρισης της Διοίκησης του Κ.Υ.Τ. και των δομών και σε ειδικό χώρο, όπου αυτό είναι εφικτό. Οι εργαζόμενοι εντός του Κ.Υ.Τ. και των δομών καλούνται να τηρούν αυστηρά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και τα ατομικά μέτρα προστασίας της υγείας τους, όπως αυτά αναφέρονται σε σχετικές ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
 5. Εντός της περιμέτρου των Κ.Υ.Τ. και των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των Κ.Υ.Τ. και των εν λόγω δομών.
 6. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι υπεύθυνη για την τήρηση του ανωτέρω περιορισμού κυκλοφορίας και δύναται να προβαίνει σε σχετικές αποφάσεις ρύθμισης κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών.
 7. Η υπουργική απόφαση δεν εφαρμόζεται ως προς τις μετακινήσεις των αιτούντων άσυλο πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, καθώς επίσης και αναγνωρισμένων προσφύγων ή τελούντων υπό καθεστώς επικουρικής προστασίας, που πραγματοποιούνται με ειδικά ναυλωμένα μέσα (όπως πλοία, αεροπλάνα, σιδηροδρομικές αμαξοστοιχίες, λεωφορεία και αυτοκίνητα) για λόγους δημόσιας ασφάλειας ή στο πλαίσιο προγραμμάτων στέγασης και μετεγκατάστασης των παραπάνω προσώπων (όπως το HELIOS και το ΕΣΤΙΑ II).
 8. Από τις ρυθμίσεις της υπουργικής απόφασης, εξαιρείται η είσοδος πολιτών τρίτων χωρών σε δομές ή Κ.Υ.Τ. στο πλαίσιο οργανωμένων μετακινήσεων, που διενεργούνται από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
 9. Από τις ρυθμίσεις της υπουργικής απόφασης, εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου (Π.Γ.Α.), που εδρεύουν εντός ή εκτός των ορίων των Κ.Υ.Τ., η λειτουργία των οποίων δεν αναστέλλεται σε περίπτωση αναστολής εξόδου. Οι Διοικητές των Κ.Υ.Τ. και οι Προϊστάμενοι των Π.Γ.Α., σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέσο, κατάλογο αρμοδιότητας για την ασφαλή προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση από και προς τις εγκαταστάσεις των Π.Γ.Α. του προσωπικού των Π.Γ.Α., των πολιτών τρίτων χωρών, των νομικών παραστατών και συμβούλων αυτών, των μεταφραστών και όποιου άλλου προσώπου υφίσταται απόλυτη ανάγκη να προσέρχεται στις εγκαταστάσεις αυτών.
 10. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική με εξαίρεση τα παιδιά κάτω των 4 ετών και τις περιπτώσεις που η χρήση της μάσκας δεν ενδείκνυται για λόγους υγείας.
 11. Η παραβίαση των παραπάνω κανόνων επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.

Απευθυνθείτε στις τοπικές αρχές και την Διοίκηση της Δομής σχετικά με την εφαρμογή των επιμέρους μέτρων στη Δομή στην οποία διαμένετε.

2. Κανόνες τήρησης αποστάσεων

 • Επιβάλλεται η  χρήση μη ιατρικής μάσκας, σε όλη τη χώρα, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου. Από την υποχρέωση χρήσης εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών. Η παραβίαση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας, επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.
 • Aναστέλλεται η λειτουργία  των παιδικών χαρών, των γυμναστηρίων και των κινηματογράφων. Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through), που επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην παρούσα. Εξακολουθούν και λειτουργούν τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), φαρμακεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων καθώς και οι λαϊκές αγορές.
 • Μεταφορές: Τα μέσα μαζικής μεταφοράς εξακολουθούν να λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα με μέγιστη πληρότητα 65%. Σε περίπτωση, που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς. Στα ταξί και στα ιδιωτικά οχήματα επιτρέπεται μέχρι 2 επιβάτες πλέον του οδηγού. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εκτός αν πρόκειται για συζύγους και συγγενείς α’ και β’ βαθμού
 • Η εκδίκαση όλων των υποθέσων στα δικαστήρια αναστέλλεται, με εξαίρεση ενδεικτικά τις δίκες που δεν απαιτούν μάρτυρα, την εκδίκαση προσωρινών διαταγών κλπ. Σε περίπτωση που έχετε ορισμένη ημερομηνία ως δικάσιμο, είναι καλό να συμβουλευτείτε το νόμιμο εκπρόσωπο σας.
 • Η τέλεση, με την παρουσία φυσικών προσώπων κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε δόγματος και θρησκείας, επιτρέπεται με συγκεκριμένους περιορισμούς (ένα άτομο/ 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 50 άτομα). Στις κηδείες έχουν εφαρμογή οι γενικοί περιορισμοί (τήρηση αποστάσεων, χρήση μασκας, ένα ένα άτομο/ 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 50 άτομα).
 • Η χρήση ασανσέρ επιτρέπεται μόνο σε ανθρώπους με αναπηρία και άλλες ευαλωτότητες και εφ’όσον δεν ξεπερνά το 10% της χωρητικότητας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική.

