În 2024, au fost operate o serie de modificări în programul de asistență financiară al UNHCR în Moldova. UNHCR prezintă răspunsurile la întrebările frecvente pe care le-a primit cu privire la relația dintre asistența financiară și statutul juridic în Republica Moldova.
Pentru mai multe informații despre programul de asistență financiară, urmați ACEST LINK.
1. De ce trebuie acum să am un statut juridic în Moldova pentru a beneficia de asistență financiară din partea UNHCR?
UNHCR se angajează să acorde asistență refugiaților care au nevoie de ajutor, iar obținerea unui statut juridic sigur este o modalitate importantă de a vă asigura că șederea Dvs. în țară este sigură și că puteți avea acces la serviciile guvernamentale disponibile în țară. Pentru a accesa majoritatea serviciilor guvernamentale din Moldova, este necesar ca o persoană să dispună de un statut juridic.
2. Cine este eligibil pentru asistență financiară în anul 2024?
Principala modificare în cadrul programului de asistență financiară al UNHCR este cerința de a furniza dovada obținerii unui statut juridic în Moldova. Persoanele care se confruntă cu dificultăți în obținerea acestui statut juridic, se pot adresa la noi sau la colegii noștri de la Centrul de Drept al Avocaților (CDA) pentru asistență. Deocamdată, toate celelalte cerințe privind vulnerabilitatea rămân aceleași, dar vor fi ajustate corespunzător în prima jumătate a anului 2024 pentru a asigura asistența noastră pentru cei mai vulnerabili refugiați.
3. Ce documente ar trebui să prezint pentru a dovedi statutul meu juridic în Moldova? Care sunt documentele puse la dispoziție de către autorități persoanelor cu protecție temporară și alte forme de protecție?
Aceste documente sunt:
– Actul de identitate al beneficiarului de protecție temporară
– Certificatul de înregistrare ca solicitant de azil
– Actul de identitate al beneficiarului de statut de refugiat
– Actul de identitate al solicitantului apatrid
– Certificatul de confirmare a statutului de apatrid
– Actul de identitate al beneficiarului de protecție umanitară
– Permisul de ședere
4. Am probleme la solicitarea protecției temporare în Moldova. Ce pot face?
După cum s-a menționat mai sus, Centrul de Drept al Avocaților (CDA), partener al UNHCR, oferă consiliere juridică gratuită și vă poate ajuta să rezolvați orice problemă juridică pe care ați putea-o întâmpina. Puteți contacta CDA la numărul de telefon 0605 74 848 sau puteți accesa pagina web a acestuia CDA – Centrul de Drept al Avocaților.
5. Ce se va întâmpla la 1 martie 2024, când va expira protecția temporară?
Guvernul a prelungit protecția temporară pentru încă un an, până la 1 martie 2025.
6. Ce se întâmplă dacă un membru al familiei are un statut juridic, iar restul nu?
În cazul în care unii membri ai familiei beneficiază de un statut juridic, în timp ce ceilalți nu dispun de acesta, membrii familiei care au statut juridic vor fi eligibili pentru asistență financiară. În cazul celorlalți, se va efectua o evaluare individuală pentru a înțelege care sunt motivele ce împiedică obținerea unui statut juridic, li se va face referirile și li se va acorda consilierea necesare de către partenerii juridici ai UNHCR. Adresați-vă la un centru de înregistrare pentru consiliere suplimentară.
7. Sunt solicitant de azil sau refugiat recunoscut, dar nu sunt ucrainean. Sunt eligibil pentru programul de asistență financiară al UNHCR?
UNHCR oferă asistență financiară refugiaților și apatrizilor din Ucraina și familiilor acestora care locuiesc în Moldova. Este vorba de cetățeni ucraineni strămutați din cauza războiului și membrii familiilor acestora, precum și de cetățeni din țări terțe care au avut statut de azil recunoscut sau de apatrid în Ucraina.
8. Dacă sunt ucrainean, dar nu am venit din Ucraina, pot primi asistență financiară din partea UNHCR?
Pentru a beneficia de asistență financiară, trebuie să îndepliniți criteriile de eligibilitate ale programului, unul dintre care este sosirea din Ucraina.
9. În caz de dizabilități și/sau mobilitate limitată, cum pot ajunge la un centru de înregistrare?
