Azil în Moldova

Refugiații sunt persoane, care au fost forțate să-și părăsească țara de origine din cauza războiului, violenței și persecuției, și au traversat o frontieră internațională pentru a găsi siguranță.

În Republica Moldova, autoritatea responsabilă pentru primirea și procesarea cererilor pentru acordarea statutului de refugiat, și a protecției temporare este Inspectoratul General pentru Migrație – IGM – anterior Biroului Migrație și Azil (BMA).

Cetățenii ucraineni și membrii familiilor lor pot rămâne în Moldova până la 13 august 2023. Conform Hotărârii nr. 21 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, limita de 90 de zile calendaristice de ședere nu se aplică acum.

Dacă doriți să rămâneți în Republica Moldova, trebuie să vă asigurați că aveți statutul legal pentru a face acest lucru, care este diferit pentru fiecare naționalitate. Cetățeanul străin pentru care nu este necesară o viză poate rămâne în Republica Moldova pentru o perioadă de până la 90 de zile în decursul unei perioade de 6 luni.  Căutați mai multe informații pe: http://igm.gov.md/

Nu uitați că, dacă vă este frică să vă întoarceți în țara dumneavoastră, aveți dreptul de a solicita azil.