Σχετικά με τον Κορωνοϊό

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 1. Περιορισμός κυκλοφορίας
 2. Κοινωνική αποστασιοποίηση
 3. Κλείσιμο σχολείων
 4. Αναστολή λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου
 5. Ταξιδιωτικοί περιορισμοί
 6. Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη
 7. Προσωπική υγιεινή και προφύλαξη

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η σελίδα θα ενημερώνεται τακτικά με τις κρατικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που λαμβάνουν οι ελληνικές Αρχές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μπορείτε επίσης να βρείτε τις τακτικές ενημερώσεις και στους ιστότοπους των παρακάτω αρμόδιων κρατικών φορέων:

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, 06:00 πμ.

Κοινή υπουργική απόφαση 71342.

Κοινή υπουργική απόφαση 76629.

1. Περιορισμός κυκλοφορίας

 • Από τις 7 Νοεμβρίου ισχύει η υποχρέωση κατοχής άδειας μετακίνησης μέσω sms ή χειρόγραφου εγγράφου (https://forma.gov.gr/ ). Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία (μόνο ύστερα από ραντεβού) ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

 • Οι συναθροίσεις απαγορεύονται και η παραβίαση αυτού του μέτρου επιφέρει πρόστιμο 3.000 ευρώ.
 • Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εκτός των ορίων της Περιφέρειας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

α) από και προς την εργασία,

β) για λόγους υγείας,

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

 • Απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ 9 το βράδι και 5 το πρωί, με εξαίρεση τη μετάβαση από και προς την εργασία, την μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη σε γιατρό (κωδικός μετακίνησης 1) και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο σε κοντινή απόστασή από την κατοικία σας.

Ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Λέσβο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο, ανοιχτές δομές φιλοξενίας, καθώς και κάθε είδους δομή και χώρος υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών

 1. Προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα Κ.Υ.Τ. και στις δομές φιλοξενίας όλης της Επικράτειας αυστηρά εντός αντίστοιχης περιμέτρου που θα εφαρμόσει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).
 2. Καθημερινά και από ώρα 7:00 έως και ώρα 19:00 δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων των διαμενόντων στα Κ.Υ.Τ. και στις δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών να μεταβαίνουν για την κάλυψη των απαραίτητων αναγκών τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Στις περιοχές όπου είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο. Ο έλεγχος των ως άνω μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
 3. Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και η Διοίκηση των Κ.Υ.Τ. και των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στα Κ.Υ.Τ. και στις εν λόγω δομές μέσω γραπτών και ακουστικών (μεγαφωνικά) μηνυμάτων σε όλες τις γλώσσες που κατανοούν, καθώς και όλους τους δραστηριοποιούμενους φορείς εντός και πέριξ της δομής για τους λόγους εφαρμογής του ανωτέρου περιορισμού κυκλοφορίας και για την ανάγκη πιστής τήρησής του. Κατόπιν επικοινωνίας με τους αντίστοιχους φορείς και τα τοπικά τμήματα των διεθνών οργανισμών είναι δυνατή η έκδοση ονομαστικής λίστας προσωπικού των διεθνών οργανισμών, καθώς και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, η οποία δίνει το δικαίωμα εισόδου στα Κ.Υ.Τ. και στις δομές. Έως και τις 30 Νοεμβρίου, επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού επιτρέπονται κατόπιν άδειας της Διοίκησης του Κ.Υ.Τ. και των δομών.
 4. Για την παροχή νομικών υπηρεσιών στους διαμένοντες στα Κ.Υ.Τ. και στις δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών, πρόσβαση δίδεται κατόπιν έγκρισης της Διοίκησης του Κ.Υ.Τ. και των δομών και σε ειδικό χώρο, όπου αυτό είναι εφικτό. Οι εργαζόμενοι εντός του Κ.Υ.Τ. και των δομών καλούνται να τηρούν αυστηρά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και τα ατομικά μέτρα προστασίας της υγείας τους, όπως αυτά αναφέρονται σε σχετικές ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
 5. Εντός της περιμέτρου των Κ.Υ.Τ. και των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των Κ.Υ.Τ. και των εν λόγω δομών.
 6. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι υπεύθυνη για την τήρηση του ανωτέρω περιορισμού κυκλοφορίας και δύναται να προβαίνει σε σχετικές αποφάσεις ρύθμισης κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών.
 7. Η υπουργική απόφαση δεν εφαρμόζεται ως προς τις μετακινήσεις των αιτούντων άσυλο πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, καθώς επίσης και αναγνωρισμένων προσφύγων ή τελούντων υπό καθεστώς επικουρικής προστασίας, που πραγματοποιούνται με ειδικά ναυλωμένα μέσα (όπως πλοία, αεροπλάνα, σιδηροδρομικές αμαξοστοιχίες, λεωφορεία και αυτοκίνητα) για λόγους δημόσιας ασφάλειας ή στο πλαίσιο προγραμμάτων στέγασης και μετεγκατάστασης των παραπάνω προσώπων (όπως το HELIOS και το ΕΣΤΙΑ II).
 8. Από τις ρυθμίσεις της υπουργικής απόφασης, εξαιρείται η είσοδος πολιτών τρίτων χωρών σε δομές ή Κ.Υ.Τ. στο πλαίσιο οργανωμένων μετακινήσεων, που διενεργούνται από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
 9. Από τις ρυθμίσεις της υπουργικής απόφασης, εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου (Π.Γ.Α.), που εδρεύουν εντός ή εκτός των ορίων των Κ.Υ.Τ., η λειτουργία των οποίων δεν αναστέλλεται σε περίπτωση αναστολής εξόδου. Οι Διοικητές των Κ.Υ.Τ. και οι Προϊστάμενοι των Π.Γ.Α., σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέσο, κατάλογο αρμοδιότητας για την ασφαλή προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση από και προς τις εγκαταστάσεις των Π.Γ.Α. του προσωπικού των Π.Γ.Α., των πολιτών τρίτων χωρών, των νομικών παραστατών και συμβούλων αυτών, των μεταφραστών και όποιου άλλου προσώπου υφίσταται απόλυτη ανάγκη να προσέρχεται στις εγκαταστάσεις αυτών.
 10. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική με εξαίρεση τα παιδιά κάτω των 4 ετών και τις περιπτώσεις που η χρήση της μάσκας δεν ενδείκνυται για λόγους υγείας.
 11. Η παραβίαση των παραπάνω κανόνων επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.

Απευθυνθείτε στις τοπικές αρχές και την Διοίκηση της Δομής σχετικά με την εφαρμογή των επιμέρους μέτρων στη Δομή στην οποία διαμένετε.

2. Κοινωνική αποστασιοποίηση    

 • Επιβάλλεται η  χρήση μη ιατρικής μάσκας, σε όλη τη χώρα, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου. Από την υποχρέωση χρήσης εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών. Η παραβίαση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας, επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.
 • Aναστέλλεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και εμπορικών κέντρων, των παιδικών χαρών, των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων και των κινηματογράφων. Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through), που επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην παρούσα. Εξακολουθούν και λειτουργούν τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), φαρμακεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων καθώς και οι λαϊκές αγορές.
 • Μεταφορές: Τα μέσα μαζικής μεταφοράς εξακολουθούν να λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα με μέχιστη πληρότητα 65%. Σε περίπτωση, που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς. Στα ταξί και στα ιδιωτικά οχήματα επιτρέπεται μέχρι 1 επιβάτης πλέον του οδηχού. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη χια τη μετακίνησή του. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εκτός να πρόκειται για συζύγους και συγγενείς α’ και β’ βαθμού
 • Η εκδίκαση όλων των υποθέσων στα δικαστήρια αναστέλλεται, με εξαίρεση ενδεικτικά τις δίκες που δεν απαιτούν μάρτυρα, την εκδίκαση προσωρινών διαταγών κλπ.
 • Αναστέλλεται η τέλεση, με την παρουσία φυσικών προσώπων κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας τους, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Στις κηδείες επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως εννέα (9) ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.
 • Η χρήση ασανσέρ επιτρέπεται μόνο σε ανθρώπους με αναπηρία και άλλες ευαλωτότητες και εφ’όσον δεν ξεπερνά το 10% της χωρητικότητας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική.