Puteți suna la Linia de Suport Financiar – 0 800 10823 – pentru a solicita o echipă mobilă. Echipele mobile sunt disponibile pentru a facilita accesul la programul de asistență financiară al UNHCR pentru persoanele cu dizabilități, mobilitate limitată, persoane în vârstă sau persoane cu alte afecțiuni medicale grave care nu se pot deplasa la centrul de înregistrare. Dacă beneficiați deja de protecție temporară, vă puteți actualiza statutul juridic direct accesând Actualizați-vă informațiile la UNHCR – UNHCR Moldova
10. Am primit un mesaj SMS în care mi se spune că nu mi-am actualizat statutul juridic și că plata mea este acum în așteptare. Ce înseamnă?
Este posibil să nu v-ați actualizat statutul juridic la UNHCR. Începând cu 01 martie 2024, dacă doriți să continuați să primiți asistență financiară, trebuie să demonstrați că ați obținut un statut legal în Moldova. Dacă încă sunteți în Moldova și ați obținut un statut legal, vă rugăm să actualizați această informație cu UNHCR: ONLINE – accesând Actualizați-vă informațiile la UNHCR – UNHCR Moldova ÎN PERSOANĂ – apropiindu-vă de un Centru de înregistrare cu documentul eliberat de guvern.
11. Am primit un mesaj SMS în care mi se spune că nu m-am prezentat la verificare și că cazul meu a fost inactivat. Ce înseamnă?
Dacă nu v-ați prezentat la verificare la un centru de înregistrare, este posibil să primiți acest tip de mesaj. În cazul în care vă aflați încă în Moldova și doriți să continuați să primiți sprijin financiar, trebuie mai întâi să vă verificați prezența. În cazul în care vă aflați în țară de mai mult de două luni, va trebui să demonstrați, de asemenea, că ați obținut un statut legal în Moldova. Vă reamintim că, pentru a continua să primiți asistență în numerar, trebuie să fiți prezent pe teritoriul Republicii Moldova.
12. M-am prezentat pentru verificare. De ce nu primesc asistență financiară?
Sistemele noastre au arătat că nu avem în evidență statutul dvs. legal. Vă reamintim că, dacă vă aflați în Moldova de mai mult de două luni, va trebui să demonstrați că ați obținut statutul legal în țară. Vă rugăm să vă apropiați de cel mai apropiat centru de înregistrare pentru a vă actualiza statutul la UNHCR sau să accesați Actualizați-vă informațiile la UNHCR – UNHCR Moldova
13. Cetățenii moldoveni deja înregistrați vor continua să primească asistență financiară?
Dacă sunt înregistrați înainte de 01 ianuarie 2024, da, aceștia vor continua să primească asistență până la noi ordine.
14. Am primit un SMS în care mi se spune că voi continua temporar să primesc asistență în timp ce cazul meu este în curs de evaluare. Ce înseamnă?
UNHCR deține informații care indică faptul că dumneavoastră sau un membru al familiei dvs. este cetățean moldovean și că v-ați înregistrat la noi înainte de ianuarie 2024. Cetățenii moldoveni sunt eligibili pentru a beneficia de sistemul de protecție socială al guvernului. Astfel, vă vom ajuta să faceți tranziția de la programul de asistență financiară al UNHCR la alte programe naționale disponibile în țară.
15. Îmi voi obține statutul juridic la 15 martie. Pot primi în continuare ajutorul financiar pentru luna martie?
Dacă cazul dvs. a fost inactivat pentru că nu v-ați prezentat la verificare, nu veți primi plata pentru luna martie. Dacă vă adresați celui mai apropiat centru de înregistrare pentru a vă verifica prezența în țară și dacă aveți statut legal, cazul dumneavoastră va fi reactivat și veți putea primi plăți în lunile următoare. Dacă cazul dvs. a fost suspendat pentru că nu v-ați actualizat statutul juridic, pentru a continua să primiți asistență financiară va trebui mai întâi să confirmați că șederea dvs. în Moldova este legală. Odată ce acest lucru este finalizat, veți primi plata pentru luna curentă în termen de 10 zile lucrătoare. Vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat centru de înregistrare pentru a vă actualiza statutul cu UNHCR sau să accesați Actualizați-vă informațiile la UNHCR – UNHCR Moldova
