Megbízható információforrások azonosítása


Válság idején rendkívül nagy kihívást jelent a legitim információk megtalálása és a hamis információk elkerülése. A való világhoz hasonlóan az internet is gyorsan változó környezetté válik, ahol könnyen túlterhelheti az embert a sok tartalom, amellyel találkozik. Éppen ezért a megbízható információforrások azonosításának megtanulása jelentős hatással lehet az ön biztonságára.

Kérdőjelezz meg mindent, amit online látsz

Az online világ, különösen a közösségi média, tele van pontatlan információval. Ez különösen igaz aktív konfliktusok idején, amikor a tények és a kitalált dolgok közötti határ elmosódik, egyre nehezebb megkülönböztetni, mi igaz és mi nem.

Mielőtt bíznál bármi online látottban, állj meg egy pillanatra, és gondolkodj! Lehet, hogy ez az információ ellenőrizetlen tényeket tartalmaz? Vagy mindennek hamis lehet az oka, mert valaki szándékosan próbál téged becsapni? Ezek két kategória közötti különbség megértése már segíthet neked abban, hogy észrevegyed, ha valami nem valódi.

🚩

Téves információk

Félrevezető információk olyan hamis vagy pontatlan információk, amelyeket az a szándék nélkül terjesztenek, hogy félrevezessenek. Gyakran egyszerű félreértésekből, hibákból vagy elavult információkból ered, amelyeket rosszindulatú szándék nélkül osztanak meg.

Hogyan zajlik mindez?
Azok, akik lelkesen szeretnének frissítéseket megosztani, néha ellenőrizetlen tényeket terjeszthetnek közösségi médián keresztül. Ennek következtében kialakul egy hullámhatás, amelyben a félrevezető információ széles körben elterjed, időnként még a főáramú médiában is megjelenik.

Mi teszi veszélyessé?
A félreinformálás zavart okozhat, hamis reményeket vagy szükségtelen pánikot válthat ki, és bizonyos esetekben valós világbeli károkat okozhat.

🚩

Dezinformáció


A dezinformáció az emberek félrevezetése céljából szándékosan hamis információk létrehozását és terjesztését jelenti. A közvélemény manipulálására, az ellenzék lejáratására vagy az igazságról való figyelemelterelésre használható.

Hogyan zajlik mindez? A dezinformációba beletartozhat történetek kitalálása, képek vagy videók szerkesztése, valamint információk kontextusból történő kiemelése a közönség félrevezetése érdekében.

Miért veszélyes ez?
Azért van kialakítva, hogy hihető legyen, és érzelmi reakciókat váltson ki. Képes közösségeket polarizálni, erőszakot szítani, vagy félrevezető döntéseket eredményezni, amelyek veszélyeztethetik a biztonságodat.

Mindkét esetben a közösségi média algoritmusai felgyorsítják a hamis információ terjedését. Ezeket az algoritmusokat úgy tervezték, hogy olyan tartalmakat mutassanak, amelyek felkeltik a felhasználók érdeklődését, így a szenzációs és érzelmileg feltöltött bejegyzések nagyobb láthatóságot kaphatnak. Az ellenőrizetlen információk elleni védekezés érdekében fontos kialakítani azt a szokást, hogy kritikusan vizsgáljuk meg minden információs darabot.

🧐
 • Ellenőrizd az információ forrását – egy megbízható hírforrásról van szó, vagy egy ismeretlen blogról származik?
 • Nézd meg a cikk vagy poszt dátumát – aktuális vagy egy régebbi darab, amely újra kering?
 • Van-e szenzációs cím, vagy keltenek erős érzelmi reakciót? Ezek általában azért vannak tervezve, hogy provokáljanak, és nem azért, hogy informáljanak.

Az információ ellenőrzésének egyik legjobb módja az, ha több forrást is konzultálsz. Amennyiben találsz egy hírt vagy információt, nézd meg, hogy másutt is beszámolnak-e róla, különösen az elismert hírforrásoknál vagy hivatalos csatornáknál, például kormányzati vagy humanitárius weboldalakon. Használhatsz online eszközöket és weboldalakat is, amelyek a tények ellenőrzésére és a hamis információk leleplezésére szakosodtak, például a Google’s Fact Check Tool vagy a Snopes-t.

⚠️

Mielőtt megosztasz információt a közösségi médiában, mindig ellenőrizd annak pontosságát, hogy elkerüld a téves vagy szándékos félrevezető információ terjesztését.

Keresd meg a megbízható információforrásokat.

Amikor egy új környezetbe érkezel, érdemes azonosítanod azokat a szervezeteket és weboldalakat, amelyek nemcsak megbízhatóak, hanem releváns tartalmat is nyújtanak azokhoz az igényekhez, amelyek számodra fontosak. Neked ezek közé tartozhatnak a következők.

