Coronavirus Hakkında

Yunan Devletinin Duyuruları

  1. COVID 19’a karşı aşılama
  2. COVID 19 için kendi kendine teşhis testleri
  3. Acil koruma önlemleri – Dolaşım kısıtlamaları
  4. Mesafe koruma kuralları
  5. Okulların işleyişi
  6. Sığınma Dairesinin İşleyişi
  7. Sağlık hizmetlerine erişim
  8. Kişisel hijyen ve önlemler
  9. Seyahat kısıtlamaları

YUNAN DEVLETİNİN DUYURULARI

Bu sayfa, Yunan Hükümeti tarafından koronavirüse karşı önlem ve mücadele için alınan tedbirlere ilişkin devlet duyurularıyla düzenli olarak güncellenecektir. Düzenli güncellemelere ayrıca aşağıda belirtilen yetkili devlet kurumlarının internet sayfalarından da ulaşabilirsiniz:

• Bakanlıkların COVID 19 ile ilgili tüm bilgi ve faaliyetlerinin bulunduğu internet sitesi: https://covid19.gov.gr/

• Sağlık Bakanlığı: https://www.moh.gov.gr/

• EODY – Ulusal Halk Sağlığı Örgütü https://eody.gov.gr/

• COVID 19’a karşı aşılama platformu: https://emvolio.gov.gr/            

• COVID 19 kendi kendine teşhis testleri hakkında bilgi içeren internet sitesi:  https://self-testing.gov.gr/

• Sivil Koruma Genel Sekreterliği: https://www.civilprotection.gr/el

• Göç ve İltica Bakanlığı‘nın Facebook sayfası

• Öğrenciler için bilgiler: https://covid19.gov.gr/category/paideia/mathites/

• Eğitim Bakanlığı’nın COVID 19 ile ilgili duyuruları içeren sayfası: https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/

Aşağıdaki bilgiler, 5 Şubat 2022’de yayınlanan Ortak Bakanlar Kararına dayanmaktadır ve halk sağlığını COVID 19 hastalığının Yunanistan genelinde daha fazla yayılmasından korumak için acil önlemler öngörmektedir. Lütfen ilgili yasal çerçevede düzenli olarak değişiklikler gerçekleştiğini unutmayın. Haberdar olmaya ve tüm gelişmeleri takip etmeye çalışın. Düzenli güncellemeler için ayrıca www.refugee.info adresindeki  Refugee Info internet sitesini ziyaret edin.


1. COVID 19’a karşı aşılama

COVID 19 için Ulusal Aşı Kampanyası devam etmektedir. Aşı herkes için ücretsizdir ve öncelikli gruplardan başlanıp aşamalı olarak herkese  sunulacaktır.

Aşı olmamış kişilerin yeme içme sektörüne ait kapalı mekânlara (restoranlar, kafeler, barlar) sinemalar, tiyatrolar, müzeler, spor salonları , stadyumlar, konferans merkezleri gibi yerlere erişimi- negatif bir COVID-19 testi gösterseler bile- yasaktır.

Aşı olmamış kişiler ancak son 72 saat içerisinde PCR testi veya önceki 48 saat içinde gerçekleştirilen hızlı antijen testi negatif olma koşuluyla aşağıda belirtilen yerlere giriş yapabilirler: Özel ve kamu işyerleri, okullar, kilise/ibadethâneler, kuaförler, açık hava oturma yerleri (restoranlar, kafeler, barlar) ve uçak, otobüs ve tren gibi uzun mesafeli ulaşım araçları.

Süpermarketlere, fırınlara, pastanelere,eczanelere ve toplu taşımaya erişim, COVID testi olmasa bile aşılanmamış insanlar için serbest olmaya devam etmektedir.

Nasıl erişim sağlanacağı da dahil olmak üzere COVID 19 aşı kampanyası hakkında bilgi için buraya tıklayın.

2.COVID 19 kendi kendine teşhis testi

Yunanca kendi kendine teşhis testi COVID 19 hakkında bilgi için, buradaki resmi internet sitesini ziyaret edin: https://self-testing.gov.gr/. Aşağıdaki bilgiler Hükümetin resmi internet sitesinden alınmıştır.

Salgınla mücadelede herkesin katılımının sağlanması çok önemlidir. Yeni SARS CoV 2 koronavirüsünü taşıyan yaklaşık her üç kişiden biri belirti göstermez ve bunu bilmeden bulaştırır. Hızlı antijen tespiti amacıyla evde test ile otokontrol süreci sayesinde kişi hem kendi sağlığını hem de sevdiklerinin sağlığını korumuş olur.

Aşağıda açıklandığı üzere, belirli kategorilerde yer alan vatandaşlar için COVID 19 kendi kendine teşhis testi yapılması zorunludur.

