Εάν σας χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα, έχετε δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για τα μέλη της οικογένειάς σας που διαμένουν στη χώρα καταγωγής τους ή σε άλλη χώρα εκτός ΕΕ να εισέλθουν και να διαμείνουν νόμιμα στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι καθεστώτος επικουρικής προστασίας δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα οικογενειακής επανένωσης.
Ποιος θεωρείται μέλος της οικογένειας για λόγους οικογενειακής επανένωσης:
Μπορείτε να υποβάλετε αίτημα οικογενειακής επανένωσης με:
- Τον/την σύζυγό σας που είναι άνω των 18 ετών.
Ας σημειωθεί ότι οι πολυγαμικοί γάμοι δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα. Επομένως, δεν μπορείτε να υποβάλετε αίτημα οικογενειακής επανένωσης με περισσότερους/ες από έναν/μία συζύγους.
- Τα άγαμα ανήλικα τέκνα (< 18 ετών) που έχετε αποκτήσει από κοινού με τον/την σύζυγό σας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχετε υιοθετήσει, εφόσον πληρούνται ορισμένες πρόσθετες νομικές προϋποθέσεις.
- Άλλα τέκνα δικά σας ή του/της συζύγου σας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι κάτω των 18 ετών και άγαμα, συμπεριλαμβανομένων των υιοθετημένων, υπό την προϋπόθεση ότι σας έχει ανατεθεί η πλήρης επιμέλεια αυτών και η πλήρης επιμέλεια έχει ανατεθεί στον/στη σύζυγό σας για τα δικά του.
- Τα άγαμα ενήλικα τέκνα σας ή αυτά του/της συζύγου σας που αντικειμενικά δεν αυτοεξυπηρετούνται λόγω της ιατρικής τους κατάστασης.
- Τους γονείς σας υπό την προϋπόθεση ότι έμεναν μαζί σας στο ίδιο σπίτι και συντηρούνταν από εσάς πριν την άφιξή σας στην Ελλάδα και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη οικογενειακή υποστήριξη στη χώρα καταγωγής.
- Τον/την εκτός γάμου σύντροφο με τον/την οποίο/α έχετε σταθερή και μακροχρόνια σχέση πιστοποιημένη δεόντως (κυρίως από την ύπαρξη παιδιού ή προηγούμενης συμβίωσης ή οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο αποδεικτικό μέσο).
Εάν είστε ασυνόδευτο παιδί και σας έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα, μπορείτε να υποβάλετε αίτημα οικογενειακής επανένωσης με:
- Τους γονείς σας.
- Τον νόμιμο κηδεμόνα σας ή άλλο μέλος της οικογένειάς σας, εάν δεν έχετε γονείς ή οι γονείς σας δεν μπορούν να εντοπιστούν.
Απαιτούμενα έγγραφα:
Εάν υποβάλετε αίτημα οικογενειακής επανένωσης εντός 3 μηνών από την επίδοση απόφασης προσφυγικού καθεστώτος ή εάν είστε κάτω των 18 ετών, θα χρειαστείτε:
- Ακριβές αντίγραφο των ταξιδιωτικών εγγράφων των μελών της οικογένειας.
- Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που αποδεικνύει τη σχέση σας με τα μέλη της οικογένειάς σας και την ηλικία τους.
- Σε περίπτωση που υποβάλετε αίτημα επανένωσης με παιδί του οποίου εσείς ή ο/η σύζυγός σας έχετε οριστεί νόμιμα ως κηδεμόνας, απαιτείται επίσης έγγραφο που εκδίδεται από την αρμόδια αρχή της χώρας όπου διαμένει το παιδί, που να πιστοποιεί ότι έχετε την αποκλειστική επιμέλειά του.
Τα παραπάνω έγγραφα πρέπει να είναι επικυρωμένα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και μεταφρασμένα.
Για να ελέγξετε τι απαιτείται για την πιστοποίηση των εγγράφων που εκδίδονται από διαφορετικές χώρες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ΕΔΩ.
Εάν υποβάλετε αίτημα οικογενειακής επανένωσης περισσότερο από 3 μήνες μετά την επίδοση απόφασης προσφυγικού καθεστώτος, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα πρόσθετα δικαιολογητικά έγγραφα:
- Επικυρωμένο συμβόλαιο αγοράς κατοικίας ή σύμβαση μίσθωσης κατοικίας που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες στέγασης της οικογένειας του.
- Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος με ετήσιο εισόδημά επαρκές για τις ανάγκες τις δικές σας και της οικογένειάς σας, (απαιτείται ελάχιστο εισόδημα ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας).
- Αντίγραφο βεβαίωσης κοινωνικής ασφάλισης, η οποία να καλύπτει και τα μέλη της οικογένειας.
Πώς να υποβάλετε αίτημα οικογενειακής επανένωσης:
Πρέπει να κλείσετε ραντεβού για την υποβολή αιτήματος οικογενειακής επανένωσης μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
- Μεταβείτε στην ιστοσελίδα https://migration.gov.gr
- Επάνω δεξιά στη σελίδα επιλέξτε: e-Υπηρεσίες
- Επιλέξτε: Υπηρεσίες Ασύλου
- Επιλέξτε: Προγραμματισμός ραντεβού
- Στο «Προς το Περιφερειακό Γραφείο/Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου» επιλέξτε: το αρμόδιο Γραφείο Ασύλου της περιοχής σας ή το Κλιμάκιο Ασύλου για Δικαιούχους Διεθνούς Προστασίας
- Επάνω δεξιά επιλέξτε τη γλώσσα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε
- Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και επιλέξτε «Αποστολή».
Για τη δική σας εξυπηρέτηση, την ημέρα του ραντεβού, παρακαλούμε να έχετε μαζί σας αντίγραφα των διαβατηρίων των μελών της οικογένειάς σας με τα οποία ζητάτε οικογενειακή επανένωση.
Διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί:
Η Υπηρεσία Ασύλου θα σας καλέσει για συνέντευξη.
Οι αρμόδιες αρχές ενδέχεται επίσης να καλέσουν τα μέλη της οικογένειάς σας σε προσωπική συνέντευξη και να διεξαγάγουν οποιαδήποτε σχετική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο οικογενειακός σας δεσμός.
Η απόφαση θα εκδοθεί και θα σας κοινοποιηθεί εντός εννέα μηνών.
Μετά την έκδοση θετικής απόφασης σχετικά με το αίτημα οικογενειακής επανένωσης, τα μέλη της οικογένειάς σας πρέπει να εκδώσουν θεώρηση διαβατηρίου (βίζα) από το αρμόδιο Ελληνικό Προξενείο για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Παρακαλούμε να έχετε υπόψη σας ότι η διαδικασία οικογενειακής επανένωσης είναι αρκετά περίπλοκη και χρονοβόρα.