Yunanistan'da çalışma hakkım var mı?
Eğer sığınmacıysanız (uluslararası koruma başvuru sahibi) ve uluslararası koruma başvuru işlemlerini tamamladıysanız ve geçerli bir “uluslararası koruma başvuru sahibi kartı” veya “sığınmacı kartına” sahipseniz, maaşlı çalışma ve hizmet veya iş akdi yapma hakkınız bulunmaktadır.
Sığınmacıların serbest meslek sahibi olma veya kendi işyerini kurma hakkı bulunmamaktadır.
Ön kayıtlı bir sığınmacıysanız, iltica başvuru işlemleriniz tamamlanana kadar yasal olarak çalışamazsınız.
Yasal olarak çalışabilmek için, sığınmacı kartınız geçerli olmalıdır. Bu nedenle, sığınmacı kartınızı kullanım geçerlilik süresi dolmadan yenilemeyi unutmayın.
Çalışma iznine ihtiyacım var mı?
Hayır. “Çalışma izni” daha önce Yunanistan’daki sığınmacılar için ön şarttı. Bu şart, 4375/2016 sayılı kanun uyarınca (madde 69) yürürlükten kaldırılmıştır.
İşverenlerin ve muhasebecilerin daima tüm yasal gelişmelerden haberdar olmayabilecekleri unutulmamalıdır. Durumunuzu işverenlerle ve muhasebecilerle görüşürken, yukarıda belirtildiği üzere, yasanın ilgili bölümlerini açıklamanız veya bulunduğunuz yerdeki bir STK’dan yardım istemeniz gerekebilir.
Yunanistan'da yasal olarak çalışmak için diğer şartlar nelerdir?
Yasal olarak çalışmak için vergi numaranız (AFM) ve sosyal güvenlik numaranız (AMKA) olmalıdır.
Vergi Numarası (AFM) almak için ne yapmalıyım?
Yunanistan’da bir Vergi Sicil Numarası almak için en yakındaki DOİ’ye (Vergi Dairesi) gitmelisiniz. Size en yakın DOİ’yi burdan bulabilirsiniz https://www.aade.gr/eyretirio-horikis-armodiotitas-ton-doy.(Bu bağlantıdaki bilgiler Yunancadır).
DOİ’de sizden aşağıdaki belgeleri sunmanız istenecektir:
- Doldurulmuş bir M1 formu. M1 formları DOİ’lerde sunulmaktadır aynı zamanda elektronik olarak burda da bulabilirsiniz https://www.aade.gr/sites/default/files/2017-01/M1.pdf
- Sığınma başvurucusu kartının aslı ve bir kopyası,
- Sığınma başvurucusu kartınızın geçerli adresinizi belirtmemesi durumunda ikametinizi kanıtlayan bir belge.
Ayrıca, 10 Mart 2021 tarihinden itibaren, Yunan Sığınma Dairesi ofisleri, barınma merkezleri ve Kabul ve Kimlik Teyit Merkezleri de Uluslararası Koruma başvurusunda bulunanlara AFM çıkarmaktadır. İlgili açıklamaya burdan ulaşılabilir (Yunanca olarak)
https://migration.gov.gr/apodosi-afm-stoys-aitoyntes-diethni-prostasia/.
Uluslararası Sığınma başvurusunda bulunanlar, apps.migration.gov.gr/afm internet sayfasından kendilerine AFM çıkarılıp çıkarılmadığını, çıkarıldıysa özel AFM numarası ve yetkili DOİ hakkında bilgi alabilirler.
Kamu kurumlarında yapacağınız tüm işlemlerde, ev veya daire kiralamak ya da satın almak, bir araba veya bir motosiklet satın almak için AFM gereklidir, genel olarak hizmet sağlayıcılarla yapacağınız tüm işlemlerde vergi numaranızı kullanmanız gerekmektedir.
İkamet yerimi nasıl ispat edebilirim?