3. Κλείσιμο σχολείων

Η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια και λύκεια) παραμένει σε αναστολή μεχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021. Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

 • Οι δια ζώης εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα γυμνάσια και τα λύκεια καθώς και η επαγγελματική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, των φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, παραμένουν σε αναστολή μέχρι τις 29 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας η δια ζώσης επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας ξεκινά από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.
 • Η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών και δημοτικών σχολείων) καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων ξεκίνησε από τη Δευτέρα 11/1/2021 με εξαίρεση τις απογευματινές δραστηριότητες.
 • Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική.
 • Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Πληροφορίες σχετικά με την αναστολή λειτουργίας δομών εκπαίδευσης εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού είναι διαθέσιμες εδώ: https://www.minedu.gov.gr/covid19-schools.html

Οδηγίες σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι διαθέσιμες εδώ:  https://www.minedu.gov.gr/exetaseis-2/1650-covid19/44445-21-03-2020-odigies-gia-tin-eks-apostaseos-ekpaidefsi

Για είσοδο στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας πατήστε εδώ https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/tilekpedefsi/

Η αίτηση  δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς και μαθητές 16 ετών και άνω είναι διαθέσιμη εδώ https://edu.testing.gov.gr/#/

4. Αναστολή λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου

 • Δεν είναι δυνατή η εξυπηρέτηση του κοινού χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού, εκτός από την παραλαβή προσφυγών κατά απορριπτικών αποφάσεων που πραγματοποιείται χωρίς ραντεβού.
 • Η χρήση μάσκας κατά την προσέλευση στην Υπηρεσία είναι υποχρεωτική, όπως άλλωστε και η τήρηση της απαραίτητης απόστασης του 1.5. μέτρου.
 • Σε κάθε περίπτωση, οι αιτούντες καλούνται να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών της ιστοσελίδας: applications.migration.gov.gr.
 • Εξυπηρετούνται μετά από ραντεβού, κατά προτεραιότητα  οι επείγουσες περιπτώσεις ευαλώτων αιτούντων άσυλο καθώς και οι υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης. Κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού θα παραδίδονται στους δικαιούχους τα ταξιδιωτικά έγγραφα και οι άδειες διαμονής ενιαίου τύπου.
 • Θα πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες συνεντεύξεις αιτούντων διεθνή προστασία.
 • Οι προγραμματισμένες καταγραφές μέσω skype θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
 • Τα προγραμματισμένα ραντεβού με αιτούντες ή με τους δικηγόρους τους για τακτικές υπηρεσίες και ειδικά αυτά που προγραμματίστηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, επαναπροσδιορίζονται με ευθύνη των υπηρεσιών και ανάλογα με το διαθέσιμο προσωπικό, εφ’όσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να προσέλθετε στο προγραμματισμένο ραντεβού σας στην Υπηρεσία Ασύλου ενημερώστε νωρίτερα ή και την ίδια μέρα το αρμόδιο γραφείο με κάθε δυνατό τρόπο (εφαρμογή/application, e-mail,  fax ή και τηλέφωνο).

Ψηφιακή πύλη Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (applications.migration.gov.gr)

Από Τρίτη 20.10.2020,  δίνεται η δυνατότητα στους αιτούντες άσυλο να κλείνουν ηλεκτρονικά το ραντεβού τους και τονίζεται ότι η υπηρεσία Ασύλου πλέον θα εξυπηρετεί το κοινό αποκλειστικά και μόνο κατόπιν ηλεκτρονικού ραντεβού.

