Yaşadığınız yerde, sokakta, sığınma evinde, bir apartman dairesinde kendinizi risk altında hissediyor musunuz? Birisi size zarar mı vermeye çalışıyor ya da zaten zarar mı verdi?
Bu sorulardan birine evet yanıtı verdiyseniz, şiddetin bir türüne maruz kalıyor olabilirsiniz.
Eşinizden bir akrabanızdan şahsen tanımadığınız birinden veya yetkili birinden gelebilir.
Cinsel şiddete maruz kaldıysanız, ihtiyaç duyabileceğiniz tıbbi desteği aldığınızdan emin olmak için mümkün olan en kısa sürede bir hastaneye gidin. Hastaneye vardığınızda, hastanenin Enfeksiyon Hastalıkları Bölümüne cinsel şiddete maruz kaldığınızı söyleyin ve gerekirse olaydan sonraki 72 saat veya 3 gün içinde Maruziyet Sonrası Önleyici veya PEP tedavisi ve/veya acil kontrasepsiyon (hap şeklinde) alın. PEP tedavisi, cinsel şiddet mağdurları için HIV enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olan acil bir tedavidir. Acil kontrasepsiyon da cinsel şiddet mağdurları için mevcut olan ve gebeliği önlemek için kullanılabilen acil bir tedavidir. PEP ve acil kontrasepsiyon (hap şeklinde), sağlık sigortası olsun ya da olmasın, cinsel şiddet mağduru herkes için erişilebilir olmalıdır.
Şiddete maruz kaldıysanız ve yardıma ya da konuşacak birine ihtiyacınız varsa ve Atina, Selanik ve Midilli’de yaşıyorsanız, aşağıdaki adreslerle iletişime geçebilirsiniz:
Diotima
Diotima Toplumsal Cinsiyet Hakları ve Eşitlik Merkezi, bütüncül ve katılımcı bir insan hakları temelli ve hayatta kalan merkezli bir yaklaşımla çalışmaktadır:
a) Atina, Selanik, Midilli ve Sakız adalarında toplumu güçlendirme ve bağlantı kurma faaliyetleri yoluyla toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme hizmetleri.
b) Atina, Selanik ve Midilli’de toplumsal cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarının (kadınlar, erkekler ve LGBTQ+ bireyler) ihtiyaçlarını karşılamak ve iyileşme olasılıklarını artırmak için toplumsal cinsiyete dayalı şiddet vaka yönetimi hizmetlerinin sağlanması yoluyla toplumsal cinsiyete dayalı şiddet sorunlarına yanıt verilmesi.
c) Atina, Selanik, Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy ve Leros’ta giderek artan sayıda toplumsal cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarının (kadınlar, erkekler ve LGBTQ+ bireyler) hukuki danışmanlık ve temsil ihtiyaçlarını karşılamak için ücretsiz adli yardım hizmetlerinin sağlanması yoluyla toplumsal cinsiyete dayalı şiddet sorunlarına yanıt verilmesi.
Yardım Masasını (HelpDesk) Facebook’ta @DiotimaHelpdesk adıyla bulabilir veya aşağıdaki numaralardan arayabilirsiniz:
Atina:
📌Telefon: 210 8816405
📌Mevcut Diller (WhatsApp/Viber)
Farsça: 6988587846
Fransızca ve İngilizce: 6988587809
Arapça: 6988528460
📌E-posta: [email protected] (psikososyal destek için)
[email protected] (Hukuki Yardım için)
📌Web sitesi: https://diotima.org.gr/en/
Selanik:
📌Çalışma Saatleri: 09.00-17.00
📌Telefon: 2310 534445
📌Mevcut Diller (WhatsApp/Viber):
Farça/İngilizce: 6975872416
📌E-posta: [email protected]
Midilli:
📌Çalışma Saatleri: 09.30-17.30
📌Telefon: 22510 24730
📌Mevcut Diller (WhatsApp/Viber):
Fransızca: 6982042483
Farsça: 6982042485
📌E-posta: [email protected]
Samos, Sakız Adası, İstanköy(Kos), Leros
📌E-posta: [email protected] (Hukuki Destek için)
📌Telefon: 210 3244380
LGBTQ+ bireyler için destek hattı
Yunanistan’da lezbiyen, eşcinsel, biseksüel, bi-seksüel ve interseks (LGBTQ+) bireylere sağlanan destek hakkında bilgi.
📌Telefon numarası: 11528
📌Çalışma saatleri: Pazartesi- Cuma: 13:00 – 21:00
📌Diller: Yunanca, İngilizce
📌Web sitesi: https://11528.gr/
Fransızca istek üzerine mevcuttur, bazen diğer bazı diller daha sonraki bir Skype görüşmesi için sağlanır. Bu Skype görüşmeleri için talepler e-posta ile yapılabilir.
Eşitlik ve İnsan Hakları Genel Sekreterliği
Nüfus ve Aile Politikaları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Genel Sekreterliği, politikaların planlanması ve uygulanmasının izlenmesinin yanı sıra her alanda kadın-erkek eşitliğine ilişkin politikaların uygulanmasından sorumlu devlet dairesidir.
Ayrıca Nüfus ve Aile Politikaları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Genel Sekreterliği, İçişleri Bakanlığı’nın ortak finanse edilen eylemler için Koordinasyon, Yönetim ve Uygulama Makamı aracılığıyla ortak finanse edilen programları ve eylemleri uygular
📌Telefon: 15900 (Haftanın 7 günü 24 saat)
📌E-posta: [email protected]
📌Diller: Yunanca, İngilizce, Ukraynaca ve Rusça
Bir sığınma evinde yaşıyorsanız, sığınma evinden sorumlu kişiyle veya sığınma evinde çalışan sağlık kuruluşlarından bir doktor veya hemşireyle konuşabilirsiniz.
Başka bir yerde yaşıyorsanız ve kiminle iletişime geçeceğinizi bilmiyorsanız, Aile Politikası ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Genel Sekreterliği’nin 15900 numaralı Acil (SOS) Yardım Hattını arayabilirsiniz.
18 yaşın altındaysanız ve yardıma ya da konuşacak birine ihtiyacınız varsa, 1056 numaralı telefondan ” Το Χαμόγελο του Παιδιού (Çocuğun Gülüşü) “yu arayabilirsiniz.