İGİM’lerde adres tescil

Aralık 2021’de, Türkiye Cumhuriyeti Devleti kolluk kuvvetleri tarafından, Geçici Koruma altındaki Suriye vatandaşlarının ve uluslararası koruma başvuru sahibi diğer uyrukların adreslerini doğrulamak için adres tahkikatı başlatılmıştır.

Adreslerinde bulunamayan kişiler, sistemde adreslerini güncellemek için kendilerini İGİM’lere çağrıran SMS almıştır. Eğer söz konusu SMS’i aldıysanız ancak şimdiye kadar İGİM’e başvurmadıysanız, kimliğiniz pasife alınmış olabilir.

Kimliğinizin durumunu aşağıdaki bağlantıdan kontrol edebilirsiniz:

https://www.turkiye.gov.tr/goc-idaresi-gecici-koruma-kisisel-bilgi-sorgulama-sonuclari?fbclid=IwAR2_eFz-PwaDz2V1hetRgS7Mq0G9cZ8DEG0LglGGWRVGiXB20eHs6pB6wLw

  • Yetkililere adresinizi daha önce hiç kaydettirmediyseniz ya da beyan ettiğiniz adreste ikamet etmiyorsanız, https://e-randevu.goc.gov.tr/ bağlantısını kullanarak adres tescili için randevu alabilirsiniz. Bu durumda lütfen ‘adres tescil’ seçeneğini seçiniz.

Topluluklarla İletişim – Soru/Cevap

Soru: Adresimle ilgili sorunlardan dolayı kimliğimin pasife alındığına dair SMS aldım. Şimdi ne yapmalıyım?

Cevap: Eğer böyle bir SMS aldıysanız, bulunduğunuz ildeki İGİM’den adresinizi tescil ettimek için bir randevu almanız gerekmektedir. https://e-randevu.goc.gov.tr/ bağlantısını kullanarak adres tescili için randevu alabilirsiniz. Bu durumda lütfen ‘adres tescil’ seçeneğini seçiniz.

Soru: Adres tescili için İl Göç İdaresi Müdürlüğüne hangi belgeleri götürmeliyim?

Cevap: Kira kontratınızı veya adınıza kayıtlı elektrik/su/doğalgaz faturası ibraz etmeniz gerekmektedir. Bu belgelerin noter onaylı suretleri gerekmemektedir. Ancak belgelerin gerçek olmadığı değerlendirilirse, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, beyan edilen adreste oturduğunuzu doğrulamak için ek belgeler talep edebilir.

İkamet ettiğiniz adresi, adreste hali hazırda kayıtlı olan başka bir kişi/aile ile paylaşıyorsanız, İGİM, mevcut ikamet eden kişiden/aileden anılan adreste yaşayabileceğinizi onaylayan bir muvafakatname isteyecektir.

Soru: Şu anda oturduğum adreste, tanımadığım/iletişimde olmadığım başka bir kişi ikamet ediyor gözüküyor. Bu durumda ne yapabilirim?

Cevap: Bu durumda, ilk olarak mevcut adreste oturanın kaydının silinmesi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İl Müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. Lütfen kira kontratınız veya adınıza kayıtlı elektrik/su/doğalgaz faturasını ibraz ettiğinizden emin olun. Bu belgelerin noter onaylı suretleri gerekmemektedir. Ancak gerekli hallerde, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İl Müdürlüğü, beyan edilen adreste oturduğunuzu doğrulamak için ek belgeler talep edebilir.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İl Müdürlüğünde işleminiz tamamlandıktan sonra adresinizin İGİM sisteminde tescil edilmesi için İGİM’e başvurmanız gerekmektedir. Bulunduğunuz şehirdeki İGIM’in yoğunluğuna bağlı olarak, işleminiz aynı gün içerisinde yapılabilir. Aynı günde işlemin mümkün olmadığı hallerde, İGİM yetkilileri tarafından bilgilendirileceksiniz.

