Menedék- és szálláshelyek

Megváltoztak a támogatott szálláshelyek feltételei

2023. szeptember 15-től megváltoztak a menekültek elhelyezésére vonatkozó szabályok (beleértve a támogatott szálláshelyeket is).

Amennyiben Ön jelenleg államilag támogatott szálláshelyen (szállodában, önkormányzati épületben stb.) tartózkodik, olvassa el ezt a részt, hogy megértse, hogyan érinthetik Önt a változások.

Felhívjuk a figyelmét, hogy gyorsan változó helyzet miatt a UNHCR nem tudja garantálni, hogy minden feltüntetett menedékhelyen és szervezetnél rendelkezésre áll szabad férőhely.

Sürgősségi lakhatás

Segítségnyújtó pontok a határ mentén

Ha Ukrajnából érkezik Magyarországra, vannak szervezetek, amelyek a határon segíthetik Önt élelemmel, jogi segítségnyújtásban, szállításban, szálláskeresésben, segélycikkek beszerzésében és egyebekben. Amikor átlépi a határt, kérhet útbaigazítást a legközelebbi Segítségnyújtó ponthoz. Közvetlenül is felveheti a kapcsolatot ezekkel a szervezetekkel:

SzervezetCímE-mailTelefon
Baptista Szeretetszolgálat4951 Tiszabecs, Rákóczi Ferenc utca 13.[email protected]+36 20 886 2292
Magyar Máltai Szeretetszolgálat4933 Beregsurány, II. Rákóczi Ferenc utca 1.[email protected]+36 70 659 8508
Magyar Református Szeretetszolgálat4625 Záhony, Ady Endre út 79.[email protected]+36 80 296 844
Magyar Vöröskereszt4836 Lónya, Árpád út 115.[email protected]+36 1 374 1374
Magyar Ökumenikus Segélyszervezet4836 Lónya, Árpád út 115.[email protected]+36 70 664 8645
Katolikus Karitász4937 Barabás, Árpád utca 28.[email protected]+36 1 37 20 910

Információk és sürgősségi lakhatás Budapesten

A Kormányablak néven ismert, a Keleti és a Nyugati pályaudvaron található Kormányhivatalok nyújthatnak tájékoztatást és sürgősségi szállásokhoz közvetíthetnek. Ez magában foglalja az egy éjszakára szóló befogadó szállást, segítséget a hosszú távú lakhatás megtalálásában, tájékoztatást az átmeneti védelemről, részleteket a rendszeres megélhetési támogatásról és a magyarországi munkalehetőségekről, valamint a menekültek számára elérhető további szolgáltatásokról.

KormányablakCímNyitvatartás
Nyugati Pályaudvar1062, Budapest, Teréz körút 55.
🗺 Térkép a kormányablakhoz
Hétfő: 08:00-18:00
 Kedd: 08:00-16:00
 Szerda: 11:00-19:00
 Csütörtök: 08:00-16:00
 Péntek: 08:00-14:00

Ukrajnából Budapestre újonnan érkező menekültként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy éjszakára szóló befogadóközpontjában szállhat meg. A befogadóközpontba önállóan kell eljutnia, de Budapesten a tömegközlekedést ukrán okmányokkal ingyenesen használhatja.

SzálláslehetőségCímTelefon
Átmeneti szállás egy északára1117 Budapest, Galvani Utca 44/A🇺🇦 +36 70 659 8508
🇭🇺 +36 30 583 0571

A következő nem kormányzati szervezetekhez is fordulhatnak rövid távú sürgősségi szállásért, de nem garantált, hogy el tudják majd szállásolni Önöket.

SzervezetTelefonEmail
Migration Aid / Budapest+36 30 146 6508[email protected] 
Migration Aid / Győr+ 36 30 592 8066[email protected]
Magyar Ökumenikus Segélyszervezet+36 70 504 3154
Caritas Hungary – Magyar Katolikus Egyház+36 1 372 0910[email protected] 
Oltalom   Alapítvány+361 210 5400,   201 mellék[email protected] 

Támogatott hosszú távú lakhatás

2023. augusztus 1-jétől új szabályok vonatkoznak az Ukrajnából érkező menekültek elhelyezéséhez nyújtott állami támogatásra. Az új szabályok minden olyan ideiglenes védelemre jogosult menekültre, kettős állampolgárra és magyar állampolgárra vonatkoznak, akik a háború előtt Ukrajnában éltek, és 2022. február 24-én vagy azt követően menekültek Magyarországra.

Magyarországra való megérkezés után

Ha Ön jogosult menedékes státuszra, akkor Magyarországra érkezését követően egy hónapig jogosult támogatott lakhatásra, még akkor is, ha nem rendelkezik regisztrált menedékes státusszal. Ebben az esetben az Ön szállását az önkormányzat vagy az állammal szerződött szállásadók (például hotel) biztosítják, és ez ingyenes étkezést is tartalmaz. A szállásköltségekből önnek nem kell viselnie semmit.

