Devlet Mali/Nakit Yardım Programı hakkında bilgiler

  1. Ekim 2021 itibariyle, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği mali yardım programını Yunan makamlarına devrettiği ve şu anda Yunan makamları tarafından gerçekleştirildiği için uygulamamaktadır.  
  2. Göç ve İltica Bakanlığı Yunanistan anakarasındaki açık barınaklarda, adalarda İlk Karşılama ve Kimlik Belirleme Merkezleri’nde, ESTIA Konut programının sunulduğu yerlerde ve Göç ve İltica Bakanlığı ile işbirliği yapan misafirhanelerde kalan uluslararası koruma başvurusu yapmış yetişkinlere ve onların aile üyelerine mali yardım sunmaktadır. Tutuklular bundan muaftırlar.
  3. Mali yardımın miktarı aile üyelerinin sayısına bağlıdır ve tam veya kısmi olarak ikiye ayrılır. Kısmi mali yardım yemek verilen sığınma evlerinde yaşayan hak sahiplerine  verilmekte olup, tam mali yardım ise gıda yardımı almayan hak sahiplerine verilmektedir.
  4. Mali yardımın miktarı aşağıdaki gibidir:

Gıda/Yemek tedarik EDİLMEDİĞİ durumlarda:

  • Bir kişi için 150 Euro,
  • Bir çift veya bir çocuklu tek ebeveyn için 270 Euro,
  • Üç kişilik bir aile için 320 Euro ve
  • Dört veya daha fazla kişiden oluşan bir aile için 420 Euro.

Gıda tedarik edildiği durumlarda:

  • Bir kişi için 75 Euro,
  • Bir çift veya bir çocuklu tek ebeveyn için 135 Euro,
  • Üç kişilik bir aile için 160 Euro ve
  • Dört veya daha fazla kişiden oluşan bir aile için 210 Euro.
  • Mali yardım programı, Yetkililer tarafından Katolik Yardım Hizmetleri (Catholic Relief Services CRS) ile işbirliği halinde uygulanmaktadır.
  • Mali yardım programı 2857 sayılı Ortak Bakanlar Kurulu Kararı  ile düzenlenmiştir (Hükümet Gazetesi B, 3120 / 29.09.2021.).

Mali Yardım Programının Yetkililer Tarafından Uygulanmasına İlişkin Sorular ve Cevaplar

  1. Mali yardıma nasıl ulaşabilirim?

Mali yardım size ve aile üyelerinize Yunan makamları tarafından size tahsis edilen veya taşındığınız   konaklama tesisinde ödenecektir. Konaklama amaçlı yapılar, anakarada  açık kabul merkezleri,  adalarda İlk Kabul ve Kimlik Tespit Merkezleri, ESTIA konut programı ve Göç ve İltica Bakanlığı ile işbirliği yapan misafirhaneler olabilir.

Mali yardım programı, Yunan makamları tarafından sunulan resmi konaklama yapılarında ikamet eden uluslararası koruma başvuru sahiplerine sağlanmaktadır. Konut sağlayıcınız, konuta  girdikten sonra size mali yardım kartını sağlamaktan sorumludur.

2. Mali yardımın hangi ihtiyaçları karşılaması beklenir?

Mali yardım yiyecek, giyecek, ayakkabı, kişisel hijyen malzemeleri, telekomünikasyon, kaldığınız bölgede seyahat ile temel okul malzemeleri ve sağlık giderleri gibi temel ihtiyaçlarınızı, tutarın kartınıza aktarıldığı ayın sonuna kadar karşılamanıza yardımcı olmak için sağlanır.

Alacağınız kartta herhangi bir bakiye olmayacak ve sadece aylık nakit transferinden sonra kullanabileceksiniz.

3. Aylık olarak yapılan mali yardımı almayı nasıl sürdürebilirim?

Aylık olarak yapılan mali yardımı almaya devam edebilmek için, sizin ve aile üyelerinizin bulunduğunuz yerde fiziksel varlığınınızı doğrulaması amacıyla ev sahibinizin talimatlarını izlemeniz gerekir. Her ay konut sağlayıcısı sizin ve aile üyelerinizin varlığını teyit edecek ve ancak bu teyitten sonra mali yardım almaya devam edeceksiniz.

4. Tam mali yardım almaya ve gıda tedarikine aynı anda erişebilir  miyim?

Hayır, bu mümkün olmamaktadır. Kendi yemeklerini pişirdikleri yapılarda yaşayan hak sahiplerine tam maddi yardım ödenir. Gıda tedarik edilen yapılarda yaşayan hak sahiplerine kısmi maddi yardım ödenir.

