Duyurular

06/03/2023

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler nedeniyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da olağanüstü hâl ilan edilmiştir.

Uluslararası koruma başvuru veya statü sahibiyseniz veya geçici koruma altındaysanız ve mahkemelerde bekleyen ya da açmayı planladığınız bir davanız varsa, lütfen aşağıdaki bilgilere dikkat ediniz:

  • Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye veya Şanlıurfa illerinden birinde yasal olarak ikamet ediyorsanız veya başka bir ilde kayıtlı olmanıza rağmen depremler sırasında bu illerden birinde bulunduysanız; ülke genelinde açmış olduğunuz veya açacağınız davaların yasal süreleri 6 Nisan 2023 tarihine kadar durdurulmuştur.
  • İkamet ettiğiniz il bu 10 il arasında yer almıyorsa, ancak bu illerde bulunan kan bağıyla veya evlilik yoluyla bağlı olduğunuz akrabalarınız varsa ya da bu illere kurtarma ve hasar tespit çalışmalarına destek amacıyla gittiyseniz; ülke genelinde açmış olduğunuz veya açacağınız davaların yasal süreleri 6 Mart 2023 tarihine kadar durdurulmuştur.
  • 6 Şubat’tan sonra verilen sınır dışı kararları için 7 günlük itiraz süresi 7 Mart itibarıyla başlamıştır. 6 Şubat’tan önce verilen sınır dışı etme kararlarına yönelik 7 günlük itiraz süresinden kalan süre 7 Mart itibarıyla devam etmiştir.

Yasal süreler, geçici olarak durdurma ve prosedürler hakkında detaylı bilgi almak için lütfen buraya tıklayınız

16/02/2023

06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevresindeki 10 ili etkileyen depremin ardından uluslararası veya geçici koruma altındaki kişilerin diğer illere geçici seyahatleri konusunda aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:

  • Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya illerinde ikamet eden geçici koruma ve uluslararası koruma başvuru sahipleri ve statü sahiplerinin yol izni almadan diğer illere seyahat etmelerine izin verilmektedir.
    • Kişiler başka bir ile gittiklerinde, o il için 60 günlük yol izni almak üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğüne başvurmalıdır.
  • Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Kilis ve Diyarbakır’da ikamet eden geçici koruma ve uluslararası koruma başvuru sahipleri ve statü sahiplerinin başka bir yere gitmeden önce yol izni başvurusunda bulunmak için illerindeki İGİM’e başvurmaları gerekmektedir.

Daha fazla bilgi almak için, YİMER 157‘yi arayınız.

15/02/2023

6 Şubat 2023 tarihinde Pazarcık, Kahramanmaraş ve Elbistan’da ve çevre illerinde meydana gelen deprem nedeniyle kimlik tespiti ve defin hizmetlerinde tutarlılık sağlanması amacıyla İçişleri Bakanlığı Adalet Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde ilgili valilikler ve kurum/kuruluşların takip edeceği usulleri içeren bir kararname çıkarmıştır:

1-Ölü muayene işlemleri cenazelerin bulundukları İl veya İlçe Başsavcılıkları nezdinde yapılacaktır.

2- Cenazelerin hangi bina ve enkazdan çıkarıldığı sağlık ya da kolluk görevlisine tutanak eşliğinde teslim edilerek hastaneye intikalinin sağlanacaktır. Düzenlenecek tutanakta müteveffanın yakınlarının ya da tanıyan kişinin bulunup bulunmadığına ilişkin bilgiye yer verilecektir.

3- Vefat edenlerin yakınları ya da tanıyan şahıslar tarafından teşhis suretiyle kimliklerinin tespit edilememesi halinde DNA, kan örneği, parmak izi gibi adli tıp incelemesine bağlı yöntemlerle kimlik tespiti yapıldıktan sonra cenaze teslim işlemlerinin yapılacaktır.

