Lütfen varışınız için gerekli bilgileri içeren broşürü saklayın veya indirin
Eğer ilk Kabul ve Kimlik Tespit prosedürlerinden geçiyorsanız (Midilli, Sakız, Sisam, Kos (İstanköy), Leros, Evros)
Ve ülkenize geri dönmek istemiyorsanız, çünkü ırkınız, dininiz, siyasi görüşleriniz, milliyetiniz veya belirli bir sosyal gruba üyeliğiniz nedeniyle ya da savaş veya şiddet yüzünden hayatınız ve güvenliğiniz için korkuyorsanız, ayrıca ayrımcılık veya ciddi bir zarar görme tehlikesi taşıyorsanız, sığınma talebinde bulunma hakkınız vardır.
Genel Bilgiler
- Avrupa Birliği’ndesiniz, Yunanistan’da bulunuyorsunuz.
- Bu devlet yapısını Yunan makamları yönetmektedir. Süreçler tamamlanana kadar burada kalmanız gerekmektedir.
- Bu yapıya giriş ve çıkışlar yetkililer tarafından kontrol edilmektedir.
- Çevirmen desteğiyle süreçler, haklarınız ve yükümlülükleriniz hakkında bilgilendirileceksiniz.
- Bu Merkezde resmi olarak kaldığınız sürece ücretsiz temel sağlık hizmeti, yiyecek, temel ihtiyaç malzemeleri, barınma, su, hijyen ve diğer hizmetlerden faydalanma hakkına sahipsiniz.
- Merkez personeli sizi bu konular hakkında bilgilendirecektir.
- Cinsiyet temelli şiddet, taciz, cinsel istismar, aile içi şiddet ve cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliği nedeniyle yapılan ayrımcılık gibi durumlar suç teşkil eder.
- Son 72 saat içinde cinsel şiddet mağduru olduysanız, tıbbi tedavi alabilmeniz için derhal sağlık personeliyle görüşme talep edin.
- Acil bir durumda veya güvende hissetmiyorsanız, acil yardım numarası olan 100’ü arayın ya da yapı içerisindeki Polis’e bildirin.
Kayıt Süreci
- Yetkililer tarafından bir tercüman desteği ile kaydınız yapılacaktır.
- Savaş, şiddet, çatışmalar veya zulüm nedeniyle ülkenizi terk etmek zorunda kaldıysanız, güvenlik arayışı içindeyseniz veya ayrımcılık ya da ciddi bir zarar görme korkusu taşıyorsanız, sığınma başvurunuzun kaydedilmesi için yetkilileri bilgilendirmeniz gerekmektedir.
- Sığınma görüşmenizin tarih ve saati ile ilgili talimatlar alacaksınız.
- Kayıt süreci herkes için zorunludur.
- 14 yaşından büyükseniz, yetkililer parmak izlerinizi alacaktır.
- Doğru bilgi vermeniz ve elinizdeki kimlik veya diğer belgeleri sunmanız önemlidir.
- 18 yaşın altındaysanız ve yanınızda bir refakatçiniz yoksa, özel bir yapıda barındırılacaksınız.
- Tıbbi ve psikolojik durumunuz profesyoneller tarafından değerlendirilecektir. Eğer ilaç kullanıyorsanız bunu belirtmeniz gerekmektedir. Kayıt sırasında aşağıdaki kategorilerden birine giriyorsanız bunu da bildirin:
- 18 yaşından küçükseniz ve ebeveyniniz olmadan seyahat ediyorsanız.
- 65 yaşından büyükseniz.
- Engellilik durumunuz varsa veya ciddi bir hastalık geçiriyorsanız.
- Küçük yaşta çocuklarınız olan tek ebeveynsen
- İşkence, tecavüz veya diğer ciddi şiddet veya sömürü biçimlerine maruz kaldıysanız.
