Általános információk az egészségügyi ellátásról Magyarországon

Ezen az oldalon található: 

A jogosultsága az Ön magyarországi státuszától függ: 

Akut betegség és sürgős szükség esetén ingyenes egészségügyi ellátást vehet igénybe, a feltétlenül szükséges mértékben. A szolgáltatásokat az ukrán úti okmánya alapján, az Ukrajna és Magyarország közötti kétoldalú megállapodás alapján nyújtják Önnek.  

Sürgős szükségnek minősülnek az egészségi állapot olyan változásai, amelyek következtében a beteg élete közvetlen veszélybe kerülne, vagy azonnali orvosi ellátás hiányában súlyos vagy hosszú távú egészségkárosodást szenvedne (pl. szülés, vakbélgyulladás, szívinfarktus).  

Orvost találni Magyarországon 

Az egészségügyi alapellátási szolgáltatásokhoz úgy juthat hozzá, hogy időpontot foglal a területéhez rendelt háziorvoshoz.  

A háziorvos elérhetőségét ezen a weboldalon találja meg, és adja meg a hivatalos lakcíme szerinti körzetet, majd a várost. Láthatja a körzetében elérhető háziorvosokat, valamint elérhetőségüket és címüket. Egyes lakóépületekben a bejárat melletti hirdetőtáblán is megtalálhatja a háziorvos adatait. 

A sürgősségi ellátást meghaladó szakellátáshoz a háziorvosától kell beutalót kérnie, aki el tudja irányítani a megfelelő szolgáltatáshoz. Háziorvosi beutaló nélkül csak néhány szakorvosi szolgálat látogatható: bőrgyógyászat, nőgyógyászat, urológia, pszichiátria és addiktológiai kezelés, fül-orr-gégészet, szemészet, általános sebészet és baleseti sebészet (traumatológia), onkológia. Ezeket a szakorvosokat szükség esetén közvetlenül a lakhelyéhez legközelebbi rendelőintézetben keresheti fel.  

A szakrendelők elérhetőségét ezen a honlapon találja: jarobeteg_szakellato_intezmenyek_telephellyel_202307.xlsx (live.com) 

Gyógyszerekhez és gyógyászati segédeszközöhöz való hozzáférés  

Magyarországon a gyógyszereket két csoportba sorolják a társadalombiztosítási fedezet alapján: nem támogatott és támogatott gyógyszerek.   

A támogatott gyógyszerekeről központilag döntenek, az orvosát kérheti, hogy TB támogatott gyógyszert irjon fel. A támogatás mértéke is központilag meghatározott, lehet a teljes ár 80%, 55% vagy 25%-a.  A gyógyszerek ára úgy alakul, hogy:  teljes ár – támogatás = téritési dij. A téritési dijat kell megfizetni. Teljesen ingyenes gyógyszer nincs, dobozdijat fizetni kell.  

Társadalombiztosítási támogatással vagy anélkül támogatott gyógyszert bármelyik gyógyszertárban találhat. A közeli gyógyszertárak megtalálásához keresse a “Gyógyszertár” vagy a “Patika” szót a Google Térképen. 

Diabéteszesek támogatása  

A diabhelp.hu oldalon megtudhatja, hogyan juthat 300 forintos téritési dijjal („dobozdij”) inzulinhoz és alapvető kellékekhez, ha Ön cukorbeteg, beleértve az orvosok által az Ön számára felírt inzulin és diabéteszkészítmények felírásának lépéseit, valamint azt, hogy a gyógyszerészek hogyan adagolják a felírt inzulint és kellékekhez hogyan juthat hozzá. 

Kerekesszék, hallókészülék vagy más gyógyászati segédeszköz  

A társadalombiztosítási rendszeren kívül több civil szervezetnél is bérelhet orvosi eszközöket kedvező áron.  

Ukrajnából érkező egészségügyi dolgozók  

Az átmenetivédelemb kedvezményezettei és a korábban Ukrajnában élő magyar állampolgárok, akik Ukrajna által kiállított, államilag elismert egészségügyi szakképesítéssel rendelkeznek, már a szakképesítésük hivatalos elismerése előtt megkezdhetik egészségügyi szolgáltatási tevékenységüket Magyarországon. Az elismerési eljárást azonban meg kell indítani. Amíg az le nem zárul, addig az egészségügyi szakemberek egy Magyarországon praktizálni jogosult egészségügyi szakember felügyelete mellett végezhetik munkájukat. Hivatkozásként lásd a vonatkozó jogszabályokat: Government decree 121/2022 of 28 March. 

Egészségügyi ügyekben segitséget nyújtó partnereink

Ha az egészségügyi ellátással kapcsolatban segitségre van szüksége, az egyéni konzultációval is foglalkozó partnereinkhez is fordulhat. Ilyen szervezetek többek között:  

Image of a health care institution

Menedék Egyesület Contact | Menedék (menedek.hu) 

Image of a health care institution

Magyar Helsinki Bizottság: Kapcsolat – Magyar Helsinki Bizottság