Dolandırıcılığı ve yolsuzluğu ihbar etme

Dolandırıcılık nedir?

Fayda sağlamak üzere karşı tarafı kasıtlı olarak yanıltma amacıyla gerçekleştirilen her türlü eylem dolandırıcılık kapsamına girmektedir. Dolandırıcılık, gerçekleri gizlemeyi ve çarpıtmayı, çalmayı, yanlış bildirmeyi veya gerçekleri dâhil etmemeyi içermekle beraber bunlarla sınırlı değildir. Çıkar sağlamak amacıyla yapılır.

UNHCR tarafından sunulan tüm hizmetler ücretsizdir. Sundukları hizmetlerden ötürü UNHCR’ye veya ortaklarına para ödenmesini talep eden hiç kimseye veya hiçbir kuruluşa güvenmeyin. Sizden para veya cinsel içerikli eylemler de dâhil olmak üzere herhangi türde bir karşılık talep edilirse, durumu bir an önce UNHCR’ye ve/veya en yakındaki polis karakoluna bildirin.

Size para karşılığında sunulan her türlü UNHCR hizmetinin dolandırıcılığa dayalı olduğunu unutmayın. UNHCR Türkiye’nin faaliyetleri ve hizmetleri hakkında gerçek bilgilere ulaşmak için, lütfen UNHCR’nin aşağıda belirtilen resmî internet sayfalarını ve/veya Facebook sayfalarını ziyaret edin.

UNHCR UNHCR veya genel olarak BM ile herhangi bir ilişkisi olmayan, kimliği belirsiz kişilerin kendilerini BM Temsilciliklerinin veya Büyükelçiliklerin temsilcisi ya da personeli olarak tanıttığı ve size üçüncü ülkeye yerleştirme veya üçüncü bir ülkeye gitmeye yardımcı olacak diğer insani vize veya pasaportlar ya da devlet tarafından verilen kimlik belgelerine ulaşma konusunda yardım etme sözü verdiği dolandırıcılık planlarının farkındadır. Bu dolandırıcılar genelde size internet üzerinden ulaşır ve sizi büyükelçiliklerin veya BM kuruluşlarının temsilcileri olduklarına ikna etmek için BM kimliğine benzeyen sahte kimlik veya başka belgeler sunar. Sonrasında ise bu dolandırıcılar, “süreci başlatmak” için sizden bazı ücretler ödemenizi ister.

Diğer dolandırıcılık planlarında, dolandırıcılar acil yardıma ihtiyacı olan veya romantik bir ilişki arayan mülteciler veya insani yardım çalışanları gibi davranırlar. Bu gibi durumlarda, dolandırıcılar sizinle çeşitli sosyal medya siteleri veya internetteki flört platformları aracılığıyla iletişim kurarlar. Bir süre sonra “vize ücreti”, “kamptan acil taşınma”, “seyahat belgeleri” işlemlerine veya diğer ihtiyaçlara yardımcı olmak için sizden bir miktar para talep ederler.

Bir başka dolandırıcılık planında ise, gerçek gibi görünen sahte iş ilanları iş arama siteleri ve üniversitelerin duyuru panoları dâhil olmak üzere yaygın olarak kullanılan medya platformlarında yayınlanmaktadır. Bu tür planlarda, “iş teklifi” başvurusundan veya kabulünden kısa bir süre sonra adaydan, “işlem”, “eğitim”, “vize” veya diğer sözde masraflar için ücret veya bankacılık bilgileri gibi kişisel verileri talep edilmektedir.

Yukarıdaki örneklere ek olarak, dolandırıcılar para karşılığında sizin için devlet tarafından verilmiş bir kimlik belgesi almayı talep edebilir. Lütfen, İl Göç İdaresi Müdürlüklerinin bu belgeleri düzenleyebilecek tek yetkili kurum olduğunu ve nasıl kayıt yaptıracağınız konusunda UNHCR veya ortaklarından bilgi alabileceğinizi unutmayın.

Bu tür teklifler tarafınıza bizzat yapılabileceği gibi, Facebook, YouTube, WhatsApp, Viber ve Telegram gibi sosyal medya platformları aracılığıyla da yapılabilir.

Yukarıdaki senaryolardan herhangi birine benzeyen bir talep alırsanız, size ulaşan kişilerle iletişimi kesmenizi tavsiye ederiz. Onlara herhangi bir para göndermeyin veya kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Lütfen konuyu derhâl UNHCR’ye bildirin.

Dolandırıcılıkla ilgili nasıl şikâyette bulunabilirim?

  • Şikâyet dilekçenizi UNHCR Türkiye e-posta adresine ([email protected]) e-posta olarak gönderebilirsiniz.
  • Şikâyetinizi şikâyet kutusuna bırakabilirsiniz. Şikâyet kutusu Ankara’daki UNHCR ofisinin kapısında mevcuttur.
  • Şikâyetinizi elle UNHCR’ye iletilmek üzere bulunduğunuz uydu kentteki UNHCR ortağının ofisine kapalı zarf içinde iletebilirsiniz.
  • Şikâyetinizi için 444 48 68 numaralı telefondan BMMYK Danışma Hattı ile iletişime geçebilirsiniz.
  • Ayrıca şikâyetinizi bu posta adresinden UNHCR’ye posta yoluyla da gönderebilirsiniz: PK: 5, 06550 Çankaya/Ankara.

Önemli noktalar

  • UNHCR iletilen tüm şikâyetleri ciddiyetle ele almakta ve her birini ayrı ayrı takip etmektedir.
  • Şikâyette bulunmanız UNHCR’deki dosyanızı hiçbir şekilde etkilemeyecektir.
  • Şikâyetinizi anonim olarak iletebilirsiniz.
  • Şikâyetinizde lütfen bildiğiniz tüm gerçekleri ve kanıt niteliğindeki bilgileri sunun.
  • UNHCR’ye sunulan tüm bilgiler tamamen gizli tutulmaktadır!

UNHCR personeli veya UNHCR ortakları bünyesinde çalışan personel tarafından gerçekleştirilen dolandırıcılık ve yolsuzluk eylemleri

Yolsuzluk nedir? Bir kişinin bir eylemi yerine getirmesini usulsüz şekilde sağlamak amacıyla herhangi bir menfaatin, doğrudan ya da dolaylı olarak, teklif edilmesi, verilmesi, alınması veya talep edilmesidir.

Cinsel sömürü nedir? Hassas bir durumun cinsel amaçlarla fiili olarak istismar edilmesi veya istismar edilme girişiminde bulunulmasıdır. Cinsel sömürü ve istismar kabul edilemez davranışlardır ve tüm Birleşmiş Milletler (BM) ve BM ortağı STK personelinin bu tür eylemlerde bulunması yasaktır.

UNHCR personeli hakkında nasıl şikâyette bulunabilirim?

UNHCR personelinin veya UNHCR ortakları veya yüklenicileri bünyesinde çalışan personelin yolsuzluğa, sömürüye (cinsel sömürü dâhil), dolandırıcılığa veya cinsel istismara karıştığı konusunda herhangi bir bilgiye sahipseniz, lütfen durumu acilen ve doğrudan merkezi İsviçre, Cenevre’de bulunan Genel Teftiş Bürosu’na iletin.

Genel Teftiş Bürosu’na iletilen tüm bilgiler gizli tutulmaktadır.


UNHCR Türkiye’nin resmi internet sayfaları

UNHCR Türkiye Help (Yardım) sayfası
UNHCR Türkiye Sonuç sayfası
UNHCR Türkiye internet sayfası
Hizmet Danışmanlığı sayfası

UNHCR Türkiye’nin resmi sosyal medya hesapları

Facebook:
UNHCR Türkiye Bigli Panosu
UNHCR Turkey (genel duyuru sayfası)

Twitter:
@UNHCRTurkey


İlgili bağlantılar

UNHCR Türkiye
Nasıl yardım alabilirsiniz?
Sosyal ve mali yardım