Reagálj az online veszélyekre és kérj segítséget.


Soha sem a te hibád.

Ha bármilyen online erőszakot tapasztalsz, fontos, hogy ne felejtsd el: ez soha nem a te hibád. Az online térnek mindenki számára biztonságos és tiszteletteljes környezetnek kell lennie, és nem a te felelősséged megakadályozni vagy elviselni a bántalmazás bármely formáját. Senkinek sincs joga veszélyeztetni a te biztonságodat és méltóságodat, legyen az a fizikai világban vagy online.

Állítsd le minden kommunikációt.

Ha szembesülsz online erőszakkal, azonnal hagyd abba a kommunikációt az agresszorral. Ez kihívást jelentő lépés lehet, különösen akkor, ha az elkövető olyasvalaki, akit ismersz, vagy akiben korábban megbíztál. Blokkold őt minden olyan platformon, ahol potenciálisan elérhet téged – a közösségi médiában, e-mailben, sőt még a telefonon is. Ez egy fontos lépés a biztonságod visszaszerzése és a további bántalmazás megelőzése felé.

🛑

Különböző platformokon könnyen blokkolhatsz valakit:

  • E-mail platformokon (például a Gmail): Nyisd meg az elküldött e-mailt, kattints a levél jobb felső sarkában lévő három pontra, majd válaszd ki a „Feladó blokkolása” lehetőséget. Az ettől a feladótól érkező jövőbeli e-mailek ezután közvetlenül a spam mappába kerülnek.
  • Facebook: Kattints rá a „…” gombra az „Üzenet” opció mellett, majd válaszd a „Blokkolás” lehetőséget. Ez a művelet megakadályozza, hogy a személy megnézze a profilodat, hozzáadja téged barátként, vagy üzenetet küldjön neked.
  • Instagram: Látogass el az adott személy profiljára, koppints a jobb felső sarokban lévő három pontra, majd válaszd ki a „Blokkolás” lehetőséget. Emellett az Instagram rendelkezik egy „Korlátozás” funkcióval is, ami kevésbé szigorú, mint a blokkolás. Ha valakit korlátozol, hozzászólásai csak neked lesznek láthatóak a posztjaidon, míg az üzenetei az üzenetkéréseid közé kerülnek.
  • Telegram: Kattints a három pontra a felső sarokban, majd válaszd ki a „Felhasználó blokkolása” lehetőséget.
  • WhatsApp: Nyisd meg a beszélgetést azon személlyel, akit blokkolni szeretnél. Koppints a nevére a beszélgetés tetején, majd görgess lefelé, hogy megtaláld a „Kapcsolat blokkolása” opciót.
A blokkolás elérhető minden nagyobb közösségi média platformon.
A blokkolás elérhető minden nagyobb közösségi média platformon.

Dokumentálj minden fontos információt.

Bár lehet, hogy ösztönösen szeretnéd eltüntetni a bántalmazás minden nyomát annak érdekében, hogy gyorsan túllépj a kellemetlen élményen, a dokumentáció hatékony eszköz. Fontos megőrizned minden bizonyítékot – képernyőképeket, e-maileket, üzeneteket – minden olyan információt, ami alátámasztja az erőszakot, visszaélést vagy kizsákmányolást. A dokumentáció két célt szolgál: egyrészt védelmi pajzsként működik, megerősítve a tapasztalatok érvényességét, másrészt segíthet neked abban az esetben, ha jogi lépéseket kívánsz tenni, vagy feljelentést teszel az erőszak ellen.

Fontold meg, hogy segítséget kérsz.

Az elszigeteltség gyakran felerősíti az online erőszak vagy bántalmazás hatását. Létfontosságú, hogy megtörjük ezt a kört azáltal, hogy felkeresünk valakit, akiben megbízunk, és beszélünk vele. Ez lehet egy barát, családtag, vagy akár egy szakember. Az UNHCR partnerszervezetei számos támogatási mechanizmust kínálnak – a forródrókoktól a tanácsadási szolgáltatásokig -, amelyek célja, hogy segítsenek átvészelni a nehéz időszakokat. A segítségkérés bátor lépés a gyógyulás és a továbblépés felé.

Jelentsd az ügyedet.

Ha fontolóra veszed az incidens bejelentését, gondolj mind a platformszolgáltatókra, mind a megfelelő hatóságokra.

🛑

Jelenthetsz egy felhasználót vagy bármilyen tartalmat.

  • Facebook: A tartalom mellett található három pontra vagy a „…” ikonra kattints, és válaszd ki a „Támogatás keresése vagy jelentés” lehetőséget. Ezzel a lépéssel megadhatod a jelentés okát, és segíthetsz a Facebooknak a megfelelő intézkedések megtételében.
  • Instagram: Koppints rá a tartalom jobb felső sarkában lévő három pontra, és válaszd ki a „Jelentés” lehetőséget. Egy sor lehetőségen keresztül végigvezetlek, hogy miért jelented ezt a tartalmat, ezzel hozzájárulva a platform problémák hatékonyabb kezeléséhez.
  • Telegram: Nyisd meg a beszélgetést vagy csatornát, kattints a jobb felső sarokban lévő három pontra, majd válaszd ki a „Jelentés” lehetőséget. Ezzel a funkcióval tudod jelezni a platformon az irányelveket megsértő tartalmakat.
  • WhatsApp: Ha bejelentést szeretnél tenni egy felhasználóval kapcsolatban, nyisd meg a csevegést az adott személlyel, kattints a nevére a tetején, görgetj lefelé, majd válaszd ki a „Kapcsolat bejelentése” lehetőséget. Ez a funkció kulcsfontosságú a spam vagy visszaélésszerű tartalmak kezelésében.
  • TikTok: Ha jelenteni szeretnél egy videót, kommentet vagy profilt a TikTokon, nyomd meg és tartsd lenyomva a tartalmat, vagy koppints a három pontra, majd válaszd a „Jelentés” lehetőséget. A rendszer kérni fogja, hogy add meg a jelentés okát, ezzel segítve a TikTokot a probléma megértésében és annak kezelésében.
Általában néhány perc alatt elküldheted a jelentést.
Általában néhány perc alatt elküldheted a jelentést.

Az erőszak súlyosságától és jellegétől függ, hogy mikor kell hozzám fordulnod. Ha úgy érzed, hogy fenyegetve vagy, ha a bántalmazás tartósan fennáll, vagy ha olyan mértékben fokozódik, hogy a te vagy mások biztonsága veszélybe kerül, akkor be kell vonnod a hatóságokat. Az UNHCR és partnerei támogathatnak ebben a folyamatban, biztosítva, hogy meghallják a hangodat, és komolyan vegyék az ügyedet. Soha ne habozz segítséget kérni, ha szükséges.Mindig koncentrálj magadra.

Van joga ahhoz, hogy a számodra legjobb döntéseket hozd meg, és prioritásokat állíts fel. Tudnod kell, hogy nem vagy egyedül ezzel a tapasztalattal. Sokan már szembesültek hasonló kihívásokkal, és megtalálták azokat az utakat, amelyeken túljutottak. Teljes jogoddal dönthetsz olyan dolgokról, amelyek az ön biztonságát és jólétét helyezik előtérbe. Legyen szó akár arról, hogy szünetet tartasz a közösségi médiától, olyan tevékenységekkel foglalkozol, amelyek megnyugvást hoznak neked, vagy támogató közösségeket keresel, a jóléted mindig az első helyen kell állnia.