İkamet ettiğiniz yer kartınızda belirtilenden farklıysa veya kartınızda adresiniz bulunmuyorsa, İltica Dairesine adres beyanı başvurusunda bulunarak alacağınız belgeyi vergi dairesine sunabilirsiniz.
Bir STK veya başka bir kuruma (belediye gibi) ait bir açık barınma merkezi, alan, apartman veya kabul merkezinde yaşıyorsanız, merkezin idaresinden sorumlu kurumdan adresinizi gösterir bir belge talep edebilirsiniz.
Bir Yunan vatandaşı, göçmen veya mülteci statüsündeki birisi tarafından ağırlanıyorsanız, bu kişiden size ev sahipliği yaptığını belirten resmi ve yazılı bir beyan alarak sunmanız gerekir. Bu beyanda, kişinin vergi numarası ve Vatandaş Hizmet Merkezi (KEP) imza beyannamesi yer almalıdır. Buna ek olarak, adreste ev sahibi veya kiracı olduklarına dair, kira kontratı, taşınmaz tapusu veya elektrik / su / doğalgaz faturası gibi bir belgeye ihtiyacınız olacaktır.
Bilgilerinizi güncellemeyi ihmal etmeyin!
AFM’ye (vergi numarası) ilk kaydınız sırasında ve kişisel bilgilerinizde herhangi bir değişiklik olması durumunda, sizden bir başvuru formu doldurmanız istenecektir. Doldurmanız gereken formu Yunanca olarak bulabilirsiniz. Formu Vergi Dairesinin istediği şekilde sunabilmek için yardım istemeniz gerekebilir.
E-posta adresiniz varsa, vergi daireleriyle internet üzerinden işlem yapmanızı sağlayacak online Yunan vergi beyannamesi sistemi “TAXISNET”e kayıt olabilirsiniz. Detaylı bilgiye Yunanca olarak ulaşabilirsiniz.
Adresinizde değişiklik olursa, yeni ikamet yerinize en yakın vergi dairesine gitmeniz, yeni adresinizi gösteren bir belge sunmanız ve vergi dairesinde kişisel bilgilerinizi güncellemeniz gerekir. TAXISNET’e kaydolduysanız, değişiklikleri internet üzerinden doğrulayabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Numarası (AMKA) almak için ne yapmalıyım?
Yunanistan’da yasal olarak çalışabilmek için bir Sosyal Güvenlik Numaranız (AMKA) olmalıdır. Sosyal Güvenlik Numaranız olmadan sigorta yaptıramaz, iş kazası, doğum, hastalık, maluliyet, işsizlik ve aile sorumlulukları gibi Sosyal Güvenlik hükümlerinden faydalanamazsınız.
AMKA, çalışma ve emekli aylığı haklarınızı güvence altına alır ve ayrıca hastane ve ilaçlara erişiminizi kolaylaştırır. AMKA hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz. Bağlantıdaki bilgiler Yunancadır.
AMKA edinmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı herhangi bir AMKA ofisine veya Vatandaş Hizmet Merkezine (KEP-ΚΕΠ) başvuruda bulunabilirsiniz. Bağlantılardaki bilgiler Yunancadır.
Başvurunuzu yaparken geçerli “uluslararası koruma başvuru sahibi kartı” veya “sığınmacı kartınızı” ve ikamet adresinizi gösterir bir belge ibraz etmeniz gerekmektedir.
AMKA’ya başvuru sürecinde kişiden kişiye farklılıklar yaşanabileceğini unutmayın. Bazı yerlerde AMKA, sığınmacılara hızlı bir şekilde verilirken diğer yerlerde yetkililer ilave belgeler talep edebilmektedir.
Ön kayıt yaptırmış sığınmacılar, kesit kayıt yaptırmış sığınmacılara göre daha fazla sorunla karşılaşabilmektedir. Bir sorun yaşamanız durumunda bölgenizdeki bir STK’dan yardım isteyebilirsiniz.
Çalışan olarak hangi hak ve yükümlülüklere sahibim?