Soru: Adres tescili için İGİM’e başvurdum ancak şu anda oturmakta olduğum adres sistemde bulunamadı. Bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap: Bu durumda, ilk olarak ilgili belediyeye giderek adresinizi sisteme kaydettirmeniz gerekmektedir. Belediye adresinizi sisteme kaydettikten sonra adresinizin İGİM sisteminde (GöçNet) tescil edilmesi için İGİM’e başvurmanız gerekmektedir. Bu durumda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İl Müdürlüğüne gitmenize gerek yoktur. Bulunduğunuz şehirdeki İGIM’in yoğunluğuna bağlı olarak, işleminiz aynı gün içerisinde yapılabilir. Aynı günde işlemin mümkün olmadığı hallerde, İGİM yetkilileri tarafından bilgilendirileceksiniz.

Soru: İnternet bağlantısı üzerinden randevu almaya çalıştım ancak randevum haftalar sonrasına verildi. Bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap: Yoğun talep nedeniyle bekleme süresi uzun olabilir. İGİM’ler bekleme sürelerini kısaltmaya çalışmaktadır ve randevu tarihiniz öne alınabilir. Bu durumda, yeni randevu tarihinizi belirten bir SMS alabilirsiniz. Lütfen randevu tarihinizde, gereken belgelerle birlikte İGİM’e gidin.

Bununla birlikte, sizin veya herhangi bir aile üyelerinizin herhangi bir hassasiyet durumu varsa, lütfen ilinizdeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvurun ve durumunuzu onlara açıklayın. Bunu takiben, İl Göç İdaresi Müdürlüğü size bir gerekli danışmanlığı verecektir. Bu başvuruyu yaparken hassasiyet durumunuza ilişkin destekleyici belgeleri (Türkiye’de bir hastaneden ve/veya doktordan alınmış sağlık raporu veya Suriye makamlarından alınan engelli kartı gibi) lütfen yanınızda getirin.

Soru: İnternet bağlantısı üzerinden randevu almaya çalıştım ama hala sistemin bana randevu tarihi atamasını bekliyorum. Bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap: Yoğun talep nedeniyle bekleme süresi uzun olabilir. İGİM’ler bekleme sürelerini kısaltmaya çalışmaktadır ve size en kısa sürede bir randevu tarihi atanacaktır.

Bununla birlikte, sizin veya herhangi bir aile üyelerinizin herhangi bir hassasiyet durumu varsa, lütfen ilinizdeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvurun ve durumunuzu onlara açıklayın. Bunu takiben, İl Göç İdaresi Müdürlüğü size bir gerekli danışmanlığı verecektir. Bu başvuruyu yaparken hassasiyet durumunuza ilişkin destekleyici belgeleri (Türkiye’de bir hastaneden ve/veya doktordan alınmış sağlık raporu veya Suriye makamlarından alınan engelli kartı gibi) lütfen yanınızda getirin.

Soru: Randevu aldım ancak belli sebeplerden randevu tarihinde İGİM’e gidemedim. Bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap: Bu durumda mümkün olan en kısa sürede  https://e-randevu.goc.gov.tr/  üzerinden başka bir randevu almalısınız. Lütfen yeni randevu tarihinizde gerekli belgelerle İl Göç İdaresi Müdürlüğünde hazır bulunun.

Soru: Tıbbi tedavi altındayım ve kimliğimin pasife alınması tedavimde kesintiye neden oldu. Ne yapabilirim?

Cevap: Lütfen durumunuzu, sağlık durumunuzu gösteren kanıtlayıcı belgelerle birlikte İGİM yetkililerine bildirin. İl Göç İdaresi Müdürlüğü yetkilileri, bir değerlendirmenin ardından durumunuz için daha erken bir randevu ayarlayabilir.

Soru: Yakın zamanda kayda kapatılmış bir ilçede /mahallede yaşıyorum. Mevcut ikametimde adresimi tescil ettirebilir miyim?

Cevap: Kapatma talimatından önce de (Şubat 2022) bu ilçede /mahallede oturuyorsanız, adresinizi tescil ettirebilirsiniz. Bu durumda, Şubat 2022’den önce düzenlenmiş olan kira sözleşmenizi veya Şubat 2022’den önce adınıza kayıtlı bir elektrik/su/doğalgaz  faturasını ibraz etmeniz gerekecektir.