- İnsan kaçakçılığı mağduru olduysanız veya Yunanistan’a rızanız olmadan, tehdit veya şiddet kullanılarak getirildiyseniz.
- Aile üyelerinizden birini deniz kazasında kaybettiyseniz.
- Avrupa Birliği’nde yasal olarak yaşayan yakın aile üyeleriniz varsa, aile birleşimi hakkına sahip olabilirsiniz. Lütfen yetkililere bilgi verin.
- Sığınma Servisi, öncelikle Türkiye’ye geri dönmenizin güvenli olup olmadığını değerlendirebilir ve ardından ülkenizi terk etme nedenlerinizi inceleyebilir.
- Yetkililer başvurunuzu inceleyecek ve karar hakkında sizi bilgilendirecektir.
- Başvurunuz reddedilirse, karara itiraz etme hakkına sahipsiniz. Bu süreçte bir avukattan ücretsiz yardım alabilirsiniz. İtiraz süresi Sığınma Servisi tarafından belirlenecektir.
- Sığınma süreci, mülakat dahil, gizli ve ücretsizdir.
- Eğer olumlu bir karar alırsanız, mülteci olarak tanınabilir veya ikincil koruma statüsü elde edebilirsiniz. Sonrasında, Yunanistan’da oturma izni başvurusunda bulunabilir ve haklarınızı ve yükümlülüklerinizi yerine getirmek için gerekli diğer belgeleri alabilirsiniz.
- Ayrıca, ülkenize gönüllü geri dönüş hakkında yetkililerden bilgi alabilirsiniz.
- Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), bu merkezin belgelerini düzenlemez ve yönetiminden ya da hizmetlerinden sorumlu değildir.
Kabul ve kimlik Teyit prosedürlerinden geçmediyseniz
Eğer kabul ve kimlik tespiti süreçlerinden geçmediyseniz
Yunanistan’a vardığınızda kabul ve kimlik tespiti süreçlerinden geçmediyseniz, sığınma başvurunuzu kaydettirmek için bir randevu 🗓 planlayabilirsiniz. Bunun için, Yunanistan Göç ve Asylum Bakanlığı’nın sunduğu elektronik platformu kullanabilirsiniz. Platforma bağlantıdan ulaşabilirsiniz.🔗:
https://asylum.migration.gov.gr/international-protection-registration/registration_appointment
Platform İngilizce, Arnavutça, Arapça, Bengalce, Gürcüce, Yunanca, Kurmanci, Dari, Urduca, Peştu, Türkçe ve Farsça dillerinde mevcuttur🌎.
Yunanistan hakkında genel bilgiler
Yunanistan için Genel Bilgiler
📌 Yunanistan’ın iklimi Akdeniz iklimidir ve geniş güneşli dönemler, ılıman sıcaklıklar ve sınırlı yağışlarla karakterizedir. Ülkenin coğrafi konumu ve kara ile deniz arasındaki dağılım nedeniyle büyük sıcaklık değişimleri görülür.
📌 Kuru ve sıcak yaz günleri genellikle mevsimlik rüzgârlarla serinletilirken, dağlık bölgeler daha serindir. Kışlar ise ova bölgelerinde hafif soğuk ve az karla geçerken, dağlar genellikle karla kaplıdır.
📌Yunanistan, Avrupa Birliği üyesi bir ülkedir ve para birimi olarak Euro kullanmaktadır.
📌Bankalar ve kamu hizmetleri genellikle Pazartesi’den Cuma’ya kadar 08:00-14:00 saatleri arasında çalışır. Mağazalar ise genellikle Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi günleri 09:00-15:00 saatleri arasında ve Salı, Perşembe ve Cuma günleri 09:00-14:00 ile 17:00-20:00 saatleri arasında açıktır.
Sığınma başvuruları, Yunanistan’ın ana karasındaki kabul ve kimlik tespiti merkezlerinde (KYT) yapılır; bu merkezler Malakasa ve Diavata’da bulunmaktadır.