Prevenirea, tratamentul și suportul persoanelor infectate și afectate de HIV

Ghid pentru cetățenii moldoveni, refugiații ucraineni și grupurile de risc afectate de HIV, în sprijinul atât al persoanelor afectate, cât și al lucrătorilor umanitari care se află în contact direct cu persoanele care fug din calea războiului din Ucraina. Materiale realizate de UNAIDS Moldova, în colaborare cu UNHCR Moldova.

Material realizat de UNAIDS Moldova, în colaborare cu UNHCR Moldova.


1. Pot beneficia de servicii de reducere a riscurilor (distribuție prezervative, seringi, dezinfectanți) în Republica Moldova?

Serviciile de reducere a riscurilor sunt disponibile gratuit și confidențial pe teritoriul Republicii Moldova atât pentru cetățenii moldoveni cât și pentru străini. Pentru a beneficia de servicii de reducere a riscurilor, inclusiv distribuție de seringi, dezinfectanți, prezervative etc. adresați-vă organizației non-comerciale specializate din aria în care locuiți, conform Anexa 1 (Organizațiile non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV).


2. Ce servicii de reducere a riscurilor (distribuție prezervative, seringi, dezinfectanți) sunt disponibile în localitatea în care mă aflu?

În Republica Moldova, sunt disponibile următoarele servicii de reducere a riscurilor:

1) oferirea seringilor , acelor și șervețelelor cu alcool;
2) referire la terapia de substituție cu opioide şi alte tratamente a dependenţei de droguri;
3) consiliere şi testare voluntară HIV, sifilis și hepatite virale (HVB/HVC);
4) referire la terapia ARV;
5) prevenirea şi referirea la tratamentul ITS;
6) programe de asigurare cu prezervative a UDI, LSC, BSB şi partenerilor lor sexuali;
7) informare, educare şi comunicare specifică pentru persoanele care utilizează droguri, LSC şi partenerii sexuali ai acestora;
8) referire la vaccinare, diagnostic şi tratament al hepatitelor virale;
9) prevenirea și referirea la diagnosticul şi tratamentul tuberculozei;.
10) prevenirea supradozelor prin distribuirea de naloxonă.
11) profilaxia pre expunere și post expunere la HIV Pentru a beneficia de servicii de reducere a riscurilor, adresați-vă organizației non comerciale specializate din aria în care locuiți conform Anexa 1 (Organizațiile non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV).


3. Cine poate beneficia de servicii de reducere a riscurilor în Republica Moldova?

Beneficiarii serviciilor de reducere a riscurilor sunt cetățenii, persoanele refugiate și apatrizii din următoarele categorii:
1) utilizatorii de droguri,
2) lucrătoii/lucrătoarele sexului comercial,
3) bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați,
4) persoanele transgender,
5) partenerii persoanelor care trăiesc cu HIV.


4. Sunt însărcinata și am HIV, ce trebuie să fac?

În primul rând trebuie să vă adresați medicului de familie din localitatea în care locuiți pentru luarea în evidență și monitorizarea sarcinii. Ulterior, trebuie să vă adresați la unul din Centrele de confirmare a infecției HIV și inițiere a tratamentului ARV (Anexa 2).


5. Pot beneficia de asistență de profil narcologic?

Asistența medicală specializată de profil narcologic pentru persoanele refugiate din Ucraina este organizată pe întreg teritoriul Republicii Moldova . În cadrul IMSP Dispensarul republican de Narcologie refugiații pot beneficia GRATUIT: – Consultație și consiliere de profil narcologic , telefon pentru informații sau detalii suplimentare mun. Chișinău str. Petru Rareș 32, 022 29 36 85 – Internarea la necesitate în secțiile de staționar, telefon pentru informații sau detalii suplimentare mun. Chișinău str.Grenoble 147, tel. 022 72 78 47
Dacă aveți nevoie de susținere/ghidare vă puteți adresa către Organizațiile non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV (Anexa 1).