Ήδη, αποκλειστικά με ραντεβού, γίνονται:

 • Προγραμματισμένες συνεντεύξεις
 • Προγραμματισμένες καταγραφές
 • Κατάθεση δικαιολογητικών σχετικών με υπόθεση οικογενειακής επανένωσης (υποθέσεις Δουβλίνου)

Εξαιρετικά, επιτρέπεται η κατάθεση προσφυγής άνευ ραντεβού, για λόγους δεσμευτικών προθεσμιών.

Παράλληλα πολλές υπηρεσίες διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, από τον Ιούνιο του 2020, χωρίς την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας, όπως:

 • Αλλαγής στοιχείων επικοινωνίας
 • Αλλαγή στοιχείων ταυτότητας,
 • Αίτηση αναβολής/επίσπευσης της συνέντευξης,
 • Βεβαίωση κατάστασης αιτήματος,
 • Βεβαίωση διαχωρισμού φακέλων,
 • Βεβαίωση κατάθεσης εγγράφων,
 • Βεβαίωση χορήγησης αντιγράφων
 • Αίτηση για νομική συνδρομή
 • Αναζήτηση ΠΑΑΥΠΑ

Παράταση Ισχύος Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία

Η ισχύς των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασία παρατείνεται έως την 31η Μαρτίου 2021 ανεξάρτητα από τον χρόνο λήξης κάθε δελτίου. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι κάτοχοι των παλιών δελτίων, μπορούν να παραλαμβάνουν τα νέα δελτία τους όπως αυτό προβλέπεται από την υπ’ αριθμόν 22066/16.10.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η σχετική ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ https://migration.gov.gr/paratasi-deltion-aitoynton-diethni-prostasia/.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από αυτή την απόφαση, η παράταση των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασία είχε παραταθεί με σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες εδω (https://migration.gov.gr/paratasi-ischyos-deltion-aitoynton-diethni-prostasia/) και εδώ (https://migration.gov.gr/simantiki-enimerosi-apo-tin-ypiresia-asyloy/). 

Αναφορικά με τις διαδικασίες ενώπιον της Αρχής Προσφυγών, από τη Δευτέρα 18.05.2020, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που εκπροσωπούν προσφεύγοντες δύνανται να καταθέτουν ηλεκτρονικά οποιοδήποτε αίτημα, το οποίο και αποστέλλεται στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

5. Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Πριν ταξιδέψετε από και προς την Ελλάδα, ενημερωθείτε για τους περιορισμούς που μπορεί να ισχύουν κατά τον χρόνο του ταξιδιού σας, από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών (https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/welcome-to-greece.html), της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (http://www.ypa.gr/el/news) και  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/el/gr-epikoinwnias-enhmerwshs/prostasia-apo-neo-koronoio-nomothesia/)

Οδηγίες για ταξιδιώτες: 

 • Ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες είναι υψηλός. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια σε περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19 
 • Εάν εμφανίσετε πυρετό και / ή αναπνευστικά συμπτώματα όπως δύσπνοια ή βήχα 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, συνιστάται να παραμείνετε στο σπίτι και να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να επικοινωνήστε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (1135, 210-5212054).

6. Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

Σε όλα τα νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα επιτρέπεται μόνο ένας (1) συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή, ενώ το 80% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων θα αναβληθεί. Εξαίρεση σε αυτό τον περιορισμό αποτελούν  τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

7. Προσωπική υγιεινή και προφύλαξη

Οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας

 • Πλένετε επιμελώς τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν την αφαίρεσή της
 • Εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπο σας καλύπτοντας τη μύτη και όλη τη περιοχή του στόματος μέχρι και κάτω από το πηγούνι.
 • Αφαιρέστε τη μάσκα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
 • Αν η μάσκα είναι μιας χρήσεως, απορρίψτε την με ασφαλή τρόπο σε κάδο κοινών αστικών απορριμμάτων και όχι ανακύκλωσης, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα. Οι μάσκες μιας χρήσεως δεν ανακυκλώνονται και δεν πρέπει να απορρίπτονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
 • Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) βεβαιωθείτε ότι την πλένετε το συντομότερο δυνατόν, στο πλυντήριο ή στο χέρι με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο C και στη συνέχεια την σιδερώνετε.

