Adli yardım nedir ve yardım için nereye gidebilirsiniz?
Adli yardım, avukatlık ücreti ve diğer mahkeme giderlerini ödeyemeyen kişiler için avukatlık hizmetlerinin barolarlar tarafından ücretsiz olarak sunulmasını ifade etmektedir. Bir sığınmacı veya mülteci olarak, karşılaşabileceğiniz hukuki sorunlar için bulunduğunuz ildeki baroya başvurma ve hukuki yardım talep etme hakkına sahipsiniz. Baro tarafından yapılan bireysel bir değerlendirmenin ardından uygun bulunmanız halinde adli yardım alabilirsiniz.
Sağlık sigortasının devre dışı bırakılması, sınır dışı etme, idari gözetim, uluslararası koruma başvurularının reddi, başvurunun geri çekilmesi veya kabul edilemezlik kararları gibi idari kararlara karşı başlatılan davalar ile medeni hukuk (boşanma ve velayet gibi), kira hukuku, ticaret hukuku ve iş hukuku kapsamındaki diğer davalar için adli yardım hizmeti mevcuttur.
UNHCR ve ortakları, bulunduğunuz ildeki baro tarafından sağlanan hukuki yardım prosedürleri hakkında sizi bilgilendirebilir.
Türkiye’nin 81 ilinde barolar bulunmaktadır. Sığınmacı veya mülteci olarak karşılaştığınız herhangi bir hukuki sorunla ilgili olarak bu barolara giderek adli yardım talebinde bulunabilirsiniz.
Mali durumunuza göre hukuki yardımla ilgili masrafları karşılamanız gerekebilir. Yetkililer tarafından avukat tutacak mali yeterliliğe sahip olmadığınıza karar verilirse, Türkiye’deki barolara bağlı Adli Yardım Büroları tarafından sunulan adli yardımdan yararlanabilirsiniz.
İdari kararlara karşı açılan davalar (uluslararası koruma başvurusunun reddi, uluslararası koruma başvurusunun geri çekilmiş sayılması, sınırdışı kararı ve idari gözetim kararı dâhil) ve diğer davalar (boşanma davası ve kira davası gibi) için adli yardım alabilirsiniz.
Bütün baroların iletişim bilgilerine Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) internet sayfasından erişebilirsiniz.
Adli yardım mahkemelerden de talep edilebilmektedir. Eğer bir kişi itiraz dilekçesinde adli yardım talebini açık bir şekilde belirtirse, ilgili mahkeme talebi değerlendirecek ve adli yardım sistemi çerçevesinde bir avukat atanmasına karar verecektir. Ceza davalarında mahkeme bazı durumlarda doğrudan ve ücretsiz olarak avukat atayabilir.
UNHCR ve ortakları mültecilere yasal danışmanlık da sağlamaktadır ve sizi ikamet ettiğiniz ildeki baro tarafından sunulan adli yardım usulleri hususunda bilgilendirebilir. Bu desteği ikamet ettiğiniz ilde bulunan UNHCR ofislerinden veya ortaklarından alabilir veya UNHCR’ye telefon veya e-posta yoluyla ulaşabilirsiniz.
ÇOCUK VELAYETİ
Küçük bir çocuğunuz olduğundan dolayı, tam velayet (çocuğun velayeti) almanız gerekmektedir. İşlemleri en kısa sürede başlatmanızı rica etmekteyiz.
UNHCR, yasal prosedürlere doğrudan dahil olamaz veya bunları sizin adınıza başlatamaz. Bireylerin kendi davalarını takip etmeleri mümkündür, ancak dil engeli ve yasal prosedürlerde uzmanlık ve deneyim eksikliği gibi çeşitli engeller nedeniyle önerilmez. Bu nedenle, yasal yardım almanızı tavsiye etmekteyiz.
Nereye gidilmeli:
Boşanma ve velayet davaları için mahkemelerde/barolarda bulunan Adli Yardım bürolarına başvurmanız gerekmektedir. Bir şehir merkezinde veya merkezi bir bölgede ikamet etmiyorsanız, bölgenizde herhangi bir Adli Yardım bürosu bulunmayabileceğini dikkate almanız gerekmektedir.
- Eski eşiniz kayıp isa veya ölümünü kanıtlayan herhangi bir belgeniz yoksa, prosedür daha karmaşık bir hale gelebilir.Size velayet verilmeden önce gaiplik ilan süresi olabilir. Bu süre de yıllar sürebilmektedir.
- Medeni durumunuz, Geçici Koruma veya Uluslararası Koruma kimliğinizde (GK/UK) bekar olarak kayıtlı isa, Türk makamlarıyla çıkış prosedürlerini kolaylaştırmak için çocuklarınızın velayetini almanız istenebilir.Yasaya göre, bu gibi durumlarda annenin velayeti vardır, ancak yine de ülkeden ayrılmadan önce mahkemeden bunu belirten bir mektup almanız gerekebilir.
Neler getirilmeli:
- Geçici Koruma veya Uluslararası Koruma Kimliğiniz.
- Davanızla ilgili olabilecek bir belgeniz varsa (ölüm belgesi boşanma belgesi , polis raporu, WhatsApp mesajları gibi), lütfen bunları adli yardım bürosuna götürün.
- Bazı durumlarda, masrafları karşılayamayacağınızı gösteren bir belge. Adli yardım bürosu bu belgeler ve sürecin geri kalanı hakkında sizi bilgilendirecektir.
Adli yardım başvurunuz uygun bulunursa, tüm prosedürlerde size yardımcı olacak ve sizi bir avukata yönlendireceklerdir. İşlemleri başlatmak için, avukatınız, sizin adınıza hareket etmesine izin veren bir noterde vekaletname vermenizi isteyecektir. Maalesef bunun için ödeme yapmanız gereklidir (Temmuz 2023 itibariyle ortalama 700 TL). Adli yardım bürosu’nda ve avukatınızla paylaştığınız tüm bilgilerin gizli tutulacağını ve izniniz olmadan mahkemede paylaşılmayacağını lütfen unutmayınız.
Davanız uygun bulunmazsa, bağımsız bir avukat tutmanızı şiddetle tavsiye etmekteyiz.
Ücret:
Adli yardım bürosu tarafından görevlendirilen avukat, çalışmaları için herhangi bir para veya mal talep edemez. Herhangi bir aşamada para ödemeniz istenirse (noterde yapılacak vekaletname ücreti hariç), lütfen yardım hattımızı bilgilendiriniz.
Tercümana ihtiyacınız varsa, lütfen 0312 292 59 59 numaralı telefonu arayın (Arapça / Dari / Farsça / Fransızca). Bu yardım hattı ücretsizdir ve UNHCR ve Türkiye Barolar Birliği tarafından finanse edilmektedir.
Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, lütfen UNHCR yardım hattını (444 48 68) arayın.
İlgili bağlantılar
Nasıl yardım alabilirsiniz?
Sosyal ve mali yardım
Sosyal, ekonomik ve medeni konular