Actualizări privind asistența financiară pentru refugiați în Republica Moldova

În 2024, în programul de asistență financiară al UNHCR în Moldova, de care beneficiază refugiații vulnerabili din Ucraina, se vor produce unele schimbări.

Beneficiarii de asistență financiară, se prelungește termenul de actualizare a informațiilor la UNHCR!
Actualizați-vă informațiile aici sau adresați-vă unui centru de înregistrare înainte de 29 februarie 2024.
Dacă vă confruntați cu provocări pentru a vă asigura statutul legal, adresați-vă nouă sau partenerilor noștri.

Începând cu luna ianuarie, este necesar să se dețină un statut legal în Moldova pentru a beneficia în continuare de asistență financiară. Asigurarea unui statut legal vă va oferi o ședere sigură, acces la servicii și flexibilitate privind cerințele și procedurile de readmisie în țară.

Iată ce trebuie să știți în legătură cu aceste schimbări:

Beneficiarii actuali de asistență financiară: Asistența financiară continuă pentru beneficiarii actuali până în ianuarie 2024. Pentru a beneficia în continuare de acest sprijin este necesară dovada deținerii unui statut legal în Republica Moldova.

  • Dacă dispuneți de un statut legal, actualizați informațiile Dvs. aici sau adresați-vă la un centru de înregistrare pentru asistență financiară până la data de 31 ianuarie 2024. 
  • Dacă nu dispuneți de un statut legal în Republica Moldova, vă încurajăm să o faceți cât mai curând posibil.

Persoanele nou sosite (după 1 ianuarie 2024):

  • Vă puteți înscrie în programul de asistență financiară al UNHCR la sosire. Veți beneficia de o asistență financiară inițială timp de două luni, conform criteriilor programului. Va trebui să vă asigurați un statut legal pentru a primi în continuare asistență financiară după cele 2 luni.
    Cetățenilor ucraineni li se permite o ședere de 90 de zile în Republica Moldova, timp în care primesc asistență financiară. După această perioadă, aceștia trebuie să-și oficializeze statutul pentru a beneficia în continuare de asistență financiară. Nerespectarea acestor cerințe poate duce la amenzi și la dificultăți în a fi admis din nou în țară.

A avea statut legal în Republica Moldova înseamnă a beneficia de protecție temporară, de statut de refugiat, de protecție umanitară, de statut de apatrid sau de un permis de ședere (fie temporar, fie permanent).

Persoanele cu cetățenie moldovenească (inclusiv cele cu dublă cetățenie) nu vor fi eligibile pentru asistență financiară.

Ar trebui să cunoașteți că se mai așteaptă o altă schimbare în prima jumătate a anului 2024, pentru a direcționa asistența financiară către cei mai vulnerabili. Acest lucru se datorează autonomiei tot mai mari a refugiaților și pentru a ne asigura că îi sprijinim pe cei care au cu adevărat cea mai mare nevoie de asistență.

Pentru mai multe informații despre programul de asistență financiară al UNHCR, vizitați pagina Asistența în numerar pentru refugiații din Moldova.

Sunați gratuit la numărul de telefon 0 800 10823 pentru asistență sau vizitați Centrele de înregistrare între orele 9:00 – 17:00 (luni-vineri).

Ajutorul oferit este gratuit. Urmăriți informațiile prin intermediul campaniilor de informare publică ale UNHCR.