Anyasági támogatások  

Csecsemőgondozási dij, CSED  

A közelmúltban bekövetkezett jogszabályi változásoknak köszönhetően a Magyarországon élő ukrán állampolgárok jogosultak lehetnek csecsemőgondozási díjra. A CSED, más néven csecsemőgondozási díj egy olyan családtámogatási forma, amelyet kifejezetten a szülő anyák vehetnek igénybe a szülési szabadság ideje alatt. A CSED igénylésekor fontos megjegyezni, hogy a CSED az anya keresetétől függ.   

A szülés előtt 180 nap (kb. 6 hónap) folyamatos, a munkáltató által fizetett társadalombiztosítással kell rendelkeznie Magyarországon. Ha a CSED-et igénylő anya nem rendelkezik elegendő biztosítási idővel, akkor méltányossági alapon is igényelheti a CSED-et.  

Összeg: A korábbi jövedelem 100%-a, maximum havi 281 640 Ft (808 USD).   

A támogatás időtartama : 168 nap a szülést követően, a szülési szabadság ideje alatt.  

Jogosult: anya (bizonyos esetekben apa)   

Feltételek:   

 • csak azok az ukrán állampolgárságú nők jogosultak, akik 2024. január 1. után szültek  
 • lakcím igazolható az OIF lakcímigazolással (szálláshely-bejelentő)   
 • csak a Magyarország területén történt munkavégzés számít. A kérelmezőnek az elmúlt 2 évben legalább 6 hónapos társadalombiztosítási jogosultságot keletkeztető hivatalos/jogszerű munkaviszonnyal kell rendelkeznie – ennek nem kell folyamatosnak lennie -, és a gyermeket saját háztartásában kell nevelnie.  
 • a kérelmező nem dolgozhat abban az időszakban, amikor ezt a támogatást kapja.   

A kérelmet a biztosított anya munkáltatójánál lehet benyújtani. A jogutódlás nélkül megszűnt munkáltató esetében a CSED kérelmet a volt munkáltató székhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani. A CSED kérelmek feldolgozási ideje általában 8 nap, problémás esetekben akár 60 nap (kb. 2 hónap) is lehet.  

A kérelmet a GYED-dek együtt is be lehet nyújtani.  

Formanyomtatvány magyar nyelven: Csecsemőgondozási díj – CSED – Magyar Államkincstár (gov.hu) 

További információk magyar és angol nyelven: 

Gyermekgondozási díj (GYED)   

A közelmúltban bekövetkezett jogszabályi változásoknak köszönhetően a Magyarországon élő ukránok álllampolgárok jogosultak lehetnek gyermekgondozási díjra (röviden: GYED). A GYED a magyar társadalombiztosításhoz kapcsolódó, a munkáltatói szociális hozzájáruláson alapuló, a munkabérből származó, maximált összegű, havi juttatás.   

A GYED ellátás hat hónapos kortól (168 nap szülési szabadság és a CSED 2023, azaz a csecsemőgondozási segély folyósításának időtartama) a gyermek 2. életévének, ikrek esetén 3. életévének betöltéséig jár.   

Összeg:   

A GYED legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70%-a (egyébként a szülő naptári napi jövedelmének 70%-át veszik figyelembe). A GYED kiszámítása az adó igénybevétele előtti utolsó 180 nap magyarországi átlagkereset alapján történik (30 napnál hosszabb társadalombiztosítási jogosultsági szünet esetén 120 napot vesznek figyelembe).  

A minimálbér 2024-ben bruttó 266 800 Ft/hó.  Ennek a duplájának 70%-a 373.520 Ft/hó bruttó, és ez a maximális összeg, a 2024-es GYED nettó összege 281.640 Ft. A GYED családi adókedvezményre jogosít, és ha az igénylő anya kettős állampolgár, akkor jogosult a 30 év alatti nők személyi jövedelemadó-mentességére. A GYED mentes a társadalombiztosítási járulékok alól.  

Időtartam: 18 hónap a szülési szabadság és a gyermek 2. születésnapja között.  

Jogosultak: anya, apa, örökbefogadó szülő, gyám 

Feltételek:   

 • csak azok az ukrán állampolgárságú nők, akik 2024. január 1. után szültek.  
 • az állandó lakcímet az OIF lakcímigazolással (szálláshely-bejelentő) lehet igazolni.   
 • csak a Magyarország területén történt munkavégzés számít.   
 • a kérelmezőnek az elmúlt 2 évben legalább 365 nap társadalombiztosítási jogosultsággal kell rendelkeznie – ennek nem kell folyamatosnak lennie -, és a gyermeket is saját háztartásában kell nevelnie.  
 • A GYED folyósítása alatt a gyermek nem helyezhető el bölcsődében/óvodában (pl. bölcsőde), kivéve, ha a jogosult   
 • dolgozik  
 • vagy nappali tagozatos iskolai oktatásban vesz részt, 
 •  szakképző intézményben vagy   
 • felsőoktatási intézményben.  

Formanyomtatvány magyar nyelven: Gyermekgondozási díj – GYED – Magyar Államkincstár (gov.hu)