Informatii privind sosirea si asistenta pentru copiii si tinerii din Ucraina

Dacă sunteți copil sau tânăr, această informație este pentru dumneavoastră! Veți găsi informații oficiale despre serviciile utile pentru copiii și tinerii care au fost nevoiți să părăsească Ucraina și se află acum în Moldova. Aceste servicii au fost create pentru a vă sprijini în aceste vremuri dificile.

Am sub 18 ani, ce trebuie să știu despre drepturile mele aici?

Sunteți binevenit în Moldova și aveți dreptul să rămâneți în Moldova. Dumneavoastră și familia dumneavoastră sunteți în siguranță aici. Autoritățile guvernamentale și multe organizații locale și internaționale sunt aici pentru a vă ajuta. Puteți obține ajutor pentru cazare, mâncare, transport, sănătate și școlarizare pentru dvs. și familia dvs. Fiind copil, aveți drepturi speciale, cum ar fi dreptul să rămâneți cu familia, să mergeți la școală, să vă jucați și să beneficiați de ajutor dacă ați fost rănit și să vi se trateze cu seriozitate ideile și opiniile.

Ce altceva ar trebui să știu?

  • Dacă aveți documente care vă atestă identitatea – cum ar fi o carte de identitate sau un pașaport – păstrați-le undeva în siguranță. Nimeni nu are voie să ia aceste documente de la dumneavoastră sau de la familia dumneavoastră, cu excepția polițiștilor de frontieră sau a poliției care va trebui să le ia doar pentru o perioadă scurtă de timp și să vi le returneze. De obicei, îi puteți recunoaște, deoarece poartă uniformă oficială. Nu predați nimănui actele de identitate pentru a vă ajuta să găsiți cazare sau transport
  • Ajutorul este gratuit pentru toți oamenii, inclusiv pentru femei, bărbați și copii. Nimeni nu are voie să vă oblige să lucrați sau să ceară favoruri sexuale sau de orice altă natură (bunuri sau bani) în schimbul asistenței sau ajutorului – dacă cineva face acest lucru, puteți să îl/o raportați autorităților sau UNHCR și căutați sprijin sigur și confidențial. Puteți găsi informații despre cum să raportați acest lucru aici https://help.unhcr.org/moldova/reporting-fraud-and-misconduct/
  • Dacă oamenii pe care nu îi cunoașteți bine se oferă să vă ia din familie pentru a vă oferi un loc unde să stați, un loc de muncă sau să vă ducă la școală, informați un adult în care aveți încredere despre acest lucru și nu acceptați aceste oferte. Niciodată să nu fiți de acord să vă întâlniți cu cineva pe care nu îl/o cunoașteți bine fără a vorbi mai întâi cu un adult de încredere. Când trebuie să părăsiți locul în care stați, încercați întotdeauna să mergeți cu cineva cu care vă simțiți în siguranță sau cu un grup, iar seara rugați întotdeauna un adult de încredere să vă însoțească în afara locuinței. Dacă vă aflați într-o situație care vă provoacă disconfort sau preocupări, puteți:
  • să spuneți cuiva în care aveți încredere și să cereți ajutor sau să sunați la linia de asistență telefonică 24/7 pentru copii: 116111
  • Aveți dreptul la protecție, îngrijire și sprijin confidențial.
  • REȚINE: aceasta nu este vina ta și aceste lucruri nu se întâmplă din cauza ta.

Sunt cetățean ucrainean; am nevoie de viză pentru a putea sta în țară sau trebuie să mă înregistrez la autorități?

Copiii și familiile lor care fug din Ucraina au fost primiți de toate țările din regiune. Nu sunteți obligat să prezentați documente de călătorie la trecerea frontierei dacă evadați din conflictul armat din Ucraina, dar vi se poate cere să prezentați un act de identitate personal, prin urmare, nu uitați să aduceți cu dvs. cele mai importante documente dacă aveți posibilitatea (pașaport intern, pașaport străin, certificat de naștere). În multe țări, va trebui să vă înregistrați la autorități, UNHCR sau organizații locale pentru a obține asistență. Pentru mai multe informații despre procedurile de înregistrare în Moldova, consultați site-ul UNHCR: https://help.unhcr.org/moldova/

Nu sunt cetățean ucrainean; am nevoie de viza pentru a putea sta în țara sau trebuie să mă înregistrez la autorități?

Copiii resortisanți ai țărilor terțe (non-ucraineni) și familiile acestora, care fug din Ucraina, care locuiau permanent în Ucraina, au la dispoziție 90 de zile de la sosire pentru a-și stabili/ajusta statutul juridic pe teritoriul Republicii Moldova.