3. Κλείσιμο σχολείων

Αναστέλλεται η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

https://www.minedu.gov.gr/exetaseis-2/1650-covid19/44445-21-03-2020-odigies-gia-tin-eks-apostaseos-ekpaidefsi

4. Αναστολή λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου

 • Δεν είναι δυνατή η εξυπηρέτηση του κοινού χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού, εκτός από την παραλαβή προσφυγών κατά απορριπτικών αποφάσεων που πραγματοποιείται χωρίς ραντεβού.
 • Η χρήση μάσκας κατά την προσέλευση στην Υπηρεσία είναι υποχρεωτική, όπως άλλωστε και η τήρηση της απαραίτητης απόστασης του 1.5. μέτρου.
 • Σε κάθε περίπτωση, οι αιτούντες καλούνται να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών της ιστοσελίδας: applications.migration.gov.gr.
 • Εξυπηρετούνται μετά από ραντεβού, κατά προτεραιότητα  οι επείγουσες περιπτώσεις ευαλώτων αιτούντων άσυλο καθώς και οι υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης. Κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού θα παραδίδονται στους δικαιούχους τα ταξιδιωτικά έγγραφα και οι άδειες διαμονής ενιαίου τύπου.
 • Θα πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες συνεντεύξεις αιτούντων διεθνή προστασία.
 • Οι προγραμματισμένες καταγραφές μέσω skype θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
 • Τα προγραμματισμένα ραντεβού με αιτούντες ή με τους δικηγόρους τους για τακτικές υπηρεσίες και ειδικά αυτά που προγραμματίστηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, επαναπροσδιορίζονται με ευθύνη των υπηρεσιών και ανάλογα με το διαθέσιμο προσωπικό, εφ’όσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα προστασίας έναντι του COVID-19, η μη αυτοπρόσωπη παρουσία των αιτούντων διεθνή προστασία ενώπιον των Ανεξαρτήτων Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών δεν επιφέρει καμία έννομη συνέπεια στην εξέταση της προσφυγής.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να προσέλθετε στο προγραμματισμένο ραντεβού σας στην Υπηρεσία Ασύλου ενημερώστε νωρίτερα ή και την ίδια μέρα το αρμόδιο γραφείο με κάθε δυνατό τρόπο (εφαρμογή/application, e-mail,  fax ή και τηλέφωνο).

Ψηφιακή πύλη Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (applications.migration.gov.gr)

Από Τρίτη 20.10.2020,  δίνεται η δυνατότητα στους αιτούντες άσυλο να κλείνουν ηλεκτρονικά το ραντεβού τους και τονίζεται ότι η υπηρεσία Ασύλου πλέον θα εξυπηρετεί το κοινό αποκλειστικά και μόνο κατόπιν ηλεκτρονικού ραντεβού.

Ήδη, αποκλειστικά με ραντεβού, γίνονται:

Προγραμματισμένες συνεντεύξεις

Προγραμματισμένες καταγραφές

Κατάθεση δικαιολογητικών σχετικών με υπόθεση οικογενειακής επανένωσης (υποθέσεις Δουβλίνου)

Εξαιρετικά, επιτρέπεται η κατάθεση προσφυγής άνευ ραντεβού, για λόγους δεσμευτικών προθεσμιών.