Yunanistan yasalarına göre, sığınmacılar, Yunan vatandaşları ile aynı çalışma ve sigorta haklarına sahiptirler. Bunlar; temel ücret, aile yardımı, çalışma saatleri, fazla mesai, yıllık izin, asgari çalışma yaşı, çıraklık ve eğitim, iş kazası, doğum, hastalık, işsizlik ve emekli aylığıdır.
Bazen, belirli iş türleri için özel bir ruhsat ya da ek formaliteler gerekebilir. Örneğin, restoranlar, tavernalar, kafeteryalar gibi hijyenik standartlara uygun olmak zorundaki bir işyerinde çalışabilmek için bir sağlık raporuna ve emniyet tarafından verilen özel bir çalışma iznine sahip olmanız istenir. Konuyla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Bağlantıdaki bilgiler Yunancadır.
Yunanistan'da çalışırken vergi ödemem gerekiyor mu?
Yunanistan’da çalışıyorsanız, bir önceki yıl için yıllık gelir vergisi beyannamesi (dilosi eisodimatos) vermeniz gerekmektedir. Beyannameyi bulunduğunuz yere en yakın vergi dairesine ibraz edebilirsiniz. TAXISNET’e (Yunanistan online vergi beyannamesi sistemi) kayıtlıysanız, vergi makamlarıyla online işlemler yapabilirsiniz. Daha fazla bilgiye Yunanca olarak buradan ulaşabilirsiniz.
Yunanca vergi beyannamesi hazırlama sürecinde konuyu bilen birinden yardım almanız gerekebileceği için bu konuda bir Yunan STK’sına veya profesyonel bir muhasebeciye danışabilirsiniz.
Yunanistan’da banka hesabı açmak için ne yapmalıyım?
Maaş ödemeleriniz için bir banka hesabına ihtiyacınız olabilir. Eğer bir hesabınız yoksa, aşağıdaki belgeleri bir bankaya sunarak banka hesabı açabilirsiniz.
- Geçerli “uluslararası koruma başvuru sahibi kartı” veya “sığınma talep eden kişi kartınızın” aslı ve kopyası,
- İkamet adresinizi gösterir bir belge,
- İşvereniniz tarafından verilen, çalıştığınıza dair bir belge ve iş sözleşmenizin bir kopyası,
- Vergi Numaranızın (AFM) düzenlendiği belgenin bir kopyası,
- Vergi borcu yoktur belgesi (ekkatharistiko eforias) veya Yunanistan’da gelir vergisi beyannamesi vermemiş olduğunuza dair resmi bir belge.
Yunanistan’da banka hesabı açma işlemlerinde kişiden kişiye farklılıklar yaşanabileceğini unutmayın. Bazı bankalar daha fazla kolaylık sağlayabilmektedir. Yunan arkadaşlarınızdan veya bir Yunan STK’sından yardım alabilirsiniz.
İşsiz olarak kaydolabilir miyim?
İşsizseniz ve iş arıyorsanız, Çalışma Bakanlığının “İşgücü Teşkilatı” olan OAED Siciline kayıt olma hakkınız vardır. Kayıt yaptırdıktan sonra, niteliklerinize ve ilgi alanlarınıza uygun boş bir pozisyon bulunduğu takdirde bir işe yönlendirilmek ve işsizlik bülteni almak gibi OAED hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Özgeçmiş (CV) kaydı, bireysel eylem planı hazırlama, iş ya da mesleki eğitim programlarına katılım fırsatlarından yararlanabilir, danışmanlık hizmetleri alabilirsiniz. Bulunduğunuz yere göre başka hizmetlere de erişebilirsiniz. Daha fazla bilgiye Yunanca olarak buradan ulaşabilirsiniz.
Yunanistan’ın tüm bölgelerinde OAED ofisleri bulunmaktadır. Bölgenizdeki ofisi mahallenizde birine sorarak bulabilir veya ofis listesine Yunanca olarak buradan ulaşabilirsiniz.
