Üçüncü ülkeye yerleştirme

UNHCR’nin hiçbir ofisinde yüz yüze danışmanlık sağlamadığına dikkatinizi çekmek isteriz. Koruma ve yardım konularında sorunlarınızı iletmek veya destek talep etmek için UNHCR ile iletişime geçmek isterseniz, lütfen 444 48 68 numaralı telefondan UNHCR Danışmanlık Hattını arayın veya [email protected] adresinden bize e-posta gönderin.

Ankara’daki UNHCR ofislerinin üçüncü ülkeye yerleştirme başvuruları aldığına dair yanlış bilgilerin ortalıkta dolaştığının farkındayız. Fakat bu doğru değil. Üçüncü ülkeye yerleştirme, başvuruya dayalı bir süreç değildir. UNHCR ofislerine gelmeniz, dosyanızın önceliklendirilmesini sağlayamayacaktır. UNHCR, UNHCR’nin üçüncü ülkeye yerleştirme kriterlerini karşılayıp karşılamadıklarını değerlendirmek için, Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yönlendirilen en hassas durumlardaki mültecilerin durumunu sürekli olarak inceler. Dosyanız üçüncü ülkeye yerleştirme değerlendirmesindeyse, UNHCR sizinle iletişime geçecektir. Bu sebeple UNHCR Ankara’ya gelmek için kaynaklarınızı ve zamanınızı gereksiz yere harcamayın, bunun dosyanız üzerinde herhangi bir etkisi olmayacaktır.

Üçüncü ülkeye yerleştirme, mültecilerin iltica ülkelerinden koruma ve yardım alabilecekleri bir başka ülkeye gitmelerine olanak tanıyan bir çözümdür. UNHCR, iltica ülkesinde koruma riskleriyle karşılaşan en hassas durumdaki mültecilere kalıcı çözümler bulmak amacıyla Türk hükümeti ve üçüncü ülkelerle işbirliği içinde çalışmaktadır.

Üçüncü ülkeye yerleştirme bir hak değildir. Başvuruya dayalı bir süreç de değildir. UNHCR’ye her yıl yalnızca çok sınırlı sayıda üçüncü ülkeye yerleştirme kotası tahsis edilmektedir ve çok az sayıda mülteci üçüncü ülkelere yerleştirilmek için gereken sıkı kriterleri karşılamaktadır. Dünyadaki tüm mültecilerin %1’inden azı üçüncü ülkeye yerleştirilmektedir.

Mülteci statüsü tanınması, bir mültecinin her zaman üçüncü ülkeye yerleştirileceği anlamına gelmemektedir.

UNHCR, ilgili bireylerin üçüncü ülkeye yerleştirilmek üzere uygun olup olmadıklarını belirlemek amacıyla en hassas durumdaki vakaların tespit edilmesi için Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’yle (GİGM) işbirliği içinde çalışmaktadır. Üçüncü ülkeye yerleştirmeye ilişkin nihai kararlar UNHCR tarafından değil, kabul ülkeleri tarafından verilmektedir.

Eğer dosyanız yerleştirme için seçilirse, UNHCR sizinle iletişime geçecektir.

Özel ihtiyaçlarınızdan ötürü dosyanıza azami düzeyde özen gösterilmesi gerektiğini düşünüyorsanız, lütfen ALO 157 GİGM Çağrı Merkezi’ni veya 444 48 68 telefon numarası üzerinden UNHCR Danışma Hattı’nı arayın. Ayrıca Services Advisor internet sayfasindan daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Üçüncü ülkeye yerleştirme başvurusunda bulunabilir miyim?

Hayır. Üçüncü ülkeye yerleştirme başvuruya dayalı bir süreç değildir. UNHCR, GİGM tarafından yönlendirilen en hassas durumlardaki mültecilerin söz konusu durumlarını sürekli olarak inceleyerek bu kişilerin üçüncü ülkeye yerleştirme kriterlerine uyup uymadıklarını değerlendirmektedir. Eğer dosyanız yerleştirme amacıyla değerlendirmeye alınırsa, UNHCR sizinle iletişime geçecektir.

Yerleştirme bir hak değildir ve mülteci statüsü tanınan herkese uygulanmaz.

Hangi ülkeye yerleştirileceğimi seçebilir miyim?

Hayır, mülteciler yerleştirilecekleri üçüncü ülkeyi seçemezler.

Ülkeler, yerleştirme için mültecileri kabul etmekle yükümlü değillerdir. Farklı ülkelerin hükümetleri her yıl UNHCR’ye kaç mülteciyi kabul etmek istediklerini belirtirler ve aynı zamanda hangi türlerdeki dosyaları kabul edebileceklerine ilişkin kendi kriterlerini kendileri belirlerler. Üçüncü ülkeye yerleştirme için seçilirseniz, UNHCR dosyanızı değerlendirecek ve koşullarınıza ve ilgili ülkenin kriterlerine bağlı olarak size en uygun üçüncü ülkeyi belirleyecektir.

Üçüncü ülkeye yerleştirme mülakatında bana ne sorulacak?

Üçüncü ülkeye yerleştirme mülakatı, dosyada bulunan her yetişkin mülteci ile şahsen yapılır. Mülakat, mültecinin tercih ettiği dilde yapılmaktadır. Mülteci, mülakatı yapan kişi ve/veya tercümanın cinsiyetine ilişkin olarak da tercih bildirebilir.

Mülakatın ayrıntılı içeriği, elektronik formatta not alınmaktadır. Sahteciliğin önlenmesi ve mültecilerin korunması amacıyla mülakatın ses kaydı da alınabilir. Mülakatın içeriğinin tamamı son derece gizli tutulur. Sürecin sorunsuz ilerlemesini ve adil bir değerlendirme yapılmasını sağlamak amacıyla mülteciden mülakat sırasında gerçeği söylemesi istenir.

