Următoarele informații vor oferi orientări pentru lucrătorii umanitari care sunt în contact direct cu persoanele strămutate din Ucraina cu privire la programul de asistență financiar al UNHCR.
Context
Acest document oferă informații cu privire la ajustările programului de asistență financiar al UNHCR în Republica Moldova (denumită în continuare „Moldova”). Programul va continua să sprijine refugiații vulnerabili din Ucraina care locuiesc în Moldova; cu toate acestea, începând cu luna aprilie 2025, suma asistenței financiare va fi redusă de la 2,200 lei la 1,625 lei pe persoană pe lună din cauza constrângerilor financiare neprevăzute.
Pentru a se asigura că asistența rămâne disponibilă pentru același număr de beneficiari, va fi pusă în aplicare o reducere a valorii transferului (suma asistenței financiare) pentru toți beneficiarii. Deși această ajustare înseamnă o sumă mai mică de asistență pe persoană, ea permite continuarea sprijinului pentru cheltuielile minime ale gospodăriilor, inclusiv alimente, locuințe, utilități, sănătate, îmbrăcăminte și educație.
Coșul minim de consum (MEB) în Moldova este stabilit la 2,200 lei pe persoană pe lună și este utilizat pe scară largă de partenerii care implementează programe de asistență financiară (MPCA). Această sumă, calculată de Guvernul Republicii Moldova, reflectă costul estimat al bunurilor și serviciilor esențiale.
Valoarea redusă a transferului de 1,625 lei pe persoană pe lună a fost determinată prin prioritizarea unor componente specifice ale coșului minim de consum – și anume, alimente, locuințe, utilități, sănătate, îmbrăcăminte și educație – în loc să acopere întreaga gamă de cheltuieli incluse în coșul minim de consum. Aceste domenii prioritare au fost identificate pe baza cheltuielilor și nevoilor prioritare ale refugiaților, astfel cum au fost determinate prin intermediul exercițiilor de monitorizare post-distribuire (PDM), al rezultatelor evaluarilor socio-economice (Socio-Economic Insight Survey – SEIS) și al monitorizării protecției. Această abordare asigură faptul că finanțarea disponibilă continuă să abordeze cele mai critice cheltuieli ale gospodăriilor în cadrul constrângerilor bugetului programului.
Am primit un SMS de la UNHCR în care mi se spune că mi s-a modificat cuantumul asistenței în numerar. De ce?
Din cauza constrângerilor financiare neprevăzute, UNHCR trebuie să reducă valoarea asistenței în numerar. Înțelegem că acest lucru poate fi dificil, însă această ajustare este necesară pentru a ne asigura că asistența continuă pentru toți refugiații eligibili, mai degrabă decât să reducem numărul de persoane asistate și să riscăm dificultăți suplimentare sau expunerea la rele
Această modificare se aplică tuturor beneficiarilor programului de asistență financiar al UNHCR în Moldova.
De ce se reduce cuantumul asistenței financiare?
UNHCR oferă asistență financiară pe baza fondurilor disponibile și a nevoilor refugiaților. Deși ne străduim să sprijinim cât mai multe persoane, asistența depinde de resurse și de prioritizarea celor mai vulnerabile. Din cauza constrângerilor neprevăzute de finanțare, UNHCR trebuie să reducă cuantumul asistenței.
Care este noul cuantum al ajutorului financiar?
Noua sumă este de 1,625 lei pe persoană pe lună.
De exemplu:
- Dacă familia dvs. are trei membri înscriși, suma totală pe care o veți primi este de 1,625 lei × 3 = 4,875 lei pe lună.
- Acest ajutor va continua să fie plătit în fiecare lună.
Voi mai primi asistență financiară?
Dacă sunteți un beneficiar actual, veți continua să primiți asistență, dar suma va fi ajustată. Refugiații care se înscriu la sau după 1 aprilie 2025 vor primi suma redusă de 1,625 lei timp de două luni. Dacă obțin un statut legal și îndeplinesc criteriile de eligibilitate prin evaluarea vulnerabilității gospodăriei, aceștia vor continua să primească 1,625 lei pe persoană pe lună.
