Transferuri aeriene din Moldova către țările europene

Sunteți interesat să vă continuați călătoria din Ucraina?

Faceți cunoștință cu programul EU+ Air Transfer. Statele membre ale Uniunii Europene (UE) și țările asociate vă pot oferi zboruri gratuite din Moldova și vă pot acorda ajutor la înregistrarea pentru obținerea protecției temporare în UE sau pentru a solicita azil.

În Moldova, OIM și UNHCR își coordonează în comun eforturile pentru a garanta organizarea zborurilor. De program pot beneficia refugiații, care au membri de familie în țările UE sau personele vulnerabile cu nevoi speciale. De asemenea, Agenția pentru Azil a Uniunii Europene (EUAA) vă poate ajuta să vă răspundă la întrebările despre viața în Europa, drepturile și beneficiile dumneavoastră.


Pentru a beneficia de facilitățile programului de călătorii aeriene în țările UE+, lăsați o cerere prin una din următoarele metode:

Acest program vizează (dar nu se limitează la) cele mai vulnerabile grupuri de oameni care au părăsit Ucraina în căutarea unui loc sigur în străinătate, care pot include:

Vă puteți înscrie inclusiv dacă aveți nevoie de ajutor pentru a vă reuni cu un membru al familiei care locuiește în prezent în afara Ucrainei sau Moldovei.

Procesul este constiuit din mai multe etape. Este necesar să vă înscrieți în prealabil în program, prin una din metodele indicate mai sus. Ulterior, veți fi contacta(-ă) și invitat(-ă) la un interviu pentru a confirma și completa înregistrarea dumneavoastră. Cu permisiunea dvs., informațiile pe care le furnizați vor fi transmise autorităților din țara pe care o selectați. În baza acestor informații, autoritățile vor lua o decizie cu privire la aprobarea intrării dvs. în țară și vor determina disponibilitatea spațiului pentru cazarea dumneavoastră ulterioară. Odată ce a fost luată o decizie finală, veți fi informat despre aceasta, precum și despre pașii următori.

Zborurile sunt programate și efectuate la cerere, de aceea vă rugăm să vă înregistrați în prealabil și echipa noastră va întreprinde acțiunile corespunzătoare. Uneori, programul folosește o aeronavă charter privată, dar este mai probabil să zburați cu o cursă comercială, care este rezervată individual de IOM pentru dvs. Zboruri au avut loc spre Austria, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Norvegia, Portugalia, Spania și Țările de Jos.

Informații despre țările UE+

Accesați acest link pentru a face cunoștință cu lista țărilor în care programul este disponibil, precum și pentru a accesa informații detaliate despre serviciile la care veți avea dreptul odată ce ajungeți în țara aleasă.

Pentru informații detaliate, contactați echipa EU+ Air Transfer la unul din numerele +373-699-98-418 sau +373-699-98-419 prin telefon, Telegram, Viber sau WhatsApp. Echipa este disponibilă de luni până vineri de la 9:00 la 17:00, de altfel lăsați un mesaj la unul din numerele de mai sus sau scrieți un e-mail la adresa: [email protected].

Întrebări frecvente


1. Ce reprezintă programul EU+ Air Transfer?

Programul pentru transferuri aeriene către țările UE+ face parte dintr-un răspuns regional de solidaritate pentru a ajuta persoanele care au părăsit Ucraina în căutarea unui loc mai sigur în Europa și doresc să se înregistreze pentru a beneficia de Protecție Temporară. Programul include țări europene care oferă zbor gratuit din Moldova, cazare, acces la servicii sociale și juridice imediat după sosirea dvs. în Europa.


2. Ce trebuie să fac dacă am nevoie de ajutor pentru reunificarea cu un membru de familie într-o țară pe care nu este în listă?

Dacă aveți nevoie de asistență pentru a vă reuni cu un membru al familiei din altă țară, vă rugăm să contactați echipa EU+ Air Transfer la nr.: +373-699-98-418 sau +373-699-98-419 prin telefon, Telegram, Viber sau WhatsApp. Echipa este disponibilă de luni până vineri de la 9:00 la 17:00, de altfel lăsați un mesaj la unul din numerele de mai sus sau scrieți un e-mail la adresa: [email protected].


3. Cine poate beneficia de program?

În cadrul programului pot participa persoanele care:

 1. Au părăsit Ucraina în căutarea unui loc mai sigur în Europa la data de 24 februarie 2022 sau după aceasta;
 2. În prezent locuiesc în Republica Moldova.
 3. Dețin unul din următoarele acte de identitate: pașaport străin (biometric sau nu), pașaport intern, buletin (card) de identitate, certificat de naștere (pentru copiii sub 14 ani inclusiv).
 4. Sunt cetățeni ai țărilor terțe care au un permis de ședere temporar sau permanent în Ucraina. Acest program oferă posibilitatea inclusiv de a menține unitatea familiei atunci când familia este compusă din cetățeni atât ucraineni, cât și ai altor state.