Egy hónap elteltével Ön csak akkor marad jogosult támogatott szállásra, ha az alábbi sérülékeny csoportok valamelyikébe tartozik:

  • Ön egy 6 év alatti gyermek szülője (megjegyzés: jelenlegi információink alapján előfordulhat, hogy a másik szülőnek kell majd fizetnie).
  • Ön várandós.
  • Ön fogyatékossággal él.
  • Ön elmúlt 65 éves.
  • Ön 18 év alatti, és az előzőekben felsorolt személyek bármelyikével egy háztartásban él.

Ha Ön nem tartozik a fenti csoportok egyikébe sem, akkor menedékes kérelmet kell benyújtania ahhoz, hogy továbbra is jogosult legyen támogatott lakhatásra.

Menedékes státusszal vagy magyar állampolgárként

A menedékes státusz elismerése után Ön még egy hónapig jogosult támogatott lakhatásra.

Ha Ön magyar állampolgársággal (beleértve a magyar-ukrán kettős állampolgárokat is) és ukrajnai állandó lakóhellyel rendelkezik, és 2022. február 24-én vagy azt követően érkezett Magyarországra, akkor a beutazást követő 1 hónapig jogosult támogatott lakhatásra.

Az egy hónap elteltével (átmeneti védelemmel rendelkező és magyar állampolgárként is) csak akkor marad jogosult támogatott lakhatásra, ha az alábbi sérülékeny csoportok valamelyikébe esik:

  • Ön még nem töltötte be a 18. életévét.
  • Ön 18 év alatti gyermek szülője, és egy háztartásban élnek. Vegye figyelembe, hogy jelenlegi információink alapján ez csak egy szülőre vonatkozik gyermekenként.
  • Ön várandós.
  • Ön fogyatékossággal él.
  • Ön elmúlt 65 éves.

Ha Ön nem tartozik a fenti csoportokba, akkor 2023. szeptember 15. után a szállás üzemeltetője nem kap állami támogatást az Ön elhelyezésére, ezért előfordulhat, hogy felszólítja Önt, hogy költözzön el. Ha sürgősen alternatív szállásra van szüksége, Ön jogosult az állam által biztosított közösségi szállások igénybevételére, az alábbiakban leírtak szerint.

Munkavállalóként

Ha Ön olyan ideiglenes védelmi státusszal rendelkezik, aki a fenti csoportok egyikébe sem tartozik, akkor az elismerésétől számított egy hónapon belül munkát kell vállalnia ahhoz, hogy továbbra is hozzáférhessen a támogatott lakhatáshoz. A munkavégzésnek Magyarországon kell történnie, és legalább heti 20 órát kell dolgoznia. Ebben az esetben a szállásáról a munkáltatója gondoskodik. Ez nem foglalja magában az ingyenes étkezést, és a munkáltatója által történő elhelyezés feltételei eltérőek lehetnek.

Támogatott szállás igénylése

Ha a fenti feltételek alapján Ön jogosult támogatott szállásra, akkor Budapesten, a Keleti és a Nyugati pályaudvaron található kormányhivatalokban igényelhet szállást. A hatóságok találnak Önnek egy szabad szálláshelyet (jellemzően Budapesten kívül), de a szálláshelyre önállóan kell eljutnia.

KormányablakCímNyitvatartás
Nyugati Pályaudvar1062, Budapest, Teréz körút 55.
🗺 Térkép a kormányablakhoz
Hétfő: 08:00-18:00
 Kedd: 08:00-16:00
 Szerda: 11:00-19:00
 Csütörtök: 08:00-16:00
 Péntek: 08:00-14:00

Kérdése vagy problémája van elszállásolással kapcsolatban?

A szolgáltatásokkal, segítségnyújtással és elszállásolással kapcsolatos megbízható és naprakész információkért hívja az UNHCR Menekültügyi Segélyvonalát munkanapokon 8:00 és 17:00 között:

+36 80 984 583

Államilag biztosított közösségi szállások

Ha Ön ideiglenes védelmi státuszt kapott, de a fenti sérülékeny csoportok alapján nem jogosult támogatott lakhatásra, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) a Vámosszabadi tömegszálláson tud Önnek szállást biztosítani. Az intézménybe való szállítást és az ottani étkezést az állam nem biztosítja.

A közös menhelyen való elhelyezésre vonatkozó kérelem

Az állam által biztosított gyűjtőszállásokon az OIF irodáiban kérhet szállást, ahol ellenőrzik a jogosultságát, és befogadó intézménybe irányítják.

