Prihvatni centri

U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko različitih centara sa smještajnim kapacitetima.

Svaki centar ima ograničen prostor i vlastite kriterije prihvata / kvalifikovanost u samom procesu smještanja, dok je za neke potrebno upućivanje. Ovi centri su često popunjeni.

Imajte na umu da svaki prihvatni centar ima zasebna pravila koja morate poštovati. Ovo uključuje pravila o trajanju vašeg odsustva iz centra. Kršenje ovih pravila može značiti da ćete biti izbačeni iz centra i da se nećete moći vratiti.

Više informacija o ovom pitanju možete dobiti od strane UNHCR-a I IOM-a.


Azilantski centar, Delijaš, Trnovo, Kanton Sarajevo

Azilantskim centrom u Delijašu upravlja Sektor za azil, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i pružanjem ograničenog broja smještajnih kapaciteta, kao i osnovnim uslugama bitnim za tražitelje azila.

Da bi vam se dozvolio ulazak u azilantski centar u Delijašu, morate prvo imati važeću potvrdu o izraženoj namjeri za traženje azila (‘bijeli papir’) ili važeći karton tražitelja azila (‘žuti karton’) kao i obrazac kojim vas upućuje Služba za poslove sa strancima. Bez toga, neće vam biti dozvoljen ulazak u azilantski centar. Više informacija o ovom pitanju možete zatražiti od UNHCR-a.

Lokacija: Delijaš, Trnovo

karta


Izbjegličko prihvatni centar Salakovac, Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton

Izbjegličko prihvatnim centrom u Salakovcu upravlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a u njemu se nalazi ograničen broj smještajnih kapaciteta i pružaju se osnovne usluge bitne za tražitelje azila i izbjeglice.

Da bi vam se dozvolio ulazak u izgjegličko prihvatni centar Salakovac, morate prvo imati važeću potvrdu o izraženoj namjeri traženja azila (‘bijeli papir’) ili važeći karton tražitelja azila (‘žuti karton’) i obrazac upućivanja na smještaj Službe za poslove sa strancima. Bez tog,a vam neće vam biti dozvoljen ulazak u izbjegličko prihvatni centar Salakovac. Više informacija o ovom pitanju možete zatražiti od UNHCR-a.

Lokacija: Salakovac, Mostar

karta


Privremeno prihvatni centar Ušivak, Hadžići, Kanton Sarajevo

Privremeno prihvatnim centrom Ušivak u Hadžićima upravlja Služba za poslove sa strancima, a IOM potpomaže upravljanje centrom. U centru se nalazi ograničen broj smještajnih kapaciteta, a omogućen je pristup osnovnim uslugama bitnim za stanovnike kampa koji su mješanih profila, uglavnom muškarci, samci.

Uskladu sa najnovijim informacijama bilo je moguće doći izravno u privremeni prihvatni centar Ušivak bez upućivanja između 10:00 i 14:00 sati, između ponedjeljka i petka. Više informacija o ovom pitanju, možete zatražiti od UNHCR-a.

Lokacija: Hadžići, Kanton Sarajevo

karta


Privremeno prihvatni centar Sedra, Cazin,Unsko –sanski kanton

Privremeno prihvatnim centrom Sedra, u Cazinu u Unsko-sanskom kantonu, upravlja IOM i raspolaže ograničenim smještajnim kapacitetima i pruža osnovne usluge, potrebne ranjivim tražiteljima azila i migranitima, Taj centar se isključivo koristi za smještaj porodica s djecom i ugroženim pojedincima.

Za ulazak i smještaj  u Sedru, morate biti upućeni od strane odgovornih institucija. Bez upućivanja vam se neće dozvoliti pristup Sedri. Za više informacija se možete obratiti IOM-u i UNHCR-u.

Lokacija: Ostrožac na Uni, Cazin,Unsko-sanski kanton

karta


Privremeno prihvatni centar Bira, Bihać, Unsko-sanski kanton

Privremeno prihvatnim centrom “Bira” u Bihaću u Unsko-snanskom kantonu, upravlja IOM. Centar ima ograničene smještajne kapacitete , a u njenu se pružaju osnovne usluge, potrebne stanarima mješovitih profila , pretežno muškaraca koji su samci.

Za više informacija po ovom pitanju, možete se obratiti IOM-u ili UNHCR-u.

Lokacija:  Bihać, Unsko-sanski kanton

karta


Privremeno prihvatni centar Miral, Velika Kladuša, Unsko-sanski kanton

Privremeno prihvatnim centrom “Miral” u Velikoj Kladuši u Unsko-snanskom kantonu, upravlja IOM. Centar ima ograničene smještajne kapacitete, a u njemu se pružaju osnovne usluge, potrebne stanarima mješovitih profila , pretežno muškaraca koji su samci.

Na ovoj lokaciji se trenutno ne prihvataju porodice i razdvojena djeca/maloljetnici bez pratnje.

Za više informacija po ovom pitanju, možete se obratiti IOM-u i UNHCR-u.

Lokacija: Velika Kladuša, Unsko-sanski kanton

karta


Privremeno prihvatni centar Borići, Bihać, Unsko-sanski kanton

Privrmeno prihvatnim centrom “Borići” u Bihaću u Unsko-sanskom kantonu upravlja IOM. Centar ima ograničene smještajne kapacitete, a u njemu se pružaju osnovne usluge potrebne ugroženim tražiteljima azila i migrantima. Na ovoj lokaciji se isključivo smještaju porodice sa djecom i ugrožene osobe.

Za ulazak i smještaj  u Boriće morate biti upućeni od strane odgovornih institucija. Bez upućivanja vam se neće dozvoliti pristup Borićima. Za više informacija po ovom pitanju se možete obratiti IOM-u i UNHCR-u.

Lokacija: Bihać, Unsko-sanski kanton

karta