Dacă aveți sub 18 ani și doriți să părăsiți Ucraina singur sau cu cineva care nu este părintele dumneavoastră sau o rudă apropiată, regulile și procedurile aplicabile sunt diferite.
- Dacă aveți 16 ani sau mai mult. În cazul în care aveți între 16 și 18 ani, conform legislației ucrainene, puteți treceți granița fără a fi însoțit de un adult.
- Dacă aveți sub 16 ani. În cazul în care călătoriți cu un însoțitor neautorizat, nu vi se va permite să treceți granița și veți fi îndrumat către Autoritatea de îngrijire a copilului din Ucraina.
Dacă nu ați împlinit vârsta de 16 ani, puteți trece granița dacă sunteți însoțit de o rudă adultă (adică, bunic, mătușă/unchi, frate adult sau părinte vitreg). Pentru a vă permite să părăsiți Ucraina, dumneavoastră și ruda adultă cu care călătoriți trebuie să prezentați următoarele documente:
- un pașaport internațional sau, în absența unui pașaport internațional, un certificat de naștere sau pașaport național (ID național);
- documente care confirmă legăturile de familie (certificat de naștere, certificat de căsătorie etc.) și/sau,
- o declarație scrisă a unuia dintre părinți, certificată de Autoritatea Tutelară din Ucraina (în cazul în care documentația prezentată nu poate confirma legătura de rudenie).
Dacă nu ați împlinit vârsta de 16 ani, puteți trece granița și însoțit de un adult care a fost autorizat de unul dintre părinți să aibă grijă de dumneavoastră. Adultul trebuie să prezinte o declarație scrisă din partea unuia dintre părinți, certificată de Autoritatea Tutelară din Ucraina.
Deși nu este specificat în politica legii marțiale, în practică, au existat unele cazuri în care polițiștii de frontieră au solicitat să prezinte consimțământul notarial al părinților copilului (dacă sunt disponibile servicii notariale), dând permisiunea adultului rudă însoțitor să îngrijească și să călătorească cu tine.
Acest comentariu se referea la faptul că serviciile notariale sunt mai mult disponibile în vestul/centrul Ucrainei decât într-o zonă de ostilități active.
De asemenea, va trebui să prezentați pașaportul internațional al dumneavoastră sau certificatul de naștere sau pașaportul național (identitatea națională) al copilului.
În cazul copiilor grav bolnavi sau cu dizabilități care trec granița, Ministerul Politicii Sociale a elaborat îndrumări suplimentare în care sunt prevăzute proceduri și documente suplimentare.