Dacă resortisanții țărilor terțe (refugiați nerecunoscuți în Ucraina/nu sunt căsătoriți cu un cetățean al Ucrainei) intenționează să călătorească în una dintre țările UE sau non-UE, trebuie să se asigure că respectă cerințele lor (acestea pot include obținerea unei vize, deținerea unui pașaport biometric valabil etc.). Dacă aveți probleme cu documentul de călătorie, nu ezitați să contactați Ambasada statului dumneavoastră. Cetățenii țărilor terțe (nerecunoscuți ca refugiați în Ucraina/necăsătoriți cu un cetățean al Ucrainei) nu beneficiază de excepțiile care au fost introduse pentru cetățenii ucraineni.

Este posibil să fie nevoie să prezentați documentele personale la trecerea frontierei și pe tot parcursul procesului, prin urmare, nu uitați să aduceți cu dumneavoastră cele mai importante documente dacă aveți posibilitatea (carte de identitate, dovada reședinței permanente, pașaport, certificat de naștere).

Am nevoie de ajutor – pe cine să întreb?

Aici sunt multe organizații pentru a ajuta – acestea includ autoritățile din Moldova, asociațiile locale și oameni precum polițiștii de frontieră, polițiștii, asistenții sociali, psihologii, personalul medical, profesorii, autoritățile locale și organizațiile specializate non-profit. Puteți găsi mai multe informații despre modul în care Moldova îi ajută pe cei care fug din Ucraina aici https://dopomoga.gov.md/

Există atât de multe organizații și oameni care se oferă să ajute. De unde știu în cine să am încredere?

Mulți oameni doresc să ajute și își oferă ajutorul, dar este important să știți în cine să aveți încredere. Personalul care lucrează cu organizații de ajutor înregistrate trebuie să poarte o vestă, o jachetă sau să poarte o carte de identitate cu un logo. Dacă nu sunteți sigur, le puteți cere legitimația. Aveți dreptul să refuzați sprijinul cetățenilor sau organizațiilor dacă nu sunteți sigur cine sunt aceștia sau nu vă simțiți confortabil. Uneori este greu să vă dați seama în puteți avea încredere, de aceea puteți întreba un adult în care aveți încredere sau care lucrează cu organizații de ajutor înregistrate și are un act de identitate. Nu predați documentele nimănui care nu lucrează pentru o organizație de ajutor înregistrată și care are un act de identitate.

De asemenea, puteți accesa site-ul de ajutor al UNHCR pentru informații de încredere

Sunt în Moldova cu familia mea. Cum pot să mă asigur că rămânem împreună?

După tot prin ce ați trecut, este și mai important să faceți tot posibilul pentru a rămâne împreună cu părinții sau familia. Lucrurile simple pot ajuta foarte mult. Încercați să călătoriți împreună și să găsiți cazare împreună ca o familie. Dacă vă aflați într-un loc nou, asigurați-vă că îl vizitați împreună cu familia sau cu alte persoane care cunosc zona și în care aveți încredere înainte de a ieși singur. Când ieșiți, comunicați-i unui părinte sau rude sau cuiva în care aveți încredere unde mergeți și când vă întoarceți, chiar dacă nu obișnuiați să faceți asta acasă. Păstrați întotdeauna datele de contact ale familiei sau ale părinților dumneavoastră. Trebuie să le ai la îndemână oricând, însă nu lăsați străinii să le copieze sau să vi le ia. Rețineți adresa unde veți fi cazat dvs. și familia dvs. și comunicați detaliile unei persoane în care aveți încredere. Planificați-vă împreună acțiunile dacă sunteți separat de familie – memorând numărul de telefon al părinților și membrilor de familie și stabilind un punct de întâlnire în cazul în care vă separați.

Stau în Moldova fără părinții sau membrii familiei. Ce fel de ajutor pot primi?

Dacă vă aflați singur în Moldova, sau fără părinții dvs. sau alți membri ai familiei, aveți dreptul la ajutor din partea autorităților guvernamentale sau a altor organizații pentru a găsi un loc sigur în care să stați și să fiți îngrijit. Dacă nu călătoriți cu părinții dvs. sau alți membri ai familiei, asigurați-vă că comunicați acest lucru autorităților, UNHCR sau organizației locale responsabile cu îngrijirea copiilor, astfel încât să vi se ofere un loc sigur unde să stați și alt tip de ajutor. Puteți apela și la „CNFACEM” (linia telefonică 116111) care se ocupă de protecția copiilor.

Dacă călătoriți cu familia, dar nu cu părinții, puteți rămâne cu familia. Dar este important să spuneți autorităților, UNHCR sau altor organizații care vă ajută cine sunt părinții dvs., unde credeți că sunt și orice informații de contact pe care le aveți.

