Viața în Moldova

Ești nou în țară? Mai jos puteți găsi informații legate de drepturile dumneavoastră în Moldova. Aflați cum să beneficiați de serviciile de sănătate, cum să înscrieți copiii la școală sau cum să accesați oportunități de angajare.


Educație

Toți copiii din Ucraina și din alte țări aflate în război se pot înscrie în școlile din Moldova. Pentru a face acest lucru, ei nu sunt obligați să prezinte niciun document legat de statutul juridic. Documentele pe care trebuie să le prezinte sunt:

  • Actul de identitate național al părintelui/tutorelui
  • Actul de identitate național sau certificatul de naștere al copilului
  • Fișa medicală a copilului (poate fi obținută în Moldova dacă cea ucraineană nu este disponibilă)
  • Dosarul școlar al copilului (se acceptă și versiunile electronice), dacă este disponibil. În cazul în care acestea nu sunt disponibile, Instrucțiunea prezintă mai multe proceduri, în funcție de vârsta copilului, pentru a determina clasa în care acesta este încadrat. De asemenea, Instrucțiunea prezintă procedurile pentru copiii care intră în clasele a 10-a și a 12-a, în ceea ce privește examenele.
 • Părinții își pot înscrie copilul prin depunerea unui simplu formular de cerere (link furnizat în Instrucțiune) și a documentelor de mai sus la școala locală. În cazul în care școala locală nu are locuri disponibile, aceștia trebuie să se adreseze unei alte școli din apropiere care are locuri.
 • De asemenea, școlile sunt rugate să faciliteze accesul la învățarea online pentru orice copil care dorește să studieze programa școlară ucraineană online, dar într-un cadru școlar.
 • Statutul de audient nu mai există. Elevii care au fost anterior audienți se pot înscrie integral la școală (urmând procedurile de mai sus) sau pot alege să studieze online.

Ocuparea forței de muncă

În calitate de refugiat în Moldova aveți dreptul la un loc de muncă. ROBOTA este o platformă care îi ajută pe refugiați să navigheze în procesul de recrutare și să găsească oportunități de angajare.

Prin contactarea ROBOTA, veți primi:

⁃ Acces deplin la informații despre drepturile dvs. la un loc de muncă și protecția acestor drepturi în Republica Moldova.

⁃ Consiliere personală pentru a vă identifica abilitățile, punctele forte și punctele slabe.

⁃ Asistență pentru reintegrare și perfectarea documentelor.

⁃ Asistență în recrutarea pentru locuri de muncă.

⁃ Asistență în pregătirea unui CV și a unei scrisori de motivare.

Contactați ROBOTA pentru mai multe informații sau pentru a face o programare:

– Sunați la:  061142212 (consultanță juridică) sau 061142210 (consiliere profesională)

– Scrieți un e-mail la: [email protected]

Proiectul este implementat de Centrul de Politici, Inițiative și Cercetări „Platforma”, Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova, cu sprijinul Consiliului Danez pentru Refugiați (DRC) și al Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR).


Informații suplimentare în curând.