Ο Κανόνας των Εσωρούχων

Ο Κανόνας των Εσωρούχων (δείτε το βίντεο εδώ) είναι ένας απλός οδηγός για να βοηθήσει τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τα σημεία στα οποία οι άλλοι δεν πρέπει να προσπαθούν να τα αγγίξουν, πώς να αντιδράσουν και πού να στραφούν για βοήθεια. Τι λέει ο κανόνας των Εσωρούχων; Είναι απλό: κανείς δεν πρέπει να αγγίζει το παιδί στα μέρη του σώματός του που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχα. Και τα παιδιά δεν θα πρέπει να αγγίζουν άλλους σε αυτά τα σημεία. Ο κανόνας βοηθά επίσης να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά, αλλά και καλά και κακά αγγίγματα.

Περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης και βίας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, χρώματος δέρματος,  κοινωνικής τάξης και θρησκείας. Συχνά ο δράστης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται. Μπορεί επίσης ο δράστης να είναι παιδί.

Μπορείτε να βοηθήσετε ώστε αυτό να μην συμβεί στο παιδί σας: η καλή επικοινωνία με τα παιδιά είναι το κλειδί. Αυτό προϋποθέτει διαφάνεια, αποφασιστικότητα, ευθύτητα και μια φιλική, μη εκφοβιστική ατμόσφαιρα. Ο Κανόνας των Εσωρούχων μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Ένα παιδί δεν είναι ποτέ τόσο μικρό που να μην μπορεί να μάθει τον Κανόνα των Εσωρούχων, αφού η κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Αν νιώθετε άβολα να μιλήσετε για αυτό το ζήτημα με το παιδί σας, θυμηθείτε ότι είναι πιθανώς πιο δύσκολο για εσάς, ως ενήλικα άτομα, παρά για ένα παιδί.

Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ειδικοί, οι οποίοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικοί (δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διαμεσολαβητές, ιατροί, ο σχολικός ψυχολόγος, η αστυνομία), αλλά και ότι υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, τις οποίες μπορούν να καλέσουν τα παιδιά για να ζητήσουν συμβουλές.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε σε αυτό εδώ το έγγραφο.