6. Există tratament farmacologic a dependenței de opiacee (terapie de substituție) în Republica Moldova? Unde mă adresez pentru a beneficia de aceasta?

În Republica Moldova tratamentul farmacologic a dependenței de opiacee pentru persoanele refugiate este prestat gratuit, indiferent de statutul pacientului asigurat/neasigurat la prezentarea unui act de identitate și după caz extras de la medicul narcolog de la locul de trai. Pentru asigurarea continuității tratamentului farmacologic al dependenței de opiacee de comun acord cu specialiștii instituției se confirmă sau se stabilește doza de Methadonum sau Buprenorphinum, în funcție de medicația concomitentă şi a posibilelor interacţiuni cu alte medicamente.

Pentru a iniția sau continua terapia cu metadonă sau buprenorfină adresați-vă la una din instituțiile din listă: Tratamentul farmacologic al dependenței de opiacee (FTO):
1. mun. Chișinău , str. Petru Rareș 32, tel. 022 29 36 85
2. Spitalul Clinic Bălți, str. Decebal 101, tel. 0231 3 49 86
3. IMSP Spitalul Raional Comrat, str. Odessa 2, tel 0298 2 33 79
4. IMSP Spitalul Raional Cahul, str. Ștefan cel Mare 27, tel 0299 2 17 74
5. IMSP Spitalul Raional Edineț , str.Independentei 81, tel 0246 2 25 47
6. IMSP Spitalul Raional Ungheni, str. Romană 27 , tel.0236 8 4911
7. IMSP Spitalul Raional Fălești, str. Ștefan cel Mare 36, tel. 0259 25479
8. IMSP Spitalul Raional Orhei , str. Negruzzi 85, tel. 0235 22329.

Tratamentul de substituție are loc cu supravegherea medicală benevolă.
Dacă aveți nevoie de susținere ghidare vă puteți adresa către Organizațiile non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV (Anexa 1).


7. Sunt utilizator de droguri și am nevoie de suport social/psihologic, unde mă adresez?

Puteți beneficia de suport social și psihologic dacă vă adresați organizațiilor non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV (Anexa 1).


8. Sunt lucrător sexual/lucrătoare sexuală și am nevoie de suport social/psihologic, unde mă adresez?

Puteți beneficia de consumabile și suport social și psihologic dacă vă adresați la AO AFI
Mun. Chișinău str. Varșovia nr.7 of.2,
Tel. 022 60-04-90, pagina FB – https://www.facebook.com/afimoldova/
Email: [email protected]


9. Fac parte din comunitatea LGBTQI+ și am nevoie de suport social/psihologic, unde mă adresez?

Puteți beneficia de suport social și psihologic dacă vă adresați la AO Centrul de Informații ”GENDERDOC-M”
Mun. Chișinău str. Valeriu Cupcea 72/1
Tel. 022 28-88-61, 022 28-88-61; 022 28-88-63
Pagina web: www.gdm.md


10. Doresc să aflu mai multe despre HIV/SIDA, unde mă adresez?

Puteți beneficia de suport social și psihologic dacă vă adresați organizațiilor non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV (Anexa 1).


11. Am HIV. Voi putea locui pe teritoriul Republicii Moldova?

Puteți locui pe teritoriul Republicii Moldova dacă aveți HIV. Orice formă de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV în Republica Moldova este interzisă prin lege. Sunt interzise restricțiile de călătorie, restricțiile la trecerea frontierei, refuzul eliberării permisului de ședere pe motivul statutului HIV pozitiv.


12. Dacă am HIV, mă voi putea angaja în câmpul muncii?

Da. În Republica Moldova este interzisă orice formă de discriminare pe motiv de status HIV pozitiv la toate etapele de angajare, promovare sau atribuire a responsabilităților de serviciu în orice domeniu public sau privat, la alegerea sau numirea în funcții publice. Dacă aveți nevoie de susținere ghidare vă puteți adresa către Organizațiile non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV (Anexa 1).