İşsizlik bülteni almak için aşağıdaki belgeleri sunmanız gerekmektedir:
- Geçerli “uluslararası koruma başvuru sahibi kartı” veya “sığınmacı kartınızın” bir kopyası,
- AMKA numarası,
- Vergi borcu yoktur belgesi (ekkatharistiko eforias) veya Yunanistan’da gelir vergisi beyannamesi vermemiş olduğunuza dair resmi bir belge.
- İkamet adresinizi göstere elektrik / su / doğalgaz faturası veya kira kontratı,
OAED’nin işsiz olduğunuzu tespit etmek için gerekli olduğunu düşündüğü diğer belgeler.
Reşit değilsem yasal olarak çalışabilir miyim?
15 yaşında veya üzerindeyseniz, ebeveynlerinizin, ebeveyn sorumluluğunuzu üstlenmiş kişilerin veya yasal vasinizin rızasını almak kaydıyla Yunanistan’da yasal olarak çalışabilirsiniz.
Rızanın bulunmadığı hâllerde, Yunan mahkemeleri isteğiniz üzerine çalışma izninizin düzenlenmesine karar verebilir.
Reşit olmayan bireylerin korunması için özel düzenlemeler mevcuttur. Bununla ilgili daha fazla bilgiyi Yunanca olarak burada bulabilirsiniz.
15 yaşından küçük çocukların istihdamı; reklam, tiyatro veya sinema gibi sanatsal veya ticari faaliyetlerde çalışmak dışında yasak olup sadece belirli koşullar altında mümkündür.
Gördüğüm kötü muameleyle ilgili şikâyette bulunabilir miyim?
İşyerinizde sorunlar yaşıyorsanız, haklarınızı öğrenmek veya işvereniniz hakkında şikâyette bulunmak ve bir çözüme ulaşmak istiyorsanız, İş Teftiş Kurulu ofisine (SEPE) başvurabilirsiniz. SEPE, Çalışma Bakanlığının Yunanistan’da iş hukukunun doğru bir şekilde uygulanması ile alakalı kontrol mekanizmasıdır. Kurul, iş ve işçi haklarını ve işçilerin güvenliğini ve sağlığını korumak amacıyla kurulmuştur.
SEPE, kayıt dışı çalışma konusunda araştırma yapma yetkisine sahip olmakla birlikte iş kanunu ihlalleri hakkında bilgilendirme, tavsiyede bulunma ve bu ihlalleri önleme görevine sahiptir. Bölgesel hizmetler ağı aracılığıyla Yunanistan genelinde hizmet vermektedir.
En yakın SEPE ofisini buradan bulabilirsiniz. Bağlantıda verilen bilgiler Yunancadır.
Yunanistan'da çalışma hakkım var mı?
Evet. Eğer tanımlanmış bir mülteci veya ikincil koruma hakkına sahibseniz ve geçerli bir oturma izniniz varsa, Yunan vatandaşlarına uygulanan aynı şartlarla çalışma hakkına sahipsiniz.
- Maaşlı İstihdam
- hizmet sunumu veya çalışma
- bağımsız ekonomik faaliyet yürütme
Aile fertleriniz, geçerli bir oturma izni aldıktan sonra sizinle aynı haklara sahiptir.
Yasal bir şekilde çalışabilmeniz için oturma izninizin geçerli olması gerektiğini unutmayın. Böylece, son kullanma tarihine dikkat ederek, oturma izninizi yenilemeyi unutmayın.
Çalışma iznine ihtiyacım var mı?
Hayır, ek bir çalışma iznine ihtiyacınız yok.
İşverenler ve muhasebeciler her zaman yasal gelişmelerden haberdar olmayabilir. Mevcut yasal çerçevede belirli detaylara değinmeniz, açıklamalar yapmanız veya yerel bir STK’dan yardım alarak işverenler ve muhasebecilerle durumunuzu tartışmanız gerekebilir.
Yunanistan’da birisinin yasal olarak çalışabilmesi için geçerli olan diğer şartlar nelerdir?
