COVID19’a karşı aşılama

COVID-19’a karşı Ulusal aşı kampanyası başladı. Aşı herkes için ücretsizdir ve öncelik grubuna göre kademeli olarak herkes için erişilebilir olacaktır.

Aşılanmaya nasıl erişebileceğiniz hakkında bilgi için buraya tıklayınız.

KENDİNİZİ KORUYUN, BAŞKALARINI KORUYUN, AŞI OLUN!

COVID-19 aşıları nasıl etki eder?

Aşıların işleyişi, kişinin bağışıklık sisteminin (vücudun doğal savunma sisteminin) belirli bir hastalığa karşı uygun bir şekilde hazırlanmasına ve böylece bu hastalığı tanıyıp ondan korunmasına dayanır. 

Bağışıklığın gelişmesi: COVID-19 aşıları üzerine yapılan çoğu araştırma, yalnızca COVID-19’a neden olan virüste bulunan bir proteine ​​(tamamen veya kısmen) karşı tepki vermeyi başlatmaya dayanır. Bir kişi aşılandığında, vücudu bağışıklık tepkisi geliştirir. Bağışıklığın gelişebilmesi için çoğu COVID-19 aşısının iki doz uygulanması gerekir. 

Bir kişi aşılandıktan sonra virüse maruz kaldığında, bağışıklık sistemi virüsü hemen tanımaya ve ona karşı savunmaya geçmeye hazır durumdadır.

Aşıların nasıl etkili oldukları konusunda daha fazla bilgiye, verilen linkten ulaşabilirsiniz (yalnızca Yunanca). https://emvolio.gov.gr/plirofories .

Aşının faydaları nelerdir?

Aşı insanların sağlıklarına zarar verebilecek hastalıklardan basit, güvenli ve etkili bir şekilde korunmalarını sağlayan bir yöntemdir. COVID-19 aşıları, COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsüne karşı bağışıklık tepkisini tetikledikleri için bizi korurlar. Bu bağışıklık, vücudunuzun virüse karşı savaşmasında yardımcı olur, bu da virüse maruz kaldığınızda çevrenizdekileri de koruduğunuz anlamına gelir. Aşı olduysanız, başkalarına bulaştırma riskiniz büyük ölçüde azalır. Bu, özellikle COVID-19 bulaştığında hastalığı ağır geçirme riski taşıyan sağlık çalışanları, yaşlılar ve altta yatan hastalıkları olan kişiler gibi ciddi hastalık riski taşıyanlar için önemlidir.

Bugün bildiğimiz kadarıyla aşı olduktan sonra COVID-19’a karşı bağışıklık en az 6-8 ay sürer. Aşı olmuş olsanız bile, hiçbir aşı % 100 koruma sağlamadığından, küçük de olsa COVID-19’a yakalanma olasılığınız vardır. Bu nedenle sosyal ilişkilerde mesafeli durmak, maske kullanmak ve sık sık ellerinizi yıkamak gibi tüm halk sağlığı önlemlerini almaya devam etmeniz önemlidir. Nüfusun büyük bir kısmı aşılandığında (yaklaşık% 70-85), COVID- 9’a karşı toplumsal bağışıklık gelişecektir.

Kimler aşı olmalı veya olmamalıdır?

COVID-19’a karşı Yunanistan Ulusal Aşılama Kampanyasının şu andaki amacı, 18 yaş üstü tüm nüfusun aşılanmasıdır. Vatandaşlara COVID-19 aşısı olup olmamaları konusunda en iyi tavsiyeleri uzman sağlıkçılar verebilirler. Pıhtılaşma bozuklukları (tromboz) veya şiddetli alerjik reaksiyon geçmişi olan kişiler önce bir doktora danışmalıdır.

COVID-19 aşısının hamile kalma şansını etkilediğini kanıtlayan herhangi bir veri bulunmamaktadır. Aşı olduktan sonra hamile kalmamaya özen göstermeniz gerekmemektedir. 

