Intrarea în Moldova ca adolescent

Dacă aveți sub 18 ani și călătoriți din Ucraina în Moldova singur sau cu cineva care nu este părintele dumneavoastră, informați-vă cu privire la procedura de la graniță și cum să vă pregătiți pentru călătorie.

Am sub 18 ani și călătoresc în Moldova cu un adult care nu este părintele meu. Ce documente trebuie să prezint?

Trebuie să prezentați orice document de identitate (de exemplu, certificatul de naștere, pașaportul internațional, pașaportul/ID-ul național). Acestea ar trebui să fie în original (în format de hârtie), copiile electronice nu sunt acceptate.

Dacă este posibil, înainte de călătorie, părinții dvs. ar trebui să întocmească o procură  care să îi ofere adultului cu care călătoriți statut de tutelă legală temporară. Actul de împuternicire trebuie să fie semnat de părinții dvs. și autentificat t de către un notar public. Daă procura notarială nu este posibil de obținut, documentul poate fi de către organismul de tutelă și custodie local din Ucraina.

Ce se întâmplă dacă ajung în Moldova fără un act de identitate sau împuternicire?

Dacă nu aveți toate documentele necesare, poliția de frontieră va apela la intervenția autorității  tutelaredin Moldova. Autoritatea tutelară va efectua o evaluare pentru a înțelege mai bine situația dumneavoastră și pentru a decide dacă sunteți în siguranță să   rămâneți cu adultul cu care călătoriți și, în general, pentru a se asigura că sunteți în siguranță. Ca parte a evaluării, autoritatea tutelară purta o discuție  cu dumneavoastră, cu adultul cu care călătoriți și, dacă este posibil, cu părinții dumneavoastră (la telefon).

În timpul evaluării efectuate de autoritatea tutelară, în majoritatea cazurilor, vi se va permite să rămâneți cu adultul cu care ați călătorit în zona de frontieră. Această evaluare poate fi rapidă (mai puțin de o oră) sau poate dura câteva ore.

Dacă situația dvs. este mai complicată, este posibil ca evaluarea să dureze câteva zile. Autoritatea tutelară se va asigura că aveți un loc sigur unde să dormiți.

În cazul în care autoritatea tutelară stabilește că puteți rămâne în siguranță cu adultul cu care călătoriți, vă va permite să părăsiți zona de frontieră, împreună cu această persoană.

Deși nu se întâmplă des, , în cazul în care autoritatea tutelară stabilește că nu este sigur să rămâneți cu adultul cu care călătoriți (de exemplu, dacă există suspiciune  că sunteți victima traficului de ființe umane sau că sunteți în pericol iminent de abuz), va întreprinde imediat acțiuni pentru a se asigura că sunteți în siguranță. Un asistent social va identifica o familie de plasament sau un alt regim de îngrijire în care să rămâneți temporar, iar între timp va încerca să contacteze familia dvs. pentru a stabili un regim de îngrijire pe termen mai lung.

Dacă am 16 sau 17 ani, iar autoritățile ucrainene îmi permit să ies singur din Ucraina, fără a fi însoțit de un adult, ce se va întâmpla când voi ajunge în Moldova?

Dacă aveți sub 18 ani și intrați pe teritoriul Republicii Moldova neînsoțit de un adult, poliția de frontieră va apela la intervenția  autorității tutelare.

Autoritatea tutelară nu vă va interzice să intrați în țară, dar trebuie să știți că nu veți putea călători liber în Republica Moldova sau să ieșiți din Moldova dacă nu veți fi însoțit de un adult. Autoritatea tutelară va discuta cu dumneavoastră pentru a identifica cea mai bună opțiune care se potrivește situației dumneavoastră.

De exemplu, dacă aveți o rudă în Moldova cu care doriți să vă reuniți, autoritatea tutelară va evalua situația acelei persoane, iar în cazul în care va determina că este sigur să locuiți cu ruda dumneavoastră, vă va ajuta să vă reuniți cu aceasta. Dacă nu cunoașteți pe nimeni în Moldova, autoritatea tutelară vă va pune în asistența unei familii de plasament sau într-un alt regim de îngrijire, iar între timp va încerca să găsească cea mai bună soluție pentru dumneavoastră. De asemenea, autoritatea se va consulta atât cu dumneavoastră, cât și cu părintele/părinții dumneavoastră, dacă este posibil.

Ce se întâmplă dacă doresc să călătoresc singur în Moldova și să mă alătur unei rude adulte care deja locuiește în Moldova?

În acest caz, ruda dumneavoastră ar trebui să vină la punctul de trecere a frontierei pentru a vă întâlni. Dacă ruda dumneavoastră nu are un act de împuternicire, autoritatea tutelară va efectua o evaluare pentru a se asigura că este sigur să locuiți cu ea. În cazul în care autoritatea stabilește că este sigur să locuiți cu ruda respectivă, aceasta din urmă va trebui să semneze un document prin care își asumă să aibă grijă de dumneavoastră pe durata șederii dumneavoastră în Moldova.

În cazul în care ruda dvs. nu se află la graniță în momentul în care dumneavoastră ajungeți, autoritatea tutelară va avea grijă să aveți un loc sigur unde să așteptați până când ruda dvs. vine să vă ia.

Am sub 18 ani și vreau să zbor singur în altă țară, însă pentru aceasta va fi nevoie să tranzitez aeroportul din Chișinău. Este posibil să fac acest lucru?

Nu. Procedurile aplicabile granițelor terestre se aplică și în aeroport. Nu vi se va permite să zburați din Moldova dacă nu sunteți însoțit de un adult care poartă răspundere legală pentru dvs. (de ex. un act de împuternicire).

Dacă ajungeți în Republica Moldova neînsoțit de un adult, sau cu un adult care nu deține documente care să ateste că i-a fost acordată tutela legală temporară, poliția de frontieră va anunța autoritatea tutelară, care va interveni, va analiza cazul și se va asigura că sunteți în siguranță.

Este posibil să trebuiască să așteptați în Moldova până când autoritatea tutelară vă va evalua situația și va găsi cea mai bună modalitate de a vă ajuta. Dacă este necesar, autoritatea tutelară se va asigura că aveți un loc unde să dormiți (vi se va permite să rămâneți cu îngrijitorul dumneavoastră în cazul în care călătoriți cu un adult, cu excepția cazului în care bănuiește că nu sunteți în siguranță cu această persoană).

Sunt adolescent și vreau să părăsesc Moldova pentru a călători singur în România. Am voie să fac asta?

Nu. Dacă doriți să părăsiți Moldova, trebuie să fiți însoțit de un adult. Dacă ajungeți singur la granița Republicii Moldova/România, poliția de frontieră va face referire către autoritatea tutelară, care vă va evalua situația și se va asigura că aveți un loc sigur unde să stați în Moldova.

Am mai multe întrebări. Pe cine pot întreba?

Există multe surse de unde puteți obține informații!

Dacă aveți nevoie de asistență, puteți contacta UNHCR ([email protected]) sau puteți apela gratuit la Linia verde pentru refugiați: 0 800 800 11, dacă sunteți în străinătate, sunați la: +373 22 780 071.

Puteți accesa: https://www.facebook.com/groups/dopomoha.md/

Dacă vă aflați deja în țară, autoritatea tutelară moldovenească din orașul în care locuiți vă poate oferi asistență, mai ales dacă aveți nevoie de ajutor în legătură cu documentele.