Sığınmacıların hakları  


Geri göndermeme

Irkınız, dininiz, milliyetiniz, belirli bir sosyal gruba aidiyetiniz veya siyasi görüşünüz nedeniyle sınır dışı edilemez veya hayatınızın ya da özgürlüğünüzün tehlikede olabileceği bir ülkeye geri gönderilemezsiniz. Bu, tüm mülteci ve sığınmacıların temel hakkıdır. Kanada’da, sığınma talebiniz hakkında karar verilmesini beklerken, menşe ülkenize sınır dışı edilemezsiniz. Ülkeye vizesiz veya giriş izniniz olmadan girseniz bile, mülteci başvurunuz değerlendirilene kadar sınır dışı edilemezsiniz.

Kanada ayrıca, güvenli olmadığına inandığı bazı ülkelere insanları sınır dışı etmeme kararı almıştır. Sığınma talebiniz reddedilirse ve bu ülkelerden birinin vatandaşı olsanız bile sınır dışı edilmeyeceksiniz. Düzenli olarak güncellenen ülke listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Amerika Birleşik Devletleri’nden gelecekseniz ve Kanada sınırında sığınma başvurusunda bulunmak istiyorsanız, bazı kısıtlamaların geçerli olduğunu bilmelisiniz. Kanada-ABD Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması (STCA) ve Protokolü uyarınca, Anlaşmaya istisna teşkil eden bir durum söz konusu değilse,Kanada sınırında hak talebinde bulunamazsınız ve ABD’ye geri gönderilirsiniz. Daha fazla bilgi için lütfen “Sınırda sığınma talebinde bulunma” bölümümüze bakınız.


Cezalandırılmama

Genel olarak, Kanada’ya giriş vizesi olmadan veya resmi bir sınır noktasından geçmeden giren kişiler bir ceza ile karşı karşıya kalabilir. Bu ceza, sığınma talebinde bulunan kişiler için geçerli değildir.

Ancak, Kanada-ABD Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması (STCA) ve Protokolü uyarınca, Kanada sınırında sığınma talebinde bulunamayacağınızıve  Anlaşma uyarınca bir istisnaya hak kazanmadığınız sürece ABD’ye geri gönderileceğinizi lütfen unutmayın. Daha fazla bilgi için lütfen “Sınırda sığınma talebinde bulunma” bölümümüze bakınız.

ABD-Kanada sınırını resmi kara sınır karakolları arasında düzensiz bir şekilde geçtikten sonra sığınma talebinde bulunursanız, polis tarafından durdurulacak ve girişiniz hakkında sorgulanacaksınız.
Daha sonra Kanada’nın sınır kontrolünden sorumlu kolluk kuvveti olan Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı’na (CBSA) sevk edileceksiniz. CBSA fotoğrafınızı ve parmak izinizi alacak, kimliğinizi doğrulayacak, bir güvenlik taraması yapacak ve Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması’nın bir istisnası kapsamında olup olmadığınızı ve Kanada’da sığınma talebinde bulunup bulunamayacağınızı belirlemek için size bazı sorular soracaktır. Şartları taşıyorsanız, Kanada’ya girmenize izin verilecek ve sığınma başvurunuzu nasıl yapacağınıza dair talimatlar verilecektir.Eğer öyleyse, Kanada’ya girmenize izin verecekler ve sığınma başvurunuzu nasıl yapacağınıza dair talimatlar vereceklerdir. Aksi takdirde, Kanada’ya girmenize izin vermeyecek ve sizi ABD’ye geri göndereceklerdir. Daha fazla ayrıntı için lütfen “Sınırda sığınma talebinde bulunma” bölümümüze bakın.


Koruma ve sığınma

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne göre, kendi ülkesinde hayatı tehlikede olan herkes başka bir ülkede koruma ve sığınma talep etme hakkına sahiptir. Kanada, Mültecilerin Statüsüne ilişkin 1951 Sözleşmesini imzalamıştır ve bireylerin sığınma talebinde bulunma hakkına saygı duymaktadır. Hükümet, bireylerin sığınma başvurularının değerlendirilip karara bağlanabilmesi için bir sistem kurmuştur.


Resmi Kimlik

Kanada Hükümeti, ülkede kalışınıza izin vermek için size bir kimlik belgesi vermekle yükümlüdür. Yaşı, cinsiyeti veya cinsiyeti ne olursa olsun her kişi belgelendirilmelidir. Sığınma talebinde bulunanlar, Kanada’da sığınmacı olarak statülerini tanımlayan, resimlerini ve benzersiz bir kimlik numarasını içeren bir belge alacaklardır.


Ayrımcılık yapmama

Etnik köken, ten rengi, cinsiyet, dil, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği, engellilik, din, siyasi görüş, milliyet, sosyo-ekonomik konum, doğum yeri veya diğer kişisel özellikler ne olursa olsun ayrımcılığın olmadığı bir ortamda yaşama hakkına sahibiz.