Dacă nu știți unde sunt părinții sau familia dvs. sau ați pierdut legătura cu ei, anunțați-ne. Nu este întotdeauna ușor sau posibil de găsit oameni care sunt dispăruți sau de reunit familiile, dar copiii au dreptul să fie alături de părinții și familia lor. Vă putem ajuta să încercați să îi găsiți și să luați legătura cu ei. Organizații precum Crucea Roșie și CICR sunt specializate în restabilirea legăturilor familiale. Puteți afla mai multe despre serviciile CICR: https://www.icrc.org/en/where-we-work/europe-central-asia/ukraine/help-useful-information-affected-people

Intenționez să călătoresc în Moldova sau din Moldova în țările UE. Unele persoane/organizații oferă transport gratuit. Ce ar trebui sa fac?

Încercați să vă asigurați că aveți suficiente informații despre persoanele cu care călătoriți, ce rută veți urma, adresa la care veți fi cazat și despre oricine altcineva care ar putea fi acolo și împărtășiți aceste informații altor persoane de încredere.

Sunt trist, furios, îngrijorat, speriat sau confuz. Este normal?

Este normal să fiți supărat după ce ați fost nevoit să vă părăsiți țara și după ce ați văzut sau auzit atâtea lucruri terifiante. Este posibil să vă fie greu să scoateți din minte lucrurile pe care le-ați văzut sau experimentat. Este posibil să fiți separat de oamenii pe care îi iubiți și să fiți îngrijorat pentru ei sau să fiți îngrijorat de ce se va întâmpla în continuare. S-ar putea să aveți senzația că totul vă este străin. Câteva lucruri simple pe care le puteți încerca pentru a face față acestei situații dificile:

  • Încercați să vă creați o rutină în noul mediu, cum ar fi să vă culcați la timp, să vă treziți la o anumită oră, să mâncați regulat mese sănătoase și să vă oferiți ajutorul la locul în care stați acum
  • Petreceți timp cu familia și prietenii, făcând lucruri care vă plac împreună
  • Ajutați-i pe alții din comunitatea dumneavoastră; ajutându-i pe alții vă poate ajuta și pe dumneavoastră să vă simțiți mai bine
  • Dacă sunteți supărat sau copleșit, faceți o pauză și concentrați-vă pe respirație, respirați încet timp de câteva minute. De asemenea, ar fi bine să căutați lucruri interesante sau care vă liniștesc în jurul dumneavoastră, cum ar fi cerul, un copac, sunetele păsărilor
  • Faceți activități fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos sau exerciții fizice dacă puteți
  • Păstrați legătura cu familia și prietenii chiar dacă sunteți despărțiți. Dacă nu îi puteți contacta acum, scrieți-le o scrisoare pentru a o le da atunci când veți putea
  • Luați o pauză de la știri uneori și evitați fotografiile sau videoclipurile deranjante care ar putea circula în media
  • Vorbiți despre cum vă simțiți cu o persoană despre care știți că este un bun ascultător. Nu ezitați să cereți ajutor de la un psiholog, consilier sau medic – mulți dintre acești profesioniști sunt disponibili gratuit prin intermediul furnizorilor de servicii menționați mai sus. Participarea la unele grupuri organizate pentru a vorbi despre sentimentele personale cu alții vă poate ajuta și mai târziu.
  • Dacă vă simțiți în stare, fiți un bun ascultător pentru altcineva. Adesea, nu contează dacă nu știm ce să spunem, este suficient să ascultăm și să arătăm că înțelegem.

Vreau să mă întorc la școală cât mai curând posibil. Ce ar trebui să fac?

Fiecare copil are dreptul să meargă la școală. Nu aveți nevoie de acte și nu trebuie să plătiți bani în plus față de copiii din Moldova. Dacă la moment nu mergeți la școală, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă înscrieți la școală. Școlile publice sunt gratuite. Procesul de înscriere pentru a merge la școală poate varia în funcție de tipul de școală. https://dopomoga.gov.md/ poate oferi suport și informații.

Cineva m-a rănit pe mine sau pe cineva pe care îl cunosc, sau mi-e teamă că o va face. Ce ar trebui să fac?

Nimeni nu are dreptul să abuzeze, să neglijeze sau să maltrateze copiii sau familiile lor – nici străinii și nici chiar părinții, rudele sau profesorii. Dacă cineva v-a rănit, v-a atins sau v-a tratat într-un mod care v-a făcut să vă simțiți inconfortabil sau speriat, sau dacă vă e frică că cineva o va face, sunt adulți și organizații care vă pot ajuta. Dacă o persoană pe care o cunoașteți a fost rănită, încurajați-o să solicite ajutor.

De asemenea, puteți inventa și împărtăși familiei și prietenilor un cuvânt sau o expresie secretă pe care să îl/o folosiți în cazul în care vă simțiți în pericol, astfel încât ei să știe că aveți probleme.

Dacă contactați UNHCR, vom face tot posibilul să vă ajutăm. Puteți apela și la „CNFACEM” (linia telefonică 116111) care se ocupă de protecția copiilor.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații sau de asistență, puteți lua legătura direct cu UUNHCR sau puteți contacta linia fierbinte guvernamentală 0800 800 11.