4- Enkazdan çıkarıldıktan sonra teşhis ya da adli tıp yöntemleri ile 5 gün içinde kimliklendirilerek yakınlarına teslim edilemeyen naaşların DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alındıktan sonra C. Savcılığı ile Mülki İdare Amirliğinin ortak değerlendirmesi çerçevesinde dini vecibelere uygun şekilde defnedilecektir, kabrin konumunu da belirtilerek tutanağa bağlanacaktır.

Not: Naaşların muhafazasında sıkıntılar yaşanmaması için, yakınları/tanıdıklarınca teşhis suretiyle ya da adli tıp yöntemleriyle kimliklendirme yapılamayan naaşların 24 saatlik bekleme süresinden sonra gerekli testlere müteakip C. Savcılığı ile Mülki İdare Amirliğinin değerlendirmesi çerçevesinde dini vecibelere uygun defnedilmesi uygun görülmüştür.

Kaynak: https://www.afad.gov.tr/kamuoyu-aciklamasi-basin-duyurusu

14/02/2023

06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevresindeki 10 ili etkileyen depremin ardından, geçici koruma sağlanan Suriyelilerin geçici olarak Suriye’ye dönmesi için aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:

  • Depremden etkilenen illerde (Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Şanlıurfa) kayıtlı olan ve ikamet eden geçici koruma altındaki Suriyeliler geçici olarak Suriye’ye dönebilirler.
  • Geçici olarak ülkelerine dönen Suriyeliler, Suriye’de en fazla altı ay kalabilirler.
  • Suriye’ye geçici dönüşler 14 Şubat’ta başlamıştır. Türkiye’ye tekrar girmek için son tarih 15 Eylül 2023’tür.
  • Bu kapsamda Suriye’ye dönenlerin geçici koruma statüleri etkilenmez.
  • Depremden etkilenen on ilden birinde ikamet eden geçici koruma altındaki Suriyeliler, ikamet ettikleri ilde yol izni belgesi almadan yola çıkacakları sınır kapısında doğrudan yerel makamlara başvurabilirler.
  • Depremden etkilenen on ilden birinde ikamet eden ancak depremden sonra başka bir ile giden Suriyelilerin, o ildeki İGİM’e başvurarak sınır kapısındaki valilik için yol izni almaları gerekmektedir.

Daha fazla bilgi almak için, YİMER 157‘yi arayınız.

09/02/2023

Depremden etkilenen bölgelerde refakatsiz çocuk bulunuyorsa 183 numaralı yardım hattını arayın veya kolluk kuvvetlerine veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bölge Müdürlüğü yetkililerine başvurun.


07/02/2023

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir ve komşu iller de depremden etkilenmiştir. Bu süreçte aşağıda belirtilen illerde ikamet, uluslararası koruma ve geçici koruma kayıtları kapatılmıştır ve hâlihazırdaki randevular ileri bir tarihe ertelenmiştir. Randevusu ertelenen kişilere mağduriyet yaşatılmayacak, yeni randevu tarihleri ayrıca paylaşılacaktır.

İkamet izni randevularının ertelendiği iller: Adana, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Kilis, Malatya, Batman.

Uluslararası koruma başvuru randevularının ertelendiği iller: Adana, Mersin, Kayseri, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Konya, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Kilis.

Geçici koruma başvuru randevularının ertelendiği iller: Adana, Mersin, Kayseri, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurda, Diyarbakır, Mardin, Konya, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Kilis.

 

06/02/2023

Deprem bölgelerinden birinde ikamet ediyorsanız ve acil bir durum yaşıyorsanız, tıbbi müdahale için 112’yi, binada mahsur kaldığınızda ve kurtarılmak istediğinizde +90 535 045 61 81 AFAD acil durum hattını arayınız.
Yardım için aynı zamanda Yabancılar İletişim Merkezi (YİMER 157) ile iletişime geçebilirsiniz. Bu hat 7 dilde (Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce, Rusça, Almanca ve Peştuca) hizmet vermektedir.
YİMER WhatsApp ve Telegram hizmet hatları WhatsApp’ta +90 312 422 04 00 ve Telegram’da @Yimer157bot olarak mevcuttur ve tüm acil durumlarda 7/24 ulaşılabilir.