13. Dacă am HIV, mă pot adresa la medic pentru alte probleme de sănătate?

Da. Orice persoană dispune de acces egal la servicii medicale indiferent de statusul HIV. Nu se admite refuzul internării, primirii, accesului la servicii medicale a persoanelor cu status HIV pozitiv în instituțiile medico-sanitare şi balneare publice, departamentale şi private sau solicitarea unor taxe sporite pentru prestarea serviciilor respective. Dacă aveți nevoie de susținere/ghidare vă puteți adresa către Organizațiile non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV (Anexa 1).


14. Dacă copilul meu are HIV, va putea merge la grădiniță/școală?

Da. Dacă copilul Dvs. are HIV, va putea merge la scoală sau grădiniță în Republica Moldova. Instituțiile preșcolare şi de învățământ nu au dreptul de a refuza admiterea, de a segrega sau de a limita participarea persoanei la anumite activități, inclusiv sportive, accesul la servicii sau beneficii ori de a exmatricula persoanele respective pe motiv de status HIV pozitiv.

Dacă aveți nevoie de susținere/ghidare vă puteți adresa către Organizațiile non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV (Anexa 1).


15. Unde pot beneficia de tratament profilactic Pre și Post Expunere HIV?

Pentru a beneficia de tratament profilactic Pre și Post Expunere HIV gratuit, trebuie să vă adresați la unul din Centrele de confirmare a infecției HIV și inițiere a tratamentului ARV (Anexa 2).


16. Cât costă testarea la HIV în Republica Moldova?

Testul la HIV este gratuit în instituțiile medico-sanitare publice (medic de familie, spital) sau organizațiile non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV (Anexa 1).


17. Unde mă pot testa la HIV? Care sunt condițiile?

În oricare instituție medico-sanitara publica din RM (medic de familie, spital) sau organizațiile non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV (Anexa 1).


18. Cât durează testarea la HIV?

Toată procedura de testare durează până la o oră.


19. Cine va afla de rezultatul testului meu?

Puteți beneficia de testare anonimă la prima etapă. Despre rezultatul testului veți afla dvs. și lucrătorul medical care realizează testarea. În cazul unui rezultat pozitiv, etapa de confirmare se realizează cu prezentarea unui act de identitate în unul din centrele de confirmare a infecției HIV (Anexa 2) și despre rezultatul testării veți afla dvs si Medicul Infecționist la care v-ați adresat.


20. Dacă testul va fi pozitiv, ce se va întâmpla?

Dacă infecția HIV s-a confirmat, se recomandă inițierea cât mai rapidă a terapiei ARV. Tratamentul este oferit gratuit pe teritoriul Republicii Moldova.


21. Unde și cum pot primi un test rapid la HIV?

Gratuit puteți obține un test rapid în rețeaua de farmacii „Farmacia Familiei” sau dacă vă adresați la organizațiile non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV (Anexa 1).


22. Pot beneficia de tratament ARV în Moldova fiind cetățean ucrainean?

Da. Tratamentul ARV este disponibil gratuit pentru cetățenii Republicii Moldova și străinii care se află pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru aceasta trebuie să vă adresați la unul din Centrele de confirmare a infecției HIV și inițiere a tratamentului ARV (Anexa 2).


23. Unde mă adresez pentru a putea continua tratamentul ARV început în Ucraina?

Pentru a continua gratuit tratamentul prescris în Ucraina adresați-vă la unul din Centrele de confirmare a infecției HIV și inițiere a tratamentului ARV (Anexa 2).


24. Pentru cât timp pot primi medicamente ARV în Republica Moldova?

Medicamentele se distribuie pentru intervale de 3 luni pe întreaga durată a șederii in Republica Moldova.


25. Este tratamentul ARV similar cu cel din Ucraina?

Tratamentul ARV este indicat conform protocoalelor clinice naționale revizuite in 2022 care au fost elaborate în baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, iar schemele de tratament sunt similare cu cele utilizate în Ucraina.