Evde kendi kendine teşhis testi yaptıysanız ve yeni koronavirüs için pozitif çıktıysa, ilk testin sonucunu doğrulamak amacıyla tekrar test yaptırmanız gerekecektir. Bu, 24 saat içerisinde ister özel isterse bir kamu kuruluşunda (aşağıya bakınız) gerçekleştirilebilir.

Sık sorulan sorular

1) Kendi kendine teşhis testini nasıl yaparım?

Kendi kendine teşhis testini nasıl yapabileceğinizi burada mevcut bir video vasıtasıyla görebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=uqy9EtE1uuE (Yunanca).

Öğrenciysen, “En önemli test okul dışında olur” videosunu buradan izle: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=D0Hu3MvSUF0.

2) Okullarda kendi kendine teşhis testi kimler için zorunludur?

Kendi kendine teşhis testi, belirli kamu ve özel sektörde çalışan kategorileri (örneğin: perakende, ulaşım, süpermarketler, berberler / kuaförler) için ve ayrıca tüm Anaokullarında, İlkokullarda, Ortaokullarda, gündüz ve akşam eğitim veren Genel Liselerde, Meslek Liseleri ve Lise Sınıflı Ortaokulların Lise Sınıflarında:

– öğrenciler,

– öğretmenler,

– Özel Öğretim Personeli (ΕΕP) ve Özel Destek Personeli (ΕVP) üyeleri, idari ve diğer personel mesupları için zorunludur.

Açık olan tüm seviyelerdeki özel eğitim okullarında, öğretmenler, özel eğitim personeli, özel destek personeli, idari ve diğer personelin kendi kendine teşhis testi yapması zorunludur. Engelli veya özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ilgili olarak, öğrencinin engel derecesi ve türü veya özel eğitim gereksinimleriyle  uyumlu olması durumunda kendi kendine teşhis testinin yapılması önerilmektedir.

3) AMKA veya PAAYPA’m yoksa veya sistemde AMKA’mı bulmakta zorluk çekiyorsam ne yapmalıyım?

Bir AMKA, geçici AMKA (PAMKA) veya PAAYPA’nız yoksa veya bu numarayı sistemde bulmakta zorluk çekiyorsanız, burada listelenen kamu kuruluşlarından birini ziyaret edebilirsiniz: https://self-testing.gov . gr / eody-stathera-simeia.pdf.

PAAYPA’nızı bulmak için buradaki resmi internet sitesini ziyaret edin: https://www.amka.gr/have-paaypa/(çeşitli dillerde mevcuttur).

AMKA’nızı bulmak için buradaki resmi internet sitesini ziyaret edin: https://www.amka.gr/AMKAGR/ (Yunanca).

4) Sığınmacı çocuklar için ne geçerlidir?

Sığınma talebinde bulunan çocuklar söz konusu olduğunda, ebeveynler veya yasal vasiler (Sorumluluk Beyannamesi  uygulaması aracılığıyla) okul Müdürünün veya Mülteci Eğitim Koordinatörünün (çocuk için) COVID 19 okul kartını çıkarmak  amacıyla kendi kişisel TAXISnet şifresiyle self-testing.gov.gr platformuna bağlanması için vekaletme verebilirler. 

Refakatsiz çocuklar olması durumunda, Kabul ve Kimlik Teyit Merkezi (KYT) veya Barınma Merkezi personeli veya refakatsiz çocuk barınma merkezlerinin personeli, refakatsiz öğrenciler için COVID 19 okul kartını buradan ulaşılabilir forma göre doldurabilir ve el yazısıyla yazabilir: https://self-testing.gov.gr/covid19-school-card-print.pdf. AMKA’ya atıfta bulunulan yukarıdaki biçimde, PAAYPA’nın yanı sıra geçici AMKA’nın (PAMKA) da kastedildiği kaydedilmektedir.

Kendi kendine teşhis testi, broşürlerdeki talimatlar uyarınca yukarıdaki merkezlerin personelinin önünde yapılmalıdır.

5) Öğrencilerin kendi kendilerini test etmelerine izin veriliyor mu?

Yetişkin lise öğrencileri kendi kendine teşhis testini tek başlarına yapabilirler. 13-18 yaş arası öğrenciler de testi kendi başlarına ancak ebeveyn/veli gözetiminde yapabilirler. 13 yaşından küçük çocuklar için test ebeveynleri/vasileri tarafından yapılacaktır.

6) Self-testing.gov.gr kayıt platformu nasıl çalışacak?

Platforma girdikten sonra, eğitim camiası mensupları aşağıdaki kategorilerden birini seçebilecekler:

1. COVID 19 için kendi kendine teşhis testinin sonuç beyanı

Genel nüfus ve öğretmenler, Özel Öğretim Personeli (ΕΕP) ve Özel Destek Personeli (ΕVP) üyeleri, idari ve diğer okul personeli için sonuç beyanı.