Mülteciye mülakat sırasında bir dizi soru sorulur. Mülakat, mültecinin içinde bulunduğu durumu ortaya koyması ve UNHCR’nin dosyanın unsurları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olması açısından bir fırsattır. Mülteciden yanında herhangi bir kimlik belgesi, seyahat belgesi veya başka bir belge varsa, bunları getirmesi istenir.

Üçüncü ülkeye yerleştirme mülakatına girmiş olmanız yerleştirileceğinizin garantisini vermez.

Ayrıca lütfen üçüncü ülkeye yerleştirmenin uzun bir süreç olduğunu unutmayın. Bu süreç, yerleştirme ülkelerine ve bu ülkeler tarafından uygulanan değerlendirme usulleri ile mültecilere uygun kalacak bir yer bulunmasına bağlı olarak aylar veya bir yıldan fazla sürebilir.

UNHCR, üçüncü ülkeye yerleştirme sürecinin farklı aşamalarında sizinle iletişime geçecektir. Ayrıca dosyanızın son durumuna ilişkin bilgi almak için UNHCR Türkiye “Sonuç” sayfasını ziyaret edebilirsiniz veya 444 48 68 telefon numarasından UNHCR Danışma Hattı’nı arayabilirsiniz.

Bana birisine para verirsem, üçüncü ülkeye yerleştirilebileceğim söylendi. Bu doğru mu?

Hayır, doğru değil. UNHCR ve ortakları tarafından sunulan bütün hizmetler ücretsizdir.

UNHCR, ortakları veya Türk hükümeti tarafından sunulan hizmetler için para ödemenizi isteyen hiç kimseye veya hiçbir kuruluşa itibar etmeyin. Bu iddialar doğru değil. Bunlar, sizden para almaya yönelik dolandırıcılık eylemleri olup bu sürecin sonunda üçüncü ülkeye yerleştirilmeyeceksiniz. Dolandırıcılık yapan bu kişiler, içinde bulunduğunuz durumdan faydalanmaya çalışan kişilerdir. Onlardan ne pahasına olursa olsun uzak durun. Sizi UNHCR, ortakları veya Türk hükümeti ile bağlantılı olduklarına ikna etmek için size bazı yanlış bilgiler sunabilirler. Onlara inanmayın.

Karşınıza size dosyanızla ilgili olarak yardımcı olabileceğini söyleyen birisi çıkarsa, lütfen UNHCR’yi derhal bilgilendirin.

Bildirimi aşağıdaki kanallar vasıtasıyla yapabilirsiniz:

  • UNHCR Türkiye e-posta adresine ([email protected]) e-posta gönderebilirsiniz,
  • Şikâyetinizi şikâyet kutusuna bırakabilirsiniz. Şikâyet kutuları UNHCR’nin bütün ofislerinde bulunmaktadır,
  • Şikâyetinizi elle UNHCR’ye iletilmek üzere herhangi bir UNHCR ortağının ofisine kapalı zarf içinde iletebilirsiniz.

Şikâyetiniz özenle ele alınacak ve tamamen gizli tutulacaktır. Yerleştirme dosyanız bundan etkilenmeyecektir. Adınızı veya dosya numaranızı kullanmak istemiyorsanız, adınızı vermeden de şikâyette bulunabilirsiniz.

Bir UNHCR personelinin bu tür bir sahteciliğe karıştığına ilişkin herhangi bir bilginiz varsa, lütfen şikâyet kutusunu kullanarak bizi bilgilendirin veya şikâyetinizi Cenevre’deki UNHCR Genel Merkezi’nde bulunan Genel Teftiş Bürosu’na iletin:

  • E-posta: [email protected]
  • Gizli faks: +41 22 739 7380
  • Posta: UNHCR, 94 Rue de Montbrillant, 1202 Cenevre, İsviçre

Üçüncü ülkeye yerleştirme dosyamla ilgili yardım almak için nereye başvurabilirim?

UNHCR size dosyanızın üçüncü ülkeye yerleştirilmek üzere değerlendirildiği konusunda bilgi vermişse ve dosyanız hakkında sorularınız veya endişeleriniz bulunuyorsa, lütfen daha fazla yardım almak için 444 48 68 telefon numarasından UNHCR Danışma Hattı ile iletişime geçin.

Dosyamın durumunu UNHCR’nin Sonuç sayfası üzerinden kontrol ettim ve dosyamın “şu anda üçüncü ülkeye yerleştirilmem için uygun bulunmadığı” belirtiliyor. Bu ne anlama geliyor?

Bu; yapılan titiz değerlendirmenin ardından dosyanızın üçüncü ülkeye yerleştirilmeye uygun bulunmadığı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla, UNHCR dosyanızı üçüncü ülkeye yerleştirme için göndermeyecektir. Maalesef, dosyanızın ileride üçüncü ülkeye yerleştirme kapsamında yeniden değerlendirmeye alınması mümkün değildir. Bu karara ilişkin herhangi bir itiraz süreci bulunmadığını lütfen unutmayın.

Dosyanız üçüncü ülkeye yerleştirme için kabul edilmemiş olsa bile, Türkiye’deki geçici koruma veya uluslararası koruma statünüz devam edecektir ve haklarınız, yükümlülükleriniz ve size sunulan yardımlar aynı kalacaktır.

Eğer önemli bir sorunla karşı karşıyaysanız, lütfen 444 48 68 telefon numarasından UNHCR Danışma Hattı’na ulaşın.