UNHCR Yunanistan hakkında

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 1950 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kurulmuştur. UNHCR, tüm dünyada mültecileri koruma ve destekleme faaliyetlerini yönlendirmekte ve koordine etmektedir. Bununla birlikte, mültecilerin korunmasında birinci derecede sorumluluk daima mültecilerin yaşadığı ilgili ülke hükümetine aittir.


UNHCR’nin Yunanistan'daki rolü nedir?

Yunanistan, Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin 1951 Sözleşmesi’ne taraftır ve Hükümetin iltica taleplerini işleme koyma ve mülteci statüsü verilip verilmeyeceğine karar verme sorumluluğu bulunmaktadır.

Bu nedenle UNHCR, Yunanistan’da mültecilerin kayıt işlemlerini yapmamakta, iltica başvurularını incelememekte ve mülteci belgeleri düzenlememektedir. Bu konularda sorumluluk hükümete aittir.

UNHCR’nin Yunanistan’daki rolü Yunanistan’a gelen mültecilerin ve sığınmacıların korunmasını sağlamak için Hükümet, sivil toplum kuruluşları ve diğer kuruluşlar, gönüllü ağlar ve topluluklarla birlikte çalışmaktır.

UNHCR, mültecilerin hayatlarını etkileyen politika ve hizmetlerin geliştirilmesini
desteklemektedir.
UNHCR, iltica başvuru süreçlerinin ve haklara erişimin iyileştirilmesi için Hükümete destek sağlamaktadır. UNHCR, gerektiğinde Hükümetin mülteci ve sığınmacıların temel ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmaktadır. UNHCR, bazı durumlarda, barınma, su, hijyen, gıda, temel ev eşyaları, sağlık, eğitim, bilgi paylaşımı, koordinasyon ve saha yönetimi konularında eksiklikler yaşandığında destek sağlamaktadır. UNHCR, bu faaliyetleri doğrudan ya da ortaklarla işbirliği içinde yapmaktadır. UNHCR’nin rolü belirlenen ihtiyaçlara ve ortaklıklara bağlı olarak bölgeden bölgeye değişmektedir.
UNHCR, sığınmacılara sosyal ve hukuki danışmanlık ve temsil sağlayabilecek ortaklarla bağlantı kurmalarını sağlayarak yardımcı olmaktadır.
UNHCR, ayrıca mültecilerin ihtiyaçlarını anlama ve karşılama kapasitelerini arttırmak üzere devlet yetkililerine, sivil toplum kuruluşlarına (STK) ve diğer kuruluşların çalışanlarına destek sağlamaktadır.


UNHCR size nasıl yardımcı olabilir?

UNHCR personeli sizi dinleyecek ve bilinçli kararlar verebilmeniz için önünüzdeki seçenekler ve prosedürler hakkında sizi bilgilendirecektir. Söylediğiniz her şey gizli tutulacaktır. UNHCR, sizi ayrıca ilgili STK’lara veya size gerekli hizmetleri veya desteği sağlayabilecek bir yetkiliye yönlendirecektir. UNHCR, rızanızı almadan bilgilerinizi kimseyle paylaşmayacaktır.

  • UNHCR personeli size net ve pratik yasal bilgiler sunar. Yunanistan’a geldiğinizde yapmanız gereken işlemler hakkında sizi bilgilendirebiliriz. İltica başvurusunda bulunma, başka bir Avrupa ülkesinde aile birleşimi, başka bir Avrupa ülkesine taşınma veya yardımlı gönüllü geri dönüş konusunda size bilgi verebiliriz. Ayrıca, Yunanistan’da sığınmacı veya uluslararası koruma faydalanıcısı olarak sahip olduğunuz hak ve yükümlülükler hakkında sizleri bilgilendirebiliriz.
  • UNHCR personeli size aşağıdaki gruplara uygulanabilecek özel prosedürleri açıklayacaktır: a) refakatsiz çocuklar b) engelliler veya tedavi edilemeyen ya da ciddi bir hastalığı bulunan kişiler, c) yaşlılar, d) hamile veya yakın zamanda doğum yapmış kadınlar, e) küçük çocuklu yalnız ebeveynler, f) işkence, tecavüz veya diğer ciddi psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet veya istismar mağdurları veya özellikle gemi kazasından kurtulan kişiler ve mağdurların akrabaları gibi travma sonrası stres bozukluğu yaşayanlar, g) insan ticareti mağdurları. UNHCR personeli, yalnızca kabul etmeniz durumunda bu bilgiyi yetkililerle veya diğer kuruluşlarla paylaşacaktır.
  • Cinsiyetiniz, yaşınız veya cinsel yöneliminiz nedeniyle risk altındaysanız, UNHCR size nereden yardım alabileceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunabilir. Onay vermeniz durumunda, daha fazla destek ve koruma için sizi ilgili kurum veya makamlara yönlendirebiliriz.

UNHCR’nin sorumlulukları aşağıdakilerle sınırlıdır:

  • Yunanistan’daki mültecileri koruma ve onlara yardım etme konusunda birinci derecede sorumluluk Yunanistan Hükümetine aittir. UNHCR, Yunan makamlarına bu konuda destek sağlamaktadır.
    UNHCR’nin Yunanistan’daki sığınma ve üçüncü ülkeye yerleştirme başvurularını alma veya inceleme görevi bulunmamaktadır. UNHCR personeli, Yunan makamlarına nasıl sığınma başvurusunda bulunabileceğiniz konusunda size bilgi verecektir.
  • UNHCR Yunanistan, sizi kendi ülkenize veya başka bir ülkeye geri gönderemez. Ancak mevcut seçenekler ve yardımlı gönüllü geri dönüş başvurusu konusunda sizi bilgilendirebilir.
  • UNHCR, yalnızca Yunan makamları ve diğer kuruluşlar tarafından sağlanan genel sistem çerçevesinde hassas durumdaki kişi ve ailelere barınma ve yardım sağlayabilmektedir.

UNHCR’ye nasıl ulaşabilirsiniz?

  • Atina, Midilli, Sakız Adası, Samos Adası, Kos Adası, Leros Adası, Kalimnos Adası, Rodos, Selanik, Yanya, Larissa ve Kavala’da bulunan UNHCR ekipleri saha görevleri, önceden planlanmamış ziyaretler ile görev alanlarında fiziksel bir varlık göstermektedirler.
  • UNHCR Temsilciliği Atina’da bulunmaktadır. Bilgi ya da yardım talebiyle ofise giriş yapılamamaktadır. Tüm acil sorularınızı e-posta yoluyla UNHCR Yunanistan’a gönderebilirsiniz.

UNHCR faaliyetlerini nasıl yürütmektedir?


UNHCR Yunanistan İnternet Platformları

UNHCR Yunanistan bilgi materyalleri ve internet sayfaları hakkında daha fazla bilgiye buradan, UNHCR Yunanistan internet sitesine buradan veya UNHCR Yunanistan Facebook sayfasına buradan erişim sağlayabilirsiniz.

ESTIA barınma programı hakkında detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.