2. Okul kartı COVID 19: Öğrenci velileri/velileri ve yetişkin öğrenciler için okul kartı verilmesine ilişkin sonuç beyanı.

Seçeneklerden birini girdikten sonra kişisel veriler onaylanır ve ardından kullanıcılar ilgili belgeyi düzenlemek için yaptıkları kendi kendine teşhis testinin sonucunu beyan ederler.

7) Kendi kendine teşhis testi için kullandığım malzemeler yapıldıktan sonra nasıl imha edilmelidir?

Test negatifse, normal bir çöp kutusuna atabilirsiniz.

Test pozitifse, yine de normal bir çöp kutusuna atabilirsiniz, ancak sıkıca kapatılmış çift poşete koyarak.

Kendi kendine teşhis testlerinin atıkları MAVİ GERİ DÖNÜŞÜM ÇÖP kutularına  ve kanalizasyona atılmaz.

8) Ya kendi kendine teşhis testi pozitif çıkarsa?

Test pozitif çıkarsa, pozitif sonuç (öğrenciler) veya pozitif sonuç beyanı  (öğretmenler, EEP / EVP üyeleri, idari ve diğer okul personeli) olan bir okul kartı düzenlemelisiniz.

Ayrıca, 24 saat içinde, ya kamuya ait merkezlerin birinde ya da isterseniz özel olarak, masrafları size ait olmak üzere ikinci bir tekrar testi (yeniden kontrol) yapmanız gerekir.

Yeniden kontrol pozitifse, EODY Protokolü izlenir. Yeniden kontrol negatif ise, kamu merkezi negatif sonucu teyit eden bir sertifika düzenleyecektir. Bu durumda öğrenciler, öğretmenler, SEP/EVP üyeleri, okulun idari ve diğer personeli yukarıdaki sertifikayı göstererek okul birimine dönerler.

9) İkinci tekrar testini nerede yapabilirim?

Pazartesiden Cumaya sabahları ve Pazar günleri hizmet verecek yerlerin listesi aşağıdaki adresten bulunabilir: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf. Listede tam konumu ve çalışma saatlerini görebilirsiniz. Bu noktalarda size COVID 19   testinin yapılabilmesi  için self-testing.gov.gr internet sayfasından ilgili sertifikayı (kendi kendine teşhis testinin pozitif sonucu) göndermeniz gerekmektedir. Kamuya ait bu merkezlerde yeniden kontrol imkanı 12 Nisan Pazartesi gününden itibaren bulunmaktadır.

10) Bir kişiye COVID 19 moleküler testi veya hızlı bir COVID 19 testi yapılmışsa, kendi kendine teşhis testi de yapması gerekir mi?

12 Nisan Pazartesi veya 15 Nisan Perşembe günü okula başlamadan 72 saat öncesine kadar moleküler bir test veya hızlı bir test yaptıysanız, kendi kendine teşhis testi ile yeniden kontrol gerekmez.

11) Test sonucu “geçersiz” ise ne yapmam gerekir?

Nadiren çıkan “geçersiz” bir sonuç olması durumunda, buradaki listede yer alan kamu merkezlerinden birini ziyaret edebilirsiniz: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.

12) Devamsızlığın gerekçelendirilmesi: Kendi kendine teşhis testinde pozitif bir sonuç çıkması durumunda, tekrar testine kadar geçen süredeki 1-2 günlük devamsızlıklar nasıl gerekçelendirilir ?

Yeniden kontrol sonucunu göstermeniz durumunda bu devamsızlıklar okul tarafından kaydedilmeyecek / dikkate alınmayacaktır. Tekrar testleri 24 saat içinde yapılmalıdır ve bu nedenle kamu merkezleri Pazar günleri açıktır.

13) Öğrencinin AMKA numarası ile hangi yaştaki öğrenciler için eczanelerden kendi kendine teşhis testleri alınabilir?

Okullara devam eden tüm öğrenciler (küçükler ve yetişkinler) ile her seviyeden Özel Eğitim ve Öğretim Birimlerinin öğrencileri AMKA’larını göstererek  eczanelerden kendi kendine teşhis testlerini alabilirler.

14) Aşılı öğretmenler/öğrenciler test edilmeli mi?

Evet.

3. Acil koruma önlemleri – Dolaşım kısıtlamaları

Mevcut mevzuata göre, Yunanistan bölgesi, güncellenmiş COVID 19 risk değerlendirmesine bağlı olarak aşağıdaki renk kodlu risk bölgelerine ayrılmıştır:

1. İzlenen alanlar için a’/ turuncu renk kullanılır.

