Prihvatni centri

U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko različitih centara sa smještajnim kapacitetima.

Svaki centar ima ograničen prostor i vlastite kriterije prihvata / kvalifikovanost u samom procesu smještanja, dok je za neke potrebno upućivanje. Ovi centri su često popunjeni.

Imajte na umu da svaki prihvatni centar ima zasebna pravila koja morate poštovati. Ovo uključuje pravila o trajanju vašeg odsustva iz centra. Kršenje ovih pravila može značiti da ćete biti izbačeni iz centra i da se nećete moći vratiti.

Više informacija o ovom pitanju možete dobiti od strane UNHCR-a I IOM-a.


Azilantski centar, Delijaš, Trnovo, Kanton Sarajevo

Azilantskim centrom u Delijašu upravlja Sektor za azil, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i pružanjem ograničenog broja smještajnih kapaciteta, kao i osnovnim uslugama bitnim za tražitelje azila.

Da bi vam se dozvolio ulazak u azilantski centar u Delijašu, morate prvo imati važeću potvrdu o izraženoj namjeri za traženje azila (‘bijeli papir’) ili važeći karton tražitelja azila (‘žuti karton’) kao i obrazac kojim vas upućuje Služba za poslove sa strancima. Bez toga, neće vam biti dozvoljen ulazak u azilantski centar. Više informacija o ovom pitanju možete zatražiti od UNHCR-a.

Lokacija: Delijaš, Trnovo

karta


Izbjegličko prihvatni centar Salakovac, Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton

Izbjegličko prihvatnim centrom u Salakovcu upravlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a u njemu se nalazi ograničen broj smještajnih kapaciteta i pružaju se osnovne usluge bitne za tražitelje azila i izbjeglice.

Da bi vam se dozvolio ulazak u izgjegličko prihvatni centar Salakovac, morate prvo imati važeću potvrdu o izraženoj namjeri traženja azila (‘bijeli papir’) ili važeći karton tražitelja azila (‘žuti karton’) i obrazac upućivanja na smještaj Službe za poslove sa strancima. Bez tog,a vam neće vam biti dozvoljen ulazak u izbjegličko prihvatni centar Salakovac. Više informacija o ovom pitanju možete zatražiti od UNHCR-a.

Lokacija: Salakovac, Mostar

karta


Privremeno prihvatni centar Ušivak, Hadžići, Kanton Sarajevo

Privremeno prihvatnim centrom Ušivak u Hadžićima upravlja Služba za poslove sa strancima, a IOM potpomaže upravljanje centrom. U centru se nalazi ograničen broj smještajnih kapaciteta, a omogućen je pristup osnovnim uslugama bitnim za stanovnike kampa koji su mješanih profila, uglavnom muškarci, samci.

Uskladu sa najnovijim informacijama bilo je moguće doći izravno u privremeni prihvatni centar Ušivak bez upućivanja između 10:00 i 14:00 sati, između ponedjeljka i petka. Više informacija o ovom pitanju, možete zatražiti od UNHCR-a.

Lokacija: Hadžići, Kanton Sarajevo

karta


Privremeno prihvatni centar Sedra, Cazin,Unsko –sanski kanton

Privremeno prihvatnim centrom Sedra, u Cazinu u Unsko-sanskom kantonu, upravlja IOM i raspolaže ograničenim smještajnim kapacitetima i pruža osnovne usluge, potrebne ranjivim tražiteljima azila i migranitima, Taj centar se isključivo koristi za smještaj porodica s djecom i ugroženim pojedincima.

Za ulazak i smještaj  u Sedru, morate biti upućeni od strane odgovornih institucija. Bez upućivanja vam se neće dozvoliti pristup Sedri. Za više informacija se možete obratiti IOM-u i UNHCR-u.

Lokacija: Ostrožac na Uni, Cazin,Unsko-sanski kanton

karta


Privremeno prihvatni centar Bira, Bihać, Unsko-sanski kanton

Privremeno prihvatnim centrom “Bira” u Bihaću u Unsko-snanskom kantonu, upravlja IOM. Centar ima ograničene smještajne kapacitete , a u njenu se pružaju osnovne usluge, potrebne stanarima mješovitih profila , pretežno muškaraca koji su samci.

Za više informacija po ovom pitanju, možete se obratiti IOM-u ili UNHCR-u.

Lokacija:  Bihać, Unsko-sanski kanton

karta


Privremeno prihvatni centar Miral, Velika Kladuša, Unsko-sanski kanton

Privremeno prihvatnim centrom “Miral” u Velikoj Kladuši u Unsko-snanskom kantonu, upravlja IOM. Centar ima ograničene smještajne kapacitete, a u njemu se pružaju osnovne usluge, potrebne stanarima mješovitih profila , pretežno muškaraca koji su samci.

Na ovoj lokaciji se trenutno ne prihvataju porodice i razdvojena djeca/maloljetnici bez pratnje.

Za više informacija po ovom pitanju, možete se obratiti IOM-u i UNHCR-u.

Lokacija: Velika Kladuša, Unsko-sanski kanton

karta


Privremeno prihvatni centar Borići, Bihać, Unsko-sanski kanton

Privrmeno prihvatnim centrom “Borići” u Bihaću u Unsko-sanskom kantonu upravlja IOM. Centar ima ograničene smještajne kapacitete, a u njemu se pružaju osnovne usluge potrebne ugroženim tražiteljima azila i migrantima. Na ovoj lokaciji se isključivo smještaju porodice sa djecom i ugrožene osobe.

Za ulazak i smještaj  u Boriće morate biti upućeni od strane odgovornih institucija. Bez upućivanja vam se neće dozvoliti pristup Borićima. Za više informacija po ovom pitanju se možete obratiti IOM-u i UNHCR-u.

Lokacija: Bihać, Unsko-sanski kanton

karta

How can we improve this website? Please feel free to give us feedback if there is any information you believe is missing or could be wise to have on this website.

(Your privacy will be respected and the confidentiality of your answers will be maintained)