Παράλληλα πολλές υπηρεσίες διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, από τον Ιούνιο του 2020, χωρίς την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας, όπως:

 • Αλλαγής στοιχείων επικοινωνίας
 • Αλλαγή στοιχείων ταυτότητας,
 • Αίτηση αναβολής/επίσπευσης της συνέντευξης,
 • Βεβαίωση κατάστασης αιτήματος,
 • Βεβαίωση διαχωρισμού φακέλων,
 • Βεβαίωση κατάθεσης εγγράφων,
 • Βεβαίωση χορήγησης αντιγράφων
 • Αίτηση για νομική συνδρομή
 • Αναζήτηση ΠΑΑΥΠΑ

Επίσης, για την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών, η ισχύς των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασία (τρίπτυχο) έχει παραταθεί από 2 Νοεμβρίου 2020 έως και 14 Ιανουαρίου 2021, ανάλογα με το τελικό ψηφίο του αριθμού υπόθεσής τους.

https://migration.gov.gr/apokleistika-me-ilektroniko-rantevoy-i-exypiretisi-toy-koinoy/

12.09.2020 : Παράταση Ισχύος Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία

Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αποτροπής φαινομένων συνωστισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας, παρατείνεται η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία ως ακολούθως:

 1. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “1” παρατείνεται έως την 6η Νοεμβρίου 2020. 
 2. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “2” παρατείνεται έως την 13η Νοεμβρίου 2020. 
 3. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “3” παρατείνεται έως την 20η  Νοεμβρίου 2020. 
 4. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “4” παρατείνεται έως την 27η Νοεμβρίου 2020. 
 5. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “5” παρατείνεται έως την 4η Δεκεμβρίου 2020. 
 6. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “6” παρατείνεται έως την 11η Δεκεμβρίου 2020. 
 7. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “7” παρατείνεται έως την 18η Δεκεμβρίου 2020. 
 8. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία,, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “8” παρατείνεται έως την 29η Δεκεμβρίου 2020. 
 9. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία,, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “9” παρατείνεται έως την 7η Ιανουαρίου 2021. 
 10. Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία,, τα οποία αντιστοιχούν σε αριθμό υπόθεσης ασύλου, ο οποίος λήγει στο ψηφίο “0” παρατείνεται έως την 14η Ιανουαρίου 2021. 

Η ισχύς των Δελτίων Αιτούντων Διεθνή Προστασία,  για την ανανέωση των οποίων αρμόδιο είναι το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου, παρατείνεται έως την 14η Ιανουαρίου 2021. 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων διεθνή προστασία και την προάσπιση της δημοσίας υγείας, η ανανέωση των δελτίων θα γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες και ημερομηνίες, τις οποίες οι αιτούντες μπορούν να αναζητήσουν σε σχετική εφαρμογή, η οποία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα εφαρμογών του Υπουργείου http://applications.migration.gov.gr.

Οι αιτούντες διεθνή προστασία καλούνται να προσέρχονται στην Υπηρεσία Ασύλου σύμφωνα με το προγραμματισμένο ραντεβού, όπως αυτό θα τους αποδίδεται από την παραπάνω εφαρμογή.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να προσέλθετε στο προγραμματισμένο ραντεβού σας στην Υπηρεσία Ασύλου ενημερώστε νωρίτερα ή και την ίδια μέρα το αρμόδιο γραφείο με κάθε δυνατό τρόπο (εφαρμογή/application, e-mail,  fax ή και τηλέφωνο). Σε περίπτωση που η εφαρμογή δεν είναι λειτουργική, επικοινωνείστε με κάθε πρόσφορο τρόπο με την Υπηρεσία Ασύλου αναφέροντας το ακριβές πρόβλημα.