Kanada Haklar ve Özgürlükler Şartı Kanada’daki bireylerin:

  • din, düşünce, ifade, basın ve barışçıl toplanma özgürlüğü;
  • siyasi faaliyetlere katılma hakkı ve demokratik bir hükümet hakkı;
  • Kanada içinde dolaşma ve yaşama ve Kanada’yı terk etme özgürlüğü;
  • yaşam, özgürlük ve güvenlik hakkı gibi yasal haklar;
  • eşitlik hakkı ve
  • dil haklarını güvence altına alır

Haklarınızdan birinin ihlal edildiğini düşünüyorsanız, mahkemeye veya bir insan hakları komisyonuna şikayette bulunarak yardım alabilirsiniz. Daha fazla bilgi için lütfen Kanada İnsan Hakları Komisyonu web sitesini ziyaret edin.


Bankacılık hizmetlerine erişim

Sığınmacılar, kamu ve özel bankacılık hizmetlerinde herhangi bir Kanadalı ile aynı haklara sahiptir. Başka bir deyişle, bir banka hesabı açabilir, para transferi yapabilir ve diğer tüm bankacılık hizmetlerine erişebilirsiniz.


Sağlık

Bir sığınmacı olarak, Geçici Federal Sağlık Programı (IFHP) aracılığıyla size sınırlı, geçici sağlık hizmetleri sağlanacaktır. Kanada’da sığınma talebinde bulunur bulunmaz bu teminatı ve programa kayıt olduğunuza dair belgeyi otomatik olarak alacaksınız. Daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki web sitesini ziyaret edin.


İstihdam

Tüm sığınmacılar Kanada’da çalışma hakkına sahiptir. İltica başvuru formunuzda bu amaca yönelik kutuyu işaretleyerek çalışma izni için başvurabilirsiniz. Sığınma talebinde bulunmaya uygun bulunduğunuzda ve tıbbi muayenenizi tamamladığınızda, Kanada Göçmenlik, Mültecilik ve Vatandaşlık Bürosu (IRCC) otomatik olarak işlem yapacak ve size bir çalışma izni verecektir. Gecikmelerden kaçınmak için güncel adresinizi IRCC’ye bildirmeyi unutmayın.

Adresinizi çevrimiçi olarak buradan değiştirebilirsiniz. İlk sığınma başvurunuz sırasında kutuyu işaretlemediyseniz veya çalışma izninizi yenilemeniz gerekiyorsa, çevrimiçi olarak başvurabilirsiniz.

Çalışma izninin nasıl alınacağı veya uzatılacağı hakkında daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki web sitesini ziyaret edin.


Eğitim

18 yaşından küçük çocuğunuz varsa, öğrenci iznine ihtiyaçları yoktur. Kanada’ya geldiğinizde otomatik olarak okula gitmeye hak kazanacaklardır. Okula erişim çocuklar için ücretsizdir. 18 yaşında veya daha büyükseniz ve öğrenim görmek istiyorsanız, talebiniz hakkında karar verilmesini beklerken okula devam etmek için öğrenim izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Kanada’da eğitim başvurusuna ilişkin daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki web sitesiniziyaret edin.


Seyahat Özgürlüğü

Kanada’da serbestçe seyahat ve nerede yaşamak istediğinizi seçme hakkına sahipsiniz. Resmi kurumlara periyodik olarak rapor vermeniz gerekebileceğini ve bunun bazen seyahatinize izin verilmeden önce yapılması gerektiğini unutmayın. Bu raporlama yükümlülükleri sizin için geçerliyse, bunları dikkatle incelediğinizden ve adres ve telefon numaranızdaki değişiklikleri ilgili makamlara bildirdiğinizden emin olun. Bu bildirim, iltica talebinizi işleme koyarken ihtiyaç duyulan herhangi bir değişiklik veya bilgi olması durumunda sizinle iletişime geçebilmelerini sağlamak içindir. Göçmenlik Mülteci Kurulu’nda mülteci duruşmanız yapılmadıysa, farklı bir eyalete taşınmadan önce lütfen avukatınızla konuşun.

Ayrıca, bir sığınmacının iltica başvurusunun işlenmesi sırasında Kanada’dan (geçici olarak) ayrılamayacağını lütfen unutmayın.


Adalete Erişim

Tüm mülteciler ve sığınmacılar, ayrımcılığa maruz kalmadan hukuki danışmanlık alma ve dinlenilme hakkına sahiptir. Maddi imkanlarınız kısıtlıysa ve bir avukattan ücretsiz hizmet almak istiyorsanız, bulunduğunuz eyaletteki Adli Yardım bürosuna başvurun.


Sosyal yardım ödenekleri

Sığınmacılar, eyalet mevzuatına bağlı olarak sosyal yardım ödeneği almaya hak kazanabilirler. Daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki web sitesini ziyaret edin.