2. Yüksek riskli alanlar için b’ / kırmızı renk seviyesi.

3. Çok yüksek riskli alanlar için c’/ koyu kırmızı seviyesi.

Farklı önlemler uygulanabileceğinden, ikamet ettiğiniz bölgenin seviyesini / rengini bilmeniz önemlidir. Resmi Covid-19 Sağlık Güvenliği ve Koruma Haritası burada mevcuttur: https://covid19.gov.gr/covid-map/.

•  İşe gidiş / dönüş, ilgili iletişimde tavsiye edilmesi durumunda hastane, eczane veya doktor ziyaretleri, evcil hayvanınızla evinizden kısa bir mesafede yürümek hariç olmak üzere gece 01:30 ile sabah 05:00 saatleri arasında dolaşmak yasaktır. 

• Kalan saatlerde (sabah 05:00’ten gece 01:30’a kadar) hareket kısıtlamaları kaldırılmış ve dolaşımın bildirilmesi için SMS sisteminin kullanılmasına gerek kalmamıştır.

Lesvos, Samos, Kos, Leros ve Hios Kabul ve Kimlik Teyit Merkezlerinde, sığınma başvurusunda bulunan kişilere yönelik denetim altındaki geçici  barınma merkezlerinde (anakaradaki mevkiiler) alınacak önlemler hakkında bilgiler

1. KYT ve Yunanistan genelindeki barınma merkezlerinde ikamet eden üçüncü ülke vatandaşlarının dolaşımı, bulunulan alan içerisinde geçici olarak sınırlandırılmıştır ve Yunan Polisi tarafından uygulanacaktır.

2. Her gün 07:00 – 21:00 saatleri arasında, KYT ve anakaradaki barınma merkezlerinde ikamet eden aile veya grup temsilcilerinin temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere en yakın şehir merkezlerine gitmesine izin verilmektedir. Toplu taşımanın olduğu alanlarda aşırı kalabalıktan kaçınılmalıdır. Yunan Polisi, yukarıda belirtilen önlemlerin yerine getirilmesini sağlar.

3. Kabul ve Kimlik Teyit Dairesi ile KYT idaresi ve barınma merkezleri sorumluları tarafından, orada yaşayan üçüncü ülke vatandaşlarına anladıkları dillerde yazılı ve sesli mesajlar vasıtasıyla ve yine ayrıca bu alanlar ve çevrelerinde faaliyet gösteren kuruluşlara da yukarıdaki önlemin uygulanma nedenleri ve sıkı bir şekilde uyulması gerekliliği hakkında bilgi verilir. Uluslararası kuruluşların ilgili organları ve yerel birimleri ile iletişime geçildikten sonra, uluslararası kuruluşların yanı sıra KYT’e ve merkezlere girme hakkı veren sivil toplum kuruluşlarının kayıtlı personelinin bir listesini çıkarmak mümkündür. Fayda sağlayanlara barınma, yiyecek ve tıbbi bakım sağlanması ile ilgili olmayan ve kısıtlama alanı içerisinde hareket gerektiren ziyaret veya faaliyetlere KYT ve barınma idaresinin rızasıyla izin verilir.

4. KYT ve  üçüncü ülke vatandaşları barındırma alanlarında ikamet edenlere hukuki hizmet sağlanması için erişim, KYT ve  anakaradaki barınma alanları idarelerinin onay vermesi ardından ve eğer mümkünse belirli bir mekanda sağlanabilir. KYT ve barınma alanlarında çalışan personel, Ulusal Halk Sağlığı Teşkilatı (EODY) ve  Sivil Savunma Genel Sekreterliği’nin ilgili duyuruları uyarınca kişisel hijyen kurallarına ve bireysel koruyucu sağlık önlemlerine harfiyen uymakla yükümlüdür.

5. KYT ve  anakaradaki barınma alanları çevresinde, olası COVID 19 vakalarına müdahale etmeye ve söz konusu KYT ve konaklama alanlarında çalışan personelin sağlık kontrollerini yapmaya hazır özel sıhhi birimler konuşlandırılmaktadır.

6. Yunan Polisi, yukarıda belirtilen dolaşım kısıtlamasına uyulmasını sağlamaktan sorumludur ve araç trafiğini, polis kontrol bölgelerinin oluşturulması ve teknik bariyerlerin kullanımını düzenlemek için ilgili kararları alabilir.

7. Bakanlık Kararı, sığınmacıların ve vatansız kişilerin yanı sıra tanınmış mültecilerin veya ikincil koruma statüsü sahiplerinin özel kiralanmış araçlarla (gemiler, uçaklar, trenler, otobüsler ve arabalar gibi) kamu güvenliği nedenleriyle veya yukarıdaki kişilerin barındırılması ve yer değiştirme programları dahilinde  (HELIOS, ESTIA II ve ESTIA 2021 programları gibi) taşınmasında uygulanmaz.