Magánszállás és hosszú távú szállás

Hol keressen magánszállást

Bár egyetlen online platform sem tekinthető 100%-ban biztonságosnak, a kijelölt szálláskereső oldalak biztonságosabbak a Facebook-csoportokhoz és más közösségi média platformokhoz képest.

A Magyarországon leggyakrabban használt weboldalak az ingatlan.com, az alberlet.hu, ingatlannet.hu és az otthonterkep.hu. Felhívjuk figyelmét, hogy az UNHCR nem áll kapcsolatban egyik ilyen oldallal sem; a megjelenített ajánlatokat az UNHCR nem ellenőrizte; és az UNHCR nem tud segíteni a magánszálláshelyek felkutatásában.

Bérleti szerződés megkötése és beköltözés

Mindig ragaszkodjon az írásos bérleti szerződéshez. A szóbeli megállapodások jogilag nem feltétlenül kötelező érvényűek, és kiszolgáltatottá tehetik Önt az előzetes értesítés nélküli kilakoltatásnak. Győződjön meg arról, hogy az írásbeli szerződés kiterjed minden feltételre, jogra és kötelezettségre, a fizetés részleteire, a bérleti időtartamra, a karbantartási felelősségre, a közüzemi mérőórák helyzetére és tulajdonjogára, a zárcsere felelősségére és az albérleti feltételekre.

Bármilyen bérleti szerződés aláírása előtt kérjen földhivatali kivonatot – „tulajdoni lap”-ot az ingatlan tulajdonjogának és jogi terheinek ellenőrzésére. Ellenőrizze továbbá a bérbeadó személyazonosságát, és győződjön meg arról, hogy a bérleti díj bruttó összeg, amely tartalmazza az összes adót és járulékot. Ha készpénzben fizeti ki a bérleti díjat, ragaszkodjon a nyugta kiállításához, különben nem tudja igazolni a fizetést.

A kaució összegét és feltételeit is meg kell beszélnie a bérbeadóval. A legtöbb bérbeadó egy-három havi bérleti díjnak megfelelő kauciót kér, de ezt az összeget is bele kell foglalni a bérleti szerződésbe.

Gondolja át alaposan, mielőtt több évre szóló, határozott idejű bérleti szerződést köt. Ezeket a szerződéseket nehéz lehet komoly következmények nélkül felmondani. Kockáztathatja, hogy elveszíti a kaucióját, és a szerződés lejártáig köteles a bérleti díjért és a közüzemi költségekért fizetni.

És nem utolsósorban készítsen képeket az ingatlanról, amikor beköltözik, hogy dokumentálja annak állapotát. Ez segíteni fog az esetleges kárigények vagy kaucióval kapcsolatos kérdések megoldásában, amikor kiköltözik.

Lakcím bejelentése

Fontos, hogy az új lakcímet (az úgynevezett „szálláshelyet”) bejegyeztesse a hatóságoknál, hogy az új lakóhelyén megkaphassa a hivatalos dokumentumokat és hozzáférhessen a szükséges szolgáltatásokhoz (például az egészségügyi vagy pénzügyi támogatáshoz).

A regisztrációs folyamatot az OIF bármelyik ügyfélszolgálati irodájának felkeresésével és a címregisztrációs űrlap kitöltésével végezheti el. Felhívjuk figyelmét, hogy a lakcímbejelentést személyesen, az Ön törvényes képviselője vagy egy meghatalmazott személy által hajtható végre.

A regisztrációs folyamat befejezésekor ajánlatos az új címhez címigazolást (ún. „szálláshelyet igazoló hatósági bizonyítvány”) kérni. Ez a dokumentum igazolja, hogy a lakcímváltoztatás sikeresen megtörtént, és az új lakcím hivatalos igazolásaként bemutatható a hatóságoknak vagy a szolgáltatóknak.

Szervezetek, amelyek segíthetnek szálláskeresésben

OrganisationPhoneE-mail
IOM+36 80 98 45 44[email protected] 
Magyar Vörös Kereszt+36 1 374 1374 [email protected] 
Next Step Association+36 70 323 75 52[email protected]
Lutheran Diakónia+361 483 22 60[email protected]
Menedék Egyesület+36 20 450 72 45[email protected]

Legyen óvatos a magánszállásokkal

Ha menekültként szállást keres Magyarországon, fontos, hogy a saját személyes biztonsága legyen a legfontosabb. Sajnos vannak olyan lakástulajdonosok, akik megpróbálják kihasználni a menekülteket a szállásért cserébe. Ezen oldalon a biztonságos szálláskereséssel kapcsolatos információkat olvashat.

Kérdése vagy problémája van elszállásolással kapcsolatban?

A szolgáltatásokkal, segítségnyújtással és elszállásolással kapcsolatos megbízható és naprakész információkért hívja az UNHCR Menekültügyi Segélyvonalát munkanapokon 8:00 és 17:00 között:

+36 80 984 583