Soru: Şubat 2022’den sonra kapalı bir ilçede /mahallede yaşamaya başladım. Adresimi burada tescil ettirebilir miyim?

Cevap: Bu durumda kayda açık olan başka bir ilçe veya mahalleye taşınmanız gerekecektir. İkamet ettiğiniz şehri değiştirmek isterseniz, sevk süreci hakkında size bilgi vermek için lütfen İGİM yetkililerine bildirimde bulunun. İl Göç İdaresi Müdürlüğünden yol izin belgesi almadan lütfen şehrinizi değiştirmeyin.

Soru: Kayıtlı olduğum şehirden başka bir şehirde ikamet ediyorum ve adresimde bulunmadığımdan dolayı kimliğimin pasife alındığına dair SMS aldım. Bu durumda adres tescil işlemi için kayıtlı olduğum ile mi dönmem gerekmektedir?

Soru: Bilgilendirme SMS’ini aldıktan sonra adresimi tescil ettirmiştim, ancak kimliğim yine de pasife çekilmiş. Bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap: Durumunuzu, isminize kayıtlı kira kontratınızı veya elektrik/su/doğalgaz faturası ile birlikte lütfen kayıtlı olduğunuz İGİM yetkililerine bildiriniz. Böylece, İGİM yetkilileri kimliğinizi ivedilikle yeniden aktifleştirilebilir.

Soru: Adres tescil işlemimi gerçekleştirmezsem ne olur?

Cevap: Adres tescil işlemleri, hem sizin hem de aile üyelerinizin Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından sunulan hizmet ve yardımlara erişmeye devam edebilmeniz için yerine getirmeniz gereken bir yükümlülüktür. Eğer adresinizi tescil ettirmezseniz, geçici koruma statünüz pasife alınacaktır. Bu durum, haklardan, hizmetlerden ve mevcut yardımlardan faydalanmanızı engelleyerek, statünüzün düzensiz hale gelmesine sebep olacaktır.

Soru: Kayıtlarda beyan ettiğim adreste bulunmadığımın tespit edildiğine dair bir kısa mesaj (SMS) aldım, ancak ben Suriyeli değilim. Yine de adresimi tescil ettirmem gerekli midir?

Cevap: Evet. Adres tescil işlemleri, hem sizin hem de aile üyelerinizin Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından sunulan hizmet ve yardımlara erişmeye devam edebilmeniz için yerine getirmeniz gereken bir yükümlülüktür. Eğer adresinizi tescil ettirmez/güncellemezseniz, uluslararası koruma statünüz pasife alınacaktır. Bu durum haklardan, hizmetlerden ve mevcut yardımlardan faydalanmanızı engelleyerek, statünüzün düzensiz hale gelmesine sebep olacaktır. Bu yüzden, lütfen kısa mesajda belirtilen süreye uyarak, mümkün olan en kısa süre içerisinde İGİM aracılığıyla adresinizi tescil ettiriniz.

 

Soru: Adresimi tescil ettirdim. Kimliğimin yeniden aktif hale geldiğini nasıl kontrol edebilirim?

Cevap:Kimliğinizin statüsünü şu bağlantıdan kontrol edebilirsiniz:

https://www.turkiye.gov.tr/goc-idaresi-gecici-koruma-kisisel-bilgi-sorgulama-sonuclari?fbclid=IwAR2_eFz-PwaDz2V1hetRgS7Mq0G9cZ8DEG0LglGGWRVGiXB20eHs6pB6wLw

Gelişmelerden haberdar olmak için, Göç İdaresi Başkanlığı (GİB) ve kayıt olduğunuz ildeki İGİM internet sitelerini takip edebileceğinizi lütfen unutmayınız. İlgili internet sitelerini aşağıdaki bağlantılarda bulabilirsiniz.

GİB internet sitesi: https://www.goc.gov.tr/

İGİM internet sitesi: https://www.goc.gov.tr/il-mudurlukleri