Când va intra în vigoare această modificare?
Cuantumul ajustat va fi aplicat începând cu 1 aprilie 2025.
- Dacă sunteți deja înscris, ajutorul dvs. va fi ajustat la noua sumă începând cu luna aprilie.
- Refugiații care se înscriu la sau după 1 aprilie 2025 vor primi suma redusă de 1,625 lei timp de două luni. În cazul în care obțin un statut legal și îndeplinesc criteriile de eligibilitate prin evaluarea vulnerabilității gospodăriei, aceștia vor continua să primească 1,625 lei pe persoană pe lună.
Nu am primit încă plata pentru luna martie, plata pentru luna martie va fi cu suma redusă?
Plățile pentru luna martie vor fi calculate pe baza a 2,200 de lei pe persoană pe lună. Noua/redusa valoare de transfer va intra în vigoare de la 1 aprilie 2025.
Trebuie să iau vreo măsură?
Nu. Vă rugăm să rețineți că se modifică doar valoarea transferului. UNHCR continuă să pună în aplicare interviuri de verificare, aceleași criterii de eligibilitate, cerința de a avea un statut legal.
Este aceasta o schimbare temporară sau va continua?
În acest moment, UNHCR nu poate garanta dacă suma va crește din nou în viitor. Cu toate acestea, vom continua să căutăm fonduri suplimentare pentru a sprijini refugiații. Totuși, în acest moment nu trebuie să vă faceți planuri pentru o viitoare creștere.
Cum a fost calculată noua suma a asistenței financiare?
De la începutul programului, valoarea asistenței în numerar s-a bazat pe MEB calculată de Guvernul Republicii Moldova. Noua valoare a transferului a fost determinată prin prioritizarea cheltuielilor esențiale – alimente, locuință, utilități, sănătate, îmbrăcăminte și educație – în loc să acopere toate articolele din coșul minim de consum. Aceste priorități au fost identificate pe baza modelelor de cheltuieli ale refugiaților din cadrul exercițiilor de monitorizare post-distribuire (PDM) și al studiului Socio-Economic (Insight Survey – SEIS).
Înțelegem că această sumă ar putea să nu acopere toate nevoile, dar, din cauza finanțării limitate, această abordare permite UNHCR să continue să asiste cât mai mulți refugiați, în loc să reducă numărul de beneficiari, ceea ce ar putea duce la dificultăți suplimentare.
Sunt deosebit de vulnerabil, de exemplu din cauza unei probleme grave de sănătate sau a unui handicap. Pot primi sprijin suplimentar pentru a mă ajuta să fac față costurilor aferente?
Programul de asistență al UNHCR este multifuncțional, ceea ce înseamnă că suma nu face distincție între diferitele tipuri de vulnerabilitate, ci mai degrabă încearcă să răspundă nevoilor tuturor persoanelor care nu dispun de resurse sau au nevoi specifice. Ca atare, nu putem oferi sprijin suplimentar în asistență financiară pentru a satisface alte nevoile specifice.
Bancomatele nu permit retrageri mai mici de o anumită sumă (în general multipli de 20 de lei). Ce trebuie să fac dacă nu pot retrage întreaga sumă?
Dacă aveți un sold rămas pe cardul preplătit care nu poate fi retras din cauza limitelor impuse de bancomat, puteți utiliza în continuare cardul pentru a face achiziții în magazine. Cardul funcționează atât pentru retrageri de numerar de la ATM (bancomate), cât și pentru plăți directe pentru orice furnizor de servicii care utilizează terminale POS, permițându-vă să utilizați suma rămasă pentru orice plăți sau achiziții.
Unde pot suna pentru a obține mai multe informații despre asistența umanitară suplimentară care nu este legată de asistența financiară?
Puteți apela Linia verde de răspuns pentru refugiați la 0 800 800 11, iar operatorul vă va oferi informații despre cazarea temporară și orice ajutor umanitar disponibil în Moldova. Linia verde este gratuită și este disponibilă în ucraineană, română, rusă și engleză.