Şiddete karşı yardım

Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet (TCDŞ) biçimleri nelerdir?

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet (TCDŞ) ciddi bir insan hakları ihlali ve yaşamı tehdit eden bir sağlık ve koruma sorunudur. Her üç kadından birinin yaşamı boyunca cinsel veya fiziksel şiddete maruz kalacağı tahmin edilmektedir. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, kamusal alanda veya özel alanda uygulanan cinsel, fiziksel, zihinsel ve ekonomik zararları içerebilir. Ayrıca şiddet tehdidi, zorlama ve manipülasyon da içerir. Bu, yakın partner şiddeti, cinsel şiddet, çocuk yaşta evlilik, kadın sünneti ve sözde ‘namus suçları’ gibi birçok şekilde olabilir. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin sonuçları yıkıcıdır ve hayatta kalanlar için ömür boyu sürecek yansımaları olabilir.

Cinsel, fiziksel veya psikolojik şiddete, cinsel sömürüye veya tacize MARUZ KALDIYSANIZ ya da bu tür şiddetten korkuyorsanız, bu sizin suçunuz değildir VE YALNIZ DEĞİLSİNİZ.

Nereden yardım bulabilirim?

Acil durum hizmetleri – 7/24 ücretsiz telefon numaraları (SK): 

  • Ambulans dahil genel acil durum: 📞112
  • Polis: 📞158
  • Ambulans: 📞155

Ruh Sağlığı Birliği tarafından 📞0800 222 450 numaralı ücretsiz telefon hattından İngilizce ve Rusça dillerinde (7/24) telefonla ücretsiz psikolojik destek sağlanmaktadır.
Danışman sizi bulunduğunuz yerde erişebileceğiniz diğer hizmetlere yönlendirebilir.

Blue Angels psikologlarından yerinde acil kriz müdahalesi için yüz yüze acil kriz müdahalesi, (SK/UA/EN): 📞 0944 171 272

Ukraynalı mültecilere yönelik tıbbi tavsiye için Equita (UA/SK/EN): 📞+421 948 339 647,[email protected]

Şiddete Maruz Kalan Kadınlar için Ulusal Yardım Hattı günün 24 saati ücretsizdir (SK/EN): 📞0800 212 212.

Aile içi şiddet mağdurları için daha fazla bilgi burada (SK) : 🌐zastavmenasilie.gov.sk/adresar/

Slovakya’da (SK) suç mağdurlarının hakları hakkında bilgi (SK):🌐pomocpreobete.gov.sk

Çalışma, Sosyal İşler ve Aile Merkez Ofisi tarafından sağlanan risk altındaki çocuklar için ulusal yardım hattı(SK): 📞 0800 191 222, çevrimiçi 🌐viacakonick.gov.sk/

İnsan ticareti mağdurları için Charitas tarafından sağlanan ücretsiz yardım hattı (SK)📞0800 800 818.

Cinsel taciz de dahil olmak üzere ayrımcılık vakalarında hukuki yardım Slovak Ulusal İnsan Hakları Merkezi tarafından sağlanmaktadır  📞+421220850121 (SK/EN/UA): ✉ [email protected]

Peki ya insani yardım çalışanlarının uyguladığı şiddet?

Yardım çalışanlarının kabul edilemez cinsel davranışlarına, Birleşmiş Milletler, ortak kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları vb. personel ve gönüllülerinin hizmet etmeleri gereken nüfusa karşı işledikleri fiiller de dahildir. Güçlü veya güvenilir konumdaki kişiler, etkilenen toplulukların savunmasızlığını cinsel amaçlarla istismar ettiğinde ortaya çıkar.

İnsani yardım çalışanları cinsellikle ilgili kabul edilemez davranışları nedeniyle disipline verilebilir, hatta işten çıkarılabilir. Uymak zorunda oldukları kurallar bunlardır:

  • İnsani yardım çalışanlarının, ülkelerinde yasal olsa bile, 18 yaşın altındaki herhangi biriyle cinsel ilişkiye girmelerine izin verilmez. Kişinin gerçek yaşını bilmediklerini söylemek geçerli bir mazeret değildir.
  • İnsani yardım çalışanlarının seks karşılığında para, iş, mal veya hizmetle ödeme yapmasına izin verilmez; buna ihtiyaç sahibi insanlara yardım amaçlı mal ve hizmetler verilmesi de dahildir. Bu tür vaatleri, diğer insanlara onları aşağılayan ya da sömüren herhangi bir davranışı kabul ettirmek için kullanmamalıdırlar. Buna bir hayat kadınıyla seks yapmak için para ödemek veya teklif etmek de dahildir.
  • İnsani yardım çalışanları, mal ve hizmetleri kimin alacağı üzerinde etkiye sahiptir. Bu durum, onları yardıma ihtiyacı olan kişiler karşısında güçlü bir konuma yerleştirmektedir. Bu nedenle insani yardım kuruluşları, personelini insani acil durumdan etkilenen hiç kimseyle cinsel ilişkiye girmemeleri konusunda şiddetle teşvik etmektedir. Bu tür ilişkiler insani yardım faaliyetlerinin daha az dürüst ve inandırıcı görünmesine neden olur.
  • Bir insani yardım çalışanı, kendi kuruluşundan veya başka bir yardım kuruluşundan herhangi birinin cinsel davranışlarla ilgili insani yardım kurallarını ihlal edebileceğinden endişe ediyor veya şüpheleniyorsa, kuruluşu tarafından belirlenen prosedürleri izleyerek bunu bildirmelidir.
  • İnsani yardım çalışanları, kabul edilemez cinsel davranışları önleyen ve personeli davranış kurallarında belirtildiği şekilde davranmaya teşvik eden bir çalışma ortamı oluşturmalı ve sürdürmelidir. Tüm yöneticiler bu ortamı koruyan sistemleri desteklemek ve geliştirmekten sorumludur.

Cinsel sömürü ve istismarın nasıl bildirileceği hakkında daha fazla bilgi için lütfen bakınız: Suistimal Bildirimi


İlgili bilgiler

<< Slovakya ana sayfasına geri dönün
>> Yardım sayfamızdan başka bir ülke seçin