26. Sunt în tratament ARV, am nevoie de suport social/psihologic. Unde mă adresez?

Puteți beneficia de suport social și psihologic dacă vă adresați organizațiilor non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV (Anexa 1).


27. Sunt în tratament ARV, unde pot beneficia de suport pentru familia mea?

Puteți beneficia de suport social și psihologic dacă vă adresați organizațiilor non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV (Anexa 1).


28. Unde pot beneficia de diagnosticul si tratamentul tuberculozei, care sunt condițiile?

Pentru a iniția testarea sau tratamentul Tuberculozei trebuie să vă adresați in centrul medicilor de familie de la locul de trai sau în organizațiile non-comerciale implicate activ in prevenirea infecției HIV (Anexa 1). Diagnosticul și tratamentul Tuberculozei sunt gratuite pe teritoriul Republicii Moldova.


29. Unde pot continua tratamentul Hepatitelor virale B și C inițiat în Ucraina?

Pacienții (refugiați din Ucraina) se adresează, la medicul de familie sau la secția consultativă a IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma CIORBA”, prezintă actele medicale confirmative de inițiere a și schema tratamentului antiviral a hepatitelor virale B și C pentru a primi și continua-tratamentul a hepatitelor virale pe perioada aflării pe teritoriul Republicii Moldova.
Contact: IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma CIORBA”, Adresă: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt 163, Chișinău 2004
Sectia Consultativă: 022242480


Anexa 1: Organizațiile non-comerciale implicate activ în prevenirea infecției HIV

Zona Centru/Mun. Chișinău

▪ Asociația obștească ”Inițiativa Pozitivă”
Mun. Chișinău str. Independenței 6/2 (subsol)
Tel. 022 00-99-74
pagina web: www.positivepeople.md

▪ AO Centrul de Informații ”GENDERDOC-M”
Mun. Chișinău str. Valeriu Cupcea 72/1
Tel. 022 28-88-61, 022 28-88-61; 022 28-88-63
Pagina web: www.gdm.md

▪ Asociația obștească pentru protecția drepturilor și reintegrarea în societate a persoanelor infectate cu HIV în Republica Moldova ”Credința”
Mun. Chișinău str. Miron Costin 7 (blocul stâng), of.208
Tel. 022 92-99-07 Pagina Facebook:
https://www.facebook.com/CREDINTA.MD/

▪ Asociația Obștească ”Pentru Prezent și Viitor”
Mun. Chișinău str. Columna 59
Tel. 022 92-12-40
Email: [email protected]

▪ AFI Centrul de Sănătate și Dezvoltare comunitară
Mun. Chișinău str. Varșovia nr.7 of.2,
Tel. 022 60-04-90
Email: [email protected]

Regiunea Nord

▪ Asociația Obștească ”Respirația a doua pentru oamenii în etate și inactivi”
Or. Bălți str. Victoriei 7A
Tel. 0231 3-65-73; 0231 3-87-98

▪ Uniunea pentru Echitate și Sănătate
Republica Moldova, mun. Bălți,
Str. Victoriei 7/A,
Tel/fax: +373 231 39332,
E-mail: [email protected], [email protected]
Pagina web: http://uorn.md/
https://www.facebook.com/uniunea.md

▪ Asociația Obștească ”PULS comunitar”
Or. Bălți str. Kiev 1
Tel. 079997100
Pagina Facebook: htpps://www.facebook.com/groop/899212280155847

▪ Asociația Obștească ”Tinerele Femei din Cernoleuca”
Or. Dondușeni str.31 August 15/3
Tel. 0251 2-10-96
Pagina Facebook: https://www.facebook.com/ao.tfc.dn

Regiunea Sud
▪ Asociația Obștească ”Pas cu Pas Regiunea Sud”
Or. Cahul str. Negruzzi 46
Tel. 0299 8-42-83
Pagina web: pascupasrsud.wordpress.com

▪ Asociația Obștească Centrul regional de cercetare și informare „ADEPT”
or. Comrat, str. Osipenco 66
Tel. 0298 2-38-54
Pagina Facebook: adeptkomrat