Αναφορικά με τις διαδικασίες ενώπιον της Αρχής Προσφυγών, από τη Δευτέρα 18.05.2020, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που εκπροσωπούν προσφεύγοντες δύνανται να καταθέτουν ηλεκτρονικά οποιοδήποτε αίτημα, το οποίο και αποστέλλεται στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

[email protected]

5. Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Πριν ταξιδέψετε από και προς την Ελλάδα, ενημερωθείτε για τους περιορισμούς που μπορεί να ισχύουν κατά τον χρόνο του ταξιδιού σας, από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών (https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/welcome-to-greece.html), της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (http://www.ypa.gr/el/news) και  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/el/gr-epikoinwnias-enhmerwshs/prostasia-apo-neo-koronoio-nomothesia/)

Οδηγίες για ταξιδιώτες: 

 • Ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες είναι υψηλός. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια σε περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19-https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports .  Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού.
 • Εάν εμφανίσετε πυρετό και / ή αναπνευστικά συμπτώματα όπως δύσπνοια ή βήχα 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, συνιστάται να παραμείνετε στο σπίτι και να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να επικοινωνήστε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (1135, 210-5212054).

Σχετικός σύνδεσμος

6. Πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

 • Σε όλα τα νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα επιτρέπεται μόνο ένας (1) συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή, ενώ το 80% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων θα αναβληθεί. Εξαίρεση σε αυτό τον περιορισμό αποτελούν  τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

7. Προσωπική υγιεινή και προφύλαξη

Οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας

 • Πλένετε επιμελώς τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν την αφαίρεσή της
 • Εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπο σας καλύπτοντας τη μύτη και όλη τη περιοχή του στόματος μέχρι και κάτω από το πηγούνι.
 • Αφαιρέστε τη μάσκα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
 • Αν η μάσκα είναι μιας χρήσεως, απορρίψτε την με ασφαλή τρόπο σε κάδο κοινών αστικών απορριμμάτων και όχι ανακύκλωσης, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα. Οι μάσκες μιας χρήσεως δεν ανακυκλώνονται και δεν πρέπει να απορρίπτονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
 • Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) βεβαιωθείτε ότι την πλένετε το συντομότερο δυνατόν, στο πλυντήριο ή στο χέρι με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο C και στη συνέχεια την σιδερώνετε.

Επισημαίνεται ότι, η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας όπως η φυσική απόσταση >1,5μ, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή πτάρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Σχετικός σύνδεσμος:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/7831-systaseis-anaforika-me-th-xrhsh-maskas

Οδηγίες για την απομόνωση στο σπίτι των ύποπτων κρουσμάτων COVID-19

 • Τα άτομα που είναι επαφές ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (δηλαδή μέλη της οικογένειας, φίλοι, γνωστοί, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης) πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση υγείας τους (έλεγχος θερμοκρασίας δύο φορές την ημέρα) για 14 ημέρες από την τελευταία έκθεση τους στον ιό. Συνιστάται να διατηρείτε καθημερινή επαφή με τους επαγγελματίες υγείας καθόλη την περίοδο παρακολούθησης.
 • Σε περίπτωση που το άτομο που βρίσκεται σε οικειοθελή απομόνωση παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (δηλ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια), θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας  (Τηλ. 1135 ή 210 5212 054), για περαιτέρω καθοδήγηση.

Σχετικός σύνδεσμος

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Μη ξεχνάς!

Να βήχεις ή να φτερνίζεσαι μέσα στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο και να το πετάς αμέσως στα σκουπίδια. Να μην ακουμπάς καθόλου τα χέρια στο πρόσωπό σου. Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν το φαγητό και αφού πας στην τουαλέτα. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, ζήτησε από κάποιον μεγαλύτερο να σε βοηθήσει να βάλεις ειδικό καθαριστικό χεριών. Να μην ανταλλάσσεις αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές σου. Να κρατάς απόσταση 1,5 μ. απ’ όλους, μέσα και έξω από το σχολείο. Αν νιώθεις άρρωστος, να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή το δάσκαλό σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά.


Η σύνταξη των ανακοινώσεων γίνεται βάσει των μέτρων που λαμβάνουν οι ελληνικές Αρχές. Το περιεχόμενο των ανακοινώσεων των ελληνικών Αρχών δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η περίληψη των ανακοινώσεων των ελληνικών Αρχών δεν αποτελεί επίσημο έγγραφο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και επομένως πρέπει να αναφέρονται όλες οι πηγές και οι σύνδεσμοι που παρέχονται.