👍
 • Az emberi jogi szervezetek weboldalai legyenek az elsődleges forrásaid, mivel ezek hitelesített, megbízható információkat nyújtanak, kifejezetten olyan formátumban írva, amely könnyen érthető számodra. Az UNHCR esetében ez a „Help!” weboldalunk, amely elérhető 100+ országban világszerte.
 • A kormányzati weboldalak tanácsokat nyújtanak a politikákkal, törvényekkel, eljárásokkal és az állam által nyújtott segítséggel kapcsolatos kérdésekben.
 • Az nemzetközi nonprofit szervezetek weboldalai gyakorlati tanácsokat és támogatási szolgáltatásokat kínálnak, melyeket bizonyos igények és témák szerint szabnak személyre.
 • Az önkéntes weboldalak szintén gyakori módjai annak, hogy támogasd a kitelepített népességeket. Mindazonáltal ügyelj arra, mert nehéz lehet ellenőrizni, hogy pontosan ki vezeti azokat.

Értékeljük fel a weboldalak hitelességét.

Az egy weboldal hitelességének felmérése létfontosságú, különösen akkor, ha az általuk nyújtott információ befolyásolja döntéseidet. Egy hiteles weboldal pontos és hasznos információ forrása lehet, míg egy megbízhatatlan könnyen félrevezethet vagy árthat neked.

👍

Megbízható weboldalak…

 • Friss tartalom, amely a jelenlegi hírekhez igazodik.
 • Professzionális kinézetű weboldaltervezés.
 • Tiszta küldetésnyilatkozatok és részletek a publikáló szerzőkről vagy szervezetekről.
 • Könnyen megtalálható a kapcsolatfelvételi információ, mint például a weboldal telefonszáma vagy e-mail címe.
 • Jó hírű szervezetektől származó, más oldalakon is ellenőrizhető ajánlások.
🚩

A megbízhatatlan weboldalak…

 • Szenzációs vagy érzelmi tartalom bizonyítékok nélkül.
 • Elavult tartalom, nem naprakész vagy törött linkek.
 • Névtelen hozzászólóktól származó információk és olyan tartalmak, amelyeknek nincs szerzősége.
 • Túlzott hirdetések vagy felugró ablakok, amelyek a pontossággal szemben a nyereségvágyat sugallják.
 • A weboldal tulajdonjogára, finanszírozására és céljára vonatkozó egyértelmű információk hiánya.
 • Szokatlan domainnevek vagy ismert oldalakat kisebb változtatásokkal imitáló domainnevek.

Ellenőrizze az online közösségeket, mielőtt csatlakozik

Az online közösségek, például a Facebook-csoportok értékes támogatást és információt nyújtanak. Ezek kiválóan alkalmasak arra, hogy kapcsolatot teremtsen másokkal, akik hasonló kihívásokkal küzdenek, gyakorlati tanácsokat és érzelmi támogatást nyújtanak.

Ezek a közösségek azonban kockázatokkal járnak. Nem minden csoportot moderálnak jól, és egyesek félretájékoztatást, csalást vagy akár ragadozó magatartást is terjeszthetnek. Nyílt jellegük, bár elősegíti a kapcsolatteremtést, a tagok kihasználhatóvá válhatnak. Menekültként legyen óvatos: néhány hasznosnak tűnő csoportnak káros indítékai is lehetnek.

👍

A biztonságos online közösségek…

 • Világosan meghatározott cél, valamint a viselkedésre és a tartalomra vonatkozó szabályok.
 • Aktív moderátorok, akik a vitákat relevánsnak és tisztelettudónak tartják.
 • Pozitív és támogató tagi interakciók.
 • Az új tagok ellenőrzésére létrehozott eljárás.
🚩

A nem biztonságos online közösségek…

 • Hihetetlen ígéretek vagy szenzációs hírek hiteles források híján.
 • Nyomulós értékesítési taktikák, személyes adatok kérése és egyéb gyanús viselkedésmódok
 • Rossz moderálás, félretájékoztatás vagy káros viselkedés megengedése.
 • Anonimitás a tagok között, ami potenciálisan káros tevékenységekhez vezethet.

Csakúgy, mint más online források esetében, az online csoportokban megosztott információkat is érdemes félretenni, különösen, ha azok nem ellenőrzöttek, vagy névtelen forrásokból származnak. Mielőtt a biztonsággal, utazási útvonalakkal vagy jogi tanácsokkal kapcsolatos információk alapján cselekedne, keressen több hivatalos és hiteles forrásból származó ellenőrzést.