Yasal olarak çalışabilmeniz için bir Vergi Numarası (AFM), bir Sosyal Güvenlik Numarası (AMKA) ve bir Sigortlının Sicil Numarası (AMA) almanız gerekmektedir.
Yaptığınız mesleği dikkate alarak ve Yunan vatandaşı olarak ek şartları yerine getirmeniz gerekebilir. Örneğin, bir restoranda iş bulursanız, belirli sağlık kontrollerinden geçmeniz ve sağlık belgesi almanız gerekebilir.
Vergi Numarası (AFM) nasıl alabilirim?
Íltica talebi tam olarak kayıt edildikten sonra Vergi Numarası (AFM), Kabul ve Kimlik Teyit Merkezi / Íltica Bürosu tarafından bütün yetişkinlere verilir.
Eğer herhangi bir nedenle Vergi Numarasını (AFM) Kabul ve Kimlik Teyit Merkezi / Íltica Ofisi’nden almadıysanız, vergi dairesi ile randevu almanız ve elektronik bir başvuru doldurmanız gerekmektedir. İlk olarak, elektronik başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir (https://aade.gr/efarmogi/apodosi-afm-kai-kleidarithmoy-fysikoy-prosopoymyaadelive), ve şu belgeleri eklemeniz gerekmektedir: a) oturma izninizin fotokopisi ve b) ikametgah belgesi (kira sözleşmesi, kendi adınıza düzenlenmiş elektrik veya su faturası, konaklama merkezi sorumlusunun onay yazısı vs.). Ardından, kimliğinizin doğrulanmasının ardından vergi dairesinden randevu alarak ya şahsen ya da vergi dairesi yetkilisiyle video görüşmesi (myAADElive üzerinden) yapılarak gerçekleştirilmesini seçmeniz gerekmektedir. Bu bağlantıdaki bilgiler Yunanca’dır ve “AADElive” platformu tercüman sunmamaktadır.
Vergi Numarası (AFM), kamu hizmetleriyle yapılan tüm işlemler için, bir ev veya daire kiralamak veya satın almak, bir araba veya motosiklet almak gibi durumlarda gereklidir. Genel olarak, özel veya kamu hizmetlerinde yapılan tüm işlemleri kolaylaştırır.
İkametgah adresimi nasıl kanıtlayabilirim?
Eğer bir Devlet Konaklama Yapısında ikamet ediyorsanız, yapının yönetimi tarafından verilen bir belge talep etmelisiniz.
Eğer bir STK veya belediye tarafından yönetilen bir konaklama programından faydalanıyorsanız, ilgili kuruluştan bir belge talep etmeniz gerekmektedir.
Eğer bir Yunan vatandaşı veya başka bir göçmen ya da mülteci sizi konaklıyorsa, ilgili kişi bunu vergi dairesine bildirmiş olmalıdır.
Eğer evsizler ya da şiddet mağdurları için barınaklarda kalıyorsanız, ilgili barınaklardan bir belge almanız gerekmektedir.
Evsiz durumunda, Belediye Sosyal Hizmetler Birimi’nden ilgili bir belge almanız gerekmektedir.
Aksi takdirde, kendi adınıza bir kira sözleşmesi veya bir elektrik su fatura (DEKO) gerekmektedir.
Amka numarasi nasil alabilirim?
Yunanistan’da yasal olarak çalışabilmek için bir Sosyal Güvenlik Sicil Numarası (AMKA) almanız gerekmektedir. Ayrıca, iş kazaları, doğum, hastalık, engellilik, işsizlik ve ailevi sorumluluklarla ilgili sosyal güvenlik haklarından faydalanabilmek için de bir AMKA’ya ihtiyacınız vardır.
AMKA size, çalışma ve emeklilikle ilgili haklarınızı sağlar ve ayrıca hastane ve ilaç tedavisine erişiminizi kolaylaştırır.
Not edin ki, oturma izninizi alıktan bir ay sonra PAAYPA (geçici sosyal güvenlik numarası) iptal edilecektir.
