Πρόσβαση στην Υγειονομική Περίθαλψη

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα:

Όλοι οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Σε περίπτωση ανάγκης

Εάν αντιμετωπίζετε ένα έκτακτο ιατρικό περιστατικό, που χρήζει άμεσης και επείγουσας ιατρικής φροντίδας, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενός νοσοκομείου Για να μάθετε ποια νοσοκομεία έχουν τμήμα επειγόντων περιστατικών που εφημερεύει και ποιες μέρες, κάντε κλικ εδώ (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι πληροφορίες σε αυτόν τον σύνδεσμο είναι μόνο στην ελληνική γλώσσα).

Σε περίπτωση ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ μπορείτε να καλέσετε το 166 

Για να κλείσετε ραντεβού σε ένα νοσοκομείο

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κλείσετε ραντεβού σε ένα νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Εάν έχετε ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης):

  1. Καλέστε την εθνική γραμμή 1535 και ακολουθήστε τις οδηγίες (Ελληνικά – Αγγλικά)
  2. Εάν επιθυμείτε να επισκεφτείτε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού τηλεφωνώντας απευθείας στο νοσοκομείο
  3. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές υπηρεσίες των Κέντρων Υγείας (πρωήν ΙΚΑ). Για να κλείσετε ραντεβού σε αυτά τα κέντρα χρησιμοποιήστε την εθνική γραμμή 14900 και ακολουθήστε τις οδηγίες
  4. Υπάρχει επίσης μια άλλη ιατρική εγκατάσταση που ονομάζεται TOMY όπου μπορείτε να λάβετε ιατρικές υπηρεσίες, ειδικά πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Για να λάβετε ιατρικές υπηρεσίες από την TOMY, θα πρέπει να εγγραφείτε σε αυτήν που διατίθεται στην πόλη ή τη γειτονιά σας, εάν υπάρχει.

Εάν δεν έχετε ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) ή ΠΑΑΥΠΑ (Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού):

Συνεργάτες που διαχειρίζονται διαμερίσματα ή ξενοδοχεία:

Ο εταίρος θα πρέπει να καλέσει είτε την εθνική τηλεφωνική γραμμή είτε το νοσοκομείο και να ακολουθήσει τις οδηγίες.

Κέντρα φιλοξενίας (Site)

Το κλιμάκιο ιατρικής ή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που δραστηριοποιείται στο κέντρο φιλοξενίας, θα πρέπει να καλέσει είτε την εθνική τηλεφωνική γραμμή είτε το νοσοκομείο και να ακολουθήσει τις οδηγίες.

Στην Ελλάδα, για τον καθορισμό του ραντεβού στο δημόσιο σύστημα (νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα) ο χρόνος αναμονής ποικίλλει από μερικές εβδομάδες έως και μερικούς μήνες, ανάλογα με την ιατρική ειδικότητα ή την ιατρική εξέταση που απαιτείται.

Νοσοκομεία στην Ελλάδα:

Η εγκεκριμένη λίστα του Υπουργείου Υγείας με όλα τα νοσοκομεία στην Ελλάδα είναι εδώ (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι πληροφορίες αυτές είναι στην αγγλική γλώσσα).

Δημοτικά ιατρικά κέντρα:

Πολλοί δήμοι έχουν ιατρικά κέντρα, στα οποία όλοι οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο (με ή χωρίς ΑΜΚΑ) μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρονται από το συγκεκριμένο κέντρο. Για να λάβετε τις πληροφορίες που θέλετε, καλέστε ή επισκεφθείτε το Δήμο στην περιοχή σας.

Ιατρικά κέντρα που λειτουργούν υπό ΜΚΟ:

Πολλές ΜΚΟ λειτουργούν ιατρικά κέντρα και πολυκλινικές που προσφέρουν διάφορες ιατρικές υπηρεσίες για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες κλινικές, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης, των διαθέσιμων ιατρικών υπηρεσιών καθώς και για να κλείσετε ένα ραντεβού, καλέστε:

PRAKSIS: 210-8213704

Γιατροί του κόσμου: 210-3213150

Γιατροί χωρίς σύνορα: 210-5200500

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 210-3613848

Solidarity Now: 210-6772500

Εμβολιασμοί

Εάν έχετε ΑΜΚΑ, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε εμβολιασμούς σε δημόσια νοσοκομεία και σε δημόσια ιατρικά κέντρα.

Οι εμβολιασμοί διενεργούνται επίσης στους Σταθμούς Προστασίας Μάνας Παιδιού. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποια ιατρικά κέντρα παρέχουν εμβολιασμούς μπορείτε να βρείτε εδώ

Οι Γιατροί του Κόσμου (MDM) και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι πιστοποιημένες ΜΚΟ που παρέχουν υπηρεσίες εμβολιασμού στις πολυκλινικές τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε:

Γιατροί του κόσμου: 210-3213150

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 210-3613848

Παροχή φαρμάκων

Προκειμένου να έχετε πρόσβαση στα απαιτούμενα φάρμακα είτε δωρεάν είτε με μια μικρή συμμετοχή, θα πρέπει να έχετε μια συνταγή από ιατρό δημόσιου νοσοκομείου ή ιατρικού κέντρου. Εάν έχετε ΑΜΚΑ/ΠΑΑΥΠΑ και έχετε ηλεκτρονική συνταγή, μπορείτε να λάβετε τα φάρμακά σας από οποιοδήποτε φαρμακείο.

Εάν δεν έχετε AMKA, έχετε ωστόσο μια συνταγή από έναν ιατρό δημόσιου νοσοκομείου ή ιατρικού κέντρου, ακόμη και χειρόγραφη, μπορείτε να λάβετε τα φάρμακά σας δωρεάν από το φαρμακείο του νοσοκομείου που ο ιατρός έδωσε τη συνταγή.

Αγωγή HIV και συμβουλές

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) λειτουργεί μια τηλεφωνική γραμμή μέσω της οποίας μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες, όπως το σημείο του ελέγχου, τα νοσοκομεία που μπορούν να παρέχουν προφύλαξη μετά την έκθεση (PEP – Post Exposure Prophylaxis) και άλλες πληροφορίες.

Για πληροφορίες σχετικά με το HIV στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα μπορείτε να καλέσετε: 210 72 22 222

Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ διαθέτει ένα Συμβουλευτικό Κέντρο για τον HIV / AIDS, όπου δέχονται μόνο κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε: 210 72 39 945.

Δηλητηρίαση

Το Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων στην Ελλάδα έχει μια τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες και συμβουλές, η οποία λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο.

Για συμβουλές σχετικά με τη δηλητηρίαση μπορείτε να καλέσετε: 210 7793777.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η υπηρεσία παρέχεται μόνο στην ελληνική γλώσσα.

Άλλες χρήσιμες πηγές πληροφόρησης

Οι Γιατροί του Κόσμου (MDM) παρέχουν αυτήν τη λίστα ιατρικών υπηρεσιών και ΜΚΟ στην Ελλάδα.

Εάν επισκέπτεστε μια ιατρική κλινική ή ένα νοσοκομείο, ο Ισπανικός Ερυθρός Σταυρός μπορεί να σας παρέχει συνοδεία και διερμηνέα. Η υπηρεσία λειτουργεί στα Αραβικά, Φαρσί, Τουρκικά, Ουρντού, Αγγλικά, Γαλλικά και Παστό. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ένα λεξικό με σημαντικές φράσεις και ιατρική ορολογία στα Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, Φαρσί και Ουρντού εδώ