Regiunea Transnistreană

▪ Parteneriat non-profit „Alianța pentru sănătate publică”
or. Tiraspol, str. Profsoiuzov, 47
Tel. +373 777 96 207, +373 779 888 58
Pagina Facebook: https://www.facebook.com/AliansZdorovia/

▪ Asociația Obștească Societatea municipală Bender „Miloserdie”
or. Bender, str. Kirov, 74
Tel. 552-420-89
Pagina Facebook: https://is.gd/lGMPec

▪ Parteneriat non-profit „Programe medico-sociale”
or. Bender, str. Moskovskaia 59, of. 207
Tel. 552-260-80

▪ Asociația Obștească Centrul de Asistență Socială „Triniti”
or. Râbnița, str. Maiakovskogo, 52
Tel. 555-401-33
Pagina web: http://triniticentr.ru/

Centrele Sociale regionale ofera suport psiho-social pentru persoanele care trăiesc cu HIV

▪ Centrul Social Regional ”RENAȘTEREA”
Mun. Chișinău, str. Melestiu, 20 M
Tel. 022 80-92-92
Pagina Facebook: Centrul Social Regional ”Renașterea”

▪ Centrul Social Regional ”Viața cu Speranță”
Or. Bălți str. Victoriei 7A
Tel. 0231 3-65-73; 0231 3-69-20
Pagina Facebook: https://www.facebook.com/viata.speranta.

▪ Centrul Social Regional ”Împreună pentru viață”
Or. Comrat str. Lenina 19
Tel. 0298 2-38-54
Pagina Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100014844515811

▪ Departamentul de diagnostic clinic și adaptare socială
or. Tiraspol, str. Mira 33
Tel.: 533-294-89


Anexa 2: Centrele de confirmare a infecției HIV și de inițiere a tratamentului ARV

• IMSP Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile
Mun. Chișinău str. Costiujeni 5/1, etajul 5
Tel. 022 79-42-05; 022 79-41-79
Pagina web: https://sdmc.md/

• IMSP Spitalul Clinic Municipal
Or. Bălți, str. Decebal 101
Tel. 0231 5-87-60; 0231 7-23-04
Email: [email protected]

• IMSP Spitalul Raional Cahul
Or. Cahul str. Ștefan cel Mare 23
Tel. 0299 9-29-79
Email: [email protected]

• IMSP Spitalul Raional Ungheni
Or. Ungheni str. Națională 37
Tel. 0236 2-51-49
Email: [email protected]

• IMSP Spitalul Raional Căușeni ”Ana și Alexandru”
Or. Căușeni Str. I. Gagarin 54.
tel. 0243 2-60-94
email: [email protected]

• IMSP Spitalul Raional Ștefan Vodă
Or. Ștefan Vodă str. Nicolae Testemițanu 1
Tel. 0242 2-24-48
www.srstefanvoda.md

• IMSP Spitalul Raional Cimișlia
Str. Alexandru cel Bun 135
Tel. 0241 2-23-91
Email: [email protected]

• IMSP Spitalul Raional Orhei
Or. Orhei str. Constantin Negruzzi 85
Tel. 0235 2-24-48
Email: [email protected]

• IMSP Spitalul Raional Florești
Or. Florești, Str. Ștefan cel Mare 77
Tel. 0250 2-24-48
Email: [email protected]

• IMSP Spitalul Raional Soroca „A. Prisacari”
Or. Soroca str. M. Kogâlniceanu 1
Tel. 0230 2-23-17
Adresa web: www.sr-soroca.md

• IMSP Spitalul Raional Sângerei
Or. Sângerei str. N. Testemițanu 51
Tel. 0262 8-44-07
Email: [email protected]

• Întreprinderea de stat „Spitalul clinic republican”
or. Tiraspol, str. Mira, 33, bl. 5
Tel.: +373 533 2 94 89 Registratura
+373 777 86 930 Secția HIV/SIDA