AMKA numarası almak için, bir EFKA ofisi ile randevu almanız gerekmektedir (https://www.efka.gov.gr/el/phone/book/66). EFKA’ya aşağıdaki belgeleri sunmanız gerekecektir:
-Geçerli oturma izni
-Vergi numarası
-Resmi ikamet belgesi
-İşverenden işe alım bildirgesi
AMKA hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Bu bağlantıdaki bilgiler Yunanca dilindedir.
Eğer zorluklarla karşılaşırsanız, bulunduğunuz bölgedeki bir STK’dan yardım isteyebilirsiniz.
Sigortalının Sicil Numarasi AMA’yı nasil alabilirim?
Yasal olarak çalışabilmeniz için, size bir Sigortalının Sicil Numarası (AMA) verilmesi gerekmektedir.Bir EFKA ofisiyle 1555 numaralı telefonu arıyarak randevu almanız gerekiyor.
EFKA ofisine aşağıdaki belgeleri sunmanız gerekmektedir:
-Geçerli oturma izni
-Vergi numarası (ΑFΜ)
-Sosyal güvenlik sicil numarası (AMKA)
-İşveren tarafından verilen işe alım bildirgesi (gov.gr üzerinden elektronik resmi beyaname).
Bilgilerinizi güncel tutu
Vergi Numarası (ΑFΜ) verildikten sonra kişisel bilgilerinizde (örneğin, belge türü – iltica kartından oturma iznine, adres değişikliği) bir değişiklik olursa, vergi dairesini bilgilendirmeniz gerekmektedir.
El yazısı ile bir form doldurmanız gerekmektedir (https://www.aade.gr/sites/default/files/2021-09/D210.pdf) – sadece Yunancada mevcuttur – ve ilgili vergi dairesine (DΟΥ) teslim etmeniz gerekecektir, böylece vergi dairesi bilgilerinizi doğrulayabilir.
Formu vergi dairesine teslim etmeye gitmeden önce hazır olması için yardım almanız gerekebilir.
“TAXISNET” şifreleriniz varsa, verilerinizi internet üzerinden güncelleyebilirsiniz.
Bir çalışan olarak haklarım ve yükümlülüklerim nelerdir?
Yunan hukukuna göre, mülteciler, Yunan vatandaşlarıyla aynı çalışma ve sigorta haklarına sahiptir. Bu haklar, asgari ücret, aile para yardımları, çalışma saatleri, fazla mesai, yıllık izin, iş kazaları, işe başlangıç yaşı, mesleki eğitim, doğum izni, hastalık, işsizlik ve emeklilik ile ilgilidir.
Çalışma Koşulları: İşe alım durumunda, işveren, iş sözleşmesinin koşulları hakkında sizi yazılı olarak bilgilendirmekle yükümlüdür. Bu sözleşme, “işe alım bildirgesi” şeklinde yetkililere iletilir. Her zaman bir kopyasını talep edin. İşe alım bildirgesini imzalayarak, hem çalışan hem de işveren, bu belgede belirtilen ve kabul edilen koşullara bağlıdır. Bu belge, işin türü, haftalık çalışma saati, çalışma süresi, çalışma saatleri, maaş ve çalışma yeri gibi bilgileri içerir.
Yazılı iş sözleşmesi, Yunanistan’da tercih edilir, ancak zorunlu değildir.
Maaş (2024 Nisan itibariyle): 830 euro (brüt), eğer evli değilseniz ve Yunanistan’da ilgili bir çalışma deneyiminiz yoksa. Günlük ücretle çalışanlar için, asgari maaş 37,7 euro (brüt), eğer evli değilseniz ve Yunanistan’da ilgili bir çalışma deneyiminiz yoksa. Net maaş, vergi, emeklilik, sağlık sigortası vb. kesintilere bağlıdır. Ayrıca, Noel, Paskalya ve yaz tatili için para yardımları hak ediyorsunuz, bu yardımların tutarı, aylık/günlük maaşınıza ve aynı işverende çalışma sürenize bağlıdır.
