Voor slachtoffers van foltering en gendergerelateerd geweld

Onderstaande organisaties bieden hulp aan slachtoffers van foltering en gendergerelateerd geweld:

Constats

Constats is een in Brussel gevestigde vzw die voor aanvragers van internationale bescherming medische en psychologische evaluaties uitvoert en indien nodig medische rapporten opstelt over folteringen/mishandelingen die in het land van herkomst werden ondergaan.

Meer informatie over hoe u contact kunt opnemen met de organisatie en een medisch onderzoek kunt aanvragen, vindt u hier.

Voor slachtoffers van seksueel/huiselijk geweld

  • Er is een hotline beschikbaar voor slachtoffers van seksueel geweld:
  • Informatiebrochures in het Frans, Nederlands, Engels, Duits, Arabisch, Chinees, Grieks, Italiaans, Lingala, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Servo-Kroatisch, Spaans, Swahili en Turks vindt u hier.
  • Enkele specifieke ziekenhuizen hebben een zorgcentrum waar elk slachtoffer van seksueel geweld ten allen tijde terecht kan. Meer informatie over deze zorgcentra en over de te volgen procedure voor slachtoffers van seksueel geweld vindt u hier (in het Nederlands/Frans/Duits).

Service de Santé Mentale Ulysse

SSM Ulysse is een in Brussel gevestigde dienst voor geestelijke gezondheid die steun en bijstand verleent aan kwetsbare migranten die aan psychische problemen lijden. Meer informatie is hier te vinden.

Groep voor de Afschaffing van Vrouwelijke Genitale Verminking (GAMS België)

GAMS België is een nationale vzw met als doelstelling om bij te dragen aan de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking in België en in de rest van de wereld. Meer informatie over de verschillende projecten en activiteiten vindt u hier.

Woman’Do

Woman’Dō is een centrum voor gezinsplanning dat gespecialiseerd is in het verlenen van posttraumatische bijstand aan vrouwen met een onzeker verblijf die gevlucht zijn voor geweld. Meer informatie en contactgegevens vindt u hier.


Zie ook