8. Bakanlık Kararının düzenlemeleri, Kabul ve Kimlik Teyit Dairesi tarafından gerçekleştirilen organize taşımalar çerçevesinde, KYT veya  anakaradaki barınma alanlarına üçüncü ülke vatandaşlarının girişini hariç tutmaktadır.

9. Bölgesel Sığınma Daireleri’nin (PGA) PGA içinde veya dışında yer alan ve çıkışların durdurulması halinde faaliyeti durdurulmayan tesisler bakanlık kararı düzenlemelerinin dışındadır. KYT Müdürleri ve PGA Yöneticileri, Yunan Polisi ile işbirliği içinde, PGA personelinin, üçüncü ülke vatandaşlarının, yasal temsilcilerinin ve danışmanlarının, tercüman-çevirmenler ve PGA tesislerinde bulunması kesinlikle gerekli olan diğer kişilerin güvenli bir şekilde gelmesi, kalması ve ayrılması için gerekli tüm önlemleri alır. 

10. 4 yaşın altındaki çocuklar ve sağlık nedenleriyle kullanımının tavsiye edilmediği durumlar dışında yüz maskesi kullanımı zorunludur.

11. Yukarıdaki düzenlemelerin ihlali 300 Euro para cezası ile cezalandırılır.

Yaşadığınız bölgede ek önlemlerin uygulanması ile ilgili olarak yerel makamlar ve barınma alanının İdaresi ile iletişime geçebilirsiniz.

4. Sosyal mesafei

Ülke genelinde, başka bir kişinin bulunmadığı özel bir alanda çalışanlar hariç, işyerleri dahil tüm kapalı ve açık alanlarda durumlarda tıbbi olmayan maske kullanılması zorunludur. Maske kullanma zorunluluğu aşağıdakileri kapsamaz: a) solunum sorunları gibi gerekli belgelerle kanıtlanmış tıbbi nedenlerle maske kullanımı tavsiye edilmeyen kişiler ve b) dört (4) yaşın altındaki çocuklar. Maske kullanma zorunluluğunun ihlali 300 avro para cezasını gerektirir.

  • Süpermarketler: Bütün müşteriler N95 veya FFP2 maskesi veya iki ameliyat maskesi veya bez maske takmalıdır. Aksi halde 300 avro ceza öngörülmektedir.

• Ulaşım: Toplu taşıma, sınırlı sıklıkta ve azami % 85 dolulukla çalışır. Bütün yolcular N95 veya FFP2 maskeleri veya iki ameliyat maskesi veya bez maske takmalıdır. Taksilere ve özel araçlara sürücü hariç 3 yolcuya kadar izin verilir. Yolcu sınırının aşılmasına ancak araçta a)  ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte bulunması durumunda veya b) hareket etmek için ikinci bir yolcunun yardımına gereksinim duyan bir kişi varsa izin verilir.

  • İbadethâneler: İbadethânelere ziyaret sırasında ( örneğin, kilise vb.) maske kullanmalısınız. Giriş, aşıların tamamlandığına dair belge, veya COVID-19 geçirme belgesi veya önceden yapılmış PCR veya rapid testi ile mümkündür.
  • Lokanta, bar ve kafeler: Girişte mekân içinde hareket ederken ve çıkışta maske takılması zorunludur.

• Asansörlerin kullanımı:  Yüz maskesi takılması zorunludur.

5. Okulların işleyişi

Anaokulları, ilkokullar, ortaokullar ve liselerde yüz yüze eğitim faaliyetleri 10 Ocak 2022’de  yeniden başladı.

12 Nisan 2021 tarihi itibariyle genel ve meslek liselerinde tüm yüz yüze eğitim faaliyetleri devam etmektedir.

• Anaokulları, ilkokullar ve liselerde tüm yüz yüze eğitim faaliyetleri devam etmektedir.

• Özel eğitim okullarında yüz yüze eğitim faaliyetleri devam etmektedir.

• Yüz yüze eğitim faaliyetlerine katılan -aşı olmuş veya olmamış tüm öğrenciler- haftada iki kere  COVID 19 kendi kendine teşhis testinden geçmelidir (ilgili bölüme bakınız).

• Eğitim faaliyetleri süresince gerek iç gerek de dış mekanlarda maske kullanımı zorunludur.

• Üniversitelerde birim/fakülte son sınıf öğrencilerinin stajları da dahil olmak üzere tüm yüz yüze eğitim faaliyetleri (dersler, sınavlar, kütüphaneler vb.) devam etmektedir.

• Devlet ve özel okullarda, dil okullarında, eğitim ve  beceri belgelendirme kuruluşlarında sınavlar, halk sağlığının korunması amaçlı ek tedbirler kapsamında gerçekleştirilmektedir.