Fazla Mesai: Çalışma saatleri haftada 40 saattir, 5 günlük çalışma için (günlük 8 saat) – genellikle Pazartesi’den Cuma’ya kadar. Birçok şirket günde 24 saat çalışmaktadır, bu da genellikle 2-3 günlük 8 saat vardiya olduğu anlamına gelir. Haftada 6 iş günü çalışanlar için günlük çalışma süresi 6 saat 40 dakikadır. Fazla mesai, haftada 5 gün çalışma için günde 1 saate kadar ve haftada 5 saate kadar yapılabilir. 6 gün çalışma için ise günde 1 saat 20 dakikaya kadar ve haftada 8 saate kadar fazla mesai yapılabilir. Fazla mesai, saatlik ücretin %20 artışıyla ödenir. Günlük 9 saatten fazla çalışma için özel tazminat düzenlemeleri vardır. Gece Çalışması: 22:00 – 06:00 arasında gece saatleri için saatlik ücret, %25 artışla ödenir. Cumartesi veya Haftanın altıncı günü çalışma: Anlaşmaya varılan günlük ücret, %30 artışla ödenir. Pazar ve Resmi Tatil günleri: %75 artı anlaşmaya varılan günlük ücret ödenir.
İzinler: Yıllık İzin: Tam zamanlı çalışanların ilk yılı için, her ay iki gün izin hakkınız vardır (ilk yıl ve 5 günlük çalışma için 20 gün izin ve 6 günlük çalışma için 24 gün izin; ikinci yıl için sırasıyla 21 ve 25 gün izin; üçüncü yıl ve sonrasında ise 22 ve 26 gün izin).
Hastalık İzni: 10 gün çalıştıktan sonra, 15 güne kadar günlük ücret hakkınız vardır. Bir yıl sonra, hastalık nedeniyle işe devamsızlık durumunda, tüm ilgili tıbbi belgeleri sunduğunuz takdirde, bir aylık maaş hakkınız vardır.
Belli sektörlerde, örneğin turizm sektöründe, çalışma standartları, izin günleri de dahil olmak üzere, farklılık gösterebilir.
Yunanistan'da çalışıyorsam, vergi ödemem gerekiyor mu?
Yunanistan’da çalışıyorsanız, bahar sonlarına doğru, önceki yıl için yıllık gelir beyanı yapmanız gerekmektedir. Vergi beyannameleri elektronik olarak sunulmaktadır (https://www.aade.gr/dilosi-forologias-eisodimatos-fp-e1-e2-e3).
Vergi beyannamesini Yunanca da sunmak için, süreci bilen bir kişiden yardım almanız gerekebilir. Ayrıca, bir Yunan sivil toplum kuruluşundan (STK) veya profesyonel bir muhasebeciden de yardım isteyebilirsiniz.
Yunanistan'da bir banka hesabı nasıl açılır?
Maaşınızın ödenebilmesi için bir banka hesabına ihtiyacınız olacaktır. Eğer bir banka hesabınız yoksa, aşağıdaki belgeleri bir bankaya sunarak bir banka hesabı açabilirsiniz:
Geçerli oturma izninizin aslı ve bir kopyası,
Mevcut ikamet adresinizi kanıtlayan bir belge,
İşvereniniz tarafından verilen bir istihdam belgesi ve iş sözleşmenizin bir kopyası,
Vergi numaranızın (ΑFΜ) bir kopyası,
Telefon servis operatörünüzden, telefon numarasının adınıza kayıtlı olduğunu gösteren bir belge,
İşvereninizin onay belgesi.
Farklı bankalar ek belgeler isteyebilir (örneğin, seyahat belgenizin bir kopyası) veya ek istekleri olabilir, örneğin Yunanca konuşan birinin bulunması gibi. Bazı bankaların hizmeti daha iyi olabilir.
İşverene karşı şikayette bulunabilirmiyim?
