Sağlık Hizmetlerine Erişim

Yunanistan’daki mülteciler ve sığınmacılar için sağlık hizmetlerine erişim:

Yunanistan’daki her mülteci ve sığınmacı, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerine ücretsiz erişim hakkına sahiptir.

Acil bir durumda

Acil bir sağlık durumunda ve acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda hastanelerin Acil Servislerine başvurabilirsiniz. Hangi hastanenin hangi günlerde nöbetçi Acil Servis hizmetleri verdiğini görmek için buradaki Sağlık Bakanlığı sayfasını inceleyebilirsiniz. Bu sayfadaki bilgiler Yunancadır.

ACİL BİR SAĞLIK DURUMUNDA 166’ı arayabilirsiniz.

Bir hastaneden randevu almak için

Yunanistan’daki bir hastaneden randevu almanın birkaç yolu vardır.

Sosyal Güvenlik Numaranız (AMKA) veya PAAYPA’nız varsa;

  • 1535 yardım hattını arayın ve talimatları takip edin (Yunanca-İngilizce).
  • Belirli bir hastaneye gitmek istiyorsanız, doğrudan hastaneyi arayarak randevu alabilirsiniz.
  • IKA Tıp Merkezlerinde sunulan sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Bu Merkezlerde bir randevu almak için 14900yardım hattını arayın ve talimatları takip edin.
  • TOMY adında başka bir sağlık tesisi de vardır, burada tıbbi hizmetler, özellikle Temel Sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. TOMY’den tıbbi hizmet alabilmek için, bulunduğunuz şehir veya mahallenizde bulunan servise kayıt olmanız gerekir.

Sosyal Güvenlik Numaranız (AMKA) / PAAYPA’nız yoksa;

Daire veya otel işleten ortaklar: Ortak, ulusal hattı veya hastaneyi doğrudan aramalı ve talimatları takip etmelidir

Barınma merkezi: Barınma merkezinde faaliyet gösteren tıbbi ya da psikososyal birim, ulusal hattı veya doğrudan hastaneyi aramalı ve talimatları takip etmelidir.

Yunanistan’daki devlet sağlık kurumları (hastaneler veya sağlık merkezleri) gereken tıbbi uzmanlığa veya muayeneye bağlı olarak genellikle birkaç hafta ila birkaç ay sonrasına randevu vermektedir.

Yunanistan’daki hastaneler:

Sağlık Bakanlığının Yunanistan’daki onaylı hastaneler listesine buradan erişebilirsinizNot: Bu bilgi İngilizcedir. 

Belediye Sağlık Merkezleri:

Tüm mülteci ve sığınmacılar (sigorta numarası olan veya olmayan), pek çok belediyenin kendine ait Sağlık Merkezlerinde sunulan tıbbi hizmetlere erişebilmektedir. Daha fazla bilgi için bağlı olduğunuz belediyeyle irtibata geçin.

STK’lara bağlı sağlık merkezleri:

Birçok STK’nın, Yunanistan’daki sığınmacılara ve mültecilere çeşitli tıbbi hizmetler sunan sağlık merkezleri ve poliklinikleri bulunmaktadır. Mevcut klinikler, adresleri ve sunulan sağlık hizmetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve randevu almak için aşağıdaki telefon numaralarını arayabilirsiniz:

PRAKSIS: 210-8213704

Dünya Doktorları: 210-3213150

Sınır Tanımayan Doktorlar: 210-5200500

Yunan Kızılhaçı: 210-3613848

Solidarity Now: 210-6772500

Aşı

Sosyal güvenlik numaranız (AMKA) varsa, devlet hastanelerinde ve halk sağlığı merkezlerinde aşı vurulabilirsiniz.

Ayrıca Anne ve Çocuk Sağlığı Merkezlerinde de aşı hizmetleri sunulmaktadır. Bu merkezlerin (adres, telefon) iletişim bilgileri Yunanca olarak buradan ulaşabilirsiniz.

Dünya Doktorları (MDM) ve Yunan Kızılhaçı, kendi polikliniklerinde aşı hizmeti veren yetkili iki STK’dır. Daha fazla bilgi için aşağıdaki telefon numaralarını arayabilirsiniz:

Dünya Doktorları: 210-3213150

Yunan Kızılhaçı: 210-3613848

İlaç temini

Gerekli ilaçlara ücretsiz olarak veya küçük bir ücret karşılığında erişmek için, devlet sağlık kurumlarındaki (hastaneler veya sağlık merkezleri) bir doktordan reçete almanız gerekmektedir. AMKA / PAAYPA’nız’ ve elektronik reçeteniz mevcutsa, ilaçlarınızı tüm eczanelerden alabilirsiniz.

AMKA’nız yoksa, ancak bir devlet hastanesi veya sağlık merkezindeki bir doktordan el yazısıyla yazılmış bile olsa bir reçeteniz bulunuyorsa, ilaçlarınızı doktorun reçetesini verdiği hastanenin eczanesinden ücretsiz olarak alabilirsiniz.

HIV tedavi ve danışmanlık hizmetleri

Ulusal Halk Sağlığı Örgütü (EODY), nerede test yaptırabileceğiniz, hangi hastanelerin PEP (Maruziyet Sonrası Profilaksi) sağladığı ve benzeri konularda bilgi alabileceğiniz bir telefon hattı bulunmaktadır.

HIV ile alakalı daha fazla bilgi için Yunanca ve İngilizce dillerinde hizmet veren 210 72 22 222 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Ayrıca, EODY, yalnızca randevu yoluyla aldıkları HIV / AIDS için bir Konsey Merkezi sağlar. Randevu almak için şu numarayı arayabilirsiniz: 210 72 39 945

Zehirlenme

Yunanistan Zehirlenme Kontrol Merkezinin bilgi ve tavsiye sunan, 7/24 hizmet veren bir danışma hattı bulunmaktadır.

Zehirlenme konusunda danışmanlık hizmeti almak için arayabilirsiniz: 210 7793777

NOT: Bu hizmet sadece Yunanca olarak verilmektedir.

Diğer faydalı kaynaklar

Dünya Doktorları (MDM) bu tıbbi hizmetler ve STK’ların listesini Yunanistan’da sunmaktadır.

İngilizce, Fransızca, Arapça, Farsça ve Urduca dillerinde anahtar sözcük ve tıbbi terimlerin yer aldığı bir sözlük burada mevcuttur.