Sığınma başvurusu
Uluslararası koruma sürecine erişim serbest ve ücretsizdir.
Sığınma başvurunuzu gerçekleştireceğiniz yetkili makamlar Bölgesel Sığınma Ofisleri ve Sığınma Şubeleridir. Eğer bir Kabul ve Kimlik Teyit Merkezinde (KYT) bulunuyorsanız, başvurunuz KYT memurları tarafından da kayıt altına alınabilir.
Uluslararası Koruma başvurusu şahsen gerçekleştirilir. Buna rağmen, başvuru artık elektronik olarak kişinin kendisi tarafından da ilgili uygulama aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
Kendi kendine kayıtla ilgili ve kimlerin sürece dahil olabilecekleri gibi daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantı aracılığıyla
Göç ve Sığınma Bakanlığı Resmi İnternet Sayfasına başvurabilirsiniz
https://migration.gov.gr/gas/diadikasia-asyloy/. İnternet Sayfası Yunanca ve İngilizce hizmet vermektedir.
Uluslararası koruma talep edenler üçüncü ülke yurttaşları veya yurtsuz olup, Bölgesel Ofis veya Bağımsız Sığınma Şubeleri veya Kabul ve Kimlik Teyit Merkezleri dahilindeki Sığınma Dairesi Şubeleri huzurunda sığınma başvurusunda bulunanlardır.
“Dublin III” yönetmeliğini uygulayan bir devletten Yunanistan’a getirilen
üçüncü ülke yurttaşı veya yurtsuzlar da uluslararası koruma başvurusunda bulunan kişiler sayılırlar.
Yunanistan’da sizinle birlikte olmaları ve arzu etmeleri durumunda aile fertleriniz için de sığınma başvurusunda bulunabilirsiniz. Onların da sizinle birlikte Sığınma Dairesi’ne gelmeleri gerekmektedir.
Aşağıda belirtilen durumlarda Sığınma Dairesi başvurunuzu almaya yetkili değildir :
- Daha önce Polise Uluslararası Koruma başvurusunda bulunmuşsanız ve başvurunuz henüz değerlendirilme aşamasındaysa,
- Eğer sığınma başvurusunda bulunmuş kişi özel kimliğine sahip iseniz (Pembe Kart).
Sığınma Dairesi yeniden yapılan bir başvuruyu ancak Polise yapmış bulunduğunuz başvurunuza kesinleşmiş ret yanıtı almış olmanız şartıyla kabul eder.
Eğer reşit değilseniz ve Yunanistan’da ebeveynleriniz yanınızda olmadan bulunuyorsanız aşağıdaki bağlantıyı izleyin
https://migration.gov.gr/gas/diadikasia-asyloy/asynodeytoi-anilikoi/ (bilgiler yalnızca Yunanca ve İngilizce olarak bulunmaktadır)
Eğer tutukluysanız veya Kabul ve Kimlik Teyit Merkezinde (KYT) kalıyorsanız aşağıdaki bağlantıyı izleyin https://migration.gov.gr/gas/diadikasia-asyloy/diadikasia-asyloy-gia-atoma-poy-vriskontai-ypo-kratisi-i-se-diadikasia-ypodochis-kai-taytopoiisis/ (bilgiler yalnızca Yunanca ve İngilizce olarak bulunmaktadır)
Sığınma Başvurusu Süreciyle ilgili daha fazla bilgi için (birinci derecede) aşağıdaki bağlantı aracılığıyla Göç ve Sığınma Bakanlığı Resmi İnternet Sayfasına danışın
(https://migration.gov.gr/gas/diadikasia-asyloy/i-aitisi-gia-asylo/).
(bilgiler yalnızca Yunanca ve İngilizce olarak bulunmaktadır)
Yunanistan’daki iltica usulleri hakkında genel bilgiler
- Irkınız, dininiz, uyruğunuz, siyasi inançlarınız veya belirli bir sosyal gruba mensup olduğunuz için ciddi zarar görme riskinden dolayı, menşe ülkenize veya vatansızsanız bir önceki ikamet ettiğiniz ülkeye dönmekten korkuyorsanız ya da ülkenizi savaştan, işkenceden veya insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleden kaçmak için terk ettiyseniz, Yunanistan’a sığınma başvurusunda bulunabilirsiniz.
- İlk etapta Yunanistan İltica Ofisi ve temyize başvurduysanız Bağımsız Temyiz Kurulu başvurunuzu inceleyecek ve Avrupa ve Yunan yasalarına uygun olarak bir karar verecektir.
- Yunanistan’a iltica talebinde bulunan kişiler, belirli kriterleri karşılamak koşuluyla, diğer Avrupa ülkelerindeki yakın aile üyeleriyle aile birleşimi talebinde bulunabilmektedir. Aşağıda “Dublin III” başlığı altında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
- Yunanistan’da sizinle birlikte olmaları şartıyla; eşiniz, 18 yaşın altındaki çocuklarınız ya da zihinsel veya fiziksel bir engeli yüzünden kendi başına başvuruda bulunamayacak olan 18 yaşın üstündeki çocuklarınız adına iltica başvurusunda bulunabilirsiniz.
- İltica işlemleri süresince Yunanistan’da kalmak zorundasınız. Yunanistan’a yaptığınız iltica başvurusu sonuçlandırılmadan izin almaksızın başka bir Avrupa ülkesine geçmeniz durumunda, o ülkenin yetkilileri sizi Yunanistan’a iade etme hakkına sahiptir.