Asistenţă financiară

Atunci când o persoană este forțată să își părăsească țara, se confruntă cu multe provocări. Organizațiile umanitare le oferă sprijin pentru ca acestea să își poată acoperi cele mai de bază și urgente nevoi. Un astfel de sprijin se numește asistență umanitară, și programul financiar este parte a acestei asistențe.

Programul de asistență financiară este gestionat de UNHCR prin intermediul partenerilor săi, Catholic Relief Services (CRS), împreună cu Caritas Moldova și Diaconia; în cooperare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Obiectivul său este de a oferi asistență fianciară de urgență  persoanelor care au fugit din Ucraina și care locuiesc în prezent în Moldova.  

Fiți atenți! Asistența umanitară este gratuită. Dacă un lucrător umanitar a cerut bani, favoruri sexuale sau orice altceva în schimbul înscrierii dumneavoastră în programul de asistență financiară, puteți depune o plângere: online form Confidențialitatea dumneavoastră va fi asigurată!

Înregistrarea pentru asistență financiară în numerar

Dacă ați fugit din Ucraina la 24 februarie 2022 sau după această dată și locuiți în prezent în Moldova, dumneavoastră și familia dumneavoastră puteți fi luați în considerare pentru asistențafinanciară. Puteți fi un cetățean ucrainean sau un rezident din Ucraina de altă cetățenie.

Dacă sunteți un cetățean al Republicii Moldova care găzduiește refugiați, puteți găsi mai multe informații privind asistența financiară în numerar aici: Cash assistance for host communities.

Primul pas este să vă adresați unui Centru de înscriere și să solicitați să fiți înscris în programul de asistență financiară. Va trebui să furnizați datele dumneavoastră personale și un număr de telefon. Ulterior, UNHCR sau unul dintre partenerii săi vă va contacta telefonic sau prin SMS pentru a vă oferi detalii despre programare.

Pentru persoanele cu dizabilități și/sau cu afecțiuni medicale grave care nu se pot deplasa la un centru de înscriere, vă rugăm să sunați la Linia de Suport Financiar: 0 800 10823.

La data și ora programată pentru dumneavoastră, veniți din nou la Centrul de înscriere. Toți membrii familiei trebuie să fie prezenți, aduceți documentele cu dumneavoastră. La Centru se vor cere și se vor înregistra datele dvs. personale, inclusiv fotografia și amprentele digitale. Dacă sunteți eligibil, veți primi un card bancar preplătit MAIB și informații detaliate despre program.

Trebuie să știți că UNHCR și partenerii săi efectuează periodic verificări în persoană, ceea ce înseamnă că veți fi invitat la un interviu suplimentar. Prin urmare, este foarte important să ne  informați cu privire la orice schimbare de adresă sau de număr de telefon. Puteți face acest lucru sunând la linia telefonică directă sau adresându-vă personal la un centru de înscriere.

Centrele de înscriere

Centrele de înregistrare sunt deschise de luni până vineri, între orele 9:00 – 17:00.


1. Cine este eligibil pentru subvenție?

Familiile care au fugit din Ucraina la data de 24 februarie 2022 sau după această dată pot fi luate în considerare pentru acest grant. Acestea pot fi cetățeni ucraineni sau cetățeni ai altor țări care au avut reședința în Ucraina și care în prezent locuiesc în Republica Moldova.

Sunt eligibile pentru asistență familiile și persoanele cu următoarele caracteristici:

Familia cu una sau mai multe persoane în întreținere

 • Familia cu un singur părinte
 • Familia condusă de un copil (sub 18 ani) *
 • Familia cu un copil neînsoțit sau separat
 • Familia condusă de o persoană în vârstă (peste 60 de ani)
 • Familia cu una sau mai multe persoane cu nevoi speciale, inclusiv:
  • O persoană cu dizabilitate
  • Femeie însărcinată
  • Persoană cu o afecțiune medicală gravă
  • Femeie în situație de risc
  • Persoană cu nevoi de protecție juridică și fizică
  • Persoană LGBTI

Copiii trebuie să fie însoțiți de o persoană desemnată să aibă grijă de ei/un tutore legal.


2. Doriți să aflați mai multe despre modul în care sunt prelucrate datele dumneavoastră?


3. Cum primesc ajutorul financiar?

Familia dumneavoastră sau capul familiei va primi un card bancar preplătit MAIB. Cardul poate fi utilizat gratuit pentru cumpărături în toate magazinele și pentru retrageri de numerar la bancomate. Acesta este valabil doar în Moldova.

Pentru fiecare plată, veți primi o notificare prin SMS pe telefonul mobil prin care veți fi informat că suportul financiar a fost acordat pe cardul MAIB.

Păstrați informațiile actualizate! În cazul în care numărul dvs. de telefon s-a schimbat, vă rugăm să îl actualizați sunând la Linia de Suport Financiar: 0 800 10823 sau adresați-vă celui mai apropiat centru de înscriere.

Toate plățile vor fi transferate pe același card – PĂSTRAȚI CARDUL ȘI PIN-ul ÎN SIGURANȚĂ!


4. Ce este o verificare?

Pentru a fi eligibil pentru mai multe plăți, UNHCR și partenerii săi efectuează verificări personale. UNHCR efectuează astfel de verificări pentru a se asigura că persoanele rămân în Moldova și, dacă este necesar, pentru a actualiza orice informație din înregistrările noastre.

Toți beneficiarii vor fi invitați de către UNHCR și partenerii săi CRS, Caritas Moldova și Diaconia pentru un interviu de verificare. Capul familiei va primi o notificare prin SMS în acest scop.

Interviul de verificare va avea loc cu prezența fizică pentru toți membrii familiei la cel mai apropiat Centru de înscriere.

Persoanele cu dizabilități, cu mobilitate limitată, în etate sau cu afecțiuni medicale grave, care nu se pot deplasa la un Centru de înscriere, sunt rugate să apeleze linia de Suport financiar: 0 800 10823

După finalizarea verificării, veți primi un SMS de confirmare a următoarei plăți. Dacă săriți peste verificare, cazul dvs. va fi inactivat, nu veți mai primi alte plăți, iar banii rămași pe card vor fi returnați în cele din urmă la UNHCR.


5. Unde sunt situate centrele de înscriere?

Centrele de înregistrare sunt deschise în Moldova: Chișinău, Dondușeni, Bălți, Ungheni, Orhei, Căușeni, Cahul, de luni până vineri, între orele 9:00 – 17:00.

                                                 


6. Cât de mare este suma de asistență în numerar?

Fiecare membru al familiei de refugiați are dreptul la 2.200 lei/lunar. Plata va fi transferată pe card, în funcție de numărul membrilor  familiei.


7. Aveți o plângere sau sugestii pentru noi?

Dacă aveți reclamații sau sugestii, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la  adresa [email protected], sau sunați la Linia Verde de Răspuns pentru Refugiați la 0 800 800 11


UNHCR va informa beneficiarii în cazul oricărei revizuiri a programului de suport financiar prin campanii de informare publică. Protejați-vă pe dvs. și familia dvs. de scheme de fraudă. Informațiile dvs. personale și documentele de identitate ar trebui să fie întotdeauna păstrate în siguranță și confidențial. Transmiteți informațiile dvs. personale numai cu agențiile de suport credibile și cu autoritățile atunci când vi se solicită acest lucru. Nu publicați niciodată informațiile dvs. personale pe rețele de socializare și site-uri care nu inspiră încredere.Păstrați informațiile actualizate! În cazul în care numărul dvs. de telefon s-a schimbat, vă rugăm să îl actualizați sunând la Linia de Suport Financiar: 0 800 108 23 sau adresați-vă celui mai apropiat centru de înscriere. Toată asistența umanitară oferită este gratuită.