COVID-19 aşısı olmaya uygun olup olmadığımı nasıl kontrol edebilirim?
Aşı olmaya uygun olup olmadığınızı kontrol etmek için e-nabız’a girmeniz gerekmektedir. Daha önce e-nabız’ı hiç kullanmadıysanız, öncelikle e-devlet platformuna giriş yapmanız gerekmektedir.
Aşı olmaya uygun olup olmadığınızı anlamak için izleyebileceğiniz alternatif bir yol ise, ASI UKKN (Uluslararası Koruma Kimlik Numarası /GKKN (Geçici Koruma Kimlik Numarası) ve doğum yılınızı (ör. ‘ASI 99622276082 1988’) yazarak mesaj atmak olacaktır. Hemen, aşı için öncelikli grup içinde olup olmadığınızı belirten bir mesaj alacaksınızdır.
Aşı olmaya hak kazanmış iseniz, e-devlet platformunda yer alan MHRS’den (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) aşı randevusu alabiliyor olmanız gerekir. Alternatif olarak, ALO 182’yi (MHRS) arayarak da randevu alabilirsiniz. Randevu hattının çalışmaması durumunda, İlçe/İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurarak destek alabilirsiniz.
COVID-19 aşısı için mevcut öncelikli gruplar kimlerdir?
https://covid19asi.saglik.gov.tr/TR-77707/asi-uygulanacak-grup-siralamasi.html linkinde yer alan bilgiye göre halihazırda öncelik verilmiş gruplar şunlardır:
- Sağlık ve sosyal hizmet sektöründe ön saflarda çalışan kişiler
- 25 yaş üstü kişiler
Nerede aşı olabilirim?
Aşı olmaya hak kazandığınızı teyit ettikten ve randevunuzu aldıktan sonra, aşıyı ne zaman ve nerede olacağınıza dair bilgilendirici mesaj alacaksınız. Bunun yanında daha fazla bilgi için ALO 182’yi de (MHRS) arayabilirsiniz.
Evden çıkamamanıza sebep olan özel bir durum varsa, lütfen İlçe Sağlık Müdürlüğü’nü arayarak durumunuzu bildiriniz. Bu yolla, aşı ekipleri sizi evinizde ziyaret ederek aşınızı yapabilmektedir.
Kaç kere aşı olacağım?
Türkiye’de kullanılan COVID-19 aşısı her doz dört hafta (28 gün) arayla yapılmak üzere iki doz halinde uygulanmaktadır. Aşının ilk dozunu olduktan sonra, ikinci doza ilişkin detayları içeren bir SMS alacaksınız.
Aşı olmak için herhangi bir evrak/belgeye ihtiyacım var mı?
Geçerli Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızı ve MHRS’den aldığınız randevu numaranızı ibraz etmeniz gerekmektedir. T.C kimlik kartına sahip değilseniz, lütfen Sağlık Bakanlığı çağrı merkezi (ALO 184) ile iletişime geçiniz.
Aşı olmak için herhangi bir ücret ödemeli miyim?
Türkiye’de kayıtlıysanız ve yasal olarak ülkede ikamet ediyorsanız, Sağlık Bakanlığı aracılığıyla aşıyı ücretsiz olarak olabileceksiniz.
COVID-19 aşısı güvenli mi?
Tüm COVID-19 aşılarının güvenliğinin sağlanması adına sıkı koruma önlemleri alınmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü ve ulusal düzenleyici kurumlardan onay almadan önce, COVID-19 aşıları güvenilirlik ve etkililik açısından uluslararası kabul görmüş ölçütleri karşıladıklarını kanıtlamaları için klinik çalışmalarda sıkı testlere tabi tutulmuştur. Tüm aşılarda olduğu gibi, DSÖ ve düzenleyici makamlar, aşının kişiler için güvenli kalmasını sağlamak için COVID-19 aşılarının kullanımını sürekli olarak izlemeye devam edecektir.
COVID-19 aşısının yan etkileri nelerdir?
Her aşıda olduğu gibi, COVID-19 aşısında da düşük dereceli ateş veya enjeksiyon bölgesinde ağrı veya kızarma gibi hafif yan etkiler görülebilmektedir. COVID-19 aşısına verilen reaksiyonların çoğu hafif olmakla beraber birkaç gün içinde kendiliğinden geçmektedir. Aşıya karşı daha ciddi veya uzun süreli yan etkiler görülmesi mümkündür ancak çok nadir olarak karşılaşılmaktadır. Bakınız: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines-safety
Daha fazla bilgiye nereden ulaşabilirim?
Sağlık Bakanlığı özel bir web sayfasında konu ile ilgili kapsamlı bilgileri Türkçe olarak sunmaktadır (https://sbsgm.saglik.gov.tr/TR,78255/covid-19-asisi-nasil-uygulaniyor.html ). Alternatif olarak Sağlık Bakanlığı ALO 184’ten ulaşabilirsiniz. Ancak halihazırda bu yardım hattı sadece Türkçe ve İngilizce dillerinde hizmet vermektedir. Pek çok dilde (Arapça, Farsça, Türkçe, İngilizce, vb.) hizmet veren UNHCR Danışma Hattını da (444 4 868) arayabilirsiniz.
Daha fazla bilgi için, lütfen aşağıdaki broşürleri inceleyiniz:
https://covid19asi.saglik.gov.tr/EN-81749/for-public.html
Geri bildirimde bulunmak, şikâyet veya endişelerimi iletmek için kiminle iletişime geçebilirim?
Geri bildirimleriniz, şikâyet ve sorularınız için Sağlık Bakanlığı çağrı merkezi (ALO 184) ile iletişime geçebilirsiniz. Ancak, çağrı merkezi halihazırda sadece Türkçe ve İngilizce dillerinde hizmet vermektedir. Pek çok dilde (Arapça, Farsça, Türkçe, İngilizce, vb.) hizmet veren UNHCR Danışma Hattını da (444 4 868) arayabilirsiniz.
İki doz halinde aşı olduktan sonra virüsten tamamen korunur muyum?
Aşı sizi normal koşullarda COVID-19’a yakalanmaktan koruyacak olsa da, maske takmak, sosyal mesafe kurallarına uymak ve düzenli olarak yıkamak/dezenfekte etmek gibi koruyucu önlemleri almaya devam etmeniz tavsiye edilmektedir.