Dolandırıcılık nedir?
Dolandırıcılık, çıkar elde etmek amacıyla bir başkasını kasıtlı olarak yanıltma amacı taşıyan her türlü eylemdir. Dolandırıcılık, gerçeklerin saklanması, çarpıtılması, çalınması, yanlış raporlanması veya gerçeklerin dâhil edilmemesini kapsar fakat bunlarla sınırlı değildir. Çıkar elde etmek için yapılır.
Yolsuzluk nedir?
Bir tarafın bir eylemi yerine getirmesini usulsüz şekilde sağlamak amacıyla herhangi bir menfaatin, doğrudan ya da dolaylı olarak, teklif edilmesi, verilmesi, alınması veya talep edilmesidir.
UNHCR, dolandırıcıların size para karşılığında farklı teklifler sunduğu çeşitli dolandırıcılık planlarının farkındadır. Bu teklifler size şahsen veya Facebook, TikTok, YouTube, WhatsApp, Viber, Instagram ve Telegram dâhil olmak üzere sosyal medya ortamları aracılığıyla yapılabilir. Bazı durumlarda, UNHCR veya genel olarak BM ile hiçbir ilişkisi olmayan kişiler, kendilerini BM Kurumlarının veya Büyükelçiliklerinin temsilcileri veya personeli olarak tanıtmaktadır ve devlet tarafından verilen kimlik belgelerine erişmenize yardımcı olmayı veya üçüncü ülkeye yerleştirilmenize yardımcı olmak için üçüncü ülkeye yerleştirme işlemlerine veya diğer insani vize veya pasaport türlerine erişmenize yardımcı olmayı vaat etmektedir. Bu tür dolandırıcılar size sahte BM kimliği ya da başka sahte belgeler göstererek sizi büyükelçiliklerin ya da BM kuruluşlarının temsilcileri olduklarına ikna etmeye çalışırlar. Sonrasında ise “süreci başlatmak” için sizden bir miktar para ödemenizi isterler.
Diğer durumlarda dolandırıcılar, acil tıbbi veya acil diğer yardıma ihtiyaç duyan mülteciler ya da insani yardım çalışanları gibi davranır veya evliliğe giden anlamlı bir romantik ilişki aradıklarını iddia ederler. Bir süre sonra, dolandırıcılar sizden “vize ücreti” veya “kamptan acil taşınma” için bir miktar para ödemenizi veya “seyahat belgelerini” işleme koymalarına yardımcı olmanızı veya Türkiye’den ayrılmayı kolaylaştırmak için diğer yasal hizmetler için ödeme yapmanızı isteyeceklerdir.
Bir başka dolandırıcılık planında ise, gerçek gibi görünen sahte iş ilanları iş arama siteleri ve üniversitelerin duyuru panoları dâhil olmak üzere yaygın olarak kullanılan medya platformlarında yayınlanmaktadır. Bu tür planlarda, “iş teklifi” başvurusundan veya kabulünden kısa bir süre sonra adaydan, “işlem”, “eğitim”, “vize” veya diğer sözde masraflar için ücret talep edilmektedir. Bazı dolandırıcılar sizden banka bilgileriniz dâhil olmak üzere kişisel verilerinizi de isteyebilir.
Yukarıdaki örneklere ek olarak, dolandırıcılar para karşılığında İl Göç İdaresi Müdürlüklerine kayıt olmanıza veya devlet tarafından verilen kimlik belgelerini veya geçici seyahat izinlerini almanıza yardımcı olabileceklerini iddia edebilirler. Bu belgeleri düzenleyebilecek tek yetkili kurumun İl Göç İdaresi Müdürlükleri olduğunu lütfen unutmayın.
Yukarıdakilerden herhangi birine benzeyen bir talep alırsanız, size ulaşan kişilerle iletişimi kesmenizi tavsiye ederiz. Onlara para göndermeyin veya kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Lütfen konuyu derhâl UNHCR’ye bildirin.
UNHCR tarafından sunulan tüm hizmetler ücretsizdir. Sundukları hizmetlerden ötürü UNHCR’ye veya ortaklarına para ödenmesini talep eden hiç kimseye veya hiçbir kuruluşa güvenmeyin. Sizden para veya cinsel içerikli eylemler de dâhil olmak üzere herhangi türde bir karşılık talep edilirse, durumu bir an önce UNHCR’ye ve/veya en yakındaki polis karakoluna bildirmelisiniz.
Size para karşılığında sunulması teklif edilen UNHCR hizmetlerinin dolandırıcılık amaçlı olduğunu unutmayın. UNHCR Türkiye’nin çalışmaları ve hizmetleri hakkında güvenilir bilgi almak için lütfen UNHCR’nin aşağıda listelenen resmi web sitelerine ve/veya Facebook sayfasına başvurun.
UNHCR Türkiye’nin resmi internet sayfaları
UNHCR Türkiye Help (Yardım) sayfası
UNHCR Türkiye internet sayfası
UNHCR Türkiye’nin resmi sosyal medya hesapları
Facebook:
UNHCR Türkiye Bilgi Panosu
UNHCR Turkey (Genel Duyuru Sayfası)
Twitter:
@UNHCRTurkey
İlgili bağlantılar
UNHCR Türkiye
Nasıl yardım alabilirsiniz?
Sosyal ve mali yardım
UNHCR personeli veya UNHCR Ortaklarının personeli hakkında nasıl şikâyette bulunabilirim?
UNHCR personelinin veya UNHCR ortakları bünyesinde çalışan personelin dolandırıcılık, yolsuzluk ve istismara (cinsel istismar ya da cinsel sömürü dâhil) karıştığına dair herhangi bir bilginiz varsa, lütfen durumu acilen ve doğrudan merkezi İsviçre, Cenevre’de bulunan Genel Teftiş Bürosu’na iletin.
- E-posta:[email protected]
- Çevrim içi şikâyet formu:https://www.unhcr.org/igo-complaints.html
- Gizli faks:+41 22 739 7380
- Posta:UNHCR, 94 Rue de Montbrillant, 1202 Geneva, Switzerland
Genel Teftiş Bürosu’na iletilen tüm bilgiler gizli tutulmaktadır.
Diğer şikâyet yöntemleri:
Şikâyet dilekçenizi [email protected] adresinden UNHCR Türkiye’ye e-posta ile gönderebilirsiniz.
- Şikâyetinizi Şikâyet Kutusuna bırakabilirsiniz. Şikâyet Kutuları Ankara Sancak’taki UNHCR Ofisi’nin kapısında bulunmaktadır.
- Şikâyetinizi kapalı bir zarf içinde UNHCR’ye iletilmek üzere kayıtlı olduğunuz şehirdeki bir UNHCR ortağının ofisine bırakabilirsiniz.
- UNHCR Türkiye Danışma Hattı’nı arayabilirsiniz: 444 48 68
- Şikâyetinizi kapalı bir zarf içinde UNHCR ofislerine veya UNHCR’nin ortak ofislerine doğrudan iletebilirsiniz.
Önemli noktalar:
- UNHCR tüm şikâyetleri ciddiye alır ve her birini bireysel olarak takip eder.
- Şikâyette bulunmanızın UNHCR’deki durumunuzu hiçbir şekilde etkilemeyeceğini lütfen unutmayın.
- Şikâyetler isim vermeden yapılabilir.
- Şikâyetinizde lütfen bildiğiniz olayları ve kanıtlarınızı (Kim, Ne, Ne Zaman ve Nerede) belirtin.