• Anaokulları ve İlkokullar için eğitim-öğretim yılı 25 Haziran’a kadar uzatılırken, Ortaokul  ve Liseler (1. ve 2. sınıflar) için eğitim yılı 11 Haziran’da sona ermektedir. Herhangi bir eğitim düzeyinde final sınavı yapılmayacaktır. Lise 3. sınıf için okulun son günü 2 Haziran olacaktır.

• Milli Eğitim Bakanlığı’nın 27 Mayıs 2021 tarihli genelgesine göre, 2020-21 ve 2021-2022 eğitim öğretim yılında kayıt altına alınan veya kaydedilecek olan ve kendi kusurlarından değil  öngörülemeyen herhangi bir nesnel  durumdan kaynaklanan tüm öğrenci devamsızlıkları sayılmayacaktır.

• Ülke genelinde Yükseköğretim Kurumları ve Üniversitelere giriş sınav tarihleri yakında  açıklanacaktır.

Belirli bir okulda yüz yüze eğitim faaliyetlerinin askıya alınıp alınmadığını kontrol etmek için, burada Eğitim Bakanlığı internet sitesindeki (yalnızca Yunanca) listeye bakın: https://www.minedu.gov.gr/covid19-schools.html.

Eğitim Bakanlığı tarafından sağlanan uzaktan eğitim direktifleri (yalnızca Yunanca) burada mevcuttur: https://www.minedu.gov.gr/exetaseis-2/1650-covid19/44445-21-03-2020-odigies-gia-tin-eks-apostaseos-ekpaidefsi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın elektronik uzaktan eğitim platformlarına bağlanmak için buraya tıklayın: https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/tilekpedefsi/

6. Sığınma Dairesinin İşleyişi

Sığınma Dairesi, randevu alınması ardından kamuya hizmet vermektedir.

  • Sığınma başvurusunda bulunanların Sığınma Ofislerine ve Temyiz Mercine giriş yapabilmeleri için aşağıdaki şartlar gereklidir: a. COVID-19’a karşı aşı sertifikası veya COVID-19 geçirme sertifikası, b. önceki 72 saat içinde yapılan COVID-19 negatif moleküler testi (PCR) veya önceki 48 saat içinde yapılan hızlı test ( aşı olmamış kişiler için). 4 ile 17 yaş arasındaki çocuklar, alternatif olarak, önceki 24 saat içinde yapılan negatif bir kendi kendine test (self-test) beyanı sunabilirler. Hem adalarda hem de anakarada Kabul ve Kimlik Teyit Dairesi merkezlerinde yaşayan kişiler yukarıdakilerden muaf tutulur.

• Sığınma Dairesinde gerçekleştirilen ziyaret sırasında yüz maskesi kullanılması ve gerekli 1,5 metre mesafeye uyulması zorunludur.

• Her durumda, sığınma başvurucuları: applications.migration.gov.gr sitesinin elektronik uygulamalarını kullanmaya çağrılmaktadır.

• Sığınmacılar veya avukatları ile planlanan düzenli hizmet randevuları ve özellikle elektronik platform üzerinden planlananlar, yetkililerin sorumluluğu dahilinde ve gerekirse mevcut personele göre yeniden düzenlenir.

Sığınma Dairesi’ndeki randevunuza herhangi bir nedenle gelemezseniz, lütfen yetkili ofise önceden veya mümkün olan her şekilde (uygulama, email, faks veya telefon) aynı gün içinde haber veriniz.

Göç ve Sığınma Bakanlığının dijital portalı (applications.migration.gov.gr)

20.10.2020 Salı gününden itibaren sığınmacıların randevularını elektronik ortamda alabilecekleri ve o günden itibaren Sığınma Dairesinin halka sadece elektronik randevu ile hizmet verdiği vurgulanıyor. İlgili duyuru burada bulunmaktadır: https://migration.gov.gr/apokleistika-me-ilektroniko-rantevoy-i-exypiretisi-toy-koinoy/.

Aşağıdaki işlemler yalnızca randevu ile gerçekleştirilir:

• Planlanmış mülakatlar

• Planlanmış kayıtlar

• Aile birleşimi süreciyle ilgili destekleyici belgelerin sunulması (Dublin süreci)

İstisnai olarak, yalnızca bağlayıcı son tarihler nedeniyle randevu olmadan temyiz başvurusunda bulunulabilir.

