Kinderen

De volgende organisaties bieden hulp aan asielzoekende- en vluchtelingkinderen:

Nidos

Nidos zorgt ervoor dat iedere asielzoekend en vluchtelingkind die zonder hun oouders of begeleiders naar Nederland is gekomen een voogd toegewezen krijgt, en dat alle aleenstaande minderjarige asielzoekers van onder de 15 jaar opgevangen worden in een pleeggezin.

Meer informatie over Nidos vindt u op hun website. U kunt contact opnemen met Nidos via [email protected] of 088 501 1200.

Defence for Children

De hulpdesk van Defence for Children geeft informatie en juridisch advies aan kinderen, jongeren, ouders, docenten, advocaten, hulpverleners en andere betrokkenen. Verder kan Defence for Children soms ook bemiddelen als juridisch advies alleen niet voldoende is. Zo kunnen ze contact opnemen met instellingen, hulpverleners, advocaten en andere deskundigen. Dit doen ze altijd in overleg en met toestemming van de betrokkenen.

U kunt contact opnemen met de hulpdesk van Defence for Children op 071 516 09 80 of een verzoek sturen via hun website.

De Kindertelefoon – Tell-me

Tell-me is speciaal gemaakt voor kinderen die in een AZC in Nederland wonen. Ja kan via de telefoon of chat praten over je zorgen bijvoorbeeld over je woonsituatie, veiligheid, geld, familie, gezondheid, school, of andere dingen. Dit alles kan anoniem, zodat niemand weet wie belt of een berichtje stuurt. Contact opnemen met de kindertelefoon kan via 0800-0432 of de chat.

SAMAH

De SAMAH helpdesk is er voor kinderen die zonder hun ouders of andere verzorgers die asiel aanvragen in Nederland (AMA/AMV).  Zowel jongeren zelf, als professionals en vrijwilligers die met jonge alleenstaande vluchtelingen werken, kunnen bij de helpdesk terecht met vragen voor de medewerkers en experts van SAMAH. 

Je kan bellen of Whatsappen met de helpdesk via 06 360 594 21. Daarnaast is het ook mogelijk om een mailtje te sturen naar [email protected]. Kijk voor meer informatie over SAMAH op de website

De Kinderombudsman

De Kinderombudsman helpt kinderen en jongeren om voor hun rechten op te komen. Ook geeft de Kinderombudsman advies aan politici, en laten zien hoe wetten en regels kunnen worden gebruikt om kinderen en jongeren beter te beschermen. Bij elk advies houden ze zo veel mogelijk rekening met wat kinderen en jongeren nodig hebben of belangrijk vinden.

Contact opnemen met de Kinderombudsman kan via  0800 8765432 of via [email protected]. Kijk voor meer informatie over de Kinderombudsman op de website.  


Gerelateerde informatie

Bekijk de sectie ‘Wie kan mij helpen?’ om informatie te vinden over organisaties in Nederland die kunnen helpen
Informatie over de asielprocedure in Nederland