Επισημαίνεται ότι, η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας όπως η φυσική απόσταση >1,5μ, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή πτάρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Σχετικός σύνδεσμος:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/7831-systaseis-anaforika-me-th-xrhsh-maskas

Οδηγίες για την απομόνωση στο σπίτι των ύποπτων κρουσμάτων COVID-19

 • Τα άτομα που είναι επαφές ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (δηλαδή μέλη της οικογένειας, φίλοι, γνωστοί, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης) πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση υγείας τους (έλεγχος θερμοκρασίας δύο φορές την ημέρα) για 14 ημέρες από την τελευταία έκθεση τους στον ιό. Συνιστάται να διατηρείτε καθημερινή επαφή με τους επαγγελματίες υγείας καθόλη την περίοδο παρακολούθησης.
 • Σε περίπτωση που το άτομο που βρίσκεται σε οικειοθελή απομόνωση παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (δηλ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια), θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας  (Τηλ. 1135 ή 210 5212 054), για περαιτέρω καθοδήγηση.

Σχετικός σύνδεσμος

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Μη ξεχνάς!

Να βήχεις ή να φτερνίζεσαι μέσα στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο και να το πετάς αμέσως στα σκουπίδια. Να μην ακουμπάς καθόλου τα χέρια στο πρόσωπό σου. Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν το φαγητό και αφού πας στην τουαλέτα. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, ζήτησε από κάποιον μεγαλύτερο να σε βοηθήσει να βάλεις ειδικό καθαριστικό χεριών. Να μην ανταλλάσσεις αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές σου. Να κρατάς απόσταση 1,5 μ. απ’ όλους, μέσα και έξω από το σχολείο. Αν νιώθεις άρρωστος, να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή το δάσκαλό σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά.

Σχετικός σύνδεσμος

8. Εμβολιασμός κατά της COVID-19

Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την COVID-19 ξεκίνησε. Ο εμβολιασμός, δωρεάν για όλους, είναι σε εξέλιξη και θα γίνεται σταδιακά διαθέσιμο σε όλους και όλες. Κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το εμβόλιο είναι διαθέσιμο στους:

α. Ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας

β. Ατομα με ηλικία από 60 έως 64 ετών και στα άτομα άνω των 70 ετών. Από τις 2 Απριλίου, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό και στα άτομα με ηλικία από 65-69

γ. Άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου όπως είναι η μεταμόσχευση, η νεφρική ανεπάρκεια, ο καρκίνος υπό αγωγή (σε θεραπεία για καρκίνο από 1/1/2019), ο αιματολογικός καρκίνος (άτομα με διαγνώση αιματολογικού καρκίνου από 1/1/2016), τα σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, σοβαρά καρδιακά ή ηπατικά νοσήματα, η ανοσοκατασταλή (αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες παθήσεις), άλλα νοσήματα (όπως σύνδρομο Down ή μετά από αίτηση του θεράποντος ιατρού).  

Αν πιστεύετε ότι εμπίπτετε στην κατηγορία (γ), μπορείτε να βρείτε πρισσότερες πληροφορίες εδώ (στα ελληνικά) https://emvolio.gov.gr ή να συμβουλευτείτε γιατρό, φαρμακοποιό ή κοινωνικό λειτουργό. 

Στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά θεωρείται απαραίτητο για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας. 

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά της COVID-19 είναι διαθέσιμο εδώ (μόνο στα Ελληνικά) https://emvolio.gov.gr/diadikasia-emvoliasmou.  

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19;

Η λειτουργία των εμβολίων βασίζεται στην κατάλληλη προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου (της φυσικής άμυνας του οργανισμού) ώστε να αναγνωρίζει συγκεκριμένη νόσο και να προστατεύεται από αυτήν.

Δημιουργία ανοσίας: Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 αφορά την πρόκληση απόκρισης ενάντια σε μια πρωτεΐνη (είτε ολόκληρη είτε τμήμα αυτής) η οποία βρίσκεται μόνο στον ιό που προκαλεί την COVID-19. Όταν ένα άτομο εμβολιάζεται δημιουργείται ανοσοαπόκριση. Για τα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ανοσία.