Haziran 2020’den itibaren kişinin hazır bulunmasının gerekli olmadığı elektronik olarak görülen diğer hizmetler şunlardır:

• İletişim bilgileri değişikliği

• Kimlik bilgileri değişikliği

• Mülakat tarihinin ertelenmesi/hızlandırılması için dilekçe

•  Başvuru durumu belgesi dilekçesi

•  Dosya ayırma dilekçesi

• Belgelerin sunulması için dilekçe

• Kopyalar için dilekçe

• Hukuki yardım dilekçesi

• Yabancılar için Geçici Sigorta ve Sağlık Numarası Verilmesi (PAAYPA)

Temyiz Makamı huzurundaki işlemlerle ilgili olarak, 18.05.2020 Pazartesi gününden itibaren, başvuru sahiplerini temsil eden yetkili avukatlar, başvurularını elektronik olarak şu e-posta adresine gönderebilirler: [email protected]

7. Sağlık hizmetlerine erişim

Tüm hastanelerde, kliniklerde, muayenehanelerde ve teşhis merkezlerinde hasta başına sadece bir (1) refakatçi/ziyaretçiye izin verilirken, planlı ameliyatların %80’i ertelenmiştir. Onkoloji hastaları ve acil durumlar ve uzmanlaşmış hastaneler bu kısıtlamanın dışındadır.

  • Planlanmış (düzenli) ameliyatlar ilgili sağlık mercii ( hastaneler, sağlık bölge idareleri vs. ) tarafından belirlenen aralıklarla gerçekleştirilmektedir.
  • Kamu ve özel sağlık merkezlerine başvuran hastalar COVID-19 laboratuvar testine tabi tutulmamaktadır.
  • İnvaziv veya aerosol oluşturabilecek tetkikler için kamu veya özel sağlık kuruluşlarına başvuran hastalara laboratuvar testi (PCR veya hızlı test yapılır)
  • Acil tedavi amacıyla kamu veya özel sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar test şartından muaf tutulmaktadır.
  • Özel ve kamu klinikleri/ muayenehâneleri de dahil olmak üzere, son üç aylık dönemde aşılanmış veya iyileşmiş hasta refakâtçileri birinci derece sağlık hizmeti verilen kuruluşlara girmeden önce teste tabi tutulmazlar.
  • Özel ve kamu klinikleri/ muayenehâneleri de dahil olmak üzere, son üç aylık dönemde aşılanmamış veya iyileşmemiş hasta refakâtçileri birinci derece sağlık hizmeti verilen kuruluşlara girmeden kırk sekiz (48) saat önce (PCR veya rapid test) laboratuvar testine tabi tutulur.
  • Son üç aylık dönemde aşı olmuş veya iyileşmiş ve tedavi gören hastalara refakât eden hasta refakâtçileri diğer herhangi bir sağlık hizmeti verilen kuruluşa girmeden kırk sekiz (48) saat önce (PCR veya rapid test) laboratuvar testine tabi tutulur.
  • Son üç aylık dönemde aşı olmamış veya iyileşmemiş ve tedavi gören hastalara refakât eden hasta refakâtçileri birinci derece sağlık hizmeti verilen kuruluşlara girmeden kırk sekiz (48) saat önce (PCR veya rapid test) laboratuvar testine tabi tutulur.
  • Acil Servis Bölümüne başvuran hasta refakâtçileri yukarıda belirtilen yükümlülüklerden muaf tutulur.

8. Kişisel hijyen ve önlem

Yüz maskelerinin doğru kullanımı için talimatlar

Yüz maskesini takmadan önce ve kesinlikle çıkarmadan önce ellerinizi sabun ve su veya alkollü antiseptik solüsyon ile iyice yıkayınız.

• Maskeyi burnunuzun ve ağzınızın üzerine yerleştirin ve çenenizin altına sabitleyin.

• Her iki elastik kordonu aynı anda kulaklarınızın arkasından çekerek çıkarın. Yüz maskesini çıkarırken önüne dokunmadığınızdan emin olun. Maskeyi ıslandığı zaman atın.

• Maske tek kullanımlıksa, geri dönüşüm kutusuna değil, iplerinden tutarak normal bir çöp kutusuna güvenli bir şekilde atın. Tek kullanımlık maskeler geri dönüştürülemez ve geri dönüşüm kutularına atılmamalıdır.

• Yeniden kullanılabilir bir maske (kumaş yüz maskesi) ise, en kısa sürede çamaşır makinesinde veya elde normal deterjanla 60°C sıcaklıkta yıkadığınızdan ve ütülediğinizden emin olun.

Yüz maskesi kullanımının tamamlayıcı bir önlem olduğunu ve fiziksel mesafe > 1,5 m, solunum hijyeni (öksürme veya hapşırma sırasında mendil kullanımı), el hijyeni ve yüze dokunmaktan kaçınma gibi temel güvenlik önlemlerinin yerini almadığını unutmayın.

Sık sorulan sorular ve videolar için buradan Dünya Sağlık Örgütü internet sitesini ziyaret edin: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks.

