Schimbări importante în asistența financiară pentru refugiați

Am dori să vă informăm despre o schimbare în cadrului Programului de asistență financiară al UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, pentru refugiații din Ucraina care locuiesc în Republica Moldova.

UNHCR ajustează criteriile de eligibilitate a refugiaților care primesc asistență financiară pentru a asigura un sprijin mai bun persoanelor mai nevoiașe.

UNHCR, în colaborare cu organizațiile partenere Catholic Relief Services (CRS), Diaconia și Caritas Moldova, va efectua interviuri cu refugiații care primesc asistență financiară pentru a evalua nivelul lor de vulnerabilitate și eligibilitatea lor pentru sprijinul financiar al UNHCR.

Noi criterii de targetare: Criteriile actualizate implică evaluarea diverșilor factori care indică gradul de vulnerabilitate al unui refugiat. Prin acest proces de evaluare detaliată, vom acorda prioritate familiilor cele mai vulnerabile pe baza resurselor de care dispune UNHCR.

Ce trebuie să știți:

Interviurile de evaluare și verificare: Veți primi un SMS cu invitația de a participa la interviul de evaluare la cel mai apropiat centru de înregistrare începând cu săptămâna 29/04/2024 (interviuri în Chișinău) și 07/05/2024 (interviuri în Chișinău și în alte localități).

Este foarte important să vă prezentați la interviul programat.  Interviul va verifica, de asemenea, dacă puteți beneficia în continuare de asistență. Dacă nu vă prezentați la interviu, UNHCR nu poate confirma prezența dvs. continuă în Moldova și riscați să nu mai beneficiați de această asistență.

Dacă sunteți o persoană cu dizabilități și/sau cu afecțiuni medicale grave și nu vă puteți apropia de un centru de înregistrare, vă rugăm să sunați la numărul de telefon: 0 800 10 823 pentru a solicita o vizită la domiciliu.

Dacă aveți orice întrebare în privința interviului dumneavoastră, puteți suna la 0 800 10 823 pentru mai multe informații.

Ce trebuie să știți despre acest interviu: În cadrul acestuia, vă vom adresa o serie de întrebări pentru a înțelege mai bine nevoile și capacitățile familiei dumneavoastră în ceea ce privește componența acesteia, cazarea, sănătatea, statutul socio-economic și nevoile specifice. Aceste informații sunt vitale pentru a evalua eligibilitatea dumneavoastră pentru asistența financiară. Rețineți că toate informațiile colectate în timpul acestor interviuri vor fi păstrate confidențiale. Personalul de la ghișeele de protecție ale centrelor de înregistrare va fi disponibil pentru a discuta orice informație sensibilă într-un spațiu confidențial.

Documente: Vă rugăm să vă apropiați de centrele de înregistrare împreună cu toți membrii familiei dumneavoastră și să aduceți documentele esențiale, respectiv orice document de identitate furnizat de Guvernul Republicii Moldova, pașaportul național (fie biometric, fie intern), cartea națională de identitate, rapoartele medicale (dacă există), certificatul de handicap (chiar dacă este expirat) etc.

Notificarea rezultatului: După evaluare, veți primi o notificare prin SMS în termen de 4-5 săptămâni în care veți fi informat referitor la rezultatul acesteia.

Întreruperea asistenței financiare pentru cei care nu satisfac noile criterii de eligibilitate:  UNHCR va întrerupe asistența financiară celor care nu satisfac noile criterii de eligibilitate începând cu iunie 2024. Este important, așadar, să începeți să vă pregătiți acum pentru această eventualitate.

Noi sosiri din Ucraina: Noii refugiați care sosesc din Ucraina în Republica Moldova vor primi un ajutor financiar inițial de două luni, în baza criteriilor actuale de vulnerabilitate. După această perioadă, aceștia sunt chemați să demonstreze că dețin un statut legal mai sigur în țară, urmând ca după aceea să fie aplicate noile criterii de eligibilitate.

Ne angajăm să asigurăm sprijin persoanelor vulnerabile care beneficiază de asistență financiară al UNHCR în limita resurselor disponibile și apreciem colaborarea dumneavoastră pe durata acestei perioade de tranziție.

Dacă nu ați primit încă un SMS cu privire la interviul dumneavoastră, rețineți că fiecare dintre dumneavoastră va fi contactat pentru o evaluare.

Mulțumim pentru înțelegere!

Refugiații vor primi asemenea invitații prin SMS pentru programarea interviurilor:

Dumneavoastră și familia dumneavoastră sunteți invitați la un interviu de evaluare și verificare la {data}, {ora} la {centrul de înscriere}. Pentru mai multe informații, sunați la 080010823.