Eğer iş yerinizde sorunlar yaşıyorsanız, haklarınız hakkında bilgi almak istiyorsanız veya işvereninize karşı şikayet başvurusu yapmak ve çözüm bulmak istiyorsanız, İş Teftiş Kurulu (SEPE) ile iletişime geçebilirsiniz. SEPE, Yunanistan’da işçi yasalarının doğru bir şekilde uygulanmasını denetlemekten sorumlu kamu kurumudur. Çalışanların iş haklarını, güvenliğini ve sağlığını korumak amacıyla tasarlanmıştır.
SEPE, kayıtsız çalışma durumlarını araştırma yetkisine sahiptir ve ayrıca Yunanistan genelinde işçi yasalarının ihlallerini önlemek, bilgilendirmek ve danışmanlık sağlamakla sorumludur.
SEPE ile iletişime geçme yöntemleri hakkında daha fazla bilgiye burada bulabilirsiniz: https://www.hli.gov.gr/epikoinonia/. Not edin, bağlantıdaki bilgiler Yunan dilindedir.
İşsiz olarak kayıt olabilirmiyim?
Eğer işsizseniz ve iş arıyorsanız, Yunanistan’da Çalışma Bakanlığına bağlı Kamusal İstihdam Hizmetleri Kurumuna DYPA’ya kaydolma hakkınız vardır. Kayıt olduktan sonra, DYPA nın sunduğu hizmetlerden yararlanabilirsiniz, örneğin, niteliklerinize ve ilgi alanlarınıza uygun açık bir pozisyon için iş önerisi almak ve üç (3) ay geçerli olan, yenilenebilir işsizlik kartı almak. Ayrıca, özgeçmişinizi kaydetme, kişisel bir eylem planı hazırlama, istihdam programlarına katılma veya mesleki eğitim fırsatlarına erişim gibi danışmanlık ve diğer hizmetlere de erişebilirsiniz. Konumunuza bağlı olarak başka hizmetlere de erişiminiz olabilir. Daha fazla bilgiye Yunan dilinde şu linkte ulaşabilirsiniz: https://www.dypa.gov.gr/faq.
DΥPΑ ya kaydolmak için şu internet sitesine girebilirsiniz: https://www.dypa.gov.gr/eggrafh-sto-mhtroo-anergon-deltia-anergias, site İngilizce dilinde de mevcuttur.
Ínternet üzerinden kayıt olabilmek için aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacak:
- Geçerli oturma izni,
- AMKA veya PAAΥPA numarası,
- Vergi numarası (ΑFΜ).
Yunanistan'da kendi işimi kurabilirmiyim?
Evet, eğer tanınmış bir mülteci veya ikincil koruma hakkına sahip bir kişiyseniz, ticari ve sanayi şirketleri kurma veya serbest meslek sahibi olarak çalışma hakkınız vardır. Her meslek için yerine getirmeniz gereken özel şartlar bulunmaktadır.
Bu konuda özel tavsiyelere ve rehberliğe ihtiyacınız olacaktır unutmayın. Bir STK, profesyonel bir muhasebeci veya bir avukat size bu tür yardım sağlayabilir.
Eğer reşit değilsem, yasal olarak çalışma hakkım var mı?
Eğer 15 yaşında veya daha büyükseniz ve ebeveynlerinizin ya da yasal vasinizin onayını almışsanız, Yunanistan’da yasal olarak çalışabilirsiniz.
Eğer ebeveynlerinizin onayına sahip değilseniz, Yunan mahkemeleri, başvurunuz üzerine ilgili bir karar çıkarabilir ve size çalışma izni verebilir.
Reşit olmayan bir kişi olarak korunmanız için özel düzenlemeler bulunmaktadır. Yunan dilinde daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
15 yaşın altındaki çocuklar için çalışmak yasaktır, ancak sanat veya reklam faaliyetlerinde (örneğin reklamda, tiyatroda veya sinemada) çalışma, yalnızca özel koşullar altında mümkündür.