Elde olan bilgilere göre, COVID‑19  aşısının içerdiği herhangi bir bileşene karşı ciddi alerjik reaksiyon geçmişi olan kişilerin istenmeyen yan etkilerden korunmaları adına genel olarak aşılanmasına izin verilmemesi gerekmektedir. Herhangi bir ilaca karşı alerjiniz varsa aşı olmadan önce mutlaka aşınızı yapacak olan sağlık personeline bunu bildiriniz. Eğer şu anda COVID-19 sebebiyle hastaysanız veya bazı belirtileriniz varsa aşınızı bu belirtiler geçer geçmez olabilirsiniz.

COVID-19 geçirdiysem aşı olmalı mıyım?

COVID-19 geçirmiş olsanız bile size önerildiğinde aşı olmanız gerekir.COVID-19 enfeksiyonundan sonra kazanılan bağışıklık kişiden kişiye değişir ve doğal olarak kazanılmış bağışıklığın ne kadar süreceği net değildir.

Daha fazla bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz (Yunanca):

https://emvolio.gov.gr/sites/default/files/attachments/nosoyntes_uptodate_ioynios_2021.pdf

COVID-19 aşıları güvenli midir?

COVID-19 aşıları güvenlidir ve hastaneye yatmak veya ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir COVID-19 hastalığının başlamasını önlemeye yardımcı olacaktır. Tüm COVID-19 aşılarının emniyetini sağlamaya katkıda bulunan katı güvenlik önlemleri alınmıştır.  COVID-19 aşıları için güvenlik gereksinimleri, Avrupa Birliği’nde yapılan tüm diğer aşılarla aynıdır.  COVID-19 aşılarının hızla dağıtılması güvenlik ve etkinlik testi prosedürleri atlanmadan yapılmıştır.   Uluslararası tıp otoriteleri, Avrupa Birliği (AB) ve ulusal otoriteler tarafından onaylanmadan önce, size sağlanan her tür aşı, güvenli ve etkili aynı zamanda aşının herkes için uygun olduğundan emin olmak için çok titiz klinik deneylerden geçmiş olacaktır.

Şimdiye kadar, Yunanistan’da üç milyondan fazla kişiye COVID-19 aşısı yapıldı ve dünya çapında bir milyar kişi ilk dozu aldı, bununla birlikte alerjik reaksiyonlar veya kan pıhtılaşma sorunları gibi ciddi yan etkilere ilişkin raporlar çok nadirdi. Hepimiz koronavirüs ile enfekte olma riski altındayız ve bu risk diğer çok ender görülen etkilerin riskinden daha yüksektir.  Tüm aşılarda olduğu gibi, COVID-19 aşılarının kullanımı, aşı olacak herkesin güvenliğini sağlamak için hala çok yakın takip alındadır.

COVID-19 aşıları yan etkilere neden olur mu?

Her aşıda olabileceği gibi, COVID-19 aşıları da çoğu hafif veya orta şiddetli ve birkaç gün içinde kaybolan yan etkilere neden olabilir. Bazıları hiçbir yan etki göstermez. Diğerleri, enjeksiyon bölgesinde şişme, kızarıklık ve ağrı, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, titreme ve mide bulantısı gibi yaygın yan etkiler bildirmişlerdir.  Aşıdan sonra aşıyı yapan sağlık personeli, tepkinizi kontrol etmek için 15-30 dakika beklemenizi isteyecektir.

Aşılama sonrası yan etkilerin ortaya çıkması, aşının vücudunuzda koruma (bağışıklık) oluşturmaya ve işe yaraya başladığı anlamına gelir.  Semptomlar kötüleşirse veya endişeleniyorsanız, bunları değerlendirmesi için bir doktora veya sağlık uzmanına danışmanız önerilir. Aşı reaksiyonları, tekrarlayan veya yeni oluşn yan etkileri tespit etmek için dünya çapında yetkili uzman otoriteler tarafından sürekli olarak izlenmektedir.  Çok düşük yan etki riskine karşılık COVID-19 virüsüne karşı korunmuş olmanın yararlarının dikkate alınması önemlidir.