16. Am sosit recent în Moldova, ce trebuie să fac pentru a primi asistență financiară din partea UNHCR?
Persoanele care se înscriu în programul de asistență financiară al UNHCR după 1 ianuarie 2024 și care intenționează să rămână în Moldova vor fi eligibile pentru asistență financiară în primele două luni ale anului, conform criteriilor actuale de eligibilitate de mai jos:
• Este cetățean ucrainean, membru de familie al unui cetățean ucrainean sau are statut de refugiat sau apatrid în Ucraina și a sosit în Moldova cu puțin timp înainte sau după 24 februarie 2022;
• Familie cu una sau mai multe persoane aflate în întreținere;
• Familie condusă de un singur părinte;
• Familie conduse de un copil (sub 18 ani);
• Familie cu un copil neînsoțit sau separat;
• Familie condusă de o persoană în vârstă (peste 60 de ani);
• Familie cu una sau mai multe persoane cu nevoi speciale (o persoană cu dizabilități, o femeie însărcinată, o persoană cu o afecțiune medicală gravă, o femeie în situație de risc, o persoană cu nevoi de protecție juridică și fizică, o persoană LGBTI).
Persoanele care nu sunt eligibile pentru asistență în primele două luni sunt:
• Cetățeni moldoveni;
• Cetățeni moldoveni care acționează în calitate de tutori pentru copiii ucraineni neînsoțiți/separați;
• Cetățeni ai țărilor terțe care nu sunt membri de familie ai unui refugiat ucrainean și/sau care nu au avut statutul de refugiat sau de apatrid în Ucraina;
• Toți cetățenii care au fugit din Ucraina și care nu intenționează să rămână în Moldova, ci să tranziteze imediat în altă țară. După sau în timpul perioadei inițiale de două luni, refugiații vor trebui să demonstreze că au obținut un statut juridic mai sigur în Moldova, ceea ce le va permite să aibă acces la serviciile guvernamentale. Eligibilitatea continuă pentru asistență financiară va fi luată în considerare de la caz la caz pentru persoanele care se confruntă cu obstacole în obținerea statutului juridic sau care nu o pot face din motive independente de voința lor.
17. Nu am ștampila de intrare din Ucraina în Republica Moldova. Pot primi asistență financiară?
Dacă ați sosit în Moldova după 1 ianuarie 2024, sunteți eligibil pentru două luni de asistență financiară. Continuarea asistenței depinde de statutul dumneavoastră legal. Vă reamintim că, pentru a continua să primiți asistență financiară, trebuie să fiți prezent pe teritoriul Republicii Moldova.
18. Cetățenii moldoveni înregistrați după 01 ianuarie 2024 vor primi asistență financiară?
Nu, nu vor primi.
19. Sunt moldoveancă/moldovean, iar soțul meu este ucrainean/soția mea este ucraineancă. Sunt copiii mei eligibili pentru asistență financiară?
Pe baza politicii actuale, dacă copiii au cetățenie ucraineană dovedită, atunci vor primi asistență financiară pentru o perioadă inițială de două luni. După această perioadă, aceștia vor trebui să confirme statutul lor legal în Republica Moldova.
20. Sunt un moldovean care a sosit din Ucraina în 2024. De ce nu mă pot înscrie în programul de numerar al UNHCR?
Cetățenii moldoveni sunt eligibili pentru alte programe de protecție socială. Informații despre programele sociale pot fi accesate pe site-ul Ministerului Muncii și protecției Sociale – Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale (gov.md). Informații suplimentare despre accesarea măsurilor de asistență socială (alocații, prestații) sunt publicate pe Portalul Serviciilor Publice (Portalul Serviciilor Publice-Evenimente de viaţă (gov.md)) și pe Casa Națională de Asigurări Sociale – Casa Națională de Asigurări Sociale (gov.md).
21. Vecina mea s-a născut în Moldova, dar a trăit toată viața sa în Ucraina și primește ajutor financiar. Amândouă suntem în aceeași situație, de ce ea primește asistență financiară și nu eu?
Cazul dumneavoastră va fi examinat individual. Vă rugăm să completați formularul.
22. Am primit 2 SMS-uri pe 05 martie cu informații diferite. Care dintre ele mi se aplică mie?
Ne cerem scuze pentru confuzie. Din cauza unei erori tehnice, vă rugăm să nu țineți cont de primul mesaj. Cel de-al doilea mesaj vi se aplică.
23. Am primit doar 1 mesaj SMS în data de 05 martie.
Acesta vi se aplică.
24. Nu am primit niciun mesaj pe 05 martie.
Dacă v-ați actualizat statutul juridic la UNHCR, ar trebui să continuați să primiți asistență financiară ca de obicei.