Bağlantı:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/7831-systaseis-anaforika-me-th-xrhsh-maskas

Şüpheli bir COVID‑19 vakasının evde izolasyonu için yönlendirici direktifler

• Şüpheli veya teyit edilmiş COVID 19 vakası olan kişilerin (örn. aile üyeleri, arkadaşlar, tanıdıklar, sağlık çalışanları) son rapordan itibaren 14 gün boyunca sağlıkları izlenmelidir (günde iki kez ateş kontrolü). Takip süresi boyunca sağlık profesyoneli ile her gün iletişim halinde kalmak yerinde olacaktır.

• Kendini izole eden bir kişi solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gösteriyorsa  (örneğin ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes almada zorluk) daha fazla yönlendirme için derhal doktoruyla veya Ulusal Halk Sağlığı Kurumuyla (Tel: 1135 veya 210 5212 054) iletişime geçmelidir. 

  • Evde ne yapmanız gerektiği ve COVID-19 olan bir aile üyesine nasıl bakabileceğinizle ilgili talimatlar için bağlantıyı ziyaret edin.Bağlantı         (yunanca)

 Öğrenciler için

Unutmayın!

Dirseğinize veya bir mendile öksürün veya hapşırın ve hemen çöp kutusuna atın. Ellerinizi yüzünüzden uzak tutun. Özellikle yemek yemeden ve tuvalete gitmeden önce ellerinizi düzenli olarak en az 20 saniye sabun ve suyla yıkayın.

Öğrenciler için: Sınıf arkadaşlarınızla (kalem, kurşun kalem, silgi, cep telefonu, banknot, madeni para vb.) eşya alışverişi yapmayın. Okul içinde ve dışında herkesle aranıza 1,5 m mesafe koyun. Kendinizi hasta hissediyorsanız, bunu hemen anne-babanıza/velilerinize veya öğretmeninize söyleyin ve tamamen iyileşinceye kadar evde kalın.

Bağlantı

9. Seyahat kısıtlamaları

Seyahat kıstlamaları

Yunanistan’a ve Yunanistan dışına yolculuk etmeden önce, seyahatiniz sırasında geçerli olabilecek kısıtlamaları Dışişleri Bakanlığı (https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/welcome-to-greece.html), Sivil Havacılık Servisi (http://www.ypa.gr/el/news) ve Denizcilik ve Ada Politikası Bakanlığı internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. (https://www.ynanp.gr/el/gr-epikoinwnias-enhmerwshs/prostasia-apo-neo-koronoio-nomothesia/).

Yolcular için tavsiyeler:

Yolcular için riskin orta düzeyde  olduğu kabul edilir. Yolculara, COVID 19 virüsünün olası yerel bulaşması olan bölgelere gereksiz seyahatlerden kaçınmaları önerilir – Bağlantı.

• Dönüşünüzden sonra 14 güne kadar ateş ve/veya nefes darlığı veya öksürük gibi solunum semptomları yaşarsanız, evde kalmanız ve son seyahatinizi belirterek derhal tıbbi yardım almanız veya Ulusal Halk Sağlığı Örgütü ile iletişime geçmeniz önerilir (1135, 210-5212054).

  • Yunanistan’a seyahat eden herkes AB’de Schengen Anlaşması bölgesi ülkelerinde çıkarılan

(5 yaşından büyük çocuklar da dahil olmak üzere) geçerli bir dijital COVID sertifikasına, και σε τρίτες χώρες (και εδάφη) εκτός ΕΕ που συμμετέχουν στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ (veya) Yunanistan’a girişten önceki 72 saat içinde COVID için yapılmış moleküler (PCR) testi (veya) önceki 24 saat içerisinde yapılmış  Rapid test sonucuna sahip olmalıdır. Daha fazla bilgi için hükümetin seyahatlerle ilgili resmi internet sitesine başvurun: https://travel.gov.gr/#/.

  • Varış esnasında konuklar örnekleme yoluyla  sonucu negatif olması gereken hızlı antijen testlerine tabi tutulabilir.  Testin pozitif olması durumunda evlerinde veya resmi makamlar tarafından gösterilen bir yerde 5 günlük karantinaya alınmaları gerekecektir.

Yunan makamları tarafından yapılan duyuruların derlenmesi, Yunan Hükümeti tarafından alınan önlemlere dayanmaktadır. Yunan makamları tarafından yapılan duyurularının içeriği BMMYK nın (UNHCR) görüşlerini yansıtmayabilir. Yunanistan makamlarının yapmış olduğu duyuruların özeti resmi bir BMMYK belgesi değildir ve bu nedenle sağlanan tüm kaynaklar ve bağlantılar bildirilip rapor edilmelidir.

Last update: 08/02/2022