Εάν το άτομο, μετά τον εμβολιασμό προσβληθεί από τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον ιό και είναι ήδη προετοιμασμένο να του επιτεθεί.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργεί το εμβόλιο είναι διαθέσιμες εδώ (μόνο στα Ελληνικά) https://emvolio.gov.gr/plirofories . 

Πώς μπορώ να εχω πρόσβαση στο εμβόλιο; 

Ο στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Αυτήν την περίοδο προτεραιότητα δίνεται σε ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, σε άτομα που ανηκουν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (στους πολίτες άνω των 60ετών και σε άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, όπως αναφέρεται παραπάνω. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι αρμόδια για την προτεραιότητα συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που είναι διαθέσιμες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ελέγξουν μέσω ειδικής πλατφόρμας αν ανήκουν στην πληθυσμιακή ομάδα που δύναται να εμβολιαστεί την τρέχουσα χρονική περίοδο, εδώ: https://emvolio.gov.gr/. Άλλος τρόπος ενημέρωσης είναι στέλνοντας SMS στο 13034. Το SMS πρέπει να έχει την εξής μορφή: AMKA (κενό) ΕΠΩΝΥΜΟ. Η εφαρμογή EMVOLIO θα στείλει σχετική απάντηση είτε θετική είτε αρνητική. Σε περίπτωση που έχετε αριθμό ΠΑΑΥΠΑ, σημειώστε στο SMS μήνυμα τον αριθμό ΠΑΑΥΠΑ (αντί για ΑΜΚΑ) ώστε το SMSνα έχει την εξής μορφή: ΠΑΑΥΠΑ (κενό) ΕΠΩΝΥΜΟ. 

Αν δεν έχετε ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τη δυνατότητα προγραμματισμού του εμβολιασμού στη σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων», η οποία είναι διαθέσιμη εδώ emvolio.gov.gr/aitisi . 

Εφόσον υπάγεστε στην τρέχουσα περίοδο εμβολιασμού, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με έναν από τους παρακάτω τρόπους: 

 • Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) στο 13034, εφόσον έχετε εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και είστε δικαιούχοι εμβολιασμού. 
 • Απευθείας από εσάς τους ίδιους με την είσοδό σας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. 
 • Κατόπιν προσέλευσής σας ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό σας στο πλησιέστερο ΚΕΠ. 
 • Κατόπιν προσέλευσής σας ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό σας στο πλησιέστερο Φαρμακείο.

Λεπτομερείς οδηγίες για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να βρείτε εδώ https://emvolio.gov.gr/sites/default/files/attachments/emvolio_platform_presentation_vfinal.pdf?rel=homepage

Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, πρέπει να μεριμνήσετε για την έγκαιρη προσέλευσή σας στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15’ πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις. Περισσότερες πληροφορίες για την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού είναι διαθέσιμες εδώ (στα ελληνικά): https://emvolio.gov.gr/instructions.  

Χρήσιμες πληροφορίες για μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 

Μπορώ να συνεχίσω τις δραστηριοότητες μου κανονικά μετα τον εμβολιασμό κατά της Covid-19;

Ναι, μπορείτε να συνεχίσετε να συμμετέχετε σε όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητές σας, αρκεί να αισθάνεστε υγιείς. Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει μελετηθεί ακόμη καλά και επομένως πρέπει να αποφεύγεται. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας: emvolio.gov.gr (στα ελληνικά). 

Μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό;

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, κόπωση, ρίγη ή πυρετός. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο κοινά στις νεότερες ηλικίες. Θα υποχωρήσουν σύντομα και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, γιατί αποτελεί ένδειξη ότι το σώμα σας ανταποκρίνεται στο εμβόλιο. Η λήψη παρακεταμόλης βοηθά στην αντιμετώπιση τους. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή το κέντρο εμβολιασμού.Περισσότερες πληροφορίες για το COVID-19 εμβόλιο είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines


Η σύνταξη των ανακοινώσεων γίνεται βάσει των μέτρων που λαμβάνουν οι ελληνικές Αρχές. Το περιεχόμενο των ανακοινώσεων των ελληνικών Αρχών δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η περίληψη των ανακοινώσεων των ελληνικών Αρχών δεν αποτελεί επίσημο έγγραφο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και επομένως πρέπει να αναφέρονται όλες οι πηγές και οι σύνδεσμοι που παρέχονται.

Τελευταία ενημέρωση: 01 Απριλίου 2021