5. Bir sonraki nakit transferinden önce tüm miktarı harcadıysam ek mali yardım isteyebilir miyim?

Gelecek ay yapılacak olan bir sonraki nakit transferinden önce paranız biterse, ekstra bir mali yardım yapılmayacaktır. Bu, bütçenizi dikkatle yapmanız ve  bir sonraki transferden önce bitmemesi için paranızı dikkatli bir şekilde yönetmeniz gerektiği anlamına gelir.

Mali durumunuzu yönetmek için desteğe veya tavsiyeye ihtiyacınız varsa, lütfen Mali Yardım Programı Yardım Hattı ile iletişime geçin.

6. Mali yardım kartını nasıl kullanabilirim?

Mali yardım kartını Yunanistan sınırları içindeki herhangi bir ATM’de kullanabilirsiniz kartınızla ve kartınızla birlikte yollanan PIN numaranızla nakit çekmek için veya kartınızı Yunanistan sınırları içinde Mastercard’dan elektronik ödeme kabul eden mağaza veya alışveriş merkezlerinde kullanabilirsiniz. Mali yardım kartı online işlemler için kullanılamaz.

Lütfen Yunan bankalarının ATM’lerden işlem ücreti aldığını dikkate alınız. Mevcut tutarın tamamını çekebilir veya kartı POS üzerinden alışverişlerde kullanabilirsiniz.

7. Mali yardım kartını nasıl aktif hale getirebilirim?

Kartınız mühürlü bir zarfta içerisinde hiç bir bakiye olmadan teslim alacaksınız. Kartınıza para transfer edildiğinde, yatırılan miktar hakkında bilgilendirileceksiniz. PIN kodunuzu gizli tutmanız ve kimseyle paylaşmamanız önemlidir.

8. Kartımı kaybedersem veya kartımla işem yapamıyorsam ne yapabilirim?

Lütfen Mali Yardım Destek Hattı ile veya Pazartesiden Cumaya 09:00 – 15:00 saatleri arasında 210 330 0170 numaralı sabit hattı arayarak iletişime geçin, veya ilgili formu doldurmak ve sorunuzu bildirmek için http://greecehelpline.crs.org/  adresini ziyaret edin. Alternatif olarak aşağıdaki QR kodunu tarayarak ilgili formu doldurup sorunuzu iletebilirsiniz.

Lütfen aynı soru için birden fazla form göndermekten kaçınınız. Her yeni form gönderdiğinizde, listenin en altında görünür. Sorunuzla birlikte sadece bir form göndermeniz ve Yardım Hattı personelinin mümkün olan en kısa sürede sizinle iletişime geçmesini beklemeniz önerilir.

9. Kart yenisiyle ne zaman değiştirilecek?

İkamet etmekte olduğunuz konaklama yerinde gerçekleşen kart dağıtım işlemi sırasında kartınızı alacaksınız. Kartınızın hangi tarihte teslim edileceğini öğrenmek için lütfen bulunduğunuz yerdeki konaklama yerinin sorumlularına danışın.

10. Ailemin birden fazla kartı olabilir mi?

İltica Hizmeti veri tabanına göre aynı İltica Dosya numarasına sahip uygun hak sahiplerine bir mali yardım kartı verilir.

11. Kartıma para yüklenip yüklenmediğini nasıl anlarım?

Bu bilgileri aylık olarak almak istiyorsanız, ilgili bilgilendirmeyi  alabilmeniz için Viber uygulamasını etkinleştirmeniz gerekecektir. Direkt arama veya kısa mesaj yoluyla sizinle iletişiminizin kesintisiz devam etmesi için geçerli bir cep telefonu numarası vermeniz önemlidir. Bu yüzden cep telefonu hattınızın kullanılabilmesi için gerekli kontörü olduğundan emin olun.

Ayrıca, tüm şikayetleriniz  için, buna dolandırıcılık, yolsuzluk, cinsel istismar, kötü muamele, taciz gibi durumlar da dahil olmak üzere Mali Yardım Destek Hattı’nın bir operatörüyle doğrudan konuşmak istediğinizde, 210 330 0170 numaralı sabit numaradan ulaşabileceğinizi bildirmek isteriz.

Daha fazla bilgi için:

https://migration.gov.gr/en/ris/epidomata/

MoMA Cash Assistance Programme Frequently Asked Questions (FAQ)

MoMA Programme Cash Assistance Helpline Contact Info

Refugee.Info’s updated articles on the Cash Assistance program in the following languages: