Türk makamları tarafından kayıt

Yabancılar için adres değişikliği ve tescil işlemlerinde kolaylık sağlanması amacı ile e-Devlet kapısı üzerinden  “Yabancıların Adres Değişikliği ve Tescil Bildirimi (Boş Konuta)” hizmeti devreye alınmıştır.

Hizmet kapsamında, muvafakat gerektirmeyen “Boş” olan konutlara bu hizmet üzerinden erişim sağlanarak adres değişikliği ve tescil işlemi birlikte gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca tek seferde “Ana Başvuru Sahibi” “Kendim ve bağlı başvurularım için adres bildiriminde bulunacağım.” Seçeneği ile bağlı başvurular (Aile Üyeleri) muvafakat gerektirmeden adres tescil işlemini gerçekleştirebilecektir.

Link:https://www.turkiye.gov.tr/goc-idaresi-yabancilarin-adres-degisikligi-ve-tescil-bildirimi-bos-konuta

Türk makamlarına kayıt olmanın önemi

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye’deki başlıca koruma sağlayıcısıdır. Kayıt, Türkiye’de kalmanızı yasallaştırdığından, Türkiye’de uluslararası koruma arayan yabancılar için önemli bir zorunluluktur. Kayıt, kamu hizmetlerine ve mevcut yardıma erişmenizi sağlar ve ülkenize zorla geri gönderilmeye karşı sizi korur.

Yetkili makamlara kayıt yaptırmayan uluslararası koruma talebinde bulunan Suriyeliler, sağlık, eğitim, sosyal yardım veya çalışma iznine erişim dahil Türkiye’deki hiçbir hizmetten yararlanamamaktadır. Kayıtlı değilseniz, UNHCR, diğer BM kurumları ve STK’lar da size yardım etmeye çalışırken engellerle karşılaşacaktır. Bu nedenle, Türk makamlarına kayıt yaptırmanız son derece önemlidir.

6 Haziran 2022 tarihinden itibaren Suriye vatandaşları için kayıt işlemleri

Türkiye’ye yeni geldiyseniz veya henüz yetkili makamlara kayıt yaptırmadıysanız, bulunduğunuz ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir.

Aşağıdaki kategorilerden birine dâhilseniz, kayıt için bir geçici barınma merkezine yönlendirilebilirsiniz veya İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından kayıt yaptırabilirsiniz:

  • Hâlihazırda geçici koruma altında kayıtlı olan ve Geçici Barınma Merkezlerinde kalma zorunluluğu olmayan bir aile üyeniz varsa. Bu kategori, resmî nikahlı eşleri, yeni doğan bebekleri, reşit olmayan çocukları ve hâlihazırda geçici koruma kapsamında kayıtlı olan ve Geçici Barınma Merkezlerinde kalmak zorunda olmayan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişileri kapsar.
  • Tıbbi durumlar nedeniyle seyahat kısıtlamalarınız varsa ve öz bakım kapasiteniz yoksa,
  • Türk uyrukluların veya oturma izni, çalışma izni veya uluslararası koruma altında kayıtlı yabancı uyrukluların aile ferdi (resmî nikah belgesi olan eşler, çocuklar, bakmakla yükümlü olunan kişiler) iseniz,
  • Özel ihtiyaç sahibiyseniz ve eşleriniz, çocuklarınız ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler nedeniyle Geçici Barınma Merkezlerinde konaklamaya uygun görülmemişseniz.

Yukarıda belirtilen durumlardan herhangi birine dâhil olduğunuzu doğrulayan herhangi bir belgeniz varsa, lütfen ilgili destekleyici belgeler ile birlikte İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne iletin.

Bu kategorilerin herhangi birine girmiyorsanız, Geçici Barınma Merkezlerine kayıt olacaksınız. Yönlendirileceğiniz Geçici Barınma Merkezi’nde parmak iziniz alınacak ve sizin için güvenlik kontrolü yapılacaktır. İşlem sırasında Geçici Barınma Merkezinde kalmanız istenecektir. Güvenlik kontrolünden sonra size Geçici Koruma Kimlik Kartı verilecektir.

