Întrebări frecvente despre asistența financiară

Pentru informații generale despre asistența financiară, accesați acest link.


1. Cine este eligibil pentru subvenție?

Familiile care au fugit din Ucraina la data de 24 februarie 2022 sau după această dată pot fi luate în considerare pentru acest grant. Acestea pot fi cetățeni ucraineni sau cetățeni ai altor țări care au avut reședința în Ucraina și care în prezent locuiesc în Republica Moldova.

Sunt eligibile pentru asistență familiile și persoanele cu următoarele caracteristici:

Familia cu una sau mai multe persoane în întreținere

 • Familia cu un singur părinte
 • Familia condusă de un copil (sub 18 ani) *
 • Familia cu un copil neînsoțit sau separat
 • Familia condusă de o persoană în vârstă (peste 60 de ani)
 • Familia cu una sau mai multe persoane cu nevoi speciale, inclusiv:
  • O persoană cu dizabilitate
  • Femeie însărcinată
  • Persoană cu o afecțiune medicală gravă
  • Femeie în situație de risc
  • Persoană cu nevoi de protecție juridică și fizică
  • Persoană LGBTI

Copiii trebuie să fie însoțiți de o persoană desemnată să aibă grijă de ei/un tutore legal.


2. Cum primesc ajutorul financiar?

Familia dumneavoastră sau capul familiei va primi un card bancar preplătit MAIB. Cardul poate fi utilizat gratuit pentru cumpărături în toate magazinele și pentru retrageri de numerar la bancomate. Acesta este valabil doar în Moldova.

Pentru fiecare plată, veți primi o notificare prin SMS pe telefonul mobil prin care veți fi informat că suportul financiar a fost acordat pe cardul MAIB.

Păstrați informațiile actualizate! În cazul în care numărul dvs. de telefon s-a schimbat, vă rugăm să îl actualizați sunând la Linia de Suport Financiar: 0 800 10823 sau adresați-vă celui mai apropiat centru de înscriere.

Toate plățile vor fi transferate pe același card – PĂSTRAȚI CARDUL ȘI PIN-ul ÎN SIGURANȚĂ!


3. Ce este o verificare?

Pentru a fi eligibil pentru mai multe plăți, UNHCR și partenerii săi efectuează verificări personale. UNHCR efectuează astfel de verificări pentru a se asigura că persoanele rămân în Moldova și, dacă este necesar, pentru a actualiza orice informație din înregistrările noastre.

Toți beneficiarii vor fi invitați de către UNHCR și partenerii săi CRS, Caritas Moldova și Diaconia pentru un interviu de verificare. Capul familiei va primi o notificare prin SMS în acest scop.

Interviul de verificare va avea loc cu prezența fizică pentru toți membrii familiei la cel mai apropiat Centru de înscriere.

Persoanele cu dizabilități, cu mobilitate limitată, în etate sau cu afecțiuni medicale grave, care nu se pot deplasa la un Centru de înscriere, sunt rugate să apeleze linia de Suport financiar: 0 800 10823

După finalizarea verificării, veți primi un SMS de confirmare a următoarei plăți. Dacă săriți peste verificare, cazul dvs. va fi inactivat, nu veți mai primi alte plăți, iar banii rămași pe card vor fi returnați în cele din urmă la UNHCR.


4. Cât de mare este suma asistenței financiare?

Fiecare membru al familiei de refugiați are dreptul la 2.200 lei/lunar. Plata va fi transferată pe card, în funcție de numărul membrilor  familiei.


5. Asistența financiară a întârziat/nu am beneficiat de asistență financiară

Asistența financiară va fi transferată lunar pe cardul dvs. în decurs de +/- 10 zile lucrătoare de la data la care v-ați înregistrat prima dată.

Rețineți că, pentru a beneficia în continuare de asistență, trebuie să participați la interviurile de verificare sau reverificare, în urma cărora să se constate că sunteți eligibil în conformitate cu criteriile programului. În caz contrar, plata asistenței dvs. va fi suspendată până când UNHCR va verifica dacă mai locuiți în Republica Moldova. Interviurile de verificare și reverificare sunt programate periodic, iar dumneavoastră veți fi contactat prin SMS sau la telefon pentru a vă comunica detaliile. În cazul în care apar unele schimbări, se recomandă cu insistență să vă actualizați numerele de telefon și să aveți telefonul pornit cât mai mult posibil. Vă puteți actualiza numerele de telefon prezentându-vă la centrele de înregistrare sau contactând linia pentru asistență financiară.

Rețineți că de asistența financiară pot beneficia doar persoanele cu reședință în Republica Moldova. În cazul în care v-ați înregistrat pentru a primi bani din două țări, asistența dvs. în Republica Moldova va fi suspendată până când vor fi clarificate informații suplimentare.


6. Mi s-a omis o plată

Ați participat la toate interviurile de verificare și reverificare? În caz contrar, plata asistenței dvs. va fi suspendată până când UNHCR va verifica dacă mai locuiți în Republica  Moldova. Este foarte important să participați la fiecare interviu sau să furnizați informații despre acesta în prealabil, deoarece UNHCR nu poate antedata plățile.


7. Am introdus un cod PIN greșit și cardul meu a fost blocat

În cazul în care cardul dvs. a fost blocat din cauza introducerii greșite a codului PIN, puteți suna la Cash Helpline (0800 108 23) și solicita deblocarea cardului. După ce cererea dvs. a fost înregistrată de către operatorul liniei de asistență telefonică, cardul va fi deblocat în 1-2 zile lucrătoare, după care îl veți putea utiliza din nou.


8. Am uitat codul PIN

Vă rugăm să vă apropiați la cel mai apropiat Centru de înregistrare pentru asistență financiară pentru a obține un alt card. După ce veți primi noul card și codul PIN, veți avea din nou acces la contul dumneavoastră. De asemenea, în cazul în care aveați bani pe cardul anterior, aceștia vor fi transferați pe noul card în următoarele 2 săptămâni.


9. Am introdus codul PIN corect, dar cardul meu a fost blocat

Cardul dvs. a fost probabil blocat din cauză că nu ați trecut sau nu v-ați prezentat la exercițiul de verificare. Vă rugăm să vă prezentați la cel mai apropiat Centru de înregistrare pentru asistență financiară pentru a trece interviul de verificare/ reactivare. Dacă se constată că sunteți eligibil, cardul va fi deblocat, iar dvs. veți putea primi banii în continuare.


10. Mi-am pierdut cardul/Cardul meu a fost furat/Cardul meu este deteriorat/Cardul meu a fost reținut de ATM

Toate cardurile emise sunt asociate contului dumneavoastră bancar și cu înregistrarea dumneavoastră la UNHCR.  În cazul în care ați pierdut cardul, a fost furat, deteriorat sau reținut de ATM, vă rugăm să vă prezentați la cel mai apropiat Centru de înregistrare pentru asistență financiară pentru a obține un nou card. După ce veți primi noul card și codul PIN, veți avea din nou acces la contul dumneavoastră. În cazul în care aveați bani pe cont, aceștia vor fi transferați pe noul card în următoarele 2 săptămâni.


11. În cât timp vor fi transferați banii dacă obțin un card nou?

În cazul în care aveați bani în cont, aceștia vor fi transferați pe noul card. Rețineți că transferul banilor pe noul card va fi efectuat în termen de 15 zile lucrătoare de la data emiterii noului card. UNHCR vă îndeamnă insistent să aveți mare grijă de cardul dvs. bancar.


12. Vreau să informez UNHCR că urmează să părăsesc Republica Moldova și să plec în altă țară

Puteți contacta Cash Helpline la numărul de telefon 0 800 10 823, vă puteți prezenta la cel mai apropiat Centru de înregistrare pentru asistență financiară pentru a-i informa în legătură cu acest lucru sau puteți scrie o notificare la [email protected]

ATENȚIE: Cardurile de beneficii sunt alocate unei familii anume, iar aceste date sunt înregistrate în sistem.  Se consideră FRAUDĂ acordarea cardului dumneavoastră altor persoane pentru a fi utilizat în cazul în care părăsiți țara. UNHCR vă recomandă să returnați cardul la cel mai apropiat centru de înregistrare pentru a fi returnat UNHCR. Cardul va fi dezactivat în prezența dumneavoastră.


13. Când va fi programat interviul meu de verificare?

Interviurile de verificare vor fi programate periodic. În termen de 48 de ore de la interviul programat, veți primi un SMS sau un apel telefonic pentru a vă oferi detalii.


14. Nu am primit niciun SMS referitor la programare

Partenerul UNHCR, CRS, expediază SMS-uri de programare prin intermediul unui sistem de SMS-uri desemnat, care le permite să urmărească starea de livrare a mesajelor expediate. În cazul în care un mesaj apare ca fiind „nelivrat”, veți fi contactat la telefon pentru a vă oferi detalii cu privire la programarea pentru verificare. Pentru a nu pierde niciun SMS, vă rugăm să vă asigurați că numărul dvs. de telefon este întotdeauna actualizat la UNHCR.


15. Ce se întâmplă dacă lipsesc de la interviul de verificare?

Dacă ați ratat interviul de verificare, cazul dumneavoastră va fi dezactivat, plățile ulterioare de asistență financiară vor fi suspendate, iar cardul va fi blocat. Va trebui să vă prezentați la un nou interviu pentru a vă asigura că sunteți în continuare eligibil pentru asistența financiară.


16. Nu mă pot prezenta la interviul de verificare la data programată

Vă rugăm să vă prezentați cât mai curând la oricare dintre centrele de înregistrare pentru asistență financiară pentru o nouă programare a interviului de verificare sau să apelați Cash Hotline. Orice întârziere va duce la o posibilă suspendare a asistenței.


17. Aș dori să schimb locația interviului de verificare

Interviurile de verificare sunt programate în funcție de adresa dumneavoastră actuală. Pentru a actualiza adresa dvs., puteți contacta Cash Helpline la numărul de telefon 0 800 10 823, puteți să vă prezentați la un centru de înregistrare pentru a actualiza această adresă sau puteți scrie o notificare la [email protected].


18. Am participat la interviul de verificare, însă încă nu am primit asistența financiară

Asistența financiară va fi transferată lunar, în decurs de +/-10 zile lucrătoare de la data la care v-ați înregistrat pentru prima dată. De exemplu, dacă v-ați înregistrat la data de 10 mai, prima plată va fi efectuată până la data de 20 mai a lunii următoarele, iar a doua și următoarele plăți vor fi efectuate între data de 10 și 20 a lunii următoare. Vă rugăm să verificați pagina de asistență a UNHCR (https://help.unhcr.org/moldova) pentru orice informații privind actualizările de sistem și de plată a asistenței.


19. Mi-am schimbat numărul de telefon

Asigurați-vă că ați informat UNHCR cu privire la orice modificare a modului în care vă poate contacta. Pentru a vă actualiza numărul de telefon, puteți contacta Cash Helpline la numărul de telefon 0 800 10 823, vă puteți prezenta la un centru de înregistrare pentru a-i informa în legătură cu acest lucru sau puteți scrie la [email protected].


20. Mi-am schimbat adresa

Puteți contacta Cash Helpline la numărul de telefon 0 800 10 823, vă puteți prezenta la un centru de înregistrare pentru a-i informa în legătură cu acest lucru sau puteți scrie la [email protected].


21. Nu am primit asistența pe o anumită lună. Pot fi compensat?

Trebuie să fiți prezent la exercițiul de verificare atribuit pentru ca asistența dumneavoastră să fie procesată. Dacă sunteți de părere că asistența dvs. a fost omisă din greșeală, vă rugăm să completați formularul de mai jos.


22. Cum pot primi asistență financiară în calitate de gospodărie moldovenească care găzduiește refugiați?

Vă rugăm să accesați https://help.unhcr.org/moldova/how-to-find/cash-assistance-host-families/. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de mai multe informații, vă rugăm să apelați linia telefonică de urgență a PAM: 0 800 108  90.


23. Cerere de asistență financiară în alte țări

ATENȚIE: Puteți fi luat în considerare pentru a primi asistență financiară numai de către organizațiile din țara în care locuiți! Trecerea frontierelor pentru a primi asistență este o fraudă și NU veți fi eligibil pentru a primi asistență financiară din partea UNHCR în două țări în același timp.


24. Aș dori să adaug un membru al familiei la dosarul meu. Cum pot face acest lucru?

Dacă sunteți deja înregistrat și primiți asistență, membrul familiei dumneavoastră va trebui să se prezinte la un centru de înregistrare pentru a urma aceeași procedură de înregistrare pe care ați urmat-o dumneavoastră. În ziua interviului, trebuie să fiți prezenți atât dvs. cât și noul membru de familie, astfel încât informațiile să poată fi verificate înainte ca acesta să fie adăugat la dosarul dvs.


25. Am o întrebare despre asistența în numerar care nu are legătură cu cele de mai sus

Vă rugăm să consultați informațiile de mai sus. În cazul în care încă nu ați primit răspuns la întrebarea dumneavoastră, vă rugăm să completați acest formular.