Uzun vadeli yan etkiler

İstenmeyen yan etkiler genellikle COVID-19 aşısı olunduktan sonraki ilk birkaç gün içinde ortaya çıkar. Uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olan ciddi yan etkiler çok düşüktür. Var olan bütün COVID-19 aşıları da dahil olmak üzere tüm aşılar, yaygın kullanım ve dağıtım için onaylanmadan önce uzun bir süre yan etkiler açısından klinik olarak test edilir.

Hangi aşıyı yaptırmalıyım?

Size önerilen aşıyı yaptırmak durumundasınız. Dağıtılan her aşı, güvenlik ve etkinlik standartlarına uygundur.

Aşıdan sonra korunma önlemlerini almayı bırakabilir miyiz?

Aşı yoluyla COVID-19’a karşı tam korunma, ikinci dozdan (çoğu aşı için) veya ilk dozdan (yalnızca Johnson & Johnson aşısı) yaklaşık 21 gün sonra başlar. Bu süre geçmeden önce, hâlâ virüse yakalanmanız mümkündür, bu nedenle hem aşı dozları arasında hem de aşı olduktan sonra sosyal mesafe kurallarına uymanız önemlidir.

COVID-19 aşısı sizi hastalanmaktan koruyacaktır ancak 21 gün sonra bile, bu başkalarına bulaştırmanızı da engelleyeceği anlamına gelmez. Herkesin aşı olması belli bir zaman alacaktır, bu nedenle COVID 19’a karşı önlem almaya devam etmeniz önemlidir (maske takmak, hijyen, sosyal mesafe). Kış aylarında, insanlar kapalı yerlerde daha fazla zaman geçirme eğiliminde olduklarından pencereleri sık sık açarak  bulunduğunuz yerde hava akımını sağlamanız yararlı olacaktır.

Nasıl aşı olabilirim?

  1. Devlete ait resmi konaklama yerlerinde yaşamayan kişiler için (örneğin, kentsel alanlarda yaşayan, kendi imkanlarıyla barınan insanlar)

Ulusal aşılama planı, 5 yaşın üzerindeki tüm kişilerin aşılanmasını öngörür. Aşı herkes için ücretsizdir. 60 yaş üzeri için aşı artık zorunludur. 60 yaş altı için aşı isteğe bağlı olup, kişisel ve kamu sağlığı açısından gereklidir. 

COVID-19’a karşı Ulusal Aşılama Uygulama Planı burada mevcuttur (yalnızca Yunanca) https://emvolio.gov.gr/diadikasia-emvoliasmou.  

Hâlihazırda aşı için uygun olan gruplara dahil olup olmadığınızı aşağıda belirtilen yollarla kontrol edebilirsiniz:

  • AMKA (Sağlık Sigortası Numarası)  numaranızı veya  AFM (Vergi Sicil Numarası) numarınızı  tuşlayarak.  >> buradaki bağlantıya girdikten
  • Ayrıca aşı için uygun olup olmadığınızı bir eczâne veya KEP ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
  • Şu an aşılanması mümkün olan gruba dahil olup olmadığınızı kontrol etmek için ise 13034’e AMKA[boşluk]Soyadı formatında SMS/kısa mesaj gönderebilirsiniz. 

Randevu almak için:

  • Yunanistan’da aşı olmak için kullanılan yöntemlerin başında, bir Vatandaş Hizmet Merkezine  (KEP), bir eczaneye veya https://emvolio.gov.gr/ adresindeki resmi aşı platformuna girerek  randevu almanız  gerekir. COVID-19 aşısı Yunanistan’daki herkes için ücretsiz olduğu için herhangi bir ödeme yapmanız gerekmeyecektir.
  • AMKA veya ΠΑΑΥΠΑ (PAAYPA: Yabancılar için Geçici Sağlık Sigortası Numarası)  numaranız varsa bir eczaneden veya KEP‘ten randevu alabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek husus AMKA veya PAAYPA numaranızın yanınızda olmasıdır.
  • AMKA veya ΠΑΑΥΠΑ (PAAYPA: Yabancılar için Geçici Sağlık Sigortası Numarası)  aynı zamanda AFM (Vergi Sicil Numarası) numaranız varsa kullanıcı adı ve şifrenizle TAXIS net’e girerek https://emvolio.gov.gr/ platformu üzerinden aşı randevunuzu planlayabilirsiniz.
  • AMKA veya PAAYPA numaranız yok ise aşı olabilmek için geçici AMKA (PAMKA) numarası edinebilirsiniz. Lütfen https://www.amka.gr/AMKAGR/#. sayfasını ziyaret ederek PAMKA numaranızın olup olmadığını control ediniz. An itibarıyla internet sayfası sadece Yunancadır. PAMKA alabilmek için KEP’i (Vatandaş Hizmet Bürosu), KEM’i (Göçmen Entegrasyon Merkezi) veya belediyenizin Gençlik Merkezini ziyaret edip,  başvuru dilekçesinde bulunabilirsiniz.  Bunu bizzat yapabildiğiniz gibi Sağlık bakanlığı ile işbirliği içinde olan ve Ulusal Aşı Mücadelesine katılan bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi aracılığı ile de yapabilirsiniz. Yunanistan veya gelmiş olduğunuz menşe ülkeden şu an geçerli olmayan  herhangi bir belge bile PAMKA almanız için geçerlidir. Yardıma ihtiyacınız olması durumunda (Mülteciler için bilgi içeren) Facebook Refuge info sayfasını ziyaret ederek veya METADRASİ’nin aşı hizmet ofisine (METAdrasi Vaccination Helpdesk Service) giderek bilgi sahibi olabilirsiniz. PAMKA için nasıl Yardım veya bilgi alabilirim  konusunda https://migration.gov.gr/en/echo-p-a-m-k-a/  sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
  • ÖNEMLİ: Aşı olma sürecine katılan ve herhangi bir yasal belgesi olmayan kişiler için herhangi bir adli veya idari yaptırım olmayacaktır. (örnek: PAMKA başvurusu, aşı, aşı sertifikasının verilmesi)
  • 5-17 yaş aralığındaki çocuklar için (31.12.2005 tarihine kadar doğmuş olan çocuklar için) kayıt işlemi,  herhangi bir yerden TAXIS net kullanıcı adı ile  https://emvolio.gov.gr aracılığıyla, aynı aile kütüğüne sahip ebeveynleri tarafından yapılabilir. Randevu elektronik olarak alınabileceği gibi KEP veya eczane aracılığı ile de alınabilir. Çocuklar aşı olacakları noktaya ebeveyn veya velileri eşliğinde gelmek zorundadırlar.
  • Randevu alabilmek için daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz: https://emvolio.gov.gr/sites/default/files/attachments/emvolio_platform_presentation_vfinal.pdf?rel=homepage

Planlanan randevu gününde, aşılama sürecinin sorunsuz akışını kolaylaştırmak ve herhangi bir gecikmeyi önlemek amacıyla Aşı Merkezine zamanında ulaşacağınızdan (randevu saatinden en az 15 dakika önce) emin olmalısınız. Planlanan randevu günüyle ilgili daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz:  https://emvolio.gov.gr/instructions.

  • Devlete ait resmi alanlarda barınanlar (Adalar ve Evros’ta bulunan  Kabul ve Kimlik Belirleme Merkezleri (KYT), anakaradaki açık barınma merkezleri / kabul alanları)

Ulusal aşılama planı, 5 yaş üstü tüm kişilerin aşı olmasını öngörmektedir. Aşılama EODY tarafından yapılmakta olup adalar ve Evros’taki Kabul ve Kimlik Belirleme Merkezleri (KYT) merkezleri yanı sıra Anakaradaki Açık Tesislerde / Kabul Alanlarında gerçekleştirilir. Daha fazla bilgi için EODY gruplarıyla iletişime geçiniz.