Güvenlik kontrolünden geçemezseniz herhangi bir işlem yapılmadan önce İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından mülakata alınırsınız. İl Göç İdaresi Müdürlüğü, bir kişinin geçici koruma kapsamından çıkarılmasının değerlendirilmesi durumunda bireysel olarak karar verecektir. Her idari karara Mahkemede itiraz edilebileceğinden, Göç İdaresi Başkanlığı’nın bu kararlarına yasal yollardan itiraz edebilirsiniz. İkamet ettiğiniz ildeki Barodan adli yardım desteği alabilirsiniz. UNHCR veya UNHCR’nin ortak kuruluşları da size yardımcı olabilir.

 


İllerde kayıt yaptırabilecek istisnai kategorilere giriyorum. Özel ihtiyaçlarımı/durumlarımı İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne nasıl bildirebilirim?

Lütfen doğru kimlik bilgilerini verdiğinizden ve özel ihtiyaçlarınızı İl Göç İdaresi Müdürlüğü yetkililerine mevcut destekleyici belgelerle (örn. evlilik cüzdanı, aile cüzdanı, sağlık raporu, engelli raporu veya benzeri herhangi bir belge) açıkladığınızdan emin olun.

Ben ilde kayıtlıyım ama resmî olarak evli olmadığımız için eşim Geçici Barınma Merkezine sevk edildi. Bu durumda ne yapmalıyım?

Bu durumda düğün fotoğrafı, videosu gibi destekleyici belgelerle birlikte eşinizin bulunduğu Geçici Barınma Merkezine başvurunuz. Talepleriniz İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından bireysel olarak değerlendirilecektir. Bu değerlendirme sonrasında resmî nikah işlemleri için ilgili kurumlara yönlendirilebilirsiniz. Bunu takiben, eşiniz kayıtlı olduğunuz ile sevk edilebilir.

Geçici Barınma Merkezleri nerede?

Bu merkezler Adana, Kahramanmaraş, Kilis ve Osmaniye’de bulunmaktadır.

Geçici Barınma Merkezlerine nasıl yönlendirileceğim?

İldeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne doğrudan başvurduysanız veya kolluk kuvvetleri tarafından tespit edildiyseniz, biyometrik ve demografik verileriniz toplanacak ve seyahat izniniz ile birlikte kolluk kuvvetleri eşliğinde belirlenmiş bir Geçici Barınma Merkezine yönlendirileceksiniz.

Kayıttan sonra Geçici Barınma Merkezinde ikamet etmek zorunda kalacak mıyım?

Evet, Göç İdaresi Başkanlığı tarafından aksi bildirilmediği sürece.

Geçici Barınma Merkezlerinde günlük giriş ve çıkışlara izin verilecek mi?

Güvenlik kontrolünüz olumlu sonuçlanmadan günlük giriş ve çıkışlara izin verilmeyebilir. Acil durumlarda veya kamu kurum ve kuruluşlarının talebi üzerine kolluk kuvvetleri eşliğinde geçici barınma merkezlerinden kısa süreliğine ayrılmanıza izin verilebilir.

Çocuklarım Geçici Barınma Merkezinde eğitime erişebilecek mi?

Evet, size bir kayıt belgesi verildikten sonra çocuklarınız Geçici Koruma Merkezlerinde eğitime erişebilecektir.

6 Haziran 2022’den önce Geçici Koruma altında kayıtlıydım ve dosyam hala aktif. Geçici Barınma Merkezlerinden birine yönlendirilecek miyim?

Hayır. İlde ikamet etmeye devam edeceksiniz.

 


İlgili bağlantılar

Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyelilerin bilgilerinin güncellenmesi
Türkiye’de geçici koruma
Haklar ve yükümlülükler