Eğer size mülteci statüsü tanınırsa, aile birleşimi hakkına sahip olursunuz. Bu, menşe ülkelerinde veya AB dışındaki başka bir ülkede ikamet eden aile üyelerinizin Yunanistan’a yasal olarak girmelerini ve ikamet etmelerini sağlamak için başvuruda bulunabileceğiniz anlamına gelir.
İkincil koruma statüsü sahibi kişilerin aile birleşimi talebinde bulunamayacağını belirtmek isteriz.
Aile birleşimi kapsamında kimler aile üyesi olarak kabul edilir:
Aşağıdaki kişiler için aile birleşimi talebinde bulunabilirsiniz:
- 18 yaşından büyük olan eşiniz.
Çok eşli evliliklerin Yunanistan’da tanınmadığını belirtmek isteriz. Bu nedenle, birden fazla eş ile aile birleşimi başvurusunda bulunamazsınız.
- Belirli ek yasal gerekliliklerin karşılanması koşuluyla, evlat edindikleriniz de dahil olmak üzere, eşinizle birlikte sahip olduğunuz evli ve reşit olmayan çocuklar (18 yaşından küçük).
- Sizin veya eşinizin diğer çocukları, 18 yaşından küçük ve evli olmamaları koşuluyla, evlat edinilmiş çocuklar da dahil olmak üzere, size tam velayet verilmiş olması ve eşinize kendi çocukları için tam velayet verilmiş olması koşuluyla.
- Evli olmayan yetişkin çocuklarınız veya eşinizin sağlık durumları nedeniyle objektif olarak kendilerini idame edemeyen çocukları.
- Yunanistan’a gelmeden önce sizinle aynı evde yaşamış ve sizin tarafınızdan desteklenmiş olmaları ve menşe ülkenizde gerekli aile desteğine sahip olmamaları koşuluyla ebeveynleriniz.
- İstikrarlı ve uzun süreli bir ilişkiniz olduğu usulüne uygun olarak belgelenmiş (özellikle bir çocuğun varlığı veya önceki birlikte yaşama veya diğer uygun kanıtlarla) evli olmayan eş.
Refakatsiz bir çocuksanız ve mülteci statüsü aldıysanız, aile birleşimi için aşağıdaki kişiler için başvuruda bulunabilirsiniz:
- Ebeveynleriniz.
- Ebeveyniniz yoksa veya ebeveynleriniz bulunamıyorsa, yasal vasiniz veya diğer aile üyeniz.
Gerekli belgeler:
Mülteci statüsü kararının tebliğ edilmesinden sonraki 3 ay içinde aile birleşimi için başvurursanız veya 18 yaşından küçükseniz, aşağıdakilere ihtiyacınız olacaktır:
- Aile üyelerinin seyahat belgelerinin tam bir kopyası.
- Aile üyelerinizle olan ilişkinizi ve yaşlarını gösteren güncel bir nüfus kayıt örneği.
- Sizin veya eşinizin yasal olarak vasi tayin edildiği bir çocukla yeniden birleşme talebinde bulunuyorsanız, çocuğun yaşadığı ülkenin yetkili makamı tarafından verilen ve çocuğun tek velayetinin sizde olduğunu belgeleyen bir belgeye de ihtiyacınız olacaktır.
Yukarıdaki belgeler yetkili Yunan makamları tarafından onaylanmalı ve tercüme edilmelidir.
Farklı ülkeler tarafından verilen belgelerin onaylanması için nelerin gerekli olduğunu kontrol etmek için Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesini BURADAN ziyaret edin.
- Mülteci statüsü kararının tebliğ edilmesinden 3 aydan daha uzun bir süre sonra aile birleşimi için başvurursanız, aşağıdaki ilave kanıt belgelerine ihtiyacınız olacaktır:
- Bir ev satın almak için onaylı bir sözleşme veya ailesinin barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir ev için kira sözleşmesi.
- Sizin ve ailenizin ihtiyaçları için yeterli olan yıllık geliri gösteren bir beyannamenin örneği (aile üyelerinin sayısına bağlı olarak asgari gelir gereklidir).
- Aile üyelerini de kapsaması gereken bir sosyal güvenlik sertifikasının bir örneği.
Aile birleşimi talebi nasıl yapılabilir:
Göç ve İltica Bakanlığı’nın çevrimiçi hizmetleri üzerinden aile birleşimi talebinde bulunmak için randevu almanız gerekmektedir.
- https://migration.gov.gr adresine git
- Sayfanın sağ üst köşesinden şunu seçin: e-Hizmetler
- Seçiniz: İltica Hizmetleri
- Seçiniz: Randevu Planlama
- “Bölge Ofisine/Bağımsız İltica Birimine” bölümünde bölgenizdeki yetkili İltica Birimi veya uluslararası korumadan yararlananlar için İltica Birimi’ni seçin
- Sağ üstte seçmek istediğiniz dili seçin
- Bilgilerinizi doldurun ve “Gönder “i seçin.
Size yardımcı olması için, randevu gününüzde lütfen aile birleşimi başvurusunda bulunduğunuz aile üyelerinin pasaportlarının örneklerini yanınızda bulundurun.
İzlenmesi gereken prosedür:
İltica Bürosu sizi bir görüşme için çağıracaktır.
Yetkili makamlar ayrıca aile üyelerinizi kişisel bir görüşme için davet edebilir ve aile bağlantınızı belirlemek için gerekli araştırmaları yapabilir.
Karar dokuz ay içinde alınacak ve size bildirilecektir.
Aile birleşimi talebinizin olumlu sonuçlanmasının ardından, aile üyelerinizin Yunanistan’a seyahat edebilmeleri için ilgili Yunan Konsolosluğundan pasaport vizesi almaları gerekmektedir.
Lütfen aile birleşimi sürecinin oldukça karmaşık ve zaman alıcı olduğunu unutmayın.