Pénzbeli támogatás 60 év feletti menekülteknek – A UNHCR téli programja

A tél érkeztével a UNHCR, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága különös figyelmet fordít az idős személyek megnövekedett kihívásaira. 35.000 Ft pénzügyi támogatást nyújtunk a téli hónapokban menekülteknek és más, a UNHCR mandátuma alá tartozó személyeknek, akik beöltötték 60. életévüket, annak érdekében hogy segítsük a téli időszak során megnövekedő igényeik fedezését. A támogatás egyszeri alkalommal, 105.000 Ft értékben kerül kifizetése a decembertől februárig tartó időszakra.

A jelentkezési időszak november 10-én lezárult

Ha már leadta jelentkezését, hamarosan értesíteni fogjuk a személyes regisztráció részleteiről (akkor is ha eddig még nem kapott visszaigazoló üzenetet SMS-ben).

A jelentkezési időszak november 10-én zárul, vagy amennyiben a program eléri az 500 jelentkezőt. A személyes beiratkozásra 2023. novemberében kerül sor, és az egyszeri kifizetés pedig 2023. decemberében történik majd. A személyes regisztráció pontos időpontját az online jelentkezést követően osztjuk majd meg Önnel.

Minden humanitárius támogatás ingyenes!

A UNHCR és más humanitárius szervezetek csak a saját hivatalos csatornáikon keresztül nyújtanak segítséget vagy pénzügyi támogatást, és soha nem bankokon vagy magánszemélyeken keresztül. A támogatásért soha nem kérnek pénzt, jutalékot vagy bármi egyebet viszonzásul.

A bűnözők gyakran hoznak létre hamis weboldalakat, hogy ellopják a pénzét vagy adatait. Mielőtt jelentkezne, mindig ellenőrizze az ajánlatok hitelességét és hogy megjelennek e a www.help.unhcr.org/hungary weboldalon.

 1  Ellenőrizze a támogatásra való jogosultságát

Ön jogosult lehet a programra, amennyiben az alábbiak mindegyike teljesül:

 • Magyarországi tartózkodását tekintve menedékes státuszú vagy menedékes státuszt kérelmező, menedékkérő, nemzetközi védelemben részesülő (menekült- vagy oltalmazott státuszú), hontalan, illetve hontalan vagy befogadott státuszra jelentkező személy.
 • 60 éves vagy idősebb (2023. december 31-ig bezárólag).
 • Jelenleg Magyarországon tartózkodik.
 • Rendelkezik érvényes nemzetközi / biometrikus útlevéllel vagy más érvényes személyazonosító okmánnyal. 

A UNHCR szeretné tájékoztatni, hogy az IFRC-vel kötött regionális együttműködési megállapodásnak megfelelően, azok, akik már részesültek a IFRC Téli támogatási programjában, nem jogosultak ugyanilyen segélyt kapni a UNHCR-től. Az egyének továbbra is jogosultak lehetnek más formájú segítségre. (Frissítve: 2023.12.20.)

2 Nyújtsa be jelentkezését

A jelentkezési időszak november 10-én lezárult

Ha már leadta jelentkezését, hamarosan értesíteni fogjuk a személyes regisztráció részleteiről (akkor is ha eddig még nem kapott visszaigazoló üzenetet SMS-ben).

3 Várjon az értesítésünkre

A jogosultság megállapításának érdekében, a UNHCR ellenőrizni fogja a jelentkezését. Amennyiben jelentkezését elfogadjuk, SMS-ben vagy Viberen keresztül értesítjük majd a személyes regisztráció részleteiről. Jelenleg a regisztrációs helyszínek Budapest, Győr, Nyíregyháza és Debrecen városokban találhatók, amely lista a felmerülő igények alapján tovább bővülhet. Ön automatikusan a lakóhelyéhez legközelebb eső helyszínre kerül majd meghívásra, amelyet képes megváltoztatni a UNHCR Menekültügyi Segélyvonalán keresztül.

Amennyiben a UNHCR valamilyen oknál fogva úgy találja, hogy Ön nem jogosult a támogatás igénybevételére, erről szintén SMS-ben vagy Viberen értesítjük.

4 Részvétel a személyes regisztráción

Az értesítés tartalmazni fogja az információt, hogy hol és mikor várja Önt a UNHCR a programba történő személyes regisztrációra. A regisztráció során a UNHCR ellenőrzi az okmányait, rögzíti az ujjlenyomatát és fényképet készít Önről. Ezeket az információkat biztonságosan tároljuk rendszereinkben, és soha nem osztjuk meg másokkal.

Ne felejtse el magával hozni a következő dokumentumokat:

 • Útlevél, személyi igazolvány vagy bármely dokumentum, amely igazolja a személyazonosságát. 
 • Egy dokumentum, amely igazolja a jogi státuszát Magyarországon, következők közül:
  • Tartózkodási engedély menedékeseknek(„műanyag kártya”)
  • Tartózkodási engedély menedékes státusztkérelmezők számára (humanitárius tartózkodási engedély, „laminált kártya”)
  • Tartózkodási engedély menedékkérők számára
  • Igazolvány menekültek számára
  • Igazolvány oltalmazott státusz birtokosai számára
  • Tartózkodási engedély hontalan személyek számára (humanitárius tartózkodási engedély)
  • A hontalanság megállapítását kérelmezőknek átadott ideiglenes tartózkodási igazolás vagy bármely más olyan dokumentum, amely igazolja, hogy Ön hontalanság megállapítása iránti kérelmet nyújtott be
  • Tartózkodási engedély befogadott státusz birtokosai számára (humanitárius tartózkodási engedély)

5 Támogatás átvétele egy Western Union fiókban

A regisztrációt követően a támogatás összegét a Western Unionon keresztül küldjük el Önnek, amely egy bankhoz hasonlóan kezel pénzügyi tranzakciókat. Amikor a támogatása megérkezik, egy biztonsági kódot kap tőlünk SMS vagy Viber üzenet formájában. Ezzel a kóddal és egy érvényes azonosító okmánnyal felkeresheti bármelyik Western Union fiókot Magyarországon, ahol átveheti a támogatást készpénzben. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a pénzt csak Ön veheti fel a Western Uniontól, a kódot tartalmazó üzenet megérkezését követően 15 napon belül. 

Az Önhöz legközelebbi Western Union helyszínét itt találja meg.

Amennyiben az UNHCR értesítette Önt arról, hogy a támogatása átvehető egy Western Union fiókban, kérjük, ne feledje, hogy ezt 2024. január 3-a üzletzárásig meg kell tennie. Amennyiben technikai nehézségekbe ütközik vagy kérdése van, használja a lentebbi kapcsolattartási lehetőségeket.

Segítség és további információk

További információkért, valamint visszajelzésekért és panaszokért hívja a UNHCR Menekültügyi Segélyvonalát, a +36 80 984 583​ (hétfőtől péntekig, 08:00 – 17:00) telefonszámon ukrán, orosz, magyar vagy angol nyelven. Kereshet minket e-mailben is, az alábbi címen: [email protected].

Visszaélések bejelentése

Amennyiben helytelen magatartást tapasztal humanitárius dolgozók részéről (például a segítségért cserébe ellenszolgáltatást kérnek, beleértve a szexuális szívességeket is), jelentse ezt a UNHCR munkatársainak, hívja a UNHCR Menekültügyi Segélyvonalát (+36 80 984 583), vagy küldjön róla e-mailt az alábbi címre: [email protected]. A bejelentés soha nem befolyásolja az Ön jogait vagy a humanitárius segítséghez való hozzáférését.