Aşılamaya katılan özel doktorlar

Aşılama sürecine özel doktorların /çocuk doktorlarının yanı sıra Özel Tıp Merkezleri de katılmaktadır. Aşılamaya katılan ve J&J και Pfizer aşılarını temin etmiş olan doktor ve özel tıp merkezlerinin iletişim bilgilerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://emvolio.gov.gr/stoiheia-epikoinonias-idioton-giatron-kai-idiotikon-polyiatreion-poy-ehoyn-paralavei-emvolia-kai

Yurtdışında yapılmış olan aşı dozlarının kayda geçirilmesi

Vatandaşlar yurdışında yapılmış olan aşılarını KEP veya https://anagnorisi.emvolio.gov.gr/#/ bağlantısına girerek kayıt altına alabilirler. An itibarıyla internet sitesi sadece Yunanca olup süreç hakkındaki tüm bilgileri Yunanca olarak aşağıdaki bağlantıdan elde edebilirsiniz.

https://emvolio.gov.gr/sites/default/files/attachments/selfsubmanual.pdf

Evde yapılan aşılar

Sağlık sorunu nedeniyle aşı merkezine ulaşamayanlara evde aşı yapılabilir.

Evde aşı için kayıt yaptırmak istersem neleri bilmem gerekir?

Evde aşı programına kaydolmak için doktorunuzla iletişime geçmeli ve başvuruda bulunmalısınız.

Doktorunuz bu programa kayıtlıysa, aşınız için hemen bir randevu ayarlayabilir.

Programa kayıtlı değilse, doktorunuzdan evde aşı olma başvurunuzu kaydettirmesini isteyebilir ve Operasyonel Ulusal Aşı Planı –  ‘Özgürlük’ operasyonu  tarafından aşınız için bir randevu planlamak üzere davet edilmeyi bekleyebilirsiniz.

AMKA’ya sahip olmak zurunlu mu?

Evet. Aşı kayıt sistemi ve platformun işleyişi vatandaşın AMKA numarası üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Başka bir durumda, vatandaş AMKA veya geçici AMKA verme işlemlerine devam etmeli ve ardından evde aşılama programına kaydolmalıdır.

Takviye Dozu

  • 18 yaşını doldurmuş tüm vatandaşlar takviye dozu yaptırma hakkına sahiptir.
  • Pfizer, Moderna veya AstraZeneca aşıları ile aşılarını tamamlayan herkese, takviye dozu, 3 ay sonra Pfizer aşısı veya yarım doz Moderna aşısı yapılarak gerçekleşecektir.
  • Johnson & Johnson aşısı ile aşısını tamamlayan herkese , takviye dozu, 2 ay sonra Johnson & Johnson, Pfizer veya Yarım doz Moderna aşıları ile gerçekleşecektir.
  • İlk dozda Pfizer veya Moderna ve ikinci dozda Johnson & Johnson ile aşılananların, takviye dozu yaptırmamaları tavsiye edilir.

Daha fazla bilgi için (Yunanca):  https://emvolio.gov.gr/sites/default/files/attachments/odigies_emvoliasmoy_5.12.pdf

Zorunlu aşılamadan muafiyet için geçerli sebebler ve süreç

COVID-19 bağlamında  ‘zorunlu aşı tedbiri uygulaması’ dışında bırakılan ve aşının yapılmasını engelleyen sağlık nedenleri kanıtlanmış vatandaşlardır. Ayrıntılı olarak :

  • Şiddetli alerjik reaksiyonlar
  • Teşhis edilmiş alerji
  • Tromboz sendromu veya trombositopeni
  • Trombositopeni geçmişi olanlar
  • Perikardit veya miyokardit teşhisi konmuş olanlar

Daha fazla bilgi için (Yunanca): https://emvolio.gov.gr/sites/default/files/attachments/diadikasia_kai_logoi_apallagis_apo_tin_ypohreotikotita_toy_emvoliasmoy_v2.pdf

Aşı Sertifikası ve Hastalık Sertifikası

Aşı Sertifikası, aşının tamamlanmasından (7) ay sonra sona erer ve üçüncü takviye dozu ile tekrar geçerlilik kazanır.

COVID-19 Hastalık Sertifikası, pozitif moleküler testten (PCR) 15 gün sonra verilir ve testin gerçekleştiği andan itibaren 3 ay geçerlidir.

Tam aşılı olanlar için, pozitif bir hızlı koronavirüs antijen testinden (Hızlı test) sonra da verilebilir.

Daha fazla bilgi/yardım nereden alabilirim?

Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ve aşılar hakkındaki bilgilere, çoğu aşağıda listelenen çeşitli kaynaklardan ulaşabilirsiniz:

Web siteleri:

Yardım hatları:

  • Ulusal Halk Sağlığı Örgütü (EODY): +30 2105212000 veya 1135 | Yunanca ve İngilizce olarak 7/24 mevcuttur.
  • METAdrasi’nin Aşı Yardım Masası Hizmetleri: aşı işlemleriyle ilgili olarak mültecileri ve göçmenleri desteklemek amacıyla her gün açıktır. İlgilenenler, +306908091492 numaralı telefona Viber veya WhatsAppt aracılığı ile isimlerini ve iletişim dilini yazarak mesaj gönderebilir veya [email protected] adresinden elektronik olarak iletişime geçebilirler.
  • Refugee.Info Facebook Messenger https://www.refugee.info/greece | İngilizce, Fransızca, Arapça, Farsça, Urduca olarak mevcuttur
  • Yunan Kızılhaçı (HRC) Mülteciler için Çok Fonksiyonlu (MFC) Merkez: +302105140440 (sabit telefon) ya da +306934724893 (WhatsApp/Viber),

Pzt. – Cum., 09:00. – 20:00 | Yunanca, İngilizce, Arapça, Farsça / Dari, Pasto, Rusça, Fransızca, Swahili, Kinyarwanda, Kirundi, Türkçe, Urduca, Madingo, Malinke, Susu, Fulanice (Pölce) ve Kisi dillerinde mevcuttur.

Şahsen:

  • Atina’da Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Attika’nın kentsel bölgelerinde yaşayan savunmasız mültecileri, göçmenleri ve belgesiz insanları aşılamak amacıyla bir farkındalık projesi hayata geçirmiştir. Sınır Tanımayan Doktorlar bilgi sağlayarak halkın aşı için kaydolmasına yardımcı olurlar.
  • Mülteci Kabul ve Kimlik Kayıt (KYT) Açık Merkezi,: EODY saha personeli
  • Kişisel doktorunuza ya da ikâmet ettiğiniz yere yakın herhangi bir uzman doktora başvurabilirsiniz.

Yanlış bilgi ve söylentilerle nasıl başa çıkılır?

Aşılar ve COVID-19 hakkında birçok söylenti ve efsane vardır. İnternette aşılarla ilgili bilgileri değerlendirmeden önce, bu bilginin güvenilir bir kaynaktan gelip gelmediğini ve düzenli olarak güncellendiğini kontrol edin. Bunları bulmanıza yardımcı olmak için, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yalnızca güvenilir bilimsel kanıtlara ve önde gelen teknik uzmanların bağımsız incelemelerine dayalı bilgiler sağlayan bir dizi uluslararası web sitesini incelemiş ve onaylamıştır. Bu sitelerin tümü Aşı Güvenliği Ağı (Vaccine Safety Net) üyesidir.

1] Aşının Faydaları hakkında, https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines

[2] Bkz. https://emvolio.gov.gr/syxnes-erotiseis

[3] COVID-19 bana bulaşmış ise NEREDE aşı olmam gerekiyordu https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines

[4] Doktorunuza veya ikamet ettiğiniz yerin yakınında bulunan herhangi bir uzman doktora danışabilirsiniz.

Last update: Feb 2022