În dependență de țară, se pot aplica și alte cerințe. Pentru informații detaliate, contactați echipa EU+ Air Transfer la nr.: +373-699-98-418 sau +373-699-98-419 prin telefon, Telegram, Viber sau WhatsApp. Echipa este disponibilă de luni până vineri de la 9:00 la 17:00, de altfel lăsați un mesaj la unul din numerele de mai sus sau scrieți un e-mail la adresa: [email protected].


4. Sunt interesat în program. Cum mă pot înregistra?

Cea mai simplă modalitate de a vă exprima voința de participare în program este prin completarea formularului online de preînregistrare, disponibil în limbile ucraineană, rusă, engleză și română. De asemenea, puteți solicita să vă înscrieți în program la cel mai apropiat Centru de înregistrare al UNHCR.

Dacă vă aflați la Palanca, adresați-vă la punctul de informare non-profit „Intersos” pentru a afla mai multe informații despre program.

Dacă aveți nevoie de asistență sau nu puteți ajunge la un centru de înregistrare UNHCR, sunați la linia verde pentru refugiați: 0 800 800 11 (pentru apeluri de la un număr ucrainean: +373 22 780 071).


5. Cât costă zborul?

Programul „EU+ Air Transfer” este gratuit. În nici un caz nu trebuie să vi se ceară bani sau ceva în schimb, inclusiv favoruri sexuale, în schimbul înregistrării dvs. în program sau pentru obținerea biletelor de avion.


6. Nu sunt cetățean al Ucrainei, pot beneficia de program?

Posibilitatea dvs. de a beneficia de program depinde de țara pe care o alegeți și de circumstanțele dvs.; de exemplu, sunteți apatrid sau aveți un permis de ședere în Ucraina, și ați locuit acolo înainte de 24 februarie 2022 sau faceți parte dintr-o familie de cetățeni ucraineni care participă la acest program etc. dacă faceți parte dintr-o familie care participă la program.

Contactați echipa EU+ Air Transfers pentru sfaturi personalizate cu privire la situația dvs. și pentru a primi recomandări privind pașii următori.


7. Nu am nici un act de identitate, ce pot face?

Pentru a zbura prin intermediul acestui program, aveți nevoie de unul dintre următoarele acte de identitate:

 • pașaport străin (biometric sau nu),
 • pașaport intern,
 • buletin (card) de identitate,
 • certificat de naștere (doar pentru copii până la 14 ani inclusiv).

Echipa programului EU+ Air Transfer va discuta cu dvs. în detaliu despre actele necesară și/sau, dacă este necesar, vă va îndruma către parteneri pentru asistență juridică calificată.


8. Pot alege țara în care vreau să plec?

Da. Puteți alege independent din listă o anumită țara în care doriți să vă mutați, în funcție de propriile preferințe, de exemplu: dacă cunoașteți limba țării sau dacă aveți rude ori prieteni care locuiesc acolo. După ce ați făcut alegerea, cu permisiunea dvs., informațiile pe care le furnizați le vom trimite autorităților din țara gazdă pentru examinare. Autoritățile vor decide cu privire la posibilitatea dumneavoastră de a intra pe teritoriul său și vor determina disponibilitatea spațiului pentru cazarea dumneavoastră subsecventă.

Dacă cererea dvs. este respinsă, veți avea posibilitatea de a alege o altă țară și de a aplica din nou.


9. Sunt singur(-ă) cu copiii mei; soțul(soția) / partenerul(-a) nu este cu mine. Pot călători?

Puteți călători cu copiii fără soțul sau partenerul dvs. Pentru a pleca din Republica Moldova, nu sunt necesare acte de la părintele absent.

În viitor, dacă veți avea dorința să vă reunificați cu soțul absent, puteți solicita ajutorul UNHCR.


10. Am cu mine un copil care nu este copilul meu biologic, putem călători?

Dacă aveți în grijă un copil care nu este copilul dvs. biologic sau adoptat legal, Unitatea pentru Protecția Copilului a UNHCR va efectua proceduri speciale pentru de a determina ce este în interesul superior al copilului. Această evaluare va include un interviu cu dumneavoastră, cu copilul, cu toți membrii adulți ai familiei care locuiesc cu dumneavoastră și, în majoritatea cazurilor, cu părinții copilului. Dacă se stabilește că deplasarea solicitată este în interesul superior al copilului și al familiei dumneavoastră, echipa EU+ Air Transfer vă va acorda suportul necesar pentru a vă asigura că toate documentele necesare pentru călătorie sunt în regulă.

În procesul de pregătire pentru acest proces, va trebui să adunați cât mai multe dintre documente menționate mai jos:

 • Actele de identitate ale copilului, inclusiv certificatul de naștere și pașaportul;
 • Dacă sunteți rudă cu copilul – orice documente care confirmă relația voastră de rudenie (certificat de naștere, certificat de căsătorie sau pașapoarte care dovedesc relația dintre familia dvs. și copil);
 • Permisiunea părinților pentru ca copilul să călătorească cu dumneavoastră (procură). Dacă este posibil, acest document ar trebui să fie autentificat notarial, dar dacă acest lucru nu este posibil, sunt suficiente semnăturile ambilor părinți și ale unui martor terț. Documentul trebuie să conțină numele și numărul de identificare al copilului, numele și numerele de identificare ale părinților, numele și numărul de identificare al persoanei cu care călătorește copilul și semnăturile ambilor părinți. În cazul în care ambii părinți nu pot semna documentul, cereți unuia din părinți să semneze.
 • Informații de contact ale ambilor părinți sau tutori legali, dacă sunt disponibile.

Pentru a obține informații mai detaliate vă rugăm să contactați Unitatea pentru Protecția Copilului a UNHCR prin e-mail la adresa: [email protected].


11. Nu am împlinit vârsta de 18 ani și sunt singur, pot călători independent?

În general, legislația moldovenească nu permite copiilor sub 18 ani să părăsească singuri Republica Moldova. Cu toate acestea, dacă aveți sub 18 ani și doriți să călătoriți în altă țară, mai ales dacă este în scopul reîntregirii familiei, Unitatea pentru Protecția Copilului a UNHCR poate discuta cu dvs. despre situația dvs. și vă poate ajuta să identificați opțiunile disponibile.

Pentru a obține informații mai detaliate vă rugăm să contactați Unitatea pentru Protecția Copilului a UNHCR prin e-mail la adresa: [email protected].


12. Vor putea alți membri ai familiei să mi se alăture în țară?

În cele mai multe cazuri, membrii de familie apropiați sau aflați sub întreținerea dvs. (soțul/soția, copiii, părinții sau alte rude care locuiesc cu dumneavoastră) vă pot însoți. Dacă aveți nevoi de reunificarea familiei, informați UNHCR, care va explora opțiunile pentru a vă acorda ajutorul necesar.


13. Cât timp trebuie să aștept zborul?

Nu există un timp estimat, deoarece zborurile sunt planificate la cerere și numai după ce țara gazdă a aprobat cererea dumneavoastră, v-a găsit cazarea corespunzătoare și a identificat posibilitatea de acordare a asistenței medicale necesare (dacă este cazul).

Veți fi informat cu privire la rezultatul examinării cererii dumneavoastră de îndată ce acesta este recepționat de echipa programului EU+ Air Transfer.

Întregul proces, de la înregistrare până la plecare, poate dura cel puțin 4 săptămâni (durata perioadei de așteptare variază de la o țară la alta).


14. Pot să mă întorc în Republica Moldova?

Sunteți liber să vă întoarceți în Moldova pe cheltuiala dumneavoastră. Pentru a vă întoarce în Republica Moldova prin frontiera terestră sau aeriană a României, va trebui să aveți un pașaport biometric valabil.


15. Pot să revin în Ucraina?

Dacă decideți să plecați temporar în Ucraina din țara gazdă, o puteți face pentru o perioadă scurtă de timp, de până la 90 de zile. Pentru o perioadă de peste 90 de zile, puteți renunța la protecția temporară care v-a fost acordată de țara UE+ și vă puteți întoarce în Ucraina pe cont propriu (pe cheltuiala dumneavoastră).

În funcție de motivul pentru care vă întoarceți în Ucraina, este posibil să primiți un anumit sprijin din partea țării europene în care vă aflați sau a unei organizații din aceasta. Este puțin probabil să primiți asistență pentru a vă întoarce în Ucraina atât timp cât revenirea în Ucraina nu va fi considerată sigură.


16. Cine este responsabil de organizarea zborurilor?

Există mai multe părți implicate în acest proces. După ce țara UE+ a permis procesarea ulterioară a cazului dvs. și a familiei dumneavoastră, veți fi contactat de OIM (Organizația Internațională pentru Migrație). Aceștia vor începe procesul premergător plecării, inclusiv o examinare medicală, și vă vor informa ulterior cu privire la detaliile zborului. OIM vă va ține la curent cu orice modificări ale aranjamentelor de zbor, cu orice cerințe privind bagajele, normele și animalele de companie.

De asemenea, OIM vă poate pune la dispoziție un scaun cu rotile sau o targă pentru călătorie, dacă este cazul, precum și oricare altă asistență medicală necesară. Dacă este necesar, UNHCR vă poate oferi gratuit pentru călătorie o valiză, o geantă, o cușcă